Jump to content

Recommended Posts

• Replies 221
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
Pitanje.

Imam neku ponudu da uzmem stari nikon 135mm 2.8, manuelni, ne znam tačnu onznaku. Trenutno mi treba nešto duže sa većom blendom kao prelazno rešenje, ali nikad nisam video/koristio neki od starih manuelaca.

Da li je neko probao tu kombinaciju sa novijim telima, u mom slučaju sa nikonom d610. Da li tu ima kontrole blende, da li radi merenje svetla i da li radi potvrda fokusa pomoću rangefindera, ili se telo ponašao kao da objektiv uopšte nije nakačen i sve treba manuelno? Znam da je bila neka priča da slabiji nikoni (d3xxx i 5xxx) ne mogu, a ovi jači da mogu.

Ako je AI ili AI-s sve ti to radi, ako nije narezes ga da bude AI.

Ja imam nekoliko AI-s MF objektiva koje koristim (50/1.2, 105/1.8, 85/2.0, uskoro stize 15mm i 85/1.4 AI-S) i veruj mi na rec, uopste vise ne stavljam AF ili zoom objektive na aparat. Dobro dodje taj momenat rucnog fokusiranja, promisli covek pa cesto i odustane od fotografije ;) U isto vreme, dal je to placebo ili sta god, meni izgleda mnogo lepo kako crtaju ta stara stakla.

Posted

Molio bih za pomoc, dobio sam od kuma dva stara aparata i nekoliko objektiva.Ako moze pomoc koliko to vredi u novcu i sta savetujete da zadrzim.Da napomenem DSLR koristim tek dva meseca i da jos uvek ucim, ucim, ucim:)

Posedujem Canon 450d 18-55is, adapter M42 na eos, Helios 44m-4 i m42 Jupiter 37A 135mm f3.5.

Sada sam dobio:

Telear N 3.5/200

Jupiter 37AM 135mm f3.5 ne znam koja je razlika izmedju 37A i 37AM

Helios 44m-6

Zenitar-m 1.7/50

MS Zenitar-M 1.9/50 M52x0.75

Aparat Zenit 19

Aparat Zenit 122

Aparati poseduju futrole/torbice, meni deluju kao novi.

Naravno planiram da odnesem kod cika Mise da pregleda i ocisti ako nesto treba.

Posted

37A i 37AM

razlika je u premazu :) u konstrukciji potpuno isti tako da ej nebitno. pogledaj možda ti se vise svidjaju boje sa jednog od njih :lol:

zenitar objektivi su verovatno došli uz aparate. (isao je ili zenitar ili helios uz njih)

helios je ako se secam 58 mm/ 2.0

Probaj zenitar 50mm/1.7 ako ti odgovara :-) i Telear N 3.5/200 posto nemas nista u toj dužini ;)

Posted

Ako rade nista ne cisti.

Zenitar-m 1.7/50 je najzanimljiviji od normalaca, ali i ovi drugi ti mogu pruziti dosta zabave.Prvo ih probaj pa onda razmisljaj o prodaji, ali nema tu nekih narocitih para, mnogo je vise zabave.

Posted

Generalno razmisljam samo da prodam 2 jupitera posto ih imam tri :) i mozda Telear N 3.5/200.

Ostalo cu zadrzati, drugaru cu pokloniti zenitar 50 1.9.

Bas sam ih danas probao, zenitar 50 1.7 odlican, sa 200/3.5 nikako da mi bude mirna ruka, tezak je, veliki.

• 1 month later...
Posted

Imam problem sa manuelnim M42 objektivima, na Nikonu D7000, probao sam Soligora 28mm i heliosa 58mm. soligor se ponaša gotovo kao makro objektiv, beskonačan fokus mu je na manje od 60 cm, dok kod heliosa je beskomačan fokus na par metara na oko metar pokazuje kao da je na 10m sve preko je mutno, tamo gde pokaže fokusnu tačku tu je solidno oštar (koliko god mu objektiv dozvoljava. Da li neko zna rešenje problema?

Posted

^Nemas dobro resenje "problema", postoje samo polovicna. Problem je u registracionoj distanci, mozes googlati o tome da se sad ne rasplinjujemo a i pomenuto je na ovom forumu sijaset puta. Imas adaptere sa korekcionim staklom, al kvalitet fotografije ce verovatno biti los.

Ima i ovo.

Posted

Ako vec hoces da se igras sa manuelnim optikama nabavi stare Nikone i zabavi se , u poslednje vreme ih malo skuplje prodaju, ali ako sacekas naici ce.Postoje i Ruske optike sa Nikon bajonetom ali su redje a i njih preprodavci zacenjuju.

Posted

Ma naišao sam skoro na dobre komade mada su i oni morali da se konvertuju to su prvi Nikkori iz 50', tip je zacepio. Pa sam odustao.

Inače rešio sam problem sa heliosom sad ima i beskonačno :)

Kod njega se zadnje sočivo rašrafi za jedno tri milimetra i fiksira, onda je oštar i na beskonačnom na 2 ne baš ali podnošljivo ali već na 4 potpuno.

• 4 months later...
  • 11 months later...
Posted

Pozdrav svima.

Treba mi jedna pomoć

Imam Canon 750d i na poklon sam dobio sledeće objektive

1. prakticar 1:1.8 f=50mm MC pentacon

2. jupiter-11 4/135

3. helios-44-2 2/58

4. Mir-1v 2,8/37

Ako sam sve dobro razumeo, trebao bi da kupim adapter.

Za prvi Pb to Eos, e sad ima sa potvrdom fokusa, objektiv ima kontate.

Drugi je m39 pa sam razmišljao da uzmem adapter na m42, jer su treći i četvrti m42.

Da li bi to moglo da radi na Canon ili treba još neko budzenje.

Posted

Sa odgovarajucim adapterima ce da radi, imas i direktan adapter M39-EOS a i M39/M42, uvek je bolje sa jednim adapterom nego sa dva adaptera koji se uvrcu jedan u drugi.

Posto su M42/Canon jeftini moj savet je da uzmes za svaki objektiv adapter i zadnji poklopac, dobro izduvas i ocistis stare objektive, stavis adapter i poklopac i sve ce ti biti spremno za rad.

Posted
Sa odgovarajucim adapterima ce da radi, imas i direktan adapter M39-EOS a i M39/M42, uvek je bolje sa jednim adapterom nego sa dva adaptera koji se uvrcu jedan u drugi.

Posto su M42/Canon jeftini moj savet je da uzmes za svaki objektiv adapter i zadnji poklopac, dobro izduvas i ocistis stare objektive, stavis adapter i poklopac i sve ce ti biti spremno za rad.

Hvala na odgovoru, dobar predlog, tako će i biti.

A reci mi za prvi objektiv jel bolje sa tom potvrdom fokusa, jel to radi kako treba vredi uzimati taj adapter sa potvrdom. Da li ima veze što neki objektivi nemaju nikakve konektore, jel to radi i onda ili samo ako imaju konektore. Nisam to razumeo.

Posted

dosta zavisi od toga kakav cip za potvrdu fokusa nadjes, koja je generacija, da li taj model radi dobro..

Uglavnom, ako pronadje neki koji radi onda je to mnogo fina stvar, pogotovo kad imas mogucnost kalibracije jer se cesto na aparatima desava da nisu bas idealno kalibrisane pozicije mat stakla a to u realnosti znaci da ono sto ti vidis kroz trazilo da je u fokusu, ne znaci da je na ravni senzora takodje u fokusu. Tu na scenu stupa kalibracija cipa jer tu razliky mozes da ponistis.

Posted

dosta zavisi od toga kakav cip za potvrdu fokusa nadjes, koja je generacija, da li taj model radi dobro..

Uglavnom, ako pronadje neki koji radi onda je to mnogo fina stvar, pogotovo kad imas mogucnost kalibracije jer se cesto na aparatima desava da nisu bas idealno kalibrisane pozicije mat stakla a to u realnosti znaci da ono sto ti vidis kroz trazilo da je u fokusu, ne znaci da je na ravni senzora takodje u fokusu. Tu na scenu stupa kalibracija cipa jer tu razliky mozes da ponistis.

Posted

Potvrda fokusa nema veze sa objektivom nego da li je ono što je izabrano na aparatu fokusirano, bilo kontrastno ili phase detection (fazne razlike). Sve objektive koje sam probao su radili od Heliosa pa na dalje.

Ne trvrdim da je na svim aparatima tako, radio sam sa 60d, 6d, d5300. Ko hoce da proba uvek sam raspolozen za saradnju. Trenutno imam Heliosa 58mm.

Veliki problem je u tome sto je taj raspon u kojem se dobija da je fokusirano malo siri.

Draža mi je kombinacija novog objektiva na analognom telu :)

Posted
Pozdrav svima.

Treba mi jedna pomoć

Imam Canon 750d i na poklon sam dobio sledeće objektive

*

2. jupiter-11 4/135

*

Mislim da je jupiter-11 4/135 m39 predvidjen za rangefindere, zorki/fed kod kojih je registranciona distanca manja nego kod Canona i onda neće moći fokusiranje na beskonačno.

Jedino ako je to neka verzija koja je bila za prve verzije SLR Zenita koji je isto imao M39 mont onda je ok.

Posted
Mislim da je jupiter-11 4/135 m39 predvidjen za rangefindere, zorki/fed kod kojih je registranciona distanca manja nego kod Canona i onda neće moći fokusiranje na beskonačno.

Jedino ako je to neka verzija koja je bila za prve verzije SLR Zenita koji je isto imao M39 mont onda je ok.

Mislim da su tu negde i ta tela pa ću pogledati na kom telu je bio.

Posted

^Ako je bio na prvim SLR Zenitima, onda je M39x1mm i njegova reg distanca je 45.2 mm i tad ladno ide na adapter i ima beskonačni fokus.

Ako je bio na rangefinderima zenit/fed onda je M39×24 tpi i njegova reg distanca je 28.80 mm što je mnogo manje od Canonovog EF/EFS monta koji je 44.00 mm i tad će da bude samo macro