Jump to content

Priroda, pejzaži. . . (otvoreno za sve)

banejuga
 Share

Recommended Posts

7 hours ago, Darkves said:

Odlična Jagodinac.

Thnx 😁

@Argon_: odlična serija. Voleo bih da sam već bio tamo. Jedino me u planinarenju nervira jedna stvar a to je činjenica da sam na najlepšim mestima redovno negde oko podne, umesto u zalazak/izlazak Sunca. Nije lako otići na bilo koju lokaciju u određeno vreme koje nama fotografima treba, ali eto, nervira me i gotovo.

^

Kao sto znas kolega to je fotografija pejzaza, tu je primarna likovno estetska vrednost, ili prosto receno da bude lepa, nije umetnost, umetnost stvara umetnik, covek se radja sa tim talentom, potencijalom, a ovo, stvoriti rad koji je lep, to moze da se nauci, lako se nauci zaista i jos lakse sprovede u delo alatima u obradi samo u tom delu treba biti uporan da se dobro ovlada tim alatima... Rezimo u slikarstvu je mnogo teze primeniti likovno znanje... Zato sam i napisao vezbaj, ali tu vezbu mora da prate i odgovori zasto korgujes svaki detalj koji menjas obradom, a tu do izrazaja dolazi ili talenat za lep likovni rad, ili prosto likovno znanje koje nas uci tome kako da desifrujemo to sto vidimo, kako da odvojimo bitno od manje bitnog, kako i koje boje da ukljucimo u sastav scene, pre svega zasto... Sve to moze da se nauci a steta je kad vec fotkamo, da ne dodamo jos malo na to sto radim na terenu kako bi sve na kraju izgledalo dvoljno lepo da za svaku fotografiju moze da se kaze da je odlicna, steta jer zasita to sto treba da se zna niti je obimno niti je komplikovano 🙂

Fotografija sumraka, na primer, je @Argon_ov dozivljaj sumraka, on je to stvorio, on je umetnik po meni. Tvoj dozivljaj sumraka je nesto drugo, moj takodje. Ajde objasni sta si pisao o pejzazima, deluje kao da kazes da fotografije pejzaza nisu umetnost po tebi, budi jasniji. Ovo si napisao: "fotografija pejzaza, tu je primarna likovno estetska vrednost, ili prosto receno da bude lepa, nije umetnost, umetnost stvara umetnik..." 

Sta mislis o ovome? https://www.google.com/search?q=ansel+adams+landscape+photography&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiChtDFhdHuAhXl0eAKHZafCrkQ_AUoAXoECAoQAw&biw=1496&bih=754

Da li je ovaj covek umetnik po tebi? Fotografisao je pejzaze. Kakva je razlika izmedju njegovog dela i dela naseg clana Argona, po tebi, sem sto je jedan radio u B&W, a drugi u koloru?

@5ar82

Ne, ne mislim da fotografije pejzaza generalno nisu umetnost niti sam ja kompetentan da sudim o tome sta je umetnost... Sve moze i ne mora da bude umetnost, to nije tema kojom se bavim, nisam kvalifikovan za to, ali sve moze da bude lepo, a pejzazna fotografija sigurno ima daleko vise potencijala da bude samo lepa, prelepa fotogafija, nego da bude umetnicko delo... Razlog za to je mnogo prosto, snimis odlican pejzazni kadar u pravo doba dana, posluzi te vreme, znas kako obradom da doteras boje i korigujes svetlo, i eto lepe pejzazne fotke od koje zastaje dah, prosto bez mnogo filozofiranja... Znaci to moze uvek i svako, a za umetnost je potrebno verovatno nesto vise od toga jer da je to dovoljno onda bi svako mogo da bude umetnik.

Sta je potrebno da bi se doslo do toga ? Ili mnog talenta i prakse, ili mnogo znanja i prakse, a najbolja kombinacije je mnogo talenta, znanje i praksa jer sa takvom podlogom se najbrze napreduje... Svakako svako moze da napravi samo lepu fotografiju bez talnta samo pravilnom edukacijom i sticanjem adekvatnog znanja, pre svega likovnog koje nas uci da pravilno analiziramo to sto vidimo kako bi prepoznali likovne elemente od kojih je satkana scena i kako bi umeli kroz rad ne terenu prvo efektno da kadriramo i obradom da oblikjemo promenimo sta je potrebno dodatno da se poigram pre svega sa sa jos 2 likovna elementa bojom i odnosom tamno svetlo.

Mnogo je prosto samo se tome treba malo posvetiti, a ko ne kapira vecno ce da skljoca misleci da je tajna lepe fotografije u kvantitetu i uvek sa dilemom da li je to sto je uradio dovoljno dobro, kao po pravilu osetljiv poput devojcice na svaki kriticki nastrojen kometar prem onome sto je uradio... Bez pravilne edukacije rad se svodi na to ako se zalomi dobro svetlo uz prirodno dobro poslozene boje imace odlicnu fotku, kao sto ce neka druga da bude kolorna zabokrecina sa kontrastom koji naglasava neki nebitni deo fotografije, svakako autor nece imati pojma i nece umeti da napravi razliku bez pravilne edukacije ili bez mnogo talenta, a sve to moze da se nauci da uvek bude likovno estetski dobro pa ko koliko dobaci u ovladavanju alatima u obradi toliko ce da bude i efektno to sto radi, samo u tom likovno esteskom smislu... Umetnost je neka druga prica koja moze da se se nadoveze na samo lepo, ili potpno da negira lepotu koju svako moze da vidi i kroz likovno estesku analizu da definise.

Kolega @Argon_ je svestan da ovo sto je postavi moze da bude daleko lepse, i da nije dovoljno da moze da se kaze da je fotografija lepa, a moze da bude lepa i da se sredi na vise razlicitih nacina, samo mu fali prakse u obradi za tako nesto i po onome sto vidm kako je sta naglaseno na fotografiji i malo znanja koje bi mu pomoglo da detalje kao sto su palnaina u pozadini, cvece u provom planu, zalazak sunca, generalno teksture i oblike malo bolje uskladi a ne da paznju posmatraca najvise animira tekstura i belina stena u prvom planu... Kao sto rekoh mnogo je prosto a nisam se ni potrudio mnogo oko analize.

Ta prica moj tvoj dozvilja ne pije vodu na temu kadra za koji i slep vidi da nema potencijal za umetnost a ima ogroman potencijal da bude prelepa pezazna fotografije. Moja ocena je da ovo nije dovoljno lepo, obrazlozio sam zasto i ponovo napisao sta je potrebno da bi se doslo do boljeg rezultata, ponovicu i to da je kadar dobar bio bi bolji samo da je kamera mogla jos malo da se podigne gore kako bi jos malo vode iznad ovog cvetnog brezuljka u pravom planu uslo u kadar, bio bi bolji balans kompletne scene.

• Like 1

7 hours ago, bivan said:

Prelijepo mjesto kao i slike 👏

Gdje je ovo slikano?

Dolomiti , Italija... deo Alpa uz samu granicu sa Austrijom... Po meni najfotogeničniji deo Alpa.

Samog naziva jezerca se nazalost ne secam, ali ako se pojavi drug Vito Jerman on se sigurno seća i naziva.

Secam se zato, da smo pešačili oko 15km od kampa do samog jezera ( i isto toliko nazad) i to stazama ispod kojih je povremeno bilo i po par stotina metara provalije, pa je drzanje za sajlu bilo više nego preporučljivo.

Na hiljade ljudi je tog dana iz raznih kampova i pravaca doslo do tog jezera.

Moj utisak ipak, veći od lepote ovog jezera na kraju dana, bilo je to da od svih tih hiljada ljudi nisam usput video niti jedan zaostali papirić, ni jedan bačen opušak ili tome slično...ni jedan... Pri tom bilo je tu i zapadnih, istočnih i juznih europlljana, azijata i mnogih drugih.....A da usput nema ni kontejnera, ni kanti ni milicije....

Srce mi se steglo od prizora kada smo mesec-dva kasnije obilazili Staru Planinu u Srb...

Da ne uzurpiram temu, ali eto samo kratak apel da i mi čuvamo svoju zemlju i svoju prirodu.

@FT

Što se same obrade tiče, ne znam....Fotkano je u kontra svetlu, kao sto se i vidi..

Osvetljavati/naglasavati nepriodno neke druge delove fotografije do kojih ovo svetlo nije moglo da stigne meni je nekako nelogično...

Inače kako vreme prolazi sve više smatram da moja intervencija u PS treba da bude što manja...

Čim mi bude RAW pri ruci postaviću lik, pa ko želi biće mi drago i da vidim i da naučim nešto...

• Like 1

^

Dzbe to radis, iz toga se nista ne uci, moze mo svi mi tvoju fotku da obradjujemo nije poneta u obradi... Napisao sam ti iz cega se uci, ne moras da usvojis ja znam da zbog mog previse direktnog obracanja i misljenja bez samo cenzure vecina i ne cuje sta im kazem, al kad ispucas sve ako u opste budes pokusava da popravis svoj rad kroz programe za obradu seti se sta cesto govorim pa se okreni teoriji forme kako bi steko neko znanje koje ce stvarno da ti pomogne u tome sto radis, jer to je univerzalno znanje koje pomaze u kreiranji likovno umetnickih radova bilo kog tipa, fotografija, slika... Lr i Ps najmanji su problem.

Tvoja percepcija "Osvetljavati/naglasavati nepriodno neke druge delove fotografije" a prvo sto je neprirodno je ovo kamenje okruzeno cvecem... Sta ga obasjava pa da je ovoliko belo, sta ga je to prirodno osvetlilo ??? Eto prvo to ako bas hoces da sve bude autenticno sto je svakako nemoguce postici 100%... Vrhovi planina sigurno nisu ovako tamni. Vidim koje je doba dana tu se sve vidi kao da je jos uvek dan samo kamera belezi nesto slicno ovome sto je prikazno zato sto senzor nije ljudsko oko da to tako i zabelezi kako jeste zbog velikog DR.

Jos ako mi kazes da si za ovaj kadar napravio samo jedan snimak, jednu ekspozciju iz ruke, onda mi nije jasno ni sta si trazio gore sa profi kamerom, zasto si se u opste cimao bez tripoda i najmanje 3 snimaka razlicite ekspozicije jer ako to nemas, nemas ni materijal kojim bi ovaj kadar mogo adekvatno da se sredi u procesu obrade. Koji jedan RAW za scenu sa ovako velikim DR. Meni bi bilo zao da odem tamo u pravo vreme i da fotkam iz ruke, da ne ponesem tripod.

@FT

..a pazi, ti ako znas da mi preporučiš neku korisnu literaturu ja ću sa zadovoljstvom pogledati...

Meni direktnost inače ne smeta.... Više obraćam pažnju ima li ˝struka i kuka˝ to što se kaže.

Kamenje je tamo prosto takvo kakvo je...ako ga pravljenjem kontrasta nisam slučajno posvetlio - namerno nisam sigurno.. 🙂

E sad, ovo jeste jedan snimak iz ruke, istina je....Neke druge ili čak većinu sam napravio iz vise snimaka, ali ovu ko za inat - nisam 🙂....Sreća pa Nikon je to. 

A i strmo je to tamo narode, bilo je i kad noge ne polomih...

Lomataš se tamo-ovamo sa dosta opreme, nekad napraviš dobru procenu a nekad i omaneš u njoj...

Problem je i to što sam ja hobista pa ne razmisljam o fotografiji po ceo dan/365 dana u godini, i onda i tih par dana godisnje kada sam i u prilici da nešto kvalitetno uradim, nagrešim se neretko najstrašnije još u fotkanju...

• Like 1

2 hours ago, Foto turista said:

...Meni bi bilo zao da odem tamo u pravo vreme i da fotkam iz ruke, da ne ponesem tripod.

Rekao bih da ti nisi otišao u ozbiljnu planinu (preko 2000m) sa ozbiljnim tripodom (preko 2kg) ; čovek reče da je pešačio 30km po planinama a to je kao 100km u ravnici. Svaki kilogram u toj situaciji zlata vredi jer je ispuštanje duše zagarantovano. Zamisli recimo da tegliš uzbrdo 8 ili 10h iz sve snage - čekaj, nemoj da zamišljaš, probaj 😁 . Ja izuzetno poštujem ljude koji su na tako nekom planinarenju uspeli bilo šta da donesu u obliku fotki pošto je to sasvim druga kategorija od mog recimo uobičajenog voženja tripoda u gepeku automobila i pešačenju par stotina metara ili par kilometara. Nekoliko puta sam nosio tripod u planinu i svaki put sam se pokajao jer sam bio među poslednjima - svi nose po 10kg tereta a ja 6kg telo + objektivi + baterije, 3kg tripod + glava + 10 = skoro 20kg. A da sam bar koristio taj tripod nego nisam 🙄

Dakle, tripod u planini preko 2000m = ekstremni izuzetak i pain_in_the_ass. Jedini izuzetak su mali karbonski tripodi i višednevne ture gde ionako nosiš po 30kg na leđima pa par kila gore/dole nije smak sveta. Mada da treba da idem na Himalaje, guess what, izbacio bih sve iz fotoaparata, grip, zaštitu tražila, čak ni strap ne bih poneo. Dva mala prajma, CPL i ništa više; a možda bih za tu priliku nabavio čak i M4/3.

Vremenom skapiraš da vrhunski fotografski džedaj može sebi da priušti da neki motiv i propusti jer - on je džedaj. Biće prilike ponovo.

Mi smo doduše svi taj tripod vukli ko sina jedinca, ali ima Jagodinac pravo... bilo je momenata kad ti dodje da sve ono zafrljačiš u provaliju, ili imaš snage i uslova za snimak iz ruke a da skidaš to čudo sa ledja (pogotovo svaki čas) ma ne pada ti napamet...

Ja sam vremenom shvatio da za te vrhunske fotografije moraš imati i znanja (o kojem FT priča)  i opreme, i uslova za rad.

Dakle, višednevan boravak na dobroj lokaciji da mozes da biras i doba dana i vremenske prilike pa čak i da se vratiš tamo još koji put ako nisi baš zadovoljan...

Jbg...od svega toga je izgleda najlakse kupiti opremu...

Al dobro...usprkos teškoćama - ne predajemo se... 🙂

• Like 1

@Argon_

Steta sto ovde ne moze da se vidi sta ce Marko da uradi, on ima tu sustinsku posvecnost i prilicno dobro analiticko razmisljanje o tome sto radi, a vec dovoljno vesto barata alatima u obradi... U svakom slucaj pohvale za poduhvat, i sto kaze Putin za druzbu 😛

@yagodinac

Sta znam mozda bi moja fizicka spremnost bila na ozbiljnom isputu, za sad se nije desilo da me oprema umori, a kada smo na putovanima svuda nosim sve i ako najcesce tek na kraju dana nesto snimim sto sam bezecovao tokom dana 😛

@FT

stari je ovo poduhvat, tako da ni Marko ni ostali iz ekipe vrv. nece uraditi ništa...

To ja u doba korone izvadih tih nekoliko iz arhive....Nadam se da će ova smaračina od zaraze što pre da prodje pa da fotkamo neke nove na drugim destinacijama...