Jump to content

Recommended Posts

• Replies 221
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Hvala na odgovorima. Mislim da cu probati, samo sam bio sumnjicav da nesto ne osteti objektiv.

EDIT: Probao sam. Stavio blendu na 2.8 i prebacio objektiv na FG. Funkcionisao je sasvim normalno u A modu. Vratio sam posle 50-icu, postavio blendu takodje na 2.8, uperio u isti objekt pri istom osvetljenju i aparat je odredio istu brzinu zatvaraca od 1/500.

Bas me zanima kakva ce fotka ispasti.

Posted

Ne ide to tako.

Na Nikonu je uvek maksimalno otvorena blenda istog momenta kad skines objektiv sa tela. To sto ti podesis na d7100 blendu nema fizicki uticaj na objektiv do momenta samog okidanja. Veruj mi. Cak i kad pise na statusnom displeju blenda koja je manja od punog otvora sama blenda na objektivu je potpuno otvorena.

To sto si dobio 1/xy je na punom otvoru a ne na 2.8

Da bi to potvrdio, skini objektiv sa tela i pokreni polugicu kod bajoneta, videces da u u startnoj poziciji onda drzi blendu totalno otvorenom I kako je povlacis onda se smanjuje.

Da imas 85 1.8D onda bi imao prsten za kontrolu blende koji na G serijama nemas

Posted

Cvele, otvorena je dok je na aparatu, jer je aparat drzi nategnutom. Prilicno sam siguran da je kad je skinut objektiv blenda na najmanjem otvoru. Znam dam sam par puta zaglavljivao polugicu da bih probao G stakla na Canonu.

• 4 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

Zanima me makro fotografija (amaterski), ali ne dovoljno da bih investirao neke veće pare u stakla.

S obzirom da u ovoj disciplini često nema mnogo koristi od AF, izgleda sasvim logično uzeti dobar stari manuelni makro objektiv... i dobiti puno muzike za malo para.

Na netu se mogu naći primeri veoma pristojnih rezultata dobijenim (uz dosta truda i strpljenja) korišćenjem makro objektiva: Kiron/Lester, Vivatar (Series 1), Panagor ili Promaster.

Stoga deluje da ovakav objektiv može pružiti mnogo zadovoljstva u korišćenju... kao i priliku da se sa njim ispituje i polako uči zanat.

Ova stakla se preko bare mogu naći za zaista male novce (naročito sporiji modeli) u odličnom stanju... a i eBay je pun adaptera (sa M42 ili sa FD... na EOS).

Naravno, idealno bi bilo probati ih pre kupovine... mada je to praktično nemoguće.

Ima li neko iskustva sa ovaim objektivima, i koji bi mogao da preporuči za makro.

Da li postoje po pristojnoj ceni adapteri koji ne oštećuju telo?

Posted

Koristio sam i imao Vivitara 100mm f2.8 Macro. Ista je verzija kao i Kiron/Vivitar/Lester 105. Trenutno imam isti taj objektiv pod imenom Soligor i prodajem ga na ebayu. Dobri su to objektivi, oštri, kontrastni, dobar bokeh. Kada su pravljeni, na umu se imala samo makro namjena, tako da nisu dobri da posluže i kao kraće tele ili za portrete.

Takođe sam do skora imao i Tamrona 90mm f2.5, varijantu 52BB. Uvijek samo bio zadovoljniji i fotkama i korišćenjem ovog objektiva u odnosu na gore spomenute. Vrlo dobro je služio i kao portretno i kao makro staklo. Ide "samo" do 1:2, ali to i nije neka mana. Nevjerovatno oštar sa odličnim bokehom.

Napolju ti nijedan od ovih objektiva nije baš jeftin. Vivitara sam nedavno prodao za 170 dolara, a Tamrona prije par dana za 200 dolara (doduše, sa telekonverterom za 1:1 uvećanje).

Mislim da je najjeftinija varijanta naći onu neku Cosinu 100 f3.5, čini mi se da je sa AF, ali ne znam da li je ima u varijanti za Canon.

Posted

Hvala na informacijama.

Prilično su jeftini Vivitar Series 1 70-210 mm F/3.5, i imaju dosta dobre ocene korisnika... naravno pod uslovom da je to dovoljno široko.

Posted

Vivitar 70-210/3.5 series 1 treba da je isto što i Tokina RMC 70-210/3.5, imao sam ovu drugu, odlična. Za Vivitara sam do sada čuo samo reči hvale.

Blenda te za makro ne zanima kako rekoše. a 3.5... pa ono, manje od 2.8, a veće od 4 :D

Posted

Ja sam imao Vivitara Series 1 70-210mm f2.8-4, onu najbolju, Komine verziju.

Pentax-A 70-210mm f4 ga šije u svakom pogledu, a pogotovo u makro području.

Ja sam mislio da se traži baš makro staklo, a ne nešto što može da posluži kao makro.

EDIT nakon malo pretrage, ipak taj 3.5 Vivitar ubija :D

16804703271_fc7e457850_z.jpgVivitar Series 1 70-210 f/3.5 by vintage_4k, on Flickr