Jump to content
pebas

Ja ne volim u Srbiji - Javne Nabavke

Recommended Posts

Ako imate bilo kakvog iskustva sa javnim nabavkama, 'namestenim' i 'nenamestenim', pisite ovde.

 

Evo kratkog osvrta zasto sam zapoceo ovu temu, a i vezana je za nasu struku.

 

Grad Novi Sad - Uprava Grada Novog Sada je raspisla konkurs (citaj tender) za redizajn web stranice:

 

РЕКОНСТРУКЦИЈА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ГРАДСКЕ УПРАВЕ ЗА ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

 

http://environovisad.org.rs/index.php

 

Izmedju ostalog kao obavezno su naveli:

 

Да понуђач има у радном односу најмање 5 дипломираних инжењера електротехнике и рачунарства са минимум 5 година радног искуства, најмање 2 дипломирана инжењера са по најмање 5 референци из области геоинформационих система и 1 дипломираног инжењера заштите животне средине.

 

Kompletan dokument se moze pronaci na:

 

http://environovisad.org.rs/index.php?opti...106&lang=sr

 

ili direktno na strani br. 10 ovog dokumenta:

 

http://environovisad.org.rs/images/javnena...na_sajt2014.pdf

 

Da ne pominjem ostalo, ovo najvise 'bode' oci i cini se kao primer klasicnog namestenog konkursa jer sta mislite koliko je firmi, preduzetnika, privrednih drustava itd. u Srbiji koji ispunjavaju uslove? I zivo me interesuje u kom smeru ce ici konkurs i ko ce i kako pobediti?!

 

Kako se vama cini ovaj 'fer play' sa tenderima i javnim nabavkama? Neka iskustva mozda pored ovoga?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije da sam protiv tema javnih (i tajnih) nabavki, ali budemo li pisali detaljnije, preći ćemo na politiku, a po pravilima foruma to nije dozvoljeno na dizajnzoni.

"4. Strogo su zabranjene političke i religijske rasprave, sve teme sa najmanjom naznakom takvih rasprava će biti automatski obrisane a autori kažnjeni."

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Sve je politika.

 

Tako i teme kao PayPal, minimalna zarada, sta je potrebno za ovo ili ono u nasem poslu, AirSerbia itd., ako nije politika drzavna onda je politika kuce itd., sve je politika.

 

Inace nema ovo toliko veze sa politikom koliko sa zdravim razumom, jer treba reci da niko nije lud.

 

Neka se nadje u nekoj pretrazi, tamo negde.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa sve i da ovo sto se trazi imaju dve firme, zna se ko ce dobiti posao.

Ja bih pre svega na osnovu vec odradjenog posla kategorizovao firme koeficijentima od 1-10 i cenu delio za dobijenim koeficijentom jer npr moja firma sa 270 zaposlenih ce tesko imati iste cene kao neki privatnik koji radi sam za sebe. Samim tim on je u prednosti jer moze ponuditi povoljnije uslove, a da li ce posao biti odradjen kao kod nas u firmi to je manje vazno, jer je jeftiniji. Hocu da kazem da se u javnim nabavkama favorizuje socijalizam a ne kvalitet konacnog proizvoda. Zato i idemo u tom pravcu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja htedoh da konkurisem na tenderu za redizajn sajta Pirelli-ja, ali nisam imao nijednog vulkanizera zaposlenog u firmi :)

 

 

Moze im se

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja htedoh da konkurisem na tenderu za redizajn sajta Pirelli-ja, ali nisam imao nijednog vulkanizera zaposlenog u firmi :)

 

E to bas, pfffff. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
...Hocu da kazem da se u javnim nabavkama favorizuje socijalizam a ne kvalitet konacnog proizvoda. Zato i idemo u tom pravcu.

Mnogo je veći problem što u pojedinim institucijama nema ljudi koji su kvalifikovani i kompetentni da ocene nečije rešenje.

 

Zamislimo da je tender/poziv za javnu nabavku takav da se traže predlozi rešenja (u grubim crtama dizajn strane i sl., u vidu JPEG-ova rezolucije npr. 900x600), pa da onda na osnovu toga odluče čija je ponuda najbolja (mada, tu se ne mogu videti funkcionalnosti i sl.). Ili čak da se traže na uvid raniji radovi (dovoljno da budu npr. linkovi ka urađenim sajtovima), ko je u tim javnim preduzećima i ustanovama dovoljno kompetentan da oceni koja je ponuda najbolja? Dizajn je stvar ličnog ukusa, a većina zaposlenih u ovim institucijama pojma nema o dizajnu.

 

 

A za pomenutu ponudu... pa mnogi nezavisni ekonomsti i analitičari često kažu za konkurse da samo fali fotografija onoga ko treba da bude zaposlen ili dobije posao, pa je tako i u ovom slučaju.

Kakve veze imaju inženjeri elektrotehnike sa Web dizajnom (osim što se, igrom slučaja, dosta njih time bavi, ali ima mnogo vrhunskih dizajnera i stručnjaka za Web koji nisu čak ni završili neki fakultet, tako da su bitnije reference od diplome)?

 

 

Drugi problem kod nas je pravosuđe koje zbog sporosti procesa koči normalno poslovanje. Setimo se sajta Ministarstva za istu oblast za koju je i ovaj pomenuti tender, koji je koštao 26.000e, a izgleda kao da ga je uradio neki "komšijin mali".

Čak i da je neko pošteno hteo da posao bude urađen tako da vredi tih para (pa jedan ETF (kao i još neki fakulteti) prodaju svoj softver za administraciju u visokoškolskim ustanovama, a cena je 25000e), i da Ministarstvo tuži firmu koja je neadekvatno uradila posao, zbog sporog pravosuđa i loših zakona (vlasnik firme odmah po uplati novca nestane) novac teško da bi mogao biti povraćen.

 

Sa druge strane, retko ko je spreman da radi sa državnim institucijama ako prvo ne legne uplata, jer kasnije nema šanse da to prinudno naplati zbog lošeg pravosuđa i zakonodavstva ako neki rukovodilac odluči da ima prečih troškova (npr. novi službeni auto).

 

 

Jednostavno, problem je u lošim zakonima i sporom pravosuđu, koji omogućavaju da država ne plaća svoje obaveze (osim onima koji su u dilu).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...