Jump to content

W-8BEN forma


NenadGojkovicDZ
 Share

Recommended Posts

Pozdrav,

 

Treba da pocnem da radim za veliku americku kompaniju kao "freelancer" medjutim kao i vecina freelancera zbog ne uredjenosti i ne prepoznavanja nase profesije od strane drzave i velikih poreza, nisam prijavljen i nemam poreski broj/PIB. E sad, problem je sto mi klijent trazi poreski broj (tax ID) za popunjavanje/podnosenje te W-8BEN forme IRS-u, i jednostavno ne mogu da mi isplacuju/zvanicno da krenemo sa radom dok to ne sredimo kako kazu. Ne otvara mi se firma samo da bi dobio poreski broj i da bi popunili tu W-8BEN formu (osim ako je jednostavno neophodno naravno). Klijent je spomenuo trazenje tog ITIN-a (individual tax identification number) od strane IRS-a koji bi mogao da bude zamena za PIB u W-8BEN formi, ako sam ih dobro razumeo. Sve u svemu, i otvaranje firme i dobijanje ITIN-a trazi dosta vremena pa me zanima postoji li neka treca, brza i bezbolnija opcija. Znaci, nije problem ni izbegavanje poreza od strane IRS-a (30% ili koliko je vec), cak ni kod nas (jer koliko vidim nemamo sporazum o duplom oporezivanju sa amerikom), da budem iskren pare me kod ovog projekta ne interesuju mnogo vec mogucnosti koje mi se otvaraju nakon istog i, samo zelim da vise popunimo tu W-8BEN formu i da mogu da krenem/nastavim sa sa radom na miru. Mozda se klijent i ja nismo razumeli i ne treba mi nikakav poreski broj da bi oni slali w8 formu IRS-u. Kontaktirao sam veliki broj knjigovodj. agencija i nadam se cu pronaci nekog ko se razume u celu tu pricu ali evo, da pokusam da saznam nesto i ovde. Ako neko kojim slucajem zna neku agenciju/knjigovodju koja provereno ima iskustva sa americ. administracijom, bio bih zahvalan :-).

 

Nacin placanja je direktno na devizni/wire-transfer.

 

Da li je mozda neko imao slican problem/ima iskustva sa ovim? Pretrazio sam net uzduz i popreko, i IRS sajt i domace forume i nikako da nadjem slucaj poput mog, niko ne spominje poreski broj. Sustina problema je taj broj, navodno je neophodan za popunjavanje W-8BEN forme. Poslao sam i verziju sa JMBG-om jer negde citam da se u mom/nasem slucaju on posmatra i kao neki poreski broj ali jok, klijent trazi "serbian personal tax number". Klijent me sad ceka da se posavetujem sa knjigovodjom...

 

 

(nadam se da je tema u odgovarajucoj kategoriji)

 

Hvala unapred,

 

Nenad

Link to comment
Share on other sites

Ja sam popunio nekih 5-6 komada tih w-8BEN i nijedna firma nije trazila taj tax number. Cak i na samom formularu pise da je foreign tax number opcionalan, moguce je da su ili oni nesto pobrkali, ili imaju neki poseban sistem poslovanja :)

 

Ako ti se ne javi neko odavde ko ima pojma o cemu se radi, mozda da se raspitas kod nekih od onih Work And Travel agencija sto salju studentariju u Ameriku.

Link to comment
Share on other sites

Hvala na odgovoru. Na W8BEN formi koju su mi poslali (Rev.February 2014) na mestu gde se upisuje "foreign tax identifying number" pored stoji "(see instructions)" a ne opciono. Vidjao sam opciono na drugim W8BEN formama ali na ovoj nema. E sad, procitao sam te instrukcije i evo sta mi je zapalo za oko:

 

"If you are claiming treaty benefits, you are generally

required to provide an ITIN if you do not provide a tax

identifying number issued to you by your jurisdiction of tax

residence on line 6."

 

"If you do not have an SSN and are not eligible to get

one, you can get an individual taxpayer identification

number (ITIN). To apply for an ITIN, file Form W-7 with the

IRS. It usually takes 4-6 weeks to get an ITIN. To claim

certain treaty benefits, you must complete line 5 by

submitting an SSN or ITIN, or line 6 by providing a foreign

tax identification number (foreign TIN)."

 

Prema tome, jeste opciono. Posto nema sporazuma izmedju nasih zemalja, nismo/nisam u poziciji da trazim olaksice ("certain treaty benefits"). Dakle, niti postoji sporazum na koji mogu da se pozovem da bi ostvario neke poreske olaksice niti me interesuju olaksice, na primer. Tako da, moguce je da se mi tu nesto nismo razumeli, mada sam im jasno par puta rekao da ne postoji taj sporazum i da me ne interesuje da li ce i koliko IRS/oni da mi uzmu. Ili im jednostavno treba moj poreski broj radi neke evidencije itd...

 

U svakom slucaju cu potraziti strucni savet da stavim tacku na to (ako nista od tih agencija koje si spomenuo).

 

Nenad

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Srbija nema ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD.

 

Tako da i nema potrebe za popunjavanjem tog polja.

 

...niti me interesuju olaksice,

itekako bi te interesovalo da plaćaš porez i ovde... ali za sada prolazi dok... hm...

 

Da... zaboravih... kompanija za koju radiš neće, ne želi i ne sme da ti daje nikakva uputstva u vezi popunjavanja poreskih formulara. Oni ga jednostavno uzmu i proslede IRS.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
Srbija nema ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD.

 

Tako da i nema potrebe za popunjavanjem tog polja.

 

 

itekako bi te interesovalo da plaćaš porez i ovde... ali za sada prolazi dok... hm...

 

Da... zaboravih... kompanija za koju radiš neće, ne želi i ne sme da ti daje nikakva uputstva u vezi popunjavanja poreskih formulara. Oni ga jednostavno uzmu i proslede IRS.

da li neko zna kako se popunjava W7 obrazac za IRS i sta znaci serbian personal tax number?

Dva puta smo odbijeni,sada treba da saljemo original pasos i taj obrazac po treci put...

Link to comment
Share on other sites

Mislim da su ovde svi vadili ITIN preko agencije, tako da je agencija popunjavala W7 po ovlašćenju koje smo dali. Ali mislim da nije problem popuniti i sam obrazac.

 

To "original pasoš" znači da treba da pošaljete fotokopiju pasoša sa overom da je kopija verna originalu i snabdevenu sa apostille potvrdom za SAD.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...