Jump to content

Priroda, pejzaži. . . (otvoreno za sve)

banejuga
 Share

Recommended Posts

On 12/1/2020 at 5:41 PM, yagodinac said:

Thnx, morao sam dve da uklopim zbog efekta CPL-a, jednu za nebo i drugu za vodu, ali uz stativ to je boza.

Jel dobro kapiram da na jednoj ekspoziciji podesis filter da potamni nebo a na drugoj skines refleksije s povrsine vode, tj. u ovom slucaju pojacas refleksiju?

Da, faktički na jednoj potamniš nebo a na drugoj vodu. Vrlo je intuituvno i onda dobiješ dosta veći kontrast koji kasnije u obradi ne moraš da napičavaš, naročito ako je to sa senzorom iz 2007. godine koji vrlo brzo izdahne pod mukama.*

* Astrofotografija je nešto drugo; tu 40d dosta dobro funkcioniše jer 50 snimaka kombinovanih u jedan prilično povećava dinamički raspon i smanjuje šanse da se vide raznorazni artefakti prilikom ekstremnog natezanja fajla. Zato ga još uvek rado koristim.

Aaaaaa, provaljen sam...

Jeste, registrovao sam prošle godine auto u BG-u i prošao (doduše ne i morao) na tu stranu. A i pritom imitirao generala Romela.

Mogu ovom prilikom da svečano obećam da ću idući put obavezno da se javim, naročito iz razloga što i moj i burazerov auto imaju nezgodnu osobinu da se povremeno zaglavljuju u pesku, pa im treba pomoć 4x4 prijatelja  😉

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
On 1/24/2021 at 12:24 PM, Foto turista said:

^

Sve u svemu odicna fotka kojoj fali malo svrishodnija obrada kojom bi se malo bolje odvojilo bitno od manje bitnog.

Ok slazem se i spreman sam da primim savjet... 😉 Meni jedino sto pada na pamet, je da sam mogao da kropujem sliku sa lijeve strane i malo sa donje 🙂

^
Imas 2 motiva na fotografiji, jedan je dobro naglasen to je labud u prvom planu... Treba jos malo da naglasis ribolovca korekcijom posvetljenosti a na camcu da smanjis ovu belinu sto isijava... Ovako kako je sada labud i camac privlace najvise paznje posmatraca, labud sa pravom ali camac je nebitan...

Ova plava malo vuce na plavo ljubicastu, tako da bi probao malo da doteram i odnos boja.

28 minutes ago, Foto turista said:

^
Imas 2 motiva na fotografiji, jedan je dobro naglasen to je labud u prvom planu... Treba jos malo da naglasis ribolovca korekcijom posvetljenosti a na camcu da smanjis ovu belinu sto isijava... Ovako kako je sada labud i camac privlace najvise paznje posmatraca, labud sa pravom ali camac je nebitan...

Ova plava malo vuce na plavo ljubicastu, tako da bi probao malo da doteram i odnos boja.

Eto probacu tako. Da jeste tako ispala plava boja, vjerovatno kako sam dodavao toplije boje na cijeloj slici 👍 

Zahvaljujem 😉