Jump to content

Recommended Posts

Posted

Evo da i ovdje podjelim konfiguraciju koju sam sklopio nakon duzeg vremena citnja i istrazivanja po netu a u skladu sa nasim limitiranim trzistem (tu mislim i na CG i na SRB i na cijelo okruzenje).

Moj sadasnji komp sljaka solidno ali nije dovoljan za ozbiljniji rad u Photoshop-u koji mi je potreban prilicno cesto. To je i glavna svrha mjenjanja kompa koji je star nekih 5-6 godina.

Evo i trenutnog kompa na kojem sam radio zadnjih 5-6 godina i sa kojim nisam imao vecih problema ali uz povecanje materijala za rad, velikih RAW fajlova, mnogobrojnih layer-a u istom i sl. mi je jednostavno postao spor i osjecam da se muci i cesto moram da cekam i 10-ak sekundi da zavrsi neku operaciju a kada je u pitanju 'workflow' od mnogobrojnih sati onda to zna da izbaci iz takta... Pretpostavljam da su se mnogi nasli u toj situaciji a neki su mozda jos uvijek u istoj..

Elem, trenutni komp:

ASUS P5Q DELUXE, 775, Intel P45

CPU Intel Core 2 Duo E8500 3.16GHz, 6MB Socket 775, BUS 1333 MHz, Jezgra Wolfdale

Sapphire VGA ATI HD4850 1GB GDDR3, 11132-17-20R

Kingston HiperX 2x2GB 800MHz DDR2 CL5 DIMM

HDD SATA2 7200 640GB WD Caviar 6400AAKS, 16MB

Napajanje ST/600W ATX ThermalTake 12V 2.0/PFC/FAN/PurePower RX

DVD+/-RW Samsung SH-S223F/BEBE black, SATA 22xdvd

Kuciste ATXMid Tower NZXT Tempest black - gamer case

Tada je ovo bila sasvim solidna masina, sada je blago recena smijesna. Posebno sa samo 4GB RAM-a i jednim 640GB HDD-om.

Da ne duzim mnogo o starom kompu, evo i onog sto sam planirao za novi (lista nije konacna iako sam je cini mi se priveo skoro do kraja)..

P.S. Cijene su takodje najnize do kojih sam dosao u CG, ne vjerujem da variraju mnogo od onih u Srbiji te se ne bih bakcao oko uvoza, carina, krijumcarenja i sl. stvari. Cijene su postavljene kao 'reference' ako nekoga zanima kako se cijene komponenti krece u CG trrenutno...

*Intel Core i7-4790, 3.60GHz up to 4.00GHz, 8MB, LGA1150, Haswell, GPU HD4600 = 279,00 eur

*Cooler Master Hyper 212 EVO, RR-212E-16PK-R1 = 41.50 eur

*Asus H97-PRO, Socket 1150 = 110,00 eur

*Asus GTX760-DC2OC-2GD5, NVIDIA GeForce, GTX760, PCIe 3.0, 2048 MB, DDR5, 256-bit, Radni takt GPU 1006 MHz, Takt memorije 6008 MHz, gar 3 god = 253.00 eur

*Kingston HX316C10FB/8 HyperX FURY 8GB 1600MHz DDR3 Black, (kit of 2) gar 2 god = 150,00 eur

*Kingston V300, SV300S37A/60G, 60GB SSD Now SATA 6Gb/s 450 MB/s 2,5" 7mm, gar 3 god = 55.00 eur

*Samsung SSD 128GB 840 Pro Series Basic, MZ-7PD128BW, 2,5", SATA 3, Brzina čitanja 530 MB/s, Brzina zapisivanja 390 MB/s, gar 3 god = 115.00 eur

*Seagate Barracuda ST2000DM001 2TB, 7200 SATA I/II/III, 64MB cache, 7200rpm, 3.5" = 78.50 eur

*Fractal Design Define R4 Titanium Grey Window, FD-CA-DEF-R4-TI-W = 102,00 eur

*LC Power LC6650GP3 V2.3 650W/140mm/activePFC/6xSATA/2xPCI-e/8PinEPS = 64.00 eur

*LG DVD RW GH24NSB0 24x speed, SATA Internal Black Super Multi DVD Rewriter = 17.00 eur

Ukratko objasnjenje odabira komponenata...

S' obzirom da rijetko mjenjam komp odlucio sam se da (i ovog puta) idem putem 'non-overclocking' i zbog toga ne uzimam 4770K niti najnoviji 4790K procesor vec obicni 4790. Mislim da je taj CPU vise nego dovoljan da odradi sve sto mi treba. Sigurno se 4770K moze nagaziti da predje 4790 u performansama ali licno ne vidim potrebu za tim.

Vrlo je moguce da bi sa 'stock' kulerom bio miran sto se temperature tice ali EVO 212 se odlicno pokazao svuda i da ne bih u buducnosti razmisljao o zagrijavanju i morao da rasklapam cijeli komp da bi stavio cooler, odlucio sam da taj EVO 212 stavim na samom pocetku i zaboravim na zagrijavanje samog kucista. Steta je sto je taj cooler po $30 na netu a kod nas 42 eura ali sta je tu je... Takvo je nase trziste.

Sto se ploce tice, najprije sam mislio da idem na Z97 ploce koje su mozda i najbolje rjesenje ali s' obzirom da necu da overclock-ujem i tu sam gledao da ustedim i uzmem H97 umjeesto nje jer nema potrebe za Z97 po mom misljenju. H97 PRO je sasvim solidna ploca i po mom misljenju mi ne treba nista bolje od nje.

Sto se graficke kartice tice, tu sam bio u prilicnoj dilemi. Sto se Photoshop-a tice, mozda je cak i GTX760 prejaka a sto se 'gaming'-a tice ona i nije bas najbolja koja se moze uzeti za te pare. Ipak, shvatam da se ne moze napraviti super komp za PS i za igranje u isto vrijeme (a da ne bude nenormalni budzet) pa sam se najvise mislio izmedju GTX760 i 'Radeon R9 280X 3GB'. Radeon prilicno gazi GTX760 po performansama (makar sto se igranja tice) a nije nesto previse skuplja. Sa druge strane, naslusao sam se prica da NVidia bolje radi sa Intel-om nego Radeon (sto su opet mnogi rekli da nema veze s' mozgom) ali i da ce Photoshop vise da cijeni GTX760 zbog njenih 'CUDA cores' koje Radeon nema. S' obzirom da ne jurim igranje najnovijih igrica na 120fps-a (figurativno receno) niti igram na 2-3 minitora koji su u 4K mislim da ce i ta GTX760 odraditi posao kako treba.

Sto se tice RAM-a, nisam se mnogo razmisljao oko kolicine jer sa 8GB ne bi bilo ni priblicno dobro koliko sa 16GB a mislim da mi 32GB nije potrebno, makar ne za sada. A dodtanih 16GB je lako dodati u buducnosti ako bude potrebe. Nisam isao za nekim ludih 2,400Mhz ili sl. jer nisam vidio potrebu da tu bacam pare tako da sam uzeo ono sto je bilo najbolje u ponudi sto se tice price/performance opcije.

E sad... sto se tice SSD-a i HDD-a, tu je ono gdje sam morao najvise da citam i istrazujem a gdje ce mi vjerovatno i vasa pomoc dobro doci. Do sada sam uvijek imao 1 HDD podjeljen na 2-3 particije i tako radio. Jedna je obicno bila C: za Win OS i programe/fajlove koje najvise koristim, druga particija bi bila za podatke (slike, filmovi i sll) dok bi treca bila kao 'backup' dok se ne bi i ona druga napunila pa i treca postala kao dodatni 'storage disk'. Do sa 'backup'-om sad glupo zvuci jer pravljenje 'backup'-a na istom HDD-u je cista glupost bez obzira na podjeljene particije ali mi nije zao da podjelim i svoje dosadasnje greske sa vama, mozda nekome i posluzi :)

Kao sto vidite iz nove konfiguracije, sada su u pitanju 2 SSD-a i 1 HDD. Ovaj SAMSUNG-ov HDD od 120GB se pokazao odlican na svim testovima koje sam gledao i na njega sam planirao da stavim Windows OS (x64) kao i najcesce koriscene programe/podatke sa kojima radim. To bi trebalo da znatno ubrza boot-ovanje, pretrazivanje fajlova po samim disk-u i sl. Neki ce reci da bi bilo bolje imati 240GB ali ja mislim da je 120GB dovoljno jer planiram da ga odrzavam sto praznijim, svi veci fajlovi i podaci ce ici na standardni HDD. Drugi SSD od 60GB ce sluziti iskljucivo kao Photoshop-ov 'scratch dsk' kako bi poboljsao rad u njemu i brzinu obrade podataka, posebno pri radu sa mnogim layer-ima i cudima. U pocetku sam mislio da SSD od 120GB ili cak 240GB razdvojim na dva dijela i manji koristim kao 'scratch disk' ali su mi svi rekli da to izbjegnem a s' obzirom da su se cijene SSD-ova prilicno spustile u posednje vrijeme mislim da je ovo ipak mnogo bolja opcija. Znaci taj mali SSD ce biti samo kao 'cache/scratch' za PS kako bi brzina obrade fotki bila znatno brza sto je jedan od glavnih razloga uzimanja novog kompa kada sam ja u pitanju. I za kraj, standardni HDD ce biti (kao sto sam rekao) za cuvanje svih velikih podataka kao i igrica (mozda ce neke nacesce igrane igrice ici na onaj SAMSUNG-ov SSD ali to je 'optional'). Sada su opet mnogi rekli da je bolje da uzmeem 2 HDD-a od po 1TB nego 1 HDD od 2 TB-a ali s' obzirom da ja 'backup' radim obicno na externe HDD-ove, ne vidim reanu potrebu za tim. Vjerovatno cu samo napraviti dvije particije, cisto zbog organizacije ali to bi trebalo da bude to.

Sto se tice kucista i napajanja nemam mnogo sto da kazem. Kuciste sam uzeo znatno skuplje nego sto sam planirao ali mi se svidja dizajn, 2 USB 3.0 port-a kkao i 2 USB 2.0 port-a na prednjem panel-u, svidja mi se dobra zvucna izolacija, svidjaju mi se vratanca koja sprjecavaju dodatni ulazak prasine u kuciste a i stoji medju najboljim na glasu u toj nekoj kategoriji. Sa napajanjem sam imao najvise problema zbog ocajnog izbora kod nas (mislim na cijelo okruzenje). Uglavnom se nude LC i RaidMax napajanja koja su uglavnom na losem glasu i na dnu bilo kakvih testova ali konkretno ovo sto sam izabrao je kao najbolje koje sam mogao (najbolje od svega loseg sto sam mogao da odaberem). Originalno mi je bilo ponudjeno kuciste LC sa njegovim napajanjem za nekih 60 eura ali nisam htio da idem tim putem i da stavljam ovu 'finu' konfiguraciju u rukama sudbine sa nekim losim napajanjem i da se patim sa njim. Ovo napajanje je 80+ bronze sto bi trebalo da bude vise nego dovoljno za ono sto meni treba, posebno kada ne planiram nikakav 'overclocking'.

Mislim da bi to bilo to... Nadam se da neko nece shvatiti ovo kao 'show-off' nego bi stvarno zelio da cujem neke sugestije od kolega koji koriste PC za rad sa fotkama i da mi kazu sta misle o ovoj konfiguraciji pogotovo kad je u pitanju 'management' sa SSD/HDD 'setup'-om jer, po onome sto sam citao, to je dosta bitno. Kako oko odabira tih disk-ova tako i oko podesavanja istih kada su vec uklopljeni u konfiguraciju.

I za kraj... za one koji se bave prodajom polovnih komponenata volio bi da cujem sta mislite da bi mogao da uzmem za moj stari komp kada su novci u pitanju. Taj komp sam ja planirao da prodam jos prosle godine kada sam stavio cijenu od 300 eura ali nije bilo mnogo ozbiljnih kupaca. Sada je komplet komp na prodaji za 250 eura ali opet svi traze da kupe samo odredjene djelove kao recimo CPU i DDR2 RAM memoriju. Zato me zanima koliko bi mogao da prodam svaku od tih starih komponenata i da li se isplati da rastavim cijeli komp ili da pokusam da mu spustam cijenu i prodam ga kao komplet s' obzirom da on radi bez ikakve greske, jednostavo ne zadovoljava moje sadasnje potrebe.

Unaprijed hvala na vremenu i sugestijama.

Fidel

Posted

Nisam bas sve procitao jer zurim na posao, ali sudeci po konfiguraciji koju si sastavio, isao bih sa GTX660 2GB DDR5, recimo GV-N660OC-2GD, a visak love prebacio na 16GB rama, sto bi neutralisalo potrebu za PS scratch diskom i mozda izbacilo manji SSD, ali imaj u vidu da osim PS-a, ACR i jos neki Adobe alati imaju potrebu za kesiranjem na disk. Razmislio bih i o kombinaciji Intel i7 4770K + Gigabyte GA-Z87X-UD3H, a uz to bih izbacio Seagate Barracudu i ubacio WD Black, ili cak dva takva. Define R4 je prilicno dobro provjetreno kuciste, ali podrzavam kupovinu CM Hyper 212 EVO, uz napomenu da mu cijena najcesce ne prelazi 30€. I to je to. :)

Posted
Nisam bas sve procitao jer zurim na posao, ali sudeci po konfiguraciji koju si sastavio, isao bih sa GTX660 2GB DDR5, recimo GV-N660OC-2GD, a visak love prebacio na 16GB rama, sto bi neutralisalo potrebu za PS scratch diskom i mozda izbacilo manji SSD, ali imaj u vidu da osim PS-a, ACR i jos neki Adobe alati imaju potrebu za kesiranjem na disk. Razmislio bih i o kombinaciji Intel i7 4770K + Gigabyte GA-Z87X-UD3H, a uz to bih izbacio Seagate Barracudu i ubacio WD Black, ili cak dva takva. Define R4 je prilicno dobro provjetreno kuciste, ali podrzavam kupovinu CM Hyper 212 EVO, uz napomenu da mu cijena najcesce ne prelazi 30€. I to je to. :)

O Che pa i ti si medju nama... :) 16GB rama svakako ide... Napisah gore 8GB rama (x2 komada) nego kapiram da si brzo citao... E sad koliko potrebe ima za tim malim SSD-om nisam siguran ali pretpostavljam da bi pomogao u odredjenim situacijama pri komplikovanom radu sa layer-ima i mnostvom fotki odjednom.. Pogotovo ako su u pitanju neke 3D kompozicije koje ja ne radim cesto al' zna brat da se igra sa tim pa sam siguran da nece odmoci a na svu ovu cifru tih 50 eur koliko je taj mali SSD ne pravi mi neku presudnu budzetnu razliku...

i7 4770K i Z97 je bila originalna kombinacija kad sam razmisljao o OC-u ali s' obzirom da sam od toga odustao onda nema potrebe za tim.. Guram stock performanse bez OC-a pa sto mi da... Sa OC-om se nikad nisam ni bavio pa bi mi trebalo previse vremena i zaebancija oko toga a pri tom bi izgubio garanciju i smanjio vijek kompa koji inace ne planiram da mjenjam makar narednih 5-6 godina...

Sto se HDD-a tice.. Mnogi predlazu WD ali ne bi trebala ni ta Baraccuda da je losa makar po svemu onome sto sam citao... To jos mogu da mjenjam pa cu vidjeti...

Glavno mi se sada da vidim za taj SSD/HDD set-up.. Kako raspodjeliti te diskove, kakva podesavanja napraviti i eventualno kakve particije odraditi da sve to sljaka sto bolje...

Posted

Zastiti ovaj post, neko ce ti ga objaviti kao doktorat na temu "PC za Adobe".

...

Jel uzimas 8 li 16GB rama?

760 je skoro isto sto i 660, malo bolje, pa odluci sam.

...

4790 nece biti u prodaji jos nedelju-dve, ako zuris, mozda se pojavi i ranije, ali mrka kapa, proveri.

...

To je to...

Za prodaju starog:

Ako krenes sa rasparcavanjem, ostace ti garant nesto tipa, kuciste ili napajanje ili DVD ili sta god, sto ce biti sigurno 20-30-40€ vrednosti. I onda nista nisi uradio, bolje da si odmah dao nekom ceo PC za tu cenu manje.

250€, nek i saceka mesec-dva, al prodaces na kraju ceo PC. Jedan kupac, nema smaranja, ako krenes da vadis delove, pa svima saljes na PTT, pa neko nezadovoljan sto mu se ne OCUje CPU ili sta ja znam...smaranje samo tako.

E sad ide zona sumraka deo price, te stare masine, nekad imaju obicaj da rade kao sat, a kad se rasparcaju krenu gremlini.

Bolje ga drzi u kompletu, pa makar i poklonio nekome u familiji, na kraju, moj ti je savet.

...

PS- Obicno se pravi kupac javi tek kad si krenuo sa rasparcavanjem, tako uvek biva. Kao da ceka i gleda da krenes da vadis, pa onda zove.

Sretno!

vidi stavrno, Che i Fidel! xaxaxaxa

Posted

i7 4790 je stigao odavno u CG, upravo stize i OC verzija - i7 4790K ali je opet isti razlog sto to ne uzimam (ne radim OC).

U pitanju je 16GB rama, 2 modula po 8GB.. mozda nije bas najjasnije napisano (tj. na kraju pise kit of 2) ali ne mogu sad da mjenjam vise.

Meni je iskreno zao da rasparcam komp koji radi bez greske. Stvar je u tome da nemam toliko prostora da drzim ogromno kuciste i da mi kupi prasinu po kuci a vec imam ljudi koji ce kupiti makar neke stvari kao sto je CPU i RAM a vjerovatno i plocu. Znam da ce mi neke stvari ostati kao recimo kuciste, napajanje i ODD ali opet mi je lakse da prodam to sto mogu i uzmem cak i manje para nego sto zasluzuje sistem nego da ga drzim sklopljenog da mi kupi prasinu i korisni prostor u nedogled...

Posted

Solidna konfiguracija, mogu da ti kazem da ces biti zadovoljan sa 212 EVO, kao i da ti 32gb rama trenutno ne treba, 16 je sweet spot.

Ono sta mi se ni malo ne svidja kod inace jako lepe konfiguracije je napajanje, posto vidim da racunar koristis za rad i da ga ne menjas svake 2 godine kao sto i nema u sustini potrebe, uzmi neko kvalitetnije napajanje da budes miran (SeaSonic npr).

Posted
Solidna konfiguracija, mogu da ti kazem da ces biti zadovoljan sa 212 EVO, kao i da ti 32gb rama trenutno ne treba, 16 je sweet spot.

Ono sta mi se ni malo ne svidja kod inace jako lepe konfiguracije je napajanje, posto vidim da racunar koristis za rad i da ga ne menjas svake 2 godine kao sto i nema u sustini potrebe, uzmi neko kvalitetnije napajanje da budes miran (SeaSonic npr).

Kao sto rekoh... izbor napajanja je ocajan ovdje a nisam vidio ni da je u Srbiji mnogo bolji... Ne bih ni da pominjem kakva su mi se napajanja nudila koja ne spadaju ni u 80+ klasu a kamoli kakvu bolju. Od nekih 20-ak koja su mi ponudjena ovo je cak i najbolje po svemu sto sam citao vezano za pravu snagu koju daje, W na dupli 12V rail itd. itd.

Jedino solidno napajanje koje mi je bilo ponudjeno je bilo neko Seasonic od 850W koje je skoro 200 eura sto mi se cini van svake pameti. S' obzirom da necu da OC a citajuci prilicno dosta o ovom LC-u, ne bi trebalo da imam problema, makar se nadam tome. Neke alternative su bile RaidMax ali su se oni pokazali generalno gori od LC-a, pogotovo ona napajanja koja su meni nidjena.

Zalosno je koliko je los izbor nekih stvari kod nas, u ovom slucaju napajanja konkretno gdje SVI nude skoro isto... Corsair napajanja recimo nema nigdje da se nadju a nemam vremena ni zivaca da se bakcem oko narucivanja takvih stvari preka neta tako da iskreno nemam mnogo izbora sto se toga tice...

Posted
Nisam bas sve procitao jer zurim na posao, ali sudeci po konfiguraciji koju si sastavio, isao bih sa GTX660 2GB DDR5, recimo GV-N660OC-2GD, a visak love prebacio na 16GB rama ....

U tom slučаju, још је bolje da uzme R9 270, koij je jeftiniji od GTX 660, a bolji u smislu performansi. Nije nVidia/CUDA, ali recimo da ta kartica nije kilava u PS-u. ;)

Za PS je meni bio dovoljan i HD7750. Što ne znači da su moji apetiti preterano skromni, već da je PS jako lepo radio i sa tom karticom, a da ne pričamo o tome kako radi sa 2.5x jačom.

Inače, ne bih ja tu konfu kačio na to LC Power napajanje, pa ne znam šta. Ovde u BG-u, Seasonic Bronze od 850W košta oko 13-14 hiljada, a platinum verzija od 660W oko 18. Nije to malo para definitivno, ali ovaj drugi, između ostalog, ima i sedam godina garancije, tako da i to nije nešto što treba zanemariti.

• 2 weeks later...
Posted

Moze li neko da mi objasni zasto svi zaziru od OC? Sta je to toliko strasno u tome pa ljudi beze glavom bez obzira??

Ne vidim ni jedan jedini razlog zasto ne dobiti par procenata brzine preko nominalne...

Posted

Ja sam OC-ovao šakom i kapom nekada. A onda sam porastao :D Tih par procenata su toliko neprimetni i nebitni, ne želim kad i ako nešto zakaže da razmišljam da li je do OC-a. Jedna varijabla manje.

Posted

Moje iskustvo sa OC je sledece. Pre jedno 5 godina imao sam da izrenderujem oko 3000 frejmova. Kada je procesor bio na defaultu, po frejmu mi je renderovao 20-30 procenata duze, koliko se secam, nego kad je OC. Od drugara sam uzeo jos jednu masinu i nju sam podigao. Znaci imao sam dva kompa i7 920 na 3.6GHz i drugarov i5 750 isto klokovan na slicnu frekvenciju. Samo da kazem u onim testovima koji proveravaju da li je stabilan kompjuter ili ne, svi su mi padali posle pola sata(toliko o mom znanju oc). Renderovano je 3 puna dana bez prekida.

Frejmove sam predao u pucanj, kada mi je poslodavac vec pomalo nervozno rekao da je ocekivao da ce se zavrsiti malo brze.

U mom slucaju procenti su bili znacajno veci. I mislim da rendering itekako zavisi od snage procesora, tako da je OC ako nemas dovoljne resurse jako pozeljan. I7 920 moze i mnogo vise, ali sam ja zurio i nisam poznavalac tih stvari, tako da je ispalo dobro na kraju.

I sluzili su me do pre 6 meseci kada sam prodao obe konfiguracije. Verujem da rade i sada nekome.

Od tada kupujem samo intel sa OC mogucnostima i imam OC profil za svaki slucaj.

Posted
Mozda gubitak garancije na procesor a moguce i druge komponente?

Ko kaze da se OC gubi garancija?!? Proizvodjaci ploca se polomise da naprave sto bolju OC plocu i daju po 5 god garancije na istu... Zasto se prave K procesori??

Licno ne prihvatam ideju da se malo dobija OC... Makar bilo i 200-300 Mhz to je dooosta brzi cpu, nekad reda velicine i 500e skuplji cpu koji se dobije setovanjem parametara u biosu...

Posted

^^ Moze da bude a i ne mora da znaci-kao sto neko vec rece-mnoge ploce i CPU su otkljucane-tj predvidjene za OC a sem toga Ti kad odneses u servis-misi da on razmislja "da li je ovaj OC ili ne?" Jok brate on vidi- ima.ili nema spaljenih/slomljenih delova/tragova nasilja-ako nema pod garancijom je e ako ima...A znas koji biser treba da budes da spalis danasnji procesor...? E samo trreba razmiljati kad radis OC-i testirati...pa naci STABILAN OC. Bdw moj Intel Q2Q 8200 s default 2,33 radi dugo na 2,8 a sad i na 3,15 pa zajedno vec 5 + godina...i nista mu ne fali :)