Jump to content

Priroda, pejzaži. . . (otvoreno za sve)

banejuga
 Share

Recommended Posts

Tolike si pare spucao u opemu da bi sve to gledao na nekom krs monitoru ??? Pa dzabe ti sve to, znanje i oprema za dobru produkciju ako ne moze da vidis onako kako treba to sto radis, o bre kolega to je jos 400~500e za odlican monitor i 1500din kalibracija :P

ogroman mi je to luksuz sad. ipak sam spucao 2700 na d850, pa uzeh i mavic2pro. zelja mi je jos i tamron g2 150-600. a vec poodavno mi je potreban jak laptop od bar ~1000e. Mooozda jednog dana neki monitor od cca 500e. ali to je daleko..

@stevann

Aj kad vec pricamo da te pitam nesto, od kad se ti bavis fotografijom, koliko si godina u foto prici ?

"bavljenje fotografijom" je vrlo relativan pojam :) da kazem od 2007me nekim prosumerom skljocam, pa onda prvi dslr d90, pa dalje ostalo..

^

Pa bravo kolega, fino si napredova, naorocito od trenutka kada si se fokusirao na to sto radis... Nadam se da ti niko nije predlagao da rasprodajes opremu i kupis analognu kameru sa 35mm da sa njom fotkas jedno 20god dok ne naucis da fotkas i tako te neke genialne predloge heheh :D Imao sam takvih situacija kada sam kao pocetnik pre 4god kupio Canon MK3 sa full L staklima... Dal je nekome zasmetalo to sto neko u toj fazi kupuje full opremu ili mozda sto to niko ne radi ako ne zeli da od toga da pravi lovu, ne znam, samo znam da sam se naslusao svakakvih gluposti, a ja se ovim kao sto sam i tad govorio bavim samo iz hobija, nikome ne uzimam leba iz usta :P To ti je ljudska gluposto, nikome od tih genijalaca nije palo na pamet da neko ko ima love za full opremu ne treba savet sta sa njom da radi, nego neki pocetnicki saveti kako najbolje da je koristi, vise podrska :) Al i to je proslo, sad je nirvani, a ti takvi su postavljeni na svoje mesto.

Nista kolega, samo cepaj, a kada na red dodje monitor pozeleces sve fotke pono malo da doteras, neka boja sigurnu ima da bude totalno drugacija i van zeljenog konteksta na dobro utegnutom IPS panelu, ima to strasno da te nervira, al tako ti je to kada kucu gradis sa losim prozorima heheh :P

u pocetku sam radio svadbe, rodjendane, kako prve tako i 18te, pa raznorazne proslave i gluposti. Onda sam osjetio kako mi se "kvari oko" od tih budalastina i tezgarenja i presao sam samo na enterijere, hranu i pejzaze. Bas ne mogu s ljudima, teski su u poslednje vrijeme. A i pojavilo se danas dosta, kako ih ja nazivam "filter fotografa", dje se klijent nalozi na vsco filter, a kompozicija i ostalo da bog sacuva.

Danas zaradim kintu samo od enterijera i fotkanja hrane za menije i sa zadovoljstvom odbijem godisnje oko 15ak svadbi i srecan sam. Ne moze mi vikend u planini nikad zamjeniti svadbarenje vikendom, pa neka sam 500e dobar. Do danas sam prodao preko hiljadu i kusur eura u fotkama prirode, sto u el formi za potrebe brosura i kataloga, sto printova. Od skoro sam ukapirao da mi je ipak potreban dobar monitor, jer mi je to jako bitno za boje, za kontraste, za tamne djelove fotografije prilikom obrade, jer istu koju sredim kad pogledam preko telefona, bude skroz drua prica.. Ali polako, doci ce na red i monitor.. posle dobrog laptopa, jer RAW fajl od 100MB je tesko procesuirat, pogotovo kad radim braket od 5 ili panorame od 10ak fotki. NE sklopi se ni dok rucak zavrsim. Doci ce to sve na svoje :)

p.s. nemam naviku da sredjujem vec sredjeno. Ne cuvam raw-ove, apsurdno mi je to (za mene)

^

Gledaj polovan LT sa dobrom gpu hardverskom akceleracijom... Imam jedan sa ne bas tako jakom kartom, i mogu da ti kazem da to radi odlicno, mogu misliti kako radi sa jacom kartom, mada kada malo bolje razmislim bangavi LR i PS mozda i ne mogu da iskoriste jaci hardver kako treba. Budi spreman na problem sa bojama i na LT, bez obzira koliko je ekran dobar, i gledaj da bude IPS, vecina je sa TN panelom, ili VA panelom, na TN boje isprane i los kontrast, na VA boje prejake i prejak kontrast, samo sa IPS uz kalibraciju mozes da dobojes pravi prikaz, mada kalibracija na LT malo teze ide a da to bude bask kako treba.

Full si u prici, radis ono sto volis, to znaci da ces uvek imati posla makar za lep zivot, tako da uzivaj kolega... Lepo je da ovo cuju i ostali koji bi nesto da rade u fotografiji, zato sam i potego temu, skontao sam da si zadovoljan nacinom na koji radis :) za razliku od pojednih nadrndanih likova kojih je bilo ovde na forumu koji su koristili svaki priliku da zaseru koliko god mogu neciju nameru da se bavi fotografskim poslom :P

Inace ja cuvam sve raw fajlove, mozda ih nekada sredim na bolji nacin, ipak je meni ovo samo hobi a ne posao... Sta ja imam 600 zabelezenih kadrova za 4god fotkanja, nije to nista.

ja nesto ne volim da mijenjam "proslost". Zelim da vidim svoje stare radove, da vidim dje sam grijesio i sta sam mogao bolje. Danas imam na tonu fotki po fb-u, insta i flickru, sta sad treba posle 4 5 god da ih opet sredim na novom monitoru i novim tehnikama obrade, pa na sta bi to licilo.. A za samo jednu panoramu meni ode 1GB diska, zbog 10 fotki sa d850, ma svakih 3mj bih morao hdd kupovat ili gdje vec..

Prva sledeca investicija mora biti laptop jer je ovo mucenje, pa tek onda monitor. A tu negdje moram ugurati i tamron 150 600 :)

^

Moja pozcija je drugacija, prakticno imam server za potrebe preduzeca, a tu je 2TB prostora za moje raw fajlove i tif obrade mozda 1% ukupnog raspolozivog prostora. Kad pomenu greske, i to sto sam ranije gresio gresio sam dok oci nisi navikle na digitalano okruzenje i ruke na kemru i foto opremu, jeste ovo u osnovi likovni rad kao sto je i slikarstvo, ali je ipak sve potpuno drugacije po pitanju forme... Sustina je ista, sustinski bitno znanje za uspesan fotografski i rad u slikarstvu prakticno je isto u fotografiji, sam sto je u dobroj foto literaturi to znanje prilagodjeno fotografskom radu i formi kojom se dolazi do gotovih radova/sustine, inace je sve isto. Tako da na pocetku sam gresio opravdano, sada ne gresim zapravo ne znam da li gresim, jer to sto sada radim to sam ja i bolje ne umem a znam da mogu i sta treba da naucim da bi bilo bolje pre svega lepse, tako da nema tu nista ni pogresno ni ispravno jednostavno je tako kako jeste :P

U poslednje vreme retko svratim na zonu, a još ređe nešto i pročitam. Ne zato što nema šta da se pročita već zato što sam ja u nekoj - fazi, ali me ovo baš dotaklo.

... zapravo ne znam da li gresim, jer to sto sada radim to sam ja i bolje ne umem a znam da mogu i sta treba da naucim da bi bilo bolje pre svega lepse, tako da nema tu nista ni pogresno ni ispravno jednostavno je tako kako jeste :P

Eh kad bi se nadpolovična večina naše populacije u realnom životu ponašala ovako kako si napisao...

Ili kad bi bar razumela.

Ali za ovakav stav treba imati klikere (u svakom pogledu).

• 2 weeks later...

Dobra ti je ova iz poruke #1045, bas dobra, samo si trebao ovaj cvetic u prvom planu na licu mesta da cropujes sa makaze :P Ostale nisu na nivou onoga sto lokacija nudi... Imao sam prilike da vdim fotke sa te lokacije koje kadrovima i atmosverom bukvalno oduzimaju dah, prva i druga su za tu lokaciju samo snap, a sve postavljene fotke sem prve na fin nacin oslikavaju atmosferske prilike, poslednja je zanimljiva dosta dobar kadar, al prve dve za tu lokaciju nista, prazne.

hvala @foto turista na konstruktivnoj kritici! :)

zato sam prvenstveno i postavio fotke, da vidim kako ih drugi vide, i da ev. ispravim neke od svojih gresaka.

ne znam znas li da su fotke snimane na tri razlicite lokacije, prva na tofani di rozes, druga na sedlu od tree cime, a treca/cetvrta sa secede...

bas i ne volim brisati fotke, pa nastojim max, iskoristiti od trenutka koji mi se pruza.

npr, prva je ufotkana na cca 2800 m., u ferati, nakon 5 sati pentranja uz stijenu, i stalnom strepnjom, sta ako mi aparat ispadne iz ruke!? :lol: :blink:

poseban je mazohizam pentrati feratu sa FF-om! :P

nadodaj i stalno zasipanje kamencica/vode sa smjera i eto foto derneka! :P

prva je tek dokumentarna, druga malo manje...(btw, druga mi je bas nekako posebna!)

3 i 4 su mi ok, posebno treca...

ako nisi, volio bih da ih downloadas i pogledas sa tamnosivim ili crnim okvirom, jer ovaj bijeli sa stranice mi je noga u j..a! :huh:

Ma jasno je meni to cimanje, al na kraju se gledaju samo fotke, a ja ima taj ruzan obicaj da gledam samo fotke i da me samo to zanima, ne marim mnogo za te muke hehe, kroz komentare analiziram pre svega estetski likovno, ostalo me ne zanima :P Sa te strane najbolja je #1045, slojevita u kompozciji, elementi u kadru poredjani na likovno/estetski dobar/odlican nacin, za malo si je spakovao u spiralu bas onako po PS... Sve sto se vidi prija oku, jedna dosta dinamicna i blago misticna scena... U odnosu tamno svetlo velicinom dominantni elementi malo su tamniji, ovi manji a jednako bitni malo su svetliji, taman su u dobro balansu, kolorit skoro pa idealan... Tu je i ova devojka da na po malo zagonetan nacin udahne zivot ovoj sceni, jedino ova biljka sto strci u prvom planu po malo kvari gotovo idealno uklopljenu scenu.

Sve u svemu i ovako je dobra, al bi dobro legla profi obrada da se iz kadra izvuce maksimum :)

wow..., koja recenzija fotke!? :lol:

hvala! :)

slazem se sa svim napisanim, nema izgovora...

mada veliki umor, hladnoca, vjetar itd ne pomazu pri odabiru scene, kadriranja itd.., opet se sve svodi na, "ili jesi, ili nisi..."