Jump to content

Stari objektivi na digitalnim telima

Abdee

Recommended Posts

Na zahtev cenjenih clanova, otvaram ovu temu posvecenu koriscenju matorih stakala na modernim telima. Sva pitanja vezana za adaptere, adaptaciju i upotrebu pomenutih objektiva mozete postaviti ovde kao i okaciti korisne linkove koji se bave ovom tematikom.

Edit by Jo Husafet:

Takodje, u OVOJ temi pomenuto je dosta egzoticnih M42 i ostalih objektiva

• Replies 221
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Evo par iskustava iz prve ruke.

Samsung NX11

Manuelci sa adapterom rade odlično. Ima mogućnost da se uveća deo koji se fokusira, kao i ono da aparat pokaže šta je u fokusu. ZaboraviJo kako se zove :( Merenje svetla je isto ko i sa org objektivima.

Pentax KX

Svaki PK i M42 rade ko sat. U LV ima mogućnost povećavanja dela slike na koji izoštravamo. Merenje svetla je tačno, fokus u tražilu je tačan na centralnoj tački. Radi i stabilizacija, aparat pita koji je objektiv pri uključivanu, pa uneseš vrednost.

Sony A500

U LV se poveća deo slike i fokusiranje je boza. Merenje svetla je dobro. SSS nisam probao, i onako mi je u 80% fotkanja isljučen. Ne mogu da se setim kako je u tražilu, tj dal pokazuje kad je nešto u fokusu. Kad probam, napisaću.

Jo Husafet, bas u 450D. Ali on je izvadio iz filmasha, isekao i zbudzio. Dakle getto varijanta, ako imas neko telo manuelno i neupotrebljivo, troska nema. Na ebayu moze da se nadje gotovo resenje, ima skupljih i jeftinijih resenja, ali cenim da i jeftinija mogu da posluze.

I mislio sam da je on. Jedino što imam je Spotmatic, mada on ima samo mikroprizmu (ali bi mi i to pomglo). Za ovih par meseci sam par puta pravilno pogodio fokus :) sa adapterom bez potvrde i to uglavnom sa 37/150mm. Ako Jo Husafet pročita ovo zanima me da li bi (ako se jednog dana odlučim za to) to uradio, a za detalje ću PP. Nadam se da se može varatiti u originalno stanje ako mi ne legne kako treba. Verovatno bih sačekao da nađem neki aparat koji ima baš split, ali bi mi značilo da znam da li da tražim nešto posebno?

Ne znam koliko je bitno koje mat staklo, svakako se mora seci da se uglavi u 450D, racunaj da je taj prostor kod njega znatnomanji nego na bilo kom SLR telu.

Nego, ako je taj Spotmatic upotrebljiv, greota je kasapiti ga. Mozes naci neko raspad telo kome je ostalo to citavo pa iskoristiti.

Sto se Husafeta tice, pa cimaj ga na PP, nije zabranjeno :)

Da kažem nešto i na temu. Ja sam u startu, istog dana kad i aparat, kupio kod nas na KP za 500 dinara adapter m42 EOS.

Malo kasnije sam kupio i jedan eBay kineski $1.68 koji se pokazao mnogo bolje jer je čvršći, stabilniji. Prvi se minimalno klackao od prvog dana. Na njemu sam naknadno proširio unutrašnji otvor i uspešno ga koristim za Zoom manuelac koji je tek posle te intervencije dozvolio da se zavrne do kraja.

Ako se neko odluči za sličnu akciju, mogu da na pp pošaljem eBay link Kineza sa tim stabilnijim adapterom ili postavim fotografije.

Ne krivim našeg KP prodavca jer je lepo rekao da ima nekoliko adaptera ali sam je tada tek započeo vezu sa aparatom pa na to nisam obratio pažnju.

Ja sam imao mat staklo sa presecenim likom za 5dmkII (neku Kinesku verziju) i nisam bio zadovoljan, posle sam kupio originalno C staklo za tu namenu (nema preseceni lik) i bilo je malo bolja ali takodje nisam bio zadovoljan pa sam i njega prodao.

Nisam probao Katz eye ni Haoda staklice, ali oni su poprilicno skupi.Ne bih ti savetovao da kasapis tog Pentaxa posto rezultati verovatno nece biti zadovoljavajuci, bolja su opcija neka tela novija od njega koja imaju preseceni lik.Konkretan savet oko izbora donora neka da Jo ili neko drugi ko se igrao a mozes i da proguglas, dosta ljudi se igralo time.Secenje tog staklica/plastike, takodje nije naivna rabota, ako hoces da bude dobro.

Imaš na limundo Minoltu x700 za delove, ona ima šajbnu za seciranje. Ja Sam ugradio upravo nju na penti K10. Problem može biti debljina jer ona odredjuje tačan fokus a zbog toga, jel, sve ovo radiš. Samo seckanje i nije neki problem ako si vešt, obeleži, oblepi providnom trakom obe strane i dobrim, oštrim skalpelom seckaj obostrano. Pred kraj stranice možeš odlomiti kleštima, plastika je krta i lako će se odlomiti. Još jedna napomena, šajbna je jako osetljiva na pritisak oštrim predmetom, pa gledaj da je što manje pipaš po sredini. Inače ovi jezičci što se vide na linku što je postovao Sima nisu neophodni, služe samo za lakše hvatanje. Dakle debljina je ključna, nju ćeš morati da koriguješ mikronima ako je potrebno. Merenje svetla takođe malo odstupa ali je fokus mnogo, mnogo lakši

Trenutno najbolje rešenje za igranje a bo'me uživanje sa manuelcima je Sony A7, em ima focus peak em ima uveličanje na 100 i 400 % bilo gde sa senzora. Detaljnije pisah u ovom post-u.

Moje iskustvo sa 5Dc je bilo fino ali sam se generalno oslanjao na hiperfokalnu kao i na oznake distance na samim objektivima. U suštini, osim veličine tražila nikakav napredak po pitanju preciznosti i ubrzanja workflow-a nisam doživeo prelaskom na FF - isečak tj. uveličanje je bilo isto. Naravno, sam karakter stakala se doživi kad se koriste na punom formatu.

Neka stakla bolje i da nisam probao u punoj aromi, DX/APS-C ih je cedio k'o suvu drenovinu.

Nisam elitista ali generalno ne bih početnicima preporučio uzaludno trošenje para na M42 navoj i celu tu posleratnu rusku lakrdiju od open-source navoja. Od onoga što valja da znam je npr. SMC Takumar 50/1.4, sve ostalo teško da opravdava budžet do 50€.

Tu već dolazimo do problema koji se navodio dosta u diskusijama na ovu temu - manuelni ekvivalent nije baš puno jeftiniji od AF verzije. Naravno, imaš izuzetaka ili ih je bilo - do pre 5 godina ni na jednom navoju koji je prebrodio tranziciju u digitalni svet nisi mogao naći neke žižne u AF izvedbi sa dobrim performansama za normalne novce, npr. 35mm žižnu koja je hleb nasušni malog formata tj. najuniverzalnije staklo. Sad su se stvari promenile.

Manuelci po praktičnosti više odgovaraju ljudima koji se bave video radom. Oni su i nametnuli cene na tržištu koje su fotografima daleko od realnih po pitanju uloženo-dobijeno.

Generalan savet ljudima je da ako su na nikonu mogu odmah da batale prcanje sa manuelcima jer se na taj navoj daju kačiti samo nikkor stakla i tu ima dosta dobre ponude u AF paleti da ne postoji praktičan razlog da se opravda manja razlika u ceni.

Nisam elitista ali generalno ne bih početnicima preporučio uzaludno trošenje para na M42 navoj i celu tu posleratnu rusku lakrdiju od open-source navoja. Od onoga što valja da znam je npr. SMC Takumar 50/1.4, sve ostalo teško da opravdava budžet do 50€.

Manuelci po praktičnosti više odgovaraju ljudima koji se bave video radom. Oni su i nametnuli cene na tržištu koje su fotografima daleko od realnih po pitanju uloženo-dobijeno.

Generalan savet ljudima je da ako su na nikonu mogu odmah da batale prcanje sa manuelcima jer se na taj navoj daju kačiti samo nikkor stakla i tu ima dosta dobre ponude u AF paleti da ne postoji praktičan razlog da se opravda manja razlika u ceni.

-Zeiss M42, neki ruski M42 (kao i oni sa nikon bajonetom), nikako nisu lakrdija i znacajno su jeftiniji od AF ekvivalenta. Naravno, ne treba placati prvu cenu na koju se naleti nego procunjati gradom i internetom pa kad naleti povoljno.

-Za cenu manuelaca si u pravu ali i dalje mogu da se nadju povoljno.

-Za nikon postoji oko 400 manuelnih stakala (razni proizvodjaci) i ne znam zasto ih apriori odbacivati. Ako covek nije piper manijak razni komadi mogu da donesu lepo zadovoljstvo. Ko zivi od fotografije tu su stvari jasne pa opet i tu sam vidjao dosta fotografa koji se sluze manuelcima koje su povoljno kupili (iliti jeftinije od AF ekvivalenta). Prosto, ne zivimo na Menhetnu.

Image00001_zps70cdf4dd.jpg

Image00002_zpsf4b0cdbc.jpg

Prva fotka je radjena sa Kalinarom 100mm 2.8, a druga sa Nikonom 55-200 vr, telo isto d5100.

Ne znam zasto ne bih koristio 1. kad god nisam u zurbi a uglavnom nisam.

Mislim da je NJS izneo racionalan zaključak na osnovu sati i sati provedenih sa raznoraznom staklurijom a na tom putu dogurao i do sony-ja A7, ultimativne mašine za parenje sa doslovno svačim što je ikada napravljeno, te prema tome, nema razloga ne verovati mu. Nikon se prosto kao sistem ne razvija u tom smeru, jer se tek na high-end telima nalaze pomagala koja omogućavaju komotan rad sa starim Ai i Ais staklima i to za meraklije koji tu opremu mogu da priušte, tu računam i egzotična gorepomenuta stakla koja i danas nisu jeftina. Ima izuzetaka među manuelnim staklima, ali kao što je već rečeno, jedino ako ih već imaš gomilu iz prošlih vremena. Taj kaleinar je dobar, niko ne spori, imao sam ga u doba filma na FM2n i na njemu je radio savršeno, ne znam kako sad radi sa osakaćenim nikonima kroz one ključaonice sa sve 3d matrixima i sličnim džidža bidžama. Generalno, live view na svim modernim telima znatno olakšava svakodnevni rad, ko ima višak strpljenja, ali reg. distanca kod nikona ga ograničava samo na nikonske i trti parti objektive kojih sve ukupno možda ima 400 kako ti kažeš, pitanje je samo koliko od njih zaista vredi posedovati a da ne koštaju ko bubreg tj. da zaista poseduju veću karmu od af ekvivalenata. Koliko me sećanje služi, mada nisam na nikonu, to je fina "E" serija, možda 20/24 f2.8, matore 50/85 1.4, poneki makro i eventualno kiron/vivitar series 1 koji je takođe rađen za F bajonet. Eto i Ruje, kaleinar i MIR 24N 35ica f2, ako se neko seti još nečeg neka doda.

Ako ne računamo bezogledalce, koji će u bližoj budućnosti nesumnjivo preuzeti primat kada je adaptiranje staro/novo u pitanju, još uvek je među deseler bratijom među najboljim sistemima Pentax, jer u tu svrhu nudi najbolji bang for the buck a svakako jedan od retkih koji je sa bajonetom istovremeno uveo i adapter sa navojem kako se kupci ne bi odrekli starih M42 stakala, u to vreme već ihaha rasprostranjenih na svim meridijanima, a ima tome već 40 leta. U osnovi opredeljeni ka hobistima, ne zavirujući pretenciozno u tuđe dvorište, oni danas razvijaju FF koji kad se pojavi, svakako neće proći nezapaženo a čak i na bazičnim, najjeftinijim telima nude mogućnost za eksperimentisanje po sistemu navrni bilo šta i slikaj. Evo korisnog info-a šta je sve manje-više dostupno danas:

http://www.pentaxforums.com/lensreviews/

Ovo sve pričam jer ga i sam koristim od 2006. i to sasvim neplanirano kada sam do polovnog tela sa kitom došao za male pare. Tada je kod nas bilo nemoguće naći bilo kakav info a kamoli delić opreme, sada se situacija značajno promenila.

@NJS: Neka si ti mene nalozio sa onim opisom A7 u radu :) Sad ne mogu da docekam da, ako Bog da, stigne.

Imam, izmedju ostalog, Canon FD 85/1.2 L. Isti mi je dao puno srece u kombinaciji sa X-Pro1, posebno po pitanju boja i ostrine.

Takumar 50/1.4 (m42) mi je imao dobar shmek, sjajan bokeh, ali i ogrebotine na zadnjem elementu. Na kraju sam ga prodao ali bih rado uzeo drugi primjerak kada bih ga nasao.

Tokina 17/3.5 (FD) jako lijepo radi sa blendom zavrnutom na 8.

Jupiter 37A 135/3.5 (m42) zna itekako da me iznenadi, ali pati od loseg kontrasta.

Helios 55/2 (m42) Opet, hit&miss. Slaba ostrina ali napravi cesto jako lijepu fotografiju. Za tih 10e itekako vrijedi.

Canon FD 50/1.8 Lijep normalac. Prilicno sam zadovoljan sa njim, ali bi, mozda, bilo bolje sacekati 50/1.4 ili, pak, naci neki "birani primjerak" 50/1.7 u nekoj drugoj aromi, zbog ostrine.

Vivitar 75-205/3.8 (FD) Jos jedan objektiv sa problemima sa kontrastom ali i ostrinom. Uz malo paznje itekako valja i daje pristojne rezultate. Posjeduje i nekakav "macro" mod u kojem me jako prijatno iznenadio (kao da je posve drugi objektiv u pitanju).

To je ono sto sam kacio na X-Pro1 i, u sustini, preporucio bih samo 85/1.2 (logicno) i Takumar 50/1.4. Sve ostalo...tu i tamo, osim, mozda 17/3.5 koji sam uzeo za relativno male pare.

PS: Probao sam i Takumar 135/2.5 (m42) na Canonu 6d i mogu reci da je u pitanju jedno jako dobro staklo koje bih rado posjedovao. Lijepe boje, lijep bokeh, fino muti, sve lijepo klizi.

Vladizo, ti ruski sa nikon navojom su najveće zlo i upozoravam svakog da izbegava korišćenje istih jer iako fizički umeju da pasuju nije baš svaki potaman i AI tab na većini praktično ne postoji što može da napravi neviđenu štetu na telu aparata, kao što jedan i jeste mom drugaru na F4s koje bi trebalo da je jedno od najrobustniji tela u istoriji fotografije a takođe i telo na koje pasuju svi nikkori (AI, pre-AI..), aparatu je morao da se menja kompletan bajonet jer ga je ruja omašio u kopiranju. Izbegavaj to, moj iskren savet.

Ja sam pixel peeper kad radim posao za nekoga, kad slikam za sebe zabole me da li su ćoškovi perfektni, da li pucaju aberacije, važniji mi je šmek. Slažem se da ima svašta od manuelaca i za nikon ali ponavljam da i AF polovnjaci imaju bolji rezon u odnosu uloženo-dobijeno.