Jump to content

export u video u 2014 godini


superhik
 Share

Recommended Posts

Pozdrav! malo sam pretrazio forum i video da je slicna tema postojala 2006. Posto je proslo 8 godina, sto je u ovoj industriji citava vecnost, zanima me kako se to radi danas. Dakle, ja sam crtac i napravio sam crtani film u FLASHU. Crtani film traje oko 15 minuta, i prirodno morao sam da ga napravim "Segmentno", odnosno iz vise flash fajlova, kako bih ih kasnije sve zajedno spojio. Napravio sam dakle 18 razlicitih .swf fajlova, koje sam zatim prebacio u .avi, a zatim ih sve spojio u jednu celinu. To znaci da sam imao dve kompresije. Kvalitet svuka se nije promenio, ali je slika izgubila na ostrini.

 

Jos sam primetio da kada koristim flash-ov export .swf u .avi ispadne bolje od za to napravljenih programa. Medjutim ovo nisam mogao da koristim posto sam imao "klipove u klipu" (na primer kada neko nesto govori, zmirka ili podmiguje) a to Flash nije mogao da procita.

 

Zanima me ako ima neko od animatora koji prave crtane filmove u flashu (da su jos "zivi") koji bi napisao kako on to radi. Jedino resenje da izbegnem ove kompresije je da sve stavljam na glavnu scenu, zatim da kada sve napravim povezem direktno u flashu u jedan veliki fajl i tek onda odatle exportujem u neki video fajl.

 

Pozdrav, nadam se da sam bio jasan :D

Link to comment
Share on other sites

Možda bi bilo dobro da scene izbacuješ kao Image sequence (png) a onda to sve zajedno zapakuješ u nekom video editoru, kao celinu. Tako ćeš najbollje kontrolisati i kompresiju ali i sadržaj (apropo tih žmirkanja koja si pominjao). Obrati pažnju na dimenzije, rezoluciju i to sve uskladi sa željenim rezultatom, i nema da žmirka ,)

 

Ovde možeš da pogledaš i neke druge opcije.

Link to comment
Share on other sites

Dobra ideja, hvala na odgovoru! Posto su to sve vektori, onda vrlo lako mogu da zadam i dimenzije tih .png fajlova. To sve spada u produkciju i vidim da je to prilicno ozbiljan posao. Ranije je You-tube prihvatao .swf fajlove, a sada ih ne prima zbog zloupotrebe oko kopirajta. Bilo bi jako dobro kada bi omogucili upload .swf fajla uz uslov da prilozis i .fla fajl - nesto kao property release za crteze. Jos je internet velika dzunga i mnogo toga je neuredjeno, ali zato postoje velike mogucnosti! ;)

Link to comment
Share on other sites

Ne znam koju verziju Flash-a koristiš, ali eksport videa iz Flash-a je nešto što se odavno ne preporučuje. PNG sekvence mogu da završe posao ali mislim da ćeš se samo namučiti kao crnac...

Još u CS3 paketu je predstavljen Flash Video Encoder koji je bio namenjen za to. On se sada zove Adobe Media Encoder. pa proveri tutoriale na AdobeTV i YouTube-u.

 

Nisam baš siguran zašto sve nisi sklopio u Flash-u, ali je to nešto što bih ti preporučio, a ne da sklapaš delove u nekoj drugoj aplikaciji.

 

Pozdrav.

 

Link to comment
Share on other sites

Cao, koristim CS5 Professional. Nisam sklopio sve u jednu celinu zato sto me je mrzelo da cekam, posto ima 18 celina, i sve ukupno traje oko 15 minuta. Medjutim izgleda da je to najbolje resenje. Ovo za Enkoderom izgleda zanimljivo, ali mozda sam ja glup, a mozda sam i prvi put u zivotu otvorio Encoder. U svakom slucaju vidim da dobro radi, ali ne dozvoljava mi da uvezem .fla fajl. Sad cu malko da izguglam Help da vidim o cemu se radi.

Link to comment
Share on other sites

Nakon istrazivanja, da sumiramo ovde, kako bi pomogli ljudima da ne prodju kao ja:

- Adobe Media Encoder je potpuno beskoristan alat kada je u pitanju prebacivanje iz .swf formata u neki drugi video format, jer je ta opcija jednostavno ukinuta.

- Najkvalitetnija opcija je kada direktno iz flasha eksportujete u video format. .avi daje sasvim zadovoljavajuci rezultat. Sve ostalo sto budete radili, izgledace kao da ste "ukrali" neciji video i napravili njegovu losu kopiju.

- Ovo je veoma vazzno: sve animacije moraju da budu na glavnoj liniji, inace vam se nece eksportovati kako treba! Na primer, ako imate u sceni kociju koja se krece, onda tockovi moraju SVE vreme da se krecu na sceni.

 

Na kraju da kazem svoj utisak: Iako je dosta dobro uradio posao, za neke stvari flash ima prilicno nespretna resenja, tako da valja dobro razmisliti da li bas on da se koristi za pravljenje crtanih filmova. Uostalom, "Prvi se macici u vodu bacaju", tako da cemo videti za dalje. Srdacan pozdrav!

Link to comment
Share on other sites

Evo ovako...

 

Iz Flash u .avi NIJE najkvalitetnija opcija koja je dostupna, jer ta opcija ne podržava movie clipove. Zbog toga, ako eksportuješ u avi, onda ne koristiš timeline mc-ja za animaciju već sve mora da bude na glavnom timeline-u. To je, naravno, katastrofa za rad...

 

Kao što rekoh, probaj da eksportuješ u nekompresovan .mov format. MOV je noviji i bolji od avi-ja u mnogo čemu.

 

Posle toga, konvertuj u koji god hoćeš format uz pomoć AME-a.

 

Ako nećeš da se zezaš sa ovim, potraži programe koji rade konverziju .swf u .avi ili neki drugi format, ima ih više na tržištu. Čak i online varijanti.

 

Pozdrav.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...