Jump to content
Sign in to follow this  
Z1000

Crop smanjuje dpi

Recommended Posts

Pravim plakat za stampu (veci format, A1) i poceo sam kao sto i uvek radim, new document > rezolucije 7016 x 9933, 300dpi, medjutim kad sam zavrsio nije mi se svidelo skroz pa sam morao da kropujem fajl i iako je to mozda po 50px sa svih strana dpi se smanji na 2.5, a meni dozvoljava da ga dignem na max 76. Onda sam to sve takvo kakvo je selektovao i kopirao u novi fajl od 300dpi, tako snimio i sad mi pokazuje u properties 300dpi i 7016 x 9933 rezoluciju, jel to ok onda za stampu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pazi, DPI ima smisla kada racunas velicinu u mm, cm, m... Dakle 7016x9922px je 7016x9922px bez obzira da li si postavio 300dpi ili npr 70 dpi. Pikseli su pikseli. Inace A1 format je 594x841mm i kada stavis 300 dpi dobijes ono sto si ti dobio 7016x9922px. Za vece formate slobodno mozes da koristis i manji DPI, recimo 200. Ukoliko koristis neke fotografije koje nisu velike rezolucije bolje je oboriti malo DPI nego silovati fotografiju i uvecavati je ko zna koliko puta.

 

Kropovanjem se ne menja DPI tako da mi nije bas najjasnije sta si uradio.

 

 

pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

Treba mi zbog stampe 300, nisam znao da moze i manji, mada ovako kako sam uradio u properties pise 300dpi i odgovarajuca rez, tako da je to to.

 

Ne znam ni sam zasto je krop smanjio dpi, u krop alatki sam podesio tu rezoluciju zbog odnosa stranica, nakon toga sam proverio i pisalo je 2.5, nije mi dao da dignem na vise od 76dpi, tj to je ustvari ppi jer to podesavam u image > image size opcijama u photoshopu kad pripremam za stampu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I 150dpi ti je sasvim dovoljno ako stampas na solventu...Mislim, mozes ti da stampas i na 300 ali tesko da ces opaziti tu razliku, mada zavisi dosta i sta je na fajlu...

O 200 dpi da i ne pricam...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo i ja da pitam, kad je već reč o tome.....

 

Radila sam neki poslić za neku firmu i naknadno su mi tražili da prilagodim fotke za štampu jer nisu imale odgovarajuću vrednost dpi. Ja sam do sad, kad exportujem fotke iz LR ograničavala fotke na 2000kb, 300dpi, 18*24cm. Mislila sam da je to dovoljno i ako idu u štampu, jer ako se ne varam i REFOTO za štampu traži baš tako.

Međutim, javili mi da kalendar štampaju u B2 formatu i da kad povećaju slike na tu razmeru dobiju rezoluciju od 210 dpi.

 

Kako vi formirate export? Ograničavate veličinu fajla, dimenzije, dpi ili ne?

 

Šta mi je najbolje činiti u buduće?

 

Hvala, i izvinjavam se na upadu u temu...

 

 

:rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako ih i odstampaju sa 210dpi verovatno ce biti OK, ali to jednostavno moras proveriti - ako je digitalna stampa mozda i nije problem, ali za ofset je svakako neprakticno. Ako zelis da budes sigurna da ce se stampati na 300dpi tako i moras pripremiti fajl. Dakle trazi tacne dimenzije u mm (pretvori u inche) pa prema tome skaliraj fotografiju.

 

Npr. B2 je 19.7 × 27.8 incha dakle fotografija mora biti (za 300dpi) 5910 x 8340 piksela, sto je malo nerealno, treba ti aparat od 50 mpix. Resenje ti je da uradis upsize na tu rezoluciju ili da pustis maksimalnu rezoluciju sa aparata koji imas pa nek oni puste tih 210dpi ili urade upsize. Medjutim prakticno svaki upsize ne daje previse, ali vredi probati.

 

Ono sto je bitno u celoj prici je velicina fotografije jer kalendar mozda i jeste B2 ali fotka je valjda manja pa prema tome i uradi pripremu. Posebno obrati paznju na aspekt (odnos stranica) i kropuj sama da posle ne bi bilo da su ti u pripremi odsekli onako proizvoljno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na odgovoru! :)

 

Još samo ovo me zanima...koliko "osakaćujemo "fotku ako je ograničimo da bude 2000kb=2mb?

 

Da li treba da je ostavimo u veličini kompresije u jpg, bez dodatnog sabijanja (kod mene to iznosi oko 10-16mb)?

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To je tesko prakticno nemoguce odgovoriti. Ako je 50 mpix onda sigurno jako mnogo (osakacujemo), Ako je fotka vec malena onda prakticno nimalo. Mala jpg kompresija odnosno Hi quality seting u photoshopu jako dobro cuva informacije. Ja izmedju jpg-a sa najmanjom kompresijom i odgovarajuceg tiff-a dobijenog iz raw fajla ne vidim nikakvu razliku i to prakticno na nivou piksela. Ali svakako valja probati sve opcije pa videti sta valja, najvise zavisi od sadrzaja, gradijenti boje najvise trpe kod lossy kompresije, a ruzni artefakti mogu iskociti bilo gde a narocito na prelazima svetlo tamno. Dakle otvoriti 4 oka ukljuciti zoom na 100% i gledati i gledati. E sad zasto bi se ogranicavala na 2Mb. Ja jpg prakticno uvek za ono sto ide u print cuvam u maksimalnom kvalitetu i ne boli me glava.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja u startu nisam znala da će im trebati za štampu, rečeno mi je da slike idu na sajt i to su male slike, tek kad se otvorila priča za štampanje kalendara onda sam počela da razmišljam o budućim situacijama kada radiš za nekoga...meni sigurno za standardno razvijanje fotografija na foto papiru ne smeta veličina od 2Mb, bar ja ne vidim da je nešto osakatilo kvalitet, dok je u situaciji sa štampom drugačija priča, pa se želim prilagoditi tim potrebama i zahtevima.

 

Hvala.

 

;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Računaj da je najsigurnije da ne ideš ispod 250ppi ili 100ppcm. Najlakše ćeš proveriti da li će fotka biti dobra ako dimenziju u px (koju ti daje i sam operativni sistem kad klikneš na sliku) podeliš sa 100. Onda ćeš dobiti kolika slika može da bude u cm a da bude dobrog kvaliteta kad izađe iz štampe. Ili obrnuto, ako znaš kolika slika ti treba u cm, pomnožiš širinu i visinu sa 100 i dobiješ u px.

 

To za MB je potpuno nebulozno. JPG kompresiji smetaju detalji. Što ima manje detalja na slici, ona se bolje kompresuje, što ima više detalja na slici ona se lošije kompresuje i fajl je veći.

 

Ako slika treba da ide preko celog formata, sve će, obično, bolje izgledati ako slici smanjiš Opacity, tako da postane bleda. Tada će ona biti u drugom planu a kalendarijum u prvom. Ako probaš da sliku koja je bleđa snimiš u JPG formatu, videćeš da se upadljivo bolje kompresuje. To je zbog toga što tim izbleđivanjem slike gubiš svetlije detalje i, pošto ima manje detalja, JPG kompresija može bolje da odradi posao. Ako su te ograničili na 2MB, onda u tom slučaju možeš da staviš veći kvalitet da se uklopiš u 2MB.

Blur, takođe, uništava detalje, pa se i takve slike bolje kompresuju.

 

Uz to, današnje mašine mogu da se nadograde, i to vrlo jeftino, na 8, 10 i više GB RAM-a, tako da mi je ograničenje od 2MB potpuno besmisleno... Ali ko bi ga znao... Svaki štampar i redakcija imaju svoje navike, pa i potpuno nebulozne. Izuzev, ako to ograničenje važi za časopis i katalog gde su slike mnogo manje od pomenutog B2.

 

Pozdrav.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na podrobnom objašnjenju u vezi računanja "pixelaže" i "centrimetraže" :P

Sada je malo jasnije...

 

Možda nisam bila najjasnija, ali nijsu meni iz štamparije tražili da sliku ograničim na 2mb, nego sam ja to sama zaključila da je dovoljno i da ne treba više(videla da i za štampu u časopisima traže do 2mb, 18*24cm i 300dpi) pa sam tako exportovala sve fotke bilo moje lične ili ako sam radila za nekog, ali onda se pojavila situacija koju sam navela da su ljudi trebali veće fotke pa kad su povećali na taj neki format, smanjila se "pixelaža". Morala sam ponovo da exportujem sve slike sa novim izlaznim parametrima i sreća što ih nisam izbrisala iz galerije LR inače bih morala sve ispočetka :P Baš ta situacija me je navela na razmišljanje da ubuduće promenim podešavanja tako da budu u svim situacijama dobra i upotrebljiva.

Meni je veličina fajla od 2mb između ostalog odgovarala jer tako štedim prostor na disku, mada sada kada polako počinjem da ulazim u stock priču mislim da je glupo da sakatim slike radi štednje prostora na disku i da je mnogo bolje rešenje externi hard.

 

Eto, najviše sam zato sve ovo pitala....pa me zanimalo kako vi to radite...

 

 

Hvala svima na savetima ;)

 

:rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako ograničiš JPEG na veličinu u mb ili kb osuđena si na propast. Veličina fajla je kompromis između veličine u pikselima i kompresije. Ako ne čuvaš RAW fajlove (ja sam prestao i da ih snimam, osim iznimno - previše vremena se potroši i pojede ćar vajdu sa onime što ja radim - a hvala bogu umem da izmerim svetlo :D ) i štediš prostor, eksportuj sve kao JPEG, nikakav resize i staviš max quality i to ti je to.

 

Sa DPI neka se karaju oni koji će da štampaju. Imaju maksimalni fajl i ćao zdravo.

 

EDIT: mene zanima koji to medij zahteva do 2mb? Odakle su ti genijalci ispali? Pa Politika, sa štampom kakvu ima, je 2007-me tražila 3000px dužu stranu i što manje kompresije, poželjno bez.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za B2 format je sasvim OK 200 dpi. Bolje je stampati u 200 dpi, nego na silu uvecavati fotografiju. Sto se izlaznog fajla tice na stampu obicno saljem tif ili pdf, ponekad eps. Ako vec nesto tvoje ide u stampu ne bi bilo lose da konvertujes u cmyk. Prilikom konverzije nekad se dogadja da boje ostanu iste, ali se cesto dogadja da neke plave i crvene jednostavno pobegnu, tj. postanu mrtve, zato sto je RGB gamut veci od CMYK-ovog. Dakle, mnogo je bolje da ti, kao autor, korigujes boje kako si zamislila, nego da to neko radi po svom nahodjenju.

 

pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onaj ko prelama časopis/novinu/štagod treba da je dovoljno pismen i da je u stanju da odradi pripremu bolje od mene. Makar je tako bilo nekada, takvi su bili stari maheri sa kojima sam sarađivao, a i ovih par mlađih je potpuno kul.

 

Pravi majstor najviše mrzi kada mu ti odradiš pripremu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@sinisha

To što pričaš je sasvim OK ako znaš gde će da se štampa i ako znaš šta da podesiš u Edit>Color Settings, tj. Output delu PDF prozora. Ako ne znaš šta da podesiš, tj. napamet pretvaraš u CMYK je klasična i jedna od najčešćih grešaka. Nije dovoljno pretvoriti RGB fajl u bilo koji CMYK, treba uraditi konverziju u pravi CMYK.

 

Pozdrav.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Postovanje , nadam se da nisam promasio temu , ovde jedino vidim da se sponinje DPI pa rekoh da se ukljucim ovde sa jednim pitanjem .

 

Naime , imam neke slikice za stampu , ali su sve RGB sa dpi 72 . Da li ikako postoji nacin da se iz tih slika izvuce isti kvalitet za CMYK DPI 300 ? Kao sto je neko rekao pikseli su pikseli , pa 1000x1000 piksela ce biti ista i u RGB i u CMYK , ali je problem kod stampanja jer je tih 1000x1000 piksela u RGB 35,28cm a u SMYK-u svega 8,47CM pa se ne moze stampati npr velicina 20cm x 20cm jer bi se razvukla grafika i kvalitet slike bi bio ocajan. Dakle konkretno pitanje moze li se ikako izvuci u bilo kom programu slika da bude istog kvaliteta kao u RGB za istu velicinu ( pricam konkretno za sliku a ne za vektor posto za vektor normalno da moze ) .

 

Hvala unapred na odgovoru .

Veliki pozdrav .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema to veze sa colour space, tj. sa time da li je RGB ili CMYK već samo i isključivo sa DPI. 1000x1000px u 72 dpi ti je tih 35,28 cm, ako si resamplovao na 300 dpi, tih 1000x1000 piksela ima print size od 8.47x8.47cm. Da bi dobio iste dimenzije na 300dpi, treba ti ista slika u 4167x4167px, a to nikako ne možeš da postigneš iz malog fajla. Ako ti je original 1000x1000, zaboravi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nema to veze sa colour space, tj. sa time da li je RGB ili CMYK već samo i isključivo sa DPI. 1000x1000px u 72 dpi ti je tih 35,28 cm, ako si resamplovao na 300 dpi, tih 1000x1000 piksela ima print size od 8.47x8.47cm. Da bi dobio iste dimenzije na 300dpi, treba ti ista slika u 4167x4167px, a to nikako ne možeš da postigneš iz malog fajla. Ako ti je original 1000x1000, zaboravi.

 

Ok , hvala . Tako sam i mislio ali rekoh ne skodi nista da pitam . Spremio sam neke slike na desetine za stampu i totalno sam zaboravio da se skoro sve stampa u DPI 300 pa samim tim uzalud mi trud sviraci :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...