Jump to content

Mogla sam da biram muza ali ne i fotografa


Recommended Posts

Tuzno je ovo......

Cela zemlja srlja u propast a sa njom i fotografski zanat.

Svakog dana cujem kako neko nesto uslovljava,zabranjuje,zahteva,preti.....

Gde nestase oni divni bezbrizni dani?

Moje vencanje davno bese ali nema te sile koja bi mi odredila ko ce da mi fotografise dogadjaj koji se desava jednom u zivotu!

Makar vencanje bilo ispod satre na ledini!

Nedam bre lopovima,secikesama i polusvetu da upravlja i s' ovo malo slobode sto je imam!

Link to post
Share on other sites

Ne rešava se to tako, mile. Država to treba da reši. Kako onomad reče šef deska Novosti, čovek napravio vikendicu (da l' beše u Norveškoj, nisam siguran) na zaštićenoj prirodnoj površini. Odveli ga u ludnicu...

 

Uzgred, u mnogim kasabama po Srbiji, postoji samo jedan valjan restoran i isti se zakazuje i po godinu unapred.

Link to post
Share on other sites

Tekst jeste malo reteran, ali priča nije baš toliko drastična. OK, jeste, ima gde jeste i nema izbora i tu nema ništa novo, par decenija ta priča radi i po beogradu i po Srbiji.

 

Ja sam se proletos ženio i naravno da su mi u Hotelu ponudili njihovog fotografa sa kojim imaju ugovor, Mi pitali za alternativu i dobili odgovor da u suštini može da fotografiše ko hoće, jedino nije onda dozvoljena prodaja fotografija u prostorijama hotela, što je realno fer dil.

Link to post
Share on other sites

Prvo, ovo se nece srediti, pogotovo ne ovako. Dok god postoje "fotografi" koje ce platiti te pare za "zakup" bice i restorana koji ce te pare uzeti.

Drugo, ovo nije problem drzave. Fotografi na svadbi rade na crno i ne vidim sto bi im drzava pomagala u tome. Kad ovo bude problem drzave, to ce znaciti da ce svadbe moci da rade iskljucivo oni koji imaju registrovanu firmu, placaju porez itd (kako je to u nekim zemljama). A mislim da to opet ne odgovara nama..

Link to post
Share on other sites

U nekim državama te ta ista država ne kolje sa porezom na svakom ćošku, nemaš 1001 peripetiju da tu istu firmu otvoriš niti 1001 dažbinu koju treba da platiš. Uređene države imaju sisteme koji funkcionišu. Kao i ona "zla Amerika" gde čim si dobio pravo glasa imaš pravo da funkcinišeš kao firma bez peripetija oko registracije iste, a sve cene su izraže u bruto vrednosti, tako da poreze svi sami plaćaju i uračunali su ih u cenu.

 

Tako da ovo JESTE problem države.

Link to post
Share on other sites

Znaci ti zelis da placas poreze i takse, vodis knjige, izdajes racune itd? Ajd ne plati porez u Americi, ima da prodjes gore nego da ubijes nekog.

Imamo veliku slobodu u nasem poslu, mozemo da radimo sta ocemo i to treba ceniti a ne traziti krivca. Veci gubitak za drzavu je sto se ne placaju porezi na ne tako male pare koje se vrte na svadbama nego sto nema lojalne konkurencije u nekim restoranima, tako da ne treba cackati mecku da ne bude kao u npr. Sloveniji gde te komsija prijavi ako radis na crno.

Link to post
Share on other sites

Vidi, prijave te i ovde ako i ne radiš na crno. Imao sam firmu u Srbiji cele dve godine i ne pada mi više na pamet.

Da, hoću uređen sistem. Da, hoću da izdajem račune. Da, hoću da me ne jaše i kurta i murta čim otvorim firmu. Da, hoću da mi poreze ne dižu kvartalno za neki sumanuti procenat čim nesposobnjakovići naprave rupu u budžetu.

 

Sa najnovijim rebalansom budžeta i modifikacijama poreza su naterali preko 10000 malih preduzeća na zatvaranje. Među njima i neka stara zanatska koja rade već tri generacije. Sve to za manje za od tri meseca.

 

U poslu nemamo slobodu, jer ja radim sa ugovorima i drugačije neću. Kad si registrovan kao preduzetnik tvoj klijent plaća mnogo niže dažbine nego kad radiš na ugovor o delu. Ako dogovorite isti bruto iznos tebi ostaje više novca, ako dogovorite niži ti uzimaš isti neto, ali on manje plati, suma mu je manja.

 

Bez ugovora i za siću mogu da rade oni koji su na tatinoj i maminoj grbači.

 

Pun mi je k***c priče svake vlade od 2000-te na ovamo kako su "mala i srednja preduzeća naša budućnost", a ovamo gledaju da ih osakate, a povlastice daju velikim konglomeratima. Pre promena poreskog sistema su imali negativan godišnji trend: otvaranje 3000 a zatvaranje preko 5000, sada je taj odnos drastično izmenjen. Za tri meseca je zatvoreno preko 10000, kao što rekoh.

 

Svrha preduzetnika je postala to da izvlače pare sa računa deoničarskih društava uz procenat.

 

Da, mečku treba čačkati i bagru treba oterati gde joj je i mesto. Neke u zatvor, a neke na brdo sa kog su sišli.

Link to post
Share on other sites
Pun mi je k***c priče svake vlade od 2000-te na ovamo kako su "mala i srednja preduzeća naša budućnost",

 

Vidi, nisi ti to dobro shvatio. Oni od srednjih prave mala a od velikih srednja preduzeca. I to je samo prvi korak .

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...