Jump to content

Priroda, pejzaži. . . (otvoreno za sve)

banejuga

Recommended Posts

1 hour ago, Foto turista said:

Premalo prostora za prvi plan, fali jos malo ovog puta i ove ograde sa strane, znaci bolji balans scene, sve ostalo lepo....

Znam sve to ali nema mesta za još puta i ograde, počinje seoski ambijent, sa leve strane pored puta obor sa svinjama (a ne bih ga baš uključio u fotografiju a sa desne strane metalna kapija (i naziv ulice na njoj) koja odudara od ambijenta. Kada budem prolazio ponovo zabeležiću.

• Like 1

Nema veze, ti si tamo bio (a ne mi) i ti bolje znaš da li je bilo mesta ili ne; mi samo komentarišemo da li bi fotka mogla da estetski bude bolja. Drugi pristup bi mogao da bude da srežeš celih donjih 10-20% kadra i napraviš 16:9 panoramu. Inače lep momenat i lepa svetlost.

^
Opet cu da te kritukujem pa se ti ljuti 😄

Jel "Fisherman" pa neka onda dodje do izrazaja a ne pored toga sto zauzima ovako malo prostora u kadru jos treba da se bori sa ljastecom zutozelenom pozadinom za paznju posmatraca... Pa ne moze sve da bude naglaseno, ocepi se kontrast, i doda kolorit na ceo kadar sam da bude sareno, i vozi misko, to je kao sredjena fotka... Treba da postoji neki sklad, balans prilagodjen glavnom motivu, lepota je u pravoj meri, u dobro slozenim likovnim elemetima... Posle kada govorim o likovnoj pismenosti, teoriji forme, nekome nije jasno sta pricam... Pa zato su i fotke ovakve.

Ne kazem ovo samo tebi, ovo je vise neko moj revolt jer svakodnevno nailazim na ovakve primere od kojih moze da se oslepi 🤣

Jedan od modela kako ovo treba srediti...

Nebo i voda vise ka neutralnoj sivoj nego ovako plavakasto, drugi plan ovo zelenilo malo smiriti da ne ljsti ovako, neka ostanu ove tople nijanse, ali smanjiti posvetljenost... Ostaviti plavu kosulju i kapu a zutozelenu boju camce pomeriti ka plavo zelenoj... Ovim korekcijama ce hladnu dominatu ribolovca u plavom, i hladnu subdominatu plavo zeleni camac, naglasiti negativni prostotor koji je na granici toplih bolja i nece se da tako kazem stapati sa plavkasitm nebo i vodom... Podredjeni elemet veslo i momenta uhvacen na fotografij gde se spaja sa vodom isto tako treba diskretno naglasiti.

Ovim korekcijama se postize snazan kolorni kontrasta (ne sarenilo u bojama i nijansamo) kakva je i potreban kada glavni motiv zauzima ovako malo porostora u kadru, kao i nesto blazi kontrast tamno svetlo a oko svih korekicja treba povesti racuna samo da to ne deluje neprirodno... Ovo je jedna mirna scene tako da korekticje treba prilagoditi i tome.

Znaci nema ovde nikakve napredne obrade, obrad nije tema, tema je razmisljanje o tome sta se ovde vidi i kako odraditi osnovne likovne korekcije... Znaci nikakve nindza tehnike u obradi, samo likovna pismenost primenjena u praksi kroz osnovne alate.

Izvina ako ti smeta sto pisem ovako direktno, ovo bi ti isto ovako reko u razgovoru... Nisam od onih koji vazda razmisljaju dal ce nekoga neka rec da povredi, nema sta da povredi. Govorim onako kako mislim u odnosu na to sto vidim, a mozda ne bi ovo ni napisao nego imas gomilu fotki za koje mogu isto ovo da kazem.

Lepa ti je Galaksija, samo WB mislim da bi mogao da ide u neku veću vrednost. Zavisi dosta od svetlosnog zagađenja ali ako uspeš da izvučeš plavonarandžaste tonove u Mlečnom Putu ja mislim da je to neka najrealnija i najlepša boja noćnog neba. Da si pustio malo dužu ekspoziciju možda bi dobio i Amerika maglinu crvenkastog sjaja koja je prilično velika u prečniku.

9 hours ago, Foto turista said:

^
Opet cu da te kritukujem pa se ti ljuti 😄

Jel "Fisherman" pa neka onda dodje do izrazaja a ne pored toga sto zauzima ovako malo prostora u kadru jos treba da se bori sa ljastecom zutozelenom pozadinom za paznju posmatraca... Pa ne moze sve da bude naglaseno, ocepi se kontrast, i doda kolorit na ceo kadar sam da bude sareno, i vozi misko, to je kao sredjena fotka... Treba da postoji neki sklad, balans prilagodjen glavnom motivu, lepota je u pravoj meri, u dobro slozenim likovnim elemetima... Posle kada govorim o likovnoj pismenosti, teoriji forme, nekome nije jasno sta pricam... Pa zato su i fotke ovakve.

Ne kazem ovo samo tebi, ovo je vise neko moj revolt jer svakodnevno nailazim na ovakve primere od kojih moze da se oslepi 🤣

Jedan od modela kako ovo treba srediti...

Nebo i voda vise ka neutralnoj sivoj nego ovako plavakasto, drugi plan ovo zelenilo malo smiriti da ne ljsti ovako, neka ostanu ove tople nijanse, ali smanjiti posvetljenost... Ostaviti plavu kosulju i kapu a zutozelenu boju camce pomeriti ka plavo zelenoj... Ovim korekcijama ce hladnu dominatu ribolovca u plavom, i hladnu subdominatu plavo zeleni camac, naglasiti negativni prostotor koji je na granici toplih bolja i nece se da tako kazem stapati sa plavkasitm nebo i vodom... Podredjeni elemet veslo i momenta uhvacen na fotografij gde se spaja sa vodom isto tako treba diskretno naglasiti.

Ovim korekcijama se postize snazan kolorni kontrasta (ne sarenilo u bojama i nijansamo) kakva je i potreban kada glavni motiv zauzima ovako malo porostora u kadru, kao i nesto blazi kontrast tamno svetlo a oko svih korekicja treba povesti racuna samo da to ne deluje neprirodno... Ovo je jedna mirna scene tako da korekticje treba prilagoditi i tome.

Znaci nema ovde nikakve napredne obrade, obrad nije tema, tema je razmisljanje o tome sta se ovde vidi i kako odraditi osnovne likovne korekcije... Znaci nikakve nindza tehnike u obradi, samo likovna pismenost primenjena u praksi kroz osnovne alate.

Izvina ako ti smeta sto pisem ovako direktno, ovo bi ti isto ovako reko u razgovoru... Nisam od onih koji vazda razmisljaju dal ce nekoga neka rec da povredi, nema sta da povredi. Govorim onako kako mislim u odnosu na to sto vidim, a mozda ne bi ovo ni napisao nego imas gomilu fotki za koje mogu isto ovo da kazem.

Auu ovoliko price oko jedne slike 👀 al dobro sto cu kad nemam tu nazovi "likovnu pismenost" 😉 mada ne znam sta znaci, a i nebih je bas izucavao djeluje mi bas ozbiljna prica (nebih da sam bas takav UMETNIK) 😁 

A sto se tice mog shvatanja fotog.  mislim da je mnogo jednostavnije od tvog razmisljanja... 🙃 (pa kakve god mi bile slike, al iskreno)

Eto, kratko i jasno 👍🙋‍♂️

1 hour ago, yagodinac said:

Lepa ti je Galaksija, samo WB mislim da bi mogao da ide u neku veću vrednost. Zavisi dosta od svetlosnog zagađenja ali ako uspeš da izvučeš plavonarandžaste tonove u Mlečnom Putu ja mislim da je to neka najrealnija i najlepša boja noćnog neba. Da si pustio malo dužu ekspoziciju možda bi dobio i Amerika maglinu crvenkastog sjaja koja je prilično velika u prečniku.

Hvala na komentaru. Ovako je je izgledalo kada sam gledao golim ocima. Crno plavo nebo daleko od grada. Takodje takav izgled mi se i najvise svidja. Moj licni ukus. Ovo je ekspozicija od 100 sekundi na f2.8, ISO 800 i 20mm. Je l' moze duze od ovoga, a da ne dobijem crtice od zvezda? 😉 Stvarno me je tvoj komentar u vezi WB poterao da probam da jos jednom razvijem sa WB na nekoj drugoj vrednosti. Sta kazes na ovo?

btpsdN6.jpg

Meni lično druga neuporedivo bolja, ali naravno, ovde pričamo o ličnim afinitetima, nema jednoznačnih pravila 😁

Inače postoji ono pravilo odnosno više sugestija tipa 500/broj mm tvog objektiva za FF, tu onda dobiješ broj sekundi koliko možeš da eksponiraš sa tripoda. To bi imalo smisla ako štampaš svoje fotke pošto se sve to gleda sa neke univerzalne distance, a ne na 200% kao što pikselpiperi misle. Npr da koristiš pedeseticu na FF onda bi moglo da se eksponira 500/50=10sec. To je vrlo grubo pravilo, ako hoćeš pinpoint zvezde ima smisla ići i ispod toga, ali je sve to za Mlečni Put malo nezgodno pošto on traži dosta svetla.

U centru sam označio Amerika nebulu, tvoj aparat je položio ispit za astrofotografiju, ima dovoljnu propusnost za H-alfa frekvencije.

Untitled-1.jpg

Zanimljivo je saznati nesto novo o nebu koje nas okruzuje. Hvala. Inace je ovo moja prva fotka Mlecnog puta. Nikada pre nisam nocu bio na planini da je vedro, a da imam kameru i stativ. Fotografija je uradjena kao jedna ekspozicija. Takodje bih pomenuo, mislim da nisam ni prvi put da ova kamera ima stabilizaciju u telu, da senzor moze da rotira i prati rotaciju zemlje do odredjenog stepena pre nego sto izgubi bitku i pojave se crtice, to jest 500/20=25 sekundi, a ja sam imao 100 sekundi kad su star trails pocele da se pojavljuju... 🙂

Napravio sam jos jedan edit u ovom edukativnom postu. Zanimljivo mi je sta sve moze da se dobije kada covek pokusa da zamisli nesto sto nikada nije video... verovatno astronomi to i vide kroz prikladnije instrumente pa onda mogu da kazu da boje treba da budu bas takve.

mhHQOjC.jpg

11 hours ago, bivan said:

Auu ovoliko price oko jedne slike 👀 al dobro sto cu kad nemam tu nazovi "likovnu pismenost" 😉 mada ne znam sta znaci, a i nebih je bas izucavao djeluje mi bas ozbiljna prica (nebih da sam bas takav UMETNIK) 😁 

A sto se tice mog shvatanja fotog.  mislim da je mnogo jednostavnije od tvog razmisljanja... 🙃 (pa kakve god mi bile slike, al iskreno)

Eto, kratko i jasno 👍🙋‍♂️

Ne druze oko jedne slike, vec sam ti napisao "a mozda ne bi ovo ni napisao nego imas gomilu fotki za koje mogu isto ovo da kazem"

Samo vozi kolega, ocekivano sujeta je proradila... Standardna pojava kod fotografa... Prvi put kao prihvate kritiku, i odma drugi put krece, ili neko nadrndavanje, ili neki veselica komentari mesto malo da saslusaju sta im se kaze.

Vidim da ne znas zato sam ti i napisao sve ovo, dao neke smerinice, a ti radi kako oces... Ipak moj ti je savet da malo proucis teoriju forme, osnove, kako bi znao makar dva osnovna likovna elemanta boju, i odnos tamno svetlo da primenis na fotografijama primereno sadrzaju, nekako da nadjes pravu meru, posto ovako samoucki ne ide evo vec 10god kod tebe sudeci po flickr nalogu.

To ti je to, ako sam trebao da uvijem u neku oblandu da bi lakse svario, e pa to ne umem, a ti ako ne zelis da vidis dalje od nosa samo cepaj to je tvoj izbor. Jos jednom da ti nacrtam, nemam ja losu nameru samo sam direktan, pokusaj da cujes sustinu za tvoje dobro, zanemari ovo sto te nerivira.

5 hours ago, Foto turista said:

Ne druze oko jedne slike, vec sam ti napisao "a mozda ne bi ovo ni napisao nego imas gomilu fotki za koje mogu isto ovo da kazem"

Samo vozi kolega, ocekivano sujeta je proradila... Standardna pojava kod fotografa... Prvi put kao prihvate kritiku, i odma drugi put krece, ili neko nadrndavanje, ili neki veselica komentari mesto malo da saslusaju sta im se kaze.

Vidim da ne znas zato sam ti i napisao sve ovo, dao neke smerinice, a ti radi kako oces... Ipak moj ti je savet da malo proucis teoriju forme, osnove, kako bi znao makar dva osnovna likovna elemanta boju, i odnos tamno svetlo da primenis na fotografijama primereno sadrzaju, nekako da nadjes pravu meru, posto ovako samoucki ne ide evo vec 10god kod tebe sudeci po flickr nalogu.

To ti je to, ako sam trebao da uvijem u neku oblandu da bi lakse svario, e pa to ne umem, a ti ako ne zelis da vidis dalje od nosa samo cepaj to je tvoj izbor. Jos jednom da ti nacrtam, nemam ja losu nameru samo sam direktan, pokusaj da cujes sustinu za tvoje dobro, zanemari ovo sto te nerivira.

Definitivno u ovom dijalogu si ti pobjednik, priznajem. Zamisli sad na sta bi to licilo, da ja tebi objasnjavam ili da se pravdam, a vezano za tvoju analizu mene, dal sam nervozan, sujetan, maskiram se smajlijima, u fotog. neuk itd...  Tako da ti ja svu ovu dobru analizu potvrdjujem (pred svima) da je tacna i svaka ti cast na analizi (sto se kaze, provalio si me). Ja bi prosto rekao, to su ti cari virtuelnog svijeta!

Jos jednom cestitam i svako dobro zelim (ovo drugo je stvarno iskreno) 👏👍

^
Ne analiziram ja tebe, nego tvoju rekaciju koja je sujetna bio ti svesta toga ili ne, jer da nije napisao bi nesto smislenije od sarkazma, i posalice, i ovim komentarom isto radis, potpuno bespotrebno i suvisno... Na kraju prvog komentra napisao sam "Izvina ako ti smeta sto pisem ovako direktno, ovo bi ti isto ovako reko u razgovoru... "  bas da nesto ne bi svatio previse licno, i sad ti ponovo kazem sa najboljom namerom "pokusaj da cujes sustinu za tvoje dobro, zanemari ovo sto te nerivira".

• Like 1