Jump to content

Kako do stipendije za osnovne studije u Norveškoj


Chaotic
 Share

Recommended Posts

DakleM, kao što naslov kaže - kako do stipendije za osnovne studije u Norveškoj? Konkretno, zanima me ovaj univerzitet: http://www.khio.no/Engelsk/Design/#2118 , studijski program Interior architecture and furniture design.

 

Sve što sam uspela da pronađem, odnosilo se na master i doktorske studije ili nije bilo drage nam Srbijice na spisku. Ja jesam završila višu ovde, ali sam isto tako svesna da mi je znanje stečeno tu ravno smehoteci, i najsrećnija bih bila da sve lepo počnem ispočetka. Restart. :)

 

Koliko vidim, studije u Norveškoj jesu besplatne, ali je potrebno imati oko 10 000e po godini studija na svom računu, u Norveškoj banci (znači, nema muljanja). Pošto ja taj novac, naravno, nemam, niti ima ikakvih izgleda da ću ga u nekom bližem periodu imati - da li postoji neki način da dođem do stipendije za osnovne studije? (Koliko vidim, za master i doktorske ta stipendija pokrije osnovne troškove života na mesečnom nivou, pa nije potrebno da imate gore pomenutu cifru na računu jer Norveška garantuje da će vas finansirati svakog meseca).

 

Sve informacije su dobrodošle. :)

Link to comment
Share on other sites

Ne znam da li postoji način da se dobije stipendija ovde za osnovne studije. Ne kažem da je nemoguće, ali nisam još čuo za to, pa mislim da je slabo realno.

Ono što je uobičajeno za domaće studente je da uzimaju studentske kredite, koji se onda u određenim okolnostima mogu delimično otpisati kao stipendija - npr. u slučaju dobijanja deteta za vreme studija, a možda i specijalno dobrog uspeha.

Mislim da slično važi i za master studije, dok su doktorske već uobičajeno stipendirane, ili sponzorisane.

 

Međutim, sa studentskom vizom se već može legalno i raditi, 20 sati nedeljno (nešto preko 50% punog radnog vremena) - više o tome na ovom linku. Tamo pominju da treba pisati zahtev, ali svako praktično može da radi tih 20 sati, a mnogi su radili i više u dogovoru sa poslodavcima. Prijateljica moje drage je došla tako da "studira" i radila je puno radno vreme godinu i po dana, niko je ništa nije pitao.

U svakom slučaju, ako se dobije smeštaj u studentskom domu (vrlo povoljno), čak i tih 20 sati mogu biti dovoljno da se nekako poveže kraj sa krajem.

 

Tih 10.000€ je koliko znam potrebno uneti jednokratno, a ne godišnje. Potrebno je uplatiti novac na račun univerziteta i on se onda dobije nazad, na račun, po dolasku u zemlju. Nije uopšte bitno odakle novac dolazi. Pomenuta devojka je tu sumu pozajmila od prijatelja moje drage koji isto živi u Norveškoj i odmah mu je vratila novac kako su i njoj prebacili.

Radila je na poslovima čišćenja, preko agencije - uglavnom obdaništa i kancelarije. To je verovatno i najrealnija opcija za nekog ko ne zna Norveški jezik.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...