wlan Posted August 18, 2019 Report Share Posted August 18, 2019 ... ... jedna info fotka, mozda nekome zatreba. planina, tofana di rozes, smjer uspona ferata giovanni lipella. ispod izrez i siri prikaz ljudi u smjeru... free image storage sharing Link to comment Share on other sites More sharing options...
metabo Posted August 18, 2019 Report Share Posted August 18, 2019 Dolomiti i njihove ferate.... Kažu, ko nije bio na feratima u Dolomitima taj kao da se nije ni pentrao. Pa tamo se ljudi pripremaju za Himalaje! Težine se rangiraju u skali 1-10, a dolomitske su najčešće oko 6-7. (Na Cimama ima i od 10).Pejzažne fotografije nisu samo prelepi pejzaži snimani sa vrhova u vreme zalaska/izlaska sunca. To su i ove sa ferata takođe jer kako načiniti neki od tih kadrova a ne biti na feratama, a kako biti na tako teškim feratama gde se čovgek često bori za sopstveni život a imati svu silu na raspolaganju u obliku FF-a, stativa i filtera i usput biti odmoran i koncentrisan? Ja tog Nindžu još nisam video. Prema tome, wlan - respect!http://www.dizajnzona.com/forums/index.php...t&p=1331694 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted August 18, 2019 Report Share Posted August 18, 2019 Ovo je tema Priroda, pejzaži, a ne dokumnetarna informativna fotografija kakve su 1,2 i poslednje dve na ovoj strani, znaci da fotografije u likovno estetskom smislu treba da imaju malo vecu vredonst od dokumentarno informativnog snapa :P Te takve treba postavljati u nekoj drugoj recimo putopisnoj temi pa svako koga to zanima moze do besvesti da se divi i svemu ostalom sto nije vezano za samu fotografiju i kvalitet fotografije. Ne mogu da napisem, i niko ne bi trebalo da napise, bravo odlicna je fotka "Obećava, čekam nastavak! " za fotku za koju moze da se kaze da je pejzazna ali je ipak bezveze u odnosu na 99% pejzaza, pa i u odnosu na fotografije koje je do sada napravio autor te fotografije , i ako je suditi po toj fotografiji ne obecava nista fotografski vredno... Ne moze da se kaze bravo za fotku samo zato sto se neko pentrao po nekoj planini, ne u ovoj temi :P Svak cast za pentranje, ali u nekoj drugoj temi :P Ono sto je vredelo da se pohvali to sam pohvalio, snapovi me ne zanimaju u temi u kojoj treba da se trudimo da postavljamo sto bolje pejzazne fotografije :) Znaci prosto treba razgranciti de je cemu mesto... ---------------- @wlan Kolega mozda bi trebao da slozis jedan putopis vezano za sve ovo a ovde samo fotke kakve smo inace navikli da vidimo od tebe, kao sto je ova u poruci #1045, mislim ako mozes da mi ucins cisto da mi ovi likovno nepismeni matorci (sto samo vrebaju priliku da ulete u neku diskusiju u kojoj ce po pravili dobro da se izblamiraju, jer fotografija je ipak u osnovi likovno estetski rad a ne tehnom........nje hehe) ne bi skakli za vrata zbog toga sto ne cenim pentranje po planinama u temi kojoj treba da preznetujemo sto bolje fotografije pejzaza :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlan Posted August 18, 2019 Report Share Posted August 18, 2019 nije mi ni najmanje zelja da ovo sve skupa ide u nezeljenom smjeru, a znamo koji je to... :huh: na neki nacin obojica ste u pravu, metabo jer samo ukazuje da covjek nije hladni i promisljeni stroj, koji savrseno funkcionira i u po zivot opasanim situacijama... s druge strane i foto turista je u pravu, jer tema je "pejzaži". :P, i definitivno ima pravo na (pogotovo) konstruktivnu foto kritiku. jedino s cim se ne mogu sloziti sa foto turistom :P je da je druga cisto dokumentarna, sto i jest, ali ima mi (posve subjektivno!) smek pejzaža, i kao takva mi vise prolazi od cisto dokumentarne fotografije... da probam pomiriti pejzazno vs dokumentarnu fotografiju, ispod su dva primjera sa po covjekom kao centralnom tockom... tofana di rozes, ferata giovanni lipella i sva "sicusnost" smrtnika... (download za bolji pregled, i molim vas sa tamnosivim ili crnim okvirom u fotopregledniku! :( ) btc atm near me jutro pod pristupnim smjerom u feratu giovanni lipella, sj. strana tofane di rozes photo upload online Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlan Posted August 18, 2019 Report Share Posted August 18, 2019 @wlan Kolega mozda bi trebao da slozis jedan putopis vezano za sve ovo a ovde samo fotke kakve smo inace navikli da vidimo od tebe, kao sto je ova u poruci #1045 kolega bi vrlo rado, ali sam ovih dana u nevidjenoj strci..., nakupilo se obveza nakon puta... vjerovao ili ne, jos nisam prebacio sve fotke sa kartica na komp., pa zato i objavljujem fotke na "pecbokune". ne mogu nista obecati, ali ako uhvatim vremena sibnem bar reportazicu... :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted August 18, 2019 Report Share Posted August 18, 2019 Druga je tu negde na granici, moze i tamo i ovamo... Kodo ove poslednje sto si sad postavio, kadar je odlican, al bilo bi dobro da obradom ovog decaka nakako jos malo naglasis... Vidim da si radio na tome ali je to prilicno ocigledno, a treba jos malo ali u skladu sa ostalim elementima koji ga okruzuju tako da to izgleda kao da je prirodno tako, ako me kapiras sta ocu da kazem :P Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlan Posted August 18, 2019 Report Share Posted August 18, 2019 jesam, puno je bolje! :) hvala! https://www.flickr.com/photos/145167874@N03...eposted-public/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
yagodinac Posted August 19, 2019 Report Share Posted August 19, 2019 ...na neki nacin obojica ste u pravu, metabo jer... s druge strane i foto turista je u pravu, jer... Apsurdno, ali obojica su u pravu. Ali to je nebitno, sve čestitke za fotoaparat na ferati. Stoput sam hvalio pokojnog Gallen-a koji je nosio aparat na slična (i brutalnija) putešestvija i pritom donosio neverovatne snimke. Dakle da, može se (I treba!) nositi FF i na ferati a što smo se mi ostali razmazili - to je drugo pitanje. Btw, za #1045, što ne sakri blic levo od Vile Ravijojle u travu pa da puca u nju; fotka bi onda bila pun pogodak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
metabo Posted August 19, 2019 Report Share Posted August 19, 2019 Ponesi FF na feratu težine > 8 i imaš od mene besplatno letovanje! Ali ni to nije botno! Ideja sa blicem ti je pun pogodak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted August 19, 2019 Report Share Posted August 19, 2019 Ma da bre, svetlo napred blic, pozadi prirodno, bas bi se uklopilo izgledala bi ko fantom u kadru, koda je foto manipulacijom ubacena u kadar, pa nije to portretna fotografija aman :D na ovoj i slicnim fotografijama sta god da se radi treba da se radi u skladi sa ambijetnalnim svetlom... I on je tu nesto prckao obradom nesto je dosvetljavao al treba to preciznije, suptilnije, sta bi tek blic napravio :P Ala ste razmislili svaka vam cast :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
yagodinac Posted August 19, 2019 Report Share Posted August 19, 2019 Dobro, možemo sad da polemišemo ŠBB_KBB, ali je za portrete daleko najbolja stvar blic (ili žilberica) a ne čupanje sa tamne strane. Iz više razloga, da se sad ne rasplinjavamo. BtW, kad sam već pomenuo Gallena, on je za ovu fotku trčao kilometar (na 3500 mnv) istog momenta kad je video scenu... I to sa sve nekim prepotopskim metalnim (a kakvim bi drugačije u to vreme) analognim Nikonom i objektivom koji, najverovatnije, teže zajedno više nego prosečno novorođenče. BtW, bio je šampion u brzom penjanju, držao je neki nenormalan rekord za Yosemite i to sve sa goreopisanim Nikonom. Dakle, ferrata + FF = ganz normal. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yagodinac Posted August 19, 2019 Report Share Posted August 19, 2019 BtW, ja na 3000m napravim tačno dva koraka pre nego što stanem i, duboko dišući, razmišljam zašto sam uopšte na tom mestu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted August 19, 2019 Report Share Posted August 19, 2019 @yagodinac Da kolega, naravno da je za portrete najbolje resenja rasveta, samo sto fotka o kojoj govorimo nije portretna :) Eventualno bi moglo da prodje neko minimalno dosvetljavanje, ali za to minimalno dovoljno je i malo pazljivije koristiti cetkicu... Nije fora da u sklopu dobrog pejzaza sa dinamicnim svetlom osoba na fotografiji svetli kao lampion :lol: Kad ste vec zapeli sa tim pentranjem :P Dovoljno je rekreativno baviti se sportom, malo da se povede racuna o ishrani, i nema problema :) Sa svojih 95kg + 12kg opreme na ledjima po u glavnom brdovitom terenu predjem 15~20km bez problema, nije da ne osetim opterecenje, ali dovoljno je da legnem posle toga pola sata i bez problem nakon takvog odmora odradim trening... Tako da svi koji kukaju neka se zapitaju zasto kukaju, pa cak i ako je neko bolestan od necega, to je najcesce zbog nezdravih navika u ishrani, i zbog neaktivnosti. Mogu da kazem da mi je zao ako je neko u losem fizickom stanju, ali zapravo mi nije zao ni najmanje jer je u takvom stanju zbog lenjosti i neznanja, a sve sto treba da se zna o zdravoj ishrani stane na jedan A4, pored toga je potrebno jos 30~40min malo intezivnije fizicke aktivnosti svaki drugi dana za kompletno zdravlje i dobru formu... Ko neveruje neka proba, posle 1~2god takvog zivota totalno ce se preporoditi. Svakodnevno to gledam oko sebe, ali i dalje nikako ne mogu da shvatim koliko neko treba da bude glup da navuce neku bolestinu i umre od kasike, i lenjosti da se pokrene. Vema koristan video za sve mladje od 83god koji ne rade nista pametno za sebe sem sto kukaju :mrgreen: Link to comment Share on other sites More sharing options...
simazoran Posted August 19, 2019 Report Share Posted August 19, 2019 U pravu si ovde je lepo obrađena problematika Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlan Posted August 19, 2019 Report Share Posted August 19, 2019 jedan je Gallen, a mislim da si mi bas ti @yagodinac ukazao na tu fotografsku vertikalu! slazem se, treba nositi ff svugdje (moze se...) pa i u feratu, i moze se iz ferate napraviti nevjerojatno dobar pejzaz ili doku fotka...(gdje je zapravo razlika..., i koliko elemenata treba biti da bi fotka bila pejzaz/doku?) ali ako imas prazno nebo, ili maglu oko sebe..hmmm... btw, sad u zadnjoj ferati na tofani, naprtnjaca cca 8-9 kg, prazna cca 2 kg, a u njoj voda, hrana, rezervna topla/nepromociva odjeca, i razna druga oprema.... s druge strane ff sa dva objektiva i opremom cca 1,5 kg. sta mislite sta mi je zadavalo probleme? ovih 9 kg na ledjima, ili ovih 1,5 kg koji mi konstantno zaklanjaju pogled, pa ne vidim gdje su mi nozista u stijeni, i stalno se njise lijevo-desno kao zvono dok se penjes, jer uvijek jedna od nogu podize ili spusta torbu sa ff-om. nakon sat/dva to postaje toliko iritantno za nepovjerovati... penjaci dakako znaju, da se penje, glavom, nogama pa tek onda rukama, bas tim redosljedom. uzmimo da se fotka gotovo uvijek sa neke police u stijeni, i nikad iz detalja, jer nije moguce, jelte... :P nakon par dana pentranja visokog gorja, ustajanja u 4 h., ono sto bi i "slijepi" covjek vidio, penjac/alpinist/planinar jednostavno prividi... tako da mi ovaj cvjetak/zanovjetak bode oci tek od kad sam ga vidio na kompu, bem li ga!!! :lol: plus, kad imas opaku turu ispred sebe, slabo se spava, razmisljas sta kad pocnu pucati gromovi, a ti vezan za celicnu sajlu, gdje je odstupnica, itd..itd... dok penjes, fotkanje ti je moooozda od 3-6 mjesta, ovisno o situaciji... uvijek je dozivljaj na prvom mjestu, a to fotoaparat nikada ne moze ni dotaknuti, a kamo li prenijeti... zato i penjem/o... :) ili ovako... tofana do podne ok, od podne do 10 navecer, kisa/grmljavina po vrhu snijeg...(prognoza u potpunosti tocna) cijelo jutro utrka s vremenom, stici na vrh prije nevremena..., konstantan presing... masu ljudi se vratilo jer su zakasnili sa polaskom na vrh... tre cime, do podne nisu se uopce mogle vidjeti, oko 1 h, 15-ak min. izvirivale, nakon toga grmljavinski pljuskovi kroz cijelo popodne. (prognoza takodjer u potpunosti tocna) treci dan seceda... (prognoza odlicna) ali... stizemo prvom zicarom na vrh, skoro trceci jer se nebo naglo zatvaralo, imao sam ludu srecu jer sam ipak uspio ufotkati bez oblaka vrhove fermede, za razliku od jednog japanca koji je sa stativa uz daljinsko okidanje rafalno okidao u maglu. dosao tek koju min. iza mene, prognoza "savrsen dan"... kasnije tokom prijepodneva, tek par min. su se ukazali vrhovi fermede, i to bi bilo to... pet puta se vracam da bi ufotkao gratis djevojku, a vracam se da uhvatim tracak sunca u prednjem planu i na djevojci, koje se uvijek pojavi, naravno, kad se odlucim za odlazak.. i onda prividis cvijet u prednjem planu..he he hee, i ostatak zivota grickas sebi jaja od muke... :lol: dakle, sazetak bi bio... hladna "talentirana" glava+bozica fortuna=odlicna fotka sve drugo su najcesce tek snap/doku fotke... hmmmm obecao sam napisati reportazicu, kad ono reportaza mozda samo u pogresnoj temi... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlan Posted August 19, 2019 Report Share Posted August 19, 2019 :rolleyes: ups, preduhitriste me dok sam pisao ovaj roman... :lol: da, ovaj covjek je zmaj!, a i gustav nije zabacit! :lol: :P :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlan Posted August 19, 2019 Report Share Posted August 19, 2019 .. ... evo jos jedna c/b nazvao sam je "bez cvjetuljka i djevojcice" :lol: (za one koji nisu procitali prije, download i pregled u fotopregledniku sa tamnosivim/crnim okvirom plizzz...) Link to comment Share on other sites More sharing options...
stevann Posted August 20, 2019 Report Share Posted August 20, 2019 Link to comment Share on other sites More sharing options...
yagodinac Posted August 20, 2019 Report Share Posted August 20, 2019 Sa svojih 95kg + 12kg opreme na ledjima po u glavnom brdovitom terenu predjem 15~20km bez problema, nije da ne osetim opterecenje, ali dovoljno je da legnem posle toga pola sata i bez problem nakon takvog odmora odradim trening... Tako da svi koji kukaju neka se zapitaju zasto kukaju, pa cak i ako je neko bolestan od necega, to je najcesce zbog nezdravih navika u ishrani, i zbog neaktivnosti. Ma verujem ti da si u kondiciji, i ja sam prelazio pešice i po 40-50km na ravnom, naši preci u ratu i po 80km za 24h; samo to je jedno a visina od 3-4000m nešto sasvim drugo :D Tu kondicija pomaže ali ne preterano - postoji i ona indivudalna žilavost, ne znam kako to da nazovem drugačije. Npr, operativni plafon leta natovarene cesne 172 je 3200-3300. Ona ima karburator i atmosferski motor, dakle u istoj smo klasi. Jel vidiš sad kolika je razlika u odnosu na 0mnv? Tamo ima tačno 33% manje kiseonika nego ovde - zamisli da trčiš po Bgdu i svaki treći dah preskočiš... i zato je u suštini svaki korak potpuno drugačija avantura, a nošenje opreme i hodanje uzbrdo samo po sebi dođu kao kazna. Još jedna anegdota: ženi sam pola sata pokušavao u domu (dakle zatvoren prostor, nema vetra) na Musali da upalim cigaru. Nijedan upaljač da upali! Jedva sam na kraju nekako uspeo... Eto šta je hipoksija - a u Rilskom manastiru sutra svi upaljači rade kao blesavi. Da zaključim: po mom mišljenju svako ko ponese na Alpe bilo šta više od telefona treba da dobije fotografski orden ;) Da ne oftopičarim preterano, evo jednog jesenjeg pejzaža. Sol Invictvs by Millan Milloradovic, on Flickr 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
metabo Posted August 20, 2019 Report Share Posted August 20, 2019 Jako lepa fotka i obrada! Mnogo mi se sviđaju boje. @yagodinac, doktorski! Ko nije šetao po visinama može samo da pretpostavlja. Ove godine smo bili na oko 3200mnv, Stubai glečer u Tirolu. Trebalo se popeti nekih 30-ak metara stepenicama do vidikovca i jaoooo muke! Nakon toga smo se stazom spustili jedno 50m. Povratak, sa pauzama i trajalo je prilično zbog umora, a taman smo se okrepili pitom od jabuka sa vanilom (alpski specijalitet). Link to comment Share on other sites More sharing options...
nokin Posted August 23, 2019 Report Share Posted August 23, 2019 Postovani drugari, kolege, amateri a i prfesionalci fotografi, Imam jednu molbu, a ujedno i predlog, da kad vec napravite i ulozite trud u sredjivanje fotki da ipak potrosite i koji minut u kratak opis lokacije gde je fotka napravljena. Misljenja sam da nista prirodnijeg nema od toga da nam priblizite kako fotkama tako i recima opis mesta. Zahvalan...... Link to comment Share on other sites More sharing options...
yagodinac Posted August 23, 2019 Report Share Posted August 23, 2019 Dobra ideja. Zadnja: 44.132130, 21.100957 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlan Posted August 26, 2019 Report Share Posted August 26, 2019 :rolleyes: @yagodinac lijepo, nazvao bih je "putovanje u srediste galaksije"! :) jutro u dolomitima... Torre dei Scarperi 2634 m. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elektroničar Posted August 27, 2019 Report Share Posted August 27, 2019 wlan, svaka cast! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hornet Posted August 28, 2019 Report Share Posted August 28, 2019 Wlan svaka čast na ispetim feratama i lepim fotkama. Poradi malo na obradi, vidi se da si dosvetljavao i curu i momka jer je zaostao upadljiv halo efekat. Inače, lepo svetlo si znao da pronađeš, nema šta. Idealno bi bilo da nosiš sa sobom stativ i jedan dobar nd big stopper - razmazani oblaci bi tek dali onaj eterični izgled pejzažima, ali će to verovatno da sačeka dok ne povedeš šerpase sa sobom :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts