Jump to content

oDesk

inordo

Recommended Posts

Ja sam na odesku godinu i po dana i lepo ide, nikako ne šalji ništa dok se ne okonča selencija, mada ne znam zašto si uletao u posao sa fiksnom zaradom? Tu nikakve garancije nemaš, ja te stvari ne radim.

Doduše ja sam dugo tamo, za gomilu poslova ako mene unajmi klijent ima money back guarantee (ja budem plaćen, a njima Odesk refundira). Iz iskustva do sada mogu samo da ti kažem, NIKAKO poslove sa fiksnom zaradom osim ako klijent nije vredni truda (ima dobar rejting i dobro je plaćen posao - ne one kikiriki fore za Induse od 50-tak USD), ako nisi tražio 50% unapred, a i onda ti ostaje samo da se moliš da nisi naleteo na retarda čije zahteve će biti nemoguće ispuniti, a koji će zauzvrat da ti sjebe rejting.

OBAVEZNO za fiksne poslove traži 50% unapred, definiši sve jasno crno na belo i komunikaciju vodi preko Odeska da ostane trag.

Ja sam na odesku godinu i po dana i lepo ide, nikako ne šalji ništa dok se ne okonča selencija, mada ne znam zašto si uletao u posao sa fiksnom zaradom? Tu nikakve garancije nemaš, ja te stvari ne radim.

Doduše ja sam dugo tamo, za gomilu poslova ako mene unajmi klijent ima money back guarantee (ja budem plaćen, a njima Odesk refundira). Iz iskustva do sada mogu samo da ti kažem, NIKAKO poslove sa fiksnom zaradom osim ako klijent nije vredni truda (ima dobar rejting i dobro je plaćen posao - ne one kikiriki fore za Induse od 50-tak USD), ako nisi tražio 50% unapred, a i onda ti ostaje samo da se moliš da nisi naleteo na retarda čije zahteve će biti nemoguće ispuniti, a koji će zauzvrat da ti sjebe rejting.

OBAVEZNO za fiksne poslove traži 50% unapred, definiši sve jasno crno na belo i komunikaciju vodi preko Odeska da ostane trag.

Hvala na brzom odgovoru, s obzirom da trenutno imam klijenta koji trazi "koncepte" pre kraja selekcije.

Totalno sam nov u celoj prici sa oDesk, tako da ne znam kako sta funkcionise. Hvala ti za savet oko fixed i per Hour.

Mozes li mi dati smernicu oko cifre koju cu stvljati za per hour poslove?

Zavisi šta radiš. Digao sam satnicu na 15 USD bez taksi (mislim da klijent plaća 16.67), imam neke stalne za 12,5 i 13, jedan mi je ostao stari od 10... Zaboravi deo onog što sam pisao, ako si novi moraćeš da počneš niže, vidi šta ti je isplativo, pa kako ti raste rejting možeš i cenu da dižeš.

Ja, pošto editujem fotografije, ako traže proveru, može, ali im izlepim watermark svuda, preko cele fotografije, po dijagonalama. Opet zavisi ot toga šta radiš da li i kako možeš da se zaštitiš.

Kako rekoh zavisi šta radiš. Ja sam u "mom sektoru" među najskupljima, programiranje i slično se naplaćuje i 60 i više na sat, a video sam i preko 150.

Iščitaj dobro dokumentaciju tamo, sve ti piše. Biraj pažljivo i samo strpljivo :)

Zavisi šta radiš. Digao sam satnicu na 15 USD bez taksi (mislim da klijent plaća 16.67), imam neke stalne za 12,5 i 13, jedan mi je ostao stari od 10... Zaboravi deo onog što sam pisao, ako si novi moraćeš da počneš niže, vidi šta ti je isplativo, pa kako ti raste rejting možeš i cenu da dižeš.

Ja, pošto editujem fotografije, ako traže proveru, može, ali im izlepim watermark svuda, preko cele fotografije, po dijagonalama. Opet zavisi ot toga šta radiš da li i kako možeš da se zaštitiš.

Kako rekoh zavisi šta radiš. Ja sam u "mom sektoru" među najskupljima, programiranje i slično se naplaćuje i 60 i više na sat, a video sam i preko 150.

Iščitaj dobro dokumentaciju tamo, sve ti piše. Biraj pažljivo i samo strpljivo :)

Hvala na savetu. Opet imam pitanje. Otvorene su mi jos uvek aplikacije za posao pod nazivom da sam aktivan kandidat, a u pp sam obavesten da sam izabran za posao od strane klijenta. Meni je sada malo cudno sto jos uvek stoji otvoreno. Da li to treba da se zatvori ili sta? Malo mi taj deo nije jasan, a vidim da imas dosta iskustva pa bi mozda mogao da me posavetujes da li da pitam klijenta zasto jos uvek stoji aktivan kandidat ako smo se dogovorili za posao.

Misliš stzoji ti u "Active candidacies"? Onda još nisi dobio posao. Kad ga dobiješ dobićeš ponudu sa uslovima, ako prihvatiš to je onda to. Tek tada.

Opet hvala, znaci da ne verujem sve sta mi pise ovaj lik u PP. Jbte kakvih ljudi ima.

Aktivni poslovi su ti pod "My Jobs" tabom. Tamo vidiš i aktivne i završene poslove, kao i kompletne ugovore. Ugovore u smislu Odesk ugovora o saradnji. To šta on piše u PP to može mačku o rep. Ako odeš na listing tog posla, na opis posla, možeš da vidiš koliko i da li ima još ljudi koje "intervjuiše za posao", što će verovatno reći da je okupio gomilu ljudi od kojih će svako da mu obavi deo posla kao "proveru znanja"

Ne gubi vreme sa tim likom. Reci mu da započne ugovor, da plati deo koji hoćeš unapred, ako ne želi, a posebno ako ne želi da plati avans onda je neko ko zavrće ljude. Ako imaš prepisku koja je išla preko Odeska prijavi ga.

Od kad pišemo dane si izgubio na tog lika, da si konkurisao na još 20-30 poslova mogao si na nekoliko njih već da počneš da zarađuješ ;)

Aktivni poslovi su ti pod "My Jobs" tabom. Tamo vidiš i aktivne i završene poslove, kao i kompletne ugovore. Ugovore u smislu Odesk ugovora o saradnji. To šta on piše u PP to može mačku o rep. Ako odeš na listing tog posla, na opis posla, možeš da vidiš koliko i da li ima još ljudi koje "intervjuiše za posao", što će verovatno reći da je okupio gomilu ljudi od kojih će svako da mu obavi deo posla kao "proveru znanja"

Ne gubi vreme sa tim likom. Reci mu da započne ugovor, da plati deo koji hoćeš unapred, ako ne želi, a posebno ako ne želi da plati avans onda je neko ko zavrće ljude. Ako imaš prepisku koja je išla preko Odeska prijavi ga.

Od kad pišemo dane si izgubio na tog lika, da si konkurisao na još 20-30 poslova mogao si na nekoliko njih već da počneš da zarađuješ ;)

Upravo to sto si rekao. Izgubio sam dane sa njim i cimao sam se bzvz. Poslao sam mu sada PP da resi status sto pre ili cu da Withdraw Application. Mnogo si mi pomogao.

E sad, jos uvek nemam ni jedan rate i imam 20 job aplications. Da li mogu da nekako dokupim ili moram da cekam 7 dana na obnovu..?

Ima raznih likova, mene je cimao jedan da mu od CB pravim kolore, ok, to nije frka, ali onda ispade da mu traba format kao u Američkom pasošu, a da se od C/B fotografija na kojima su Arapi naprave kolori sa što prirodnijom bojom :D

A za aplikacije... Ovde piše sve

https://support.odesk.com/entries/23089721?...149f4676a415654

Ja imam 25 aplikacija, da me ubiješ ne znam odakle tih 5 :D pažljivo biraj poslove, ako to radiš svaki dan nećeš se prijavljivati na više od 3-6 dnevno i onda ti je 20-25 sasvim dovoljno. Kako od najstarije prođe 7 dana, ona ti se vraća u kvotu.

Ima raznih likova, mene je cimao jedan da mu od CB pravim kolore, ok, to nije frka, ali onda ispade da mu traba format kao u Američkom pasošu, a da se od C/B fotografija na kojima su Arapi naprave kolori sa što prirodnijom bojom :D

A za aplikacije... Ovde piše sve

https://support.odesk.com/entries/23089721?...149f4676a415654

Ja imam 25 aplikacija, da me ubiješ ne znam odakle tih 5 :D pažljivo biraj poslove, ako to radiš svaki dan nećeš se prijavljivati na više od 3-6 dnevno i onda ti je 20-25 sasvim dovoljno. Kako od najstarije prođe 7 dana, ona ti se vraća u kvotu.

Vraca se u kvotu po automatizmu iako stoje kao aktivne?

Maltretiram te mnogo... Izvini ali ti si mi jedini koji ima iskustva sa oDesk-om.

Kada posaljes ponudu,ako ti klijent ne odgovori posle 2-3 dana, slobodno je povuci. Mislim da onda treba da prodje 24 sata i ta ponuda ti je ponovo dostupna. Inace,20-25 prijava je sasvim dovoljno..Prijavljuj se samo za poslove koje nude provjereni klijenti sa dobrim ocjenama i sto vise potrosenog novca na oDesku. :)

Imam jedno pitanjce. Pre neki dan sam pricao sa drugarom o Odesku i drugim sajtovima glede rada na sat.

Ukratko, raspravljali smo o tome da li i kako kontrolisu roblje, mislim radnike ^_^ Koliko znam postoji fora da imas kameru, preko koje moze da se kontrolise da li je neko na radnom mestu, ali gde se postavlja kamera? Ako je na monitoru, ti fakticki mozes da igras pasijans a kobajagi nesto da zvrljas za musteriju, ili je negde iza tako da se vidi monitor i onaj koji radi, osim toga sta je sa vremenskim zonama? Sticajem okolnosti ja sam nocobdija, sto ce reci vise mi kao musterija odgovara australijanac nego neki evropljanin.

Postoji tracker. Instalira se kao svaki drugi program i kada pocnes posao pokrenes ga. Osim sto mjeri vrijeme,svako malo radi screenshot ekrana i broji klikove misem. Ja ga licno ne koristim nikad jer upisujem sate rucno ali preko tracker-a je jedino garantovana isplata.

hvala na odgovoru, drugar i ja smo se bas bili zavadili oko toga :P Solucija sa skrin sotovima i brojacem klikova je mnogo prihvatljivija od toga da te neko posmatra, mozda preterujem ali to mi bas onako Orvelovski deluje.

Mada kako god pogledam ta solucija sa naplatom po satu mi je pomalo cudna. Ne radimo svi istom brzinom, svako ima delove posla koje brze i lakse radi a sa drugima gnjavi itd. Valjda je to stvar navike da pogadjam na cuture ^_^

Zato precizno definišeš šta se i kako radi. Klijenti koji su vredni pažnje imaju dovoljno iskustva i znaju da ako se nešto radi u proseku za 1h to ne može da bude gotovo za 30 min u a da valja, a ako ćeš ti da radiš 3h, e onda ćeš da radiš za nekog drugog ili za tri-četiri puta nižu satnicu.

Postoje trekeri na freeware/shareware tržištu, ima i nekih koji se plaćaju, ali oni se koriste u privatnim aranžmanima. Svi sajtovi tipa Odesk, Elance, Guru i slični imaju svoje trekere koji ti jedini pružaju garancije. U principu kod Odeska ide po defaultu jedan skrinšot na 10 minuta, ispod koga ti je i broj klikova i pritisaka na tastere u tih 10 minuta.