gtk_marko Posted October 2, 2014 Report Share Posted October 2, 2014 Jesam, novi sam. Pitanje jednostavno - šta kupiti za nekih 1000 eura? Nije višak, isplatiće se nadam se. Neću imati tako puno para za ulaganje u nekoj bližoj budućnosti pa mi treba što kompletnije rješenje. Novo ili polovno, ne igra mi ulogu, bitno mi je samo da me neće kasnije izaći još hiljadu, pa još hiljadu.. Imam posao ali bih se posvetio malo ozbiljnije fotografiji (vjenčanja, razvodi itd). Dobar sam, sa čim radim i odličan. Sony A200 sa 18-70 i promašajem od TTL blica. Samim tim, postprocesing mi ne pada teško. ŠTA VOLIM: m42, 70-100-200 range, dobar manuelni video, brz response aparata i puno dugmića ŠTA NE VOLIM: d90, 3xxx, 5xxx, nikonove loše fokuse i preskupe neoštre objektive. Sa canonom nisam nešto puno radio pa ne znam Da vas čujem, ne sumnjam da ću nečiji savjet na kraju poslušati. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ywanho_bg Posted October 2, 2014 Report Share Posted October 2, 2014 Nikonove lose fokuse i neostre, preskupe objektive? EImam jedno pitanje koje glasi "Da li si koristio Nikon i kada? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mechanic Posted October 2, 2014 Report Share Posted October 2, 2014 Grešiš dušu za Nikon. Nisam ni jednog trenutka zažalio što sam ga uzeo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
r3d Posted October 2, 2014 Report Share Posted October 2, 2014 I sta hoces sad da ti kazemo? Za 1000e ne mozes zavrsiti sa kupovinom foto opreme na duzi period, uz te zahtjeve koje postavljas. Rekao bih ti 600D + 10-18mm + 35mm 1.8 + 85mm 1.8 + 55-250 IS II, ne znam jel to blizu budzeta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zorkos Posted October 2, 2014 Report Share Posted October 2, 2014 Olympus OMD EM5 plus 17mm f1,8 plus 45mm f1,8 plus kit 12-50 bi trebalo da je toliko negdje polovno. Top 10 razloga: 1. Kompaktnost (zamisli da imaš manji prosumer, e toliko je kompaktno) 2. Odličan IQ (ajde svi znaju za ISO, ali i DR mu je bolji nego na canon APSC ) 3. Rafal kao 7d 4. Ludilo brz fokus za bezogledalca 5. Bolji video i autofokus u videu teško da ćeš naći. Plus ne treba ti stativ za video zbog stabilizacije u tijelu. 6. Stabilazacija za manuelne i non-native m4/3 objektive 7. Otporan na vrijeme i udarce (sav metalni) 8. Live view i kroz tražilo (mnogo lakše manuelno fokusirati, naročito bitno za video) 9. Objektiv, objektivi, objektivi... gomila sjajnih fiksnih objektiva, koji su prilagođeni ovom sistemu, a ne FF 10. Nisi dio napaljeničkih canon /nikon tabora 11. Boje, boje boje... olympus boje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikri Posted October 2, 2014 Report Share Posted October 2, 2014 ^boje su subjektivna stvar. Oly boje meni nisu nishta posebno. Voleo bih da procackam RAW fajl sa OM-Da, da vidim kako se ponasa, iz RAWa na XZ-2 moze dosta da se izvuce ali mi je trebalo vremena da skontam sta da radim s bojama, po defaultu su cudne malo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zorkos Posted October 2, 2014 Report Share Posted October 2, 2014 Meni je Oly OMD Raw fajl kao kod 5tice keca što se tiče dinamike. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikri Posted October 2, 2014 Report Share Posted October 2, 2014 Ma u to ne sumnjam, mislim na kolorit i "startnu poziciju". Kakav je na defaultu, to uzasno znaci za dalju obradu. One camera profiles u ACR-u ne volim da koristim, nije to to. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mashinac Posted October 2, 2014 Report Share Posted October 2, 2014 A sa nikonom si radio pa znas, ili ne volis iz nekih drugih razloga? D90 sa pravom optikom sije taj tvoj sony, a pod pravom optikom ne mislim na Sigme i Tamrone 70-300 za 100e, 17-70, kit-ove bez VR i sl. Sto ne volis d3xx i d5xx, to mogu da razumem, ni ja ne mogu bez statusnog ekrana i srafcigera. A po tvojoj prici tebi treba Canon 650D, hoces i da fotkas, i da snimas, mozes M42 da kacis do mile volje, kupi neku 50 1.4 Canonsku a ostalo sta uklopis, i neki krsteni blic Link to comment Share on other sites More sharing options...
simazoran Posted October 2, 2014 Report Share Posted October 2, 2014 Na Nikonu ti ne treba M42, imas stare manuelce.Na C se mogu kaciti i neke druge optike osim M42, a svi su dobri a jeftini samo u rasponu od 50-135mm. Osim videa D90 je odlican za namenu koja te zanima.Po pitanju fokusa je sve to slicno.A trocifreni Nikon ili dvocifreni Canon-ista prica Link to comment Share on other sites More sharing options...
cvele001 Posted October 2, 2014 Report Share Posted October 2, 2014 Batalite obrazovanje. Momak se nije ni potrudio da objasni zasto ima bilo kakav stav. Kad bude razlozno seo i napisao sta i zasto dobice i adekvatan odgovor. Ovako cemo samo da krenemo da flejmujemo i da napravimo haos od teme. ok? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gtk_marko Posted October 2, 2014 Author Report Share Posted October 2, 2014 Oly otpada odmah. Maleno mi je sve kod njega, imam i ja komplekse za liječiti :D 600 i 650 su mi zakinuti za kontrole, tač skrin ne znam zašto bi mi trebao. Šta sam ja gledao, nisam htio odmah pisati, sony A7 i canon 7D. Ima nešto u sedmicama. A7 jer je sony i dobar je, m42 će raditi ko zmaj, čitav aparat ide u onom pravcu koji meni treba, adapteri su koliko toliko jeftini.. 7D, valjda je dobar, ne znam kakvo iskustvo vi imate sa njim, objektivi su vidim jeftiniji nego za nikon, a i fokus im je navodno bolji, brži, jači.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zoran Rodic Posted October 2, 2014 Report Share Posted October 2, 2014 Adapteri su jeftini, ali dobra MF stakla nisu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoo Posted October 2, 2014 Report Share Posted October 2, 2014 moje iskustvo je da nikon ima bolji fokus, eto toliko Link to comment Share on other sites More sharing options...
vlasta Posted October 2, 2014 Report Share Posted October 2, 2014 Jači fokus ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
artfocus Posted October 2, 2014 Report Share Posted October 2, 2014 ...a i fokus im je navodno bolji, brži, jači.. Mnogo se ti prijatelju nešto ''navodiš'', možda bi ti pametnije bilo da zagreješ malo stolicu... ;) A za 'iljadarku teško da može nešto valjano da se sklopi (za namenu koju si naveo, naravno). Link to comment Share on other sites More sharing options...
NShappy Posted October 2, 2014 Report Share Posted October 2, 2014 ...objektivi su vidim jeftiniji nego za nikon, a i fokus im je navodno bolji, brži, jači.. Ovo, jači. Hm! Nikon D4 ima veoma veliki obrtni moment AF motora. Doduše, samo za "šrafciger" objektive. :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
marko07 Posted October 2, 2014 Report Share Posted October 2, 2014 Ma uzmi ti od mene 1D mk3 i milina, imas gomil dugmica, veliko telo, brz af... :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikri Posted October 2, 2014 Report Share Posted October 2, 2014 dzaba sve to Marko ako objektivi nisu jaci.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
milosducati Posted October 2, 2014 Report Share Posted October 2, 2014 Lepo je rekao covek da je nov, a to sto nema dovoljno znanja i tek ulazi u fotograiju nije razlog da ga sad zajebavamo.... @gtk_marko U svakom slucaju, najisplativije je ulagati u znanje. Ne moras se odmah zaletati i trositi pare, jer ni najbolji aparat i objektivi ti nece znaciti nista ako ne znas kako da ih pravilno i maksimalno iskoristis. Znaci, kao sto neko rece, sedi i zagrej stolicu, sve ce ti biti mnogo jasnije, i to kreni od pocetka, osnove fotografije itd.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
gtk_marko Posted October 2, 2014 Author Report Share Posted October 2, 2014 Jači fokus ??? Work it, make it, do it, makes us Harder, better, faster, stronger Read more: Kanye West - Stronger Lyrics | MetroLyrics Kao humor i to.. (prije 10 dana sam kupio sigmu 70-300 i drugi dan joj je sony motherfuc%$r zgulio fokus zube) Sa D90 sam radio dosta i dobar je aparat. Jedan forumaš ga ima i moj A200 sa kitom (platio sam kit 20 eura) uslika dok D90 sa 35 1.8 ili 17-50 2.8 nije ni fokusirao. Ta ista 35-ica ima toliko fringinga da kopa oči. Kvalitet fotografije i ISO neću porediti, to je druga priča. 17-50 2.8 tamron mi isto nije bio previše pouzdan. Nekad zna da ne reaguje pa fokusira tek na recimo trećem pokušaju. Za objektiv od 200+ eura mi to nije ok. Sve to zavisi od objektiva, znam, ali mi je ovo dovoljno da me odbije jbg. Nemam iskustva sa previše opreme, tako da nemojte još bacati kletve na mene. Na temu, Canon 7D. Je li dobar? Koliko će me koštati neki bolji objektivi (a da ne ulazim u L seriju). Na šta obratiti pažnju? edit: dobar sam ja i učim još, imam te knjige i to. Ne toliko dobar kao pojedini ovdje ali ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
mario78 Posted October 2, 2014 Report Share Posted October 2, 2014 gtk_marko: "1000e viška, Šta sa parama" daj ih meni, ja baš imam 1000e manjka ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
gtk_marko Posted October 2, 2014 Author Report Share Posted October 2, 2014 Čekam da neko napiše 3100 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bugarin Posted October 2, 2014 Report Share Posted October 2, 2014 Dodaj jos 100 preko i prodam ti ja odlicnu kombinaciju, Nikon D7100 i Sigmu 17-50 f2.8 Nikon ima oko 10500 okidanja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gtk_marko Posted October 2, 2014 Author Report Share Posted October 2, 2014 No Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts