LjiLjyhooder Posted January 18, 2006 Report Posted January 18, 2006 E. Drago mi je sto ja mogu o ovome da vas obavestim, mada malo pre roka ali nisam mogao vise da cekam. Informatika a.d. u saradnji sa beogradskim univerzitetom otvara InfoART (radni naziv) fakultet digitalnih umetnosti. Sa smerovima kao sto su : - Kompjuterska Animacija - Digitalna Kamera i Video - Obrada i snimanje zvuka - Dizajn ststickih i dinamickih prostorija itd. Faks je prosao nekih 7-8 krugova pakla i papirologija se provodi kraju a prognoze su da startuje u Oktobru. Po bolonjskoj... bla bla... i traje 3 godine. Nema Budžeta, a planirana cena je oko 1500 eura po godini ( sto je takodje podlozno promenama - ja mislim da ce pre biti oko 2000) Post diplomski ce da se odrzavaju u rektoratu Univerziteta Umetnosti ali sve blagovremeno. I drugacije nego sada. Deo predavanja ce biti u prostorijama na toplicinom vencu i to prakticni deo gde ce biti racunarske ucionice (neverovatno su dobro opremljene - Dell) a drugi deo na FDU _______________________________ ono sto je u ovom trenutku bitnije je sledece. 1 Aprila krece u prostorijama skolskog centra informatike Profesionalni kurs, koji bi trebalo da drzi deo buduce profesorske ekipe faksa. - Kompjuterska Animacija - Obrada zvuka - Digitalni vodeo kursevi su predvidjeni kao profesionalni i bave se prekticnim!!! delom koji je obuhvacen u prve 2 godine fakulteta - znaci usko strucni. Nesto sto su pokusali da naprave neki.. necemo da klevetamo. 3x nedeljno po 8 sati - 12 kandidata Kurs je radjen dugo i predvidjen je kao najjaci kurs tog tipa u zemlji (animacija ima i napredni kurs u istom trajanju) Paralelno sa tim namena je ispitivanje trenutnog stanja i interesovanja u korist novog fakulteta. I posle pocetka predavanja na fakultetu kurs ostaje i dalje aktivan. cena ce biti preciznije definisana do 1. Aprila ali sigurno ce biti izmedju 1100 i 1400 evra. ako neko ima potencijala zelje i para da nastavi posle kursa na fakultet cena kursa (koju je tpatio) se oduzima od skolarine fakulteta to je otprilike sve sto smem da otkrijem a da mi neko ne skine glavu... tako.. ako ima nekih pitanja - tu sam - a mogu i po potrebi da se raspitam. live long and animate ! Živeli
borabora Posted January 18, 2006 Report Posted January 18, 2006 ko su predavaci, imena i nadimke molim
Zabicaaa Posted January 18, 2006 Report Posted January 18, 2006 ko su predavaci, imena i nadimke molim da mislim da je ovo i najvaznije...
ankalagon Posted January 18, 2006 Report Posted January 18, 2006 ^^^ Upravo, najvaznije nisi rekao. Briga mene za cenu, neverovetno opremljene ucionice i bolonjsku konvenciju ako ne znam ko ce mi predavati, za te pare morate dovesti jako jako kvalitetne ljude koje khm, nesto sumnjam da ce te naci u okviru ove kao srbije ili kako se vec zove...
markovicd. Posted January 18, 2006 Report Posted January 18, 2006 jao... jao ... * pada dole * ... da li to znachi da necu morati da studiram arhitekturu ... nego ono sto zelim... da li ? :D :D :D TOOOOOO!!!!!
LjiLjyhooder Posted January 18, 2006 Author Report Posted January 18, 2006 Animacija : sef katedre: Aleksandar Kajevic ostale na zalost ne smem da otkrijem. (kao sto sam reko, nisam mogo da izdrzim pa sam postovao danas... ) rekli su mi i ko je na obradi zvuka ali sam zaboravio... pitacu opet i sutra stavljam Andrija nesto.. ankalagon: bas tako za te pare.. jako kvalitetne.. i necemo da ih dovodimo, nego ljudi su vec tu... i treba da radi bar 15 godina da bi isplatio Cluster servere i radne stanice, hd studio, audio studio.. itd... al sve to nije bitno zar ne.. a ako to sve nije bitno.. imas pomenuti kurs. Isti su profesori i kazem.. u narednih nekoliko dana cu da stavim i njihova imena i nadimke. Ponavljam to nije fakultet u privatnom vlasnistvu... Informatika je ko-osnivac, inicijator, i neko ko je opremio faks. I jos tu ima niz problema... otud i i deja da se krene sa kursom. A i ispitivanje je pokazalo da je jos uvek mnogo vise ljudi zainteresovano za kurs.. Ima mnogo televizija... itd... E da za kurs nije potrebanprijemni (nego samo da je do 12 ljudi) i to ce verovatno da ide metodom ko pre devojci.. ali nece svako moci da zavrsi isti.. sto je takodje logicno. Za fax je planiran prijemni i mislim da je u tom slicaju 8-10 ljudi po odseku. a sam prijemni je podosta izmenjena verzija prijemnih za fdu itd. Jer upravo je to najveca mana fakulteta ... prijemni koji nije merodavan i gde morate da se ubijete od kurseva i priprema i podmicivanja. Ova varijanta bi bila presek trenjutnog stanja kandidata ali i otkrivanje potencijala i interesovanja istog. Mislim da se tu ponajvise polaze na iskustvo komisije. A imaju iskustva.Svi su predavali i jos uvek predaju po razno raznim katedrama.. Živeli
Zabicaaa Posted January 18, 2006 Report Posted January 18, 2006 Pa ajd dobro Aleksandar Kajevic to sto sam uspeo da isceprkam o njemu on je vec odavno profesor na fdu, al morace da dovede neku facu da opravda tih 1500e, nece biti dovoljno sva ta oprema ako zakaze sa profesorima. Cluster servere i radne stanice, hd studio, audio studio.. itd... al sve to nije bitno zar ne.. skoro da uopste i nije! ...da mozda nije za obradu zvuka Richar Merc i njegovi tansformersi i nindza kornjace aa? :lol: p.s. :lol: Donkey!
ankalagon Posted January 18, 2006 Report Posted January 18, 2006 ankalagon: bas tako za te pare.. jako kvalitetne.. i necemo da ih dovodimo, nego ljudi su vec tu... i treba da radi bar 15 godina da bi isplatio Cluster servere i radne stanice, hd studio, audio studio.. itd... al sve to nije bitno zar ne.. Pa nije ako imas nekog profesora koji nema sta da ti predaje brate, sta meni znaci ako imam kola od 100.000 eura a ne znam da ih vozim, mogu da ih perem svaki dan a to i nije tako zanimljivo
3dM@niak Posted January 18, 2006 Report Posted January 18, 2006 faks i kurs kao ideja deluju extra..vidimo se za 4 godine :)
LjiLjyhooder Posted January 18, 2006 Author Report Posted January 18, 2006 Pa ajd dobro Aleksandar Kajevic to sto sam uspeo da isceprkam o njemu on je vec odavno profesor na fdu, al morace da dovede neku facu da opravda tih 1500e, nece biti dovoljno sva ta oprema ako zakaze sa profesorima. skoro da uopste i nije! U veoma jeste. A to za facu.. To je tek relativno. Ima jedna "faca" al skola nikakva... ...da mozda nije za obradu zvuka Richar Merc i njegovi tansformersi i nindza kornjace aa? :lol: Merc - nije... Znacu sutra ime... i prezime p.s. :lol: Donkey! <{POST_SNAPBACK}> A cena je takva kakva je... i to mislim cak da je promotivna varijanta.. druga generacija ce sigurno da bude jos vise "odrana" No niko nikog ne tera, ja sam rekao.. bice konsultacije, sta god novo bude od informacija... sve ce biti javno. Živeli
Urbana_Legenda Posted January 18, 2006 Report Posted January 18, 2006 Ja ipak mislim da treba da budu predavaci profe sa debelim iskustvom... kao sto su meni predavali profe na smjeru animacija, koji su radili storyboardse za canal digital +, animacije za MTV, Locomotion Pictures, mjesecno je kostalo oko 200 evra... Volio bih vidjeti radove buducih profesora da znam kako rade i da li znaju prenijeti znanje... Apsolutno se slazem sa Ankalagonom...
ankalagon Posted January 18, 2006 Report Posted January 18, 2006 pa to je sustina svega, ja eto na svoju ne srecu studiram neki kao web dizajn... profesori u vecini nemaju pojma o cemu pricaju i ja sam totalno izgubio volju za webom i celom tom skolom i naravno olucio da prodjem sa sto manje cimanja i sto manjim ocenama... znaci zakljucak je da je mene tu neko zaj... ali nemam opciju drugu nego da cutim i trpim
babybottle Posted January 18, 2006 Report Posted January 18, 2006 Ja se i dalje stekam za animation mentor. sve ostalo su second best resenja, a onanista mi je preko glave. sori za flejm... :)
Dwarf Cavern Posted January 18, 2006 Report Posted January 18, 2006 hm, ime jeste znano, ali na zalost ne u specificnom polju koje ce predavati, tako da mislim da nije dovoljno dobro... znato sta bi vam mnogo vishe pomoglo u odnosu na svu tajnovitost i ustreptalost oko novih stvari... KILLER DEMO REEL! koje su uradili predavaci... da zainteresujete i vredne i talentovane i lenje i nadobudne i da im svima umzete kintu da otplatite facilities... a, ovaj, khm... a koja je korist od te diplome? tj, ko je priznaje?
ankalagon Posted January 18, 2006 Report Posted January 18, 2006 pa magare rekao si da ces ipak studirati ono sto te zanima a ne arhitekturu, brate ako te arhi ne interesuje nemoj trositi nekoliko godina svog zivota na to jer je najverovatnije nebi ni zavrsio tj ostavio bi je prvom prilikom kada bi dobio neku ponudu za posao animacionom svetu... ti izgleda nisi slusao stivi jobsov govor sto ga je CG kacio a i ako si ga slusao nisi nista zakljucio iz njega. Ajde razmisli malo da li zelis da trosis nekoliko godina na nesto sto te ne interesuje i ostatak zivota radeci nesto sto ne volis...
LjiLjyhooder Posted January 18, 2006 Author Report Posted January 18, 2006 hm, ime jeste znano, ali na zalost ne u specificnom polju koje ce predavati, tako da mislim da nije dovoljno dobro... znato sta bi vam mnogo vishe pomoglo u odnosu na svu tajnovitost i ustreptalost oko novih stvari... KILLER DEMO REEL! koje su uradili predavaci... da zainteresujete i vredne i talentovane i lenje i nadobudne i da im svima umzete kintu da otplatite facilities... a, ovaj, khm... a koja je korist od te diplome? tj, ko je priznaje? <{POST_SNAPBACK}> Pricamo samo o Kajevicu, jer druge jos ne spominjemo.. Ali nisi se dovoljno raspitao. To sto ima na netu znam.. i nema mnogo. Ali ona je prvi u nasoj zemlji koji je od Aliasa stekao pravo da predaje na fakultetu. Stoga vec par godina drzi postdiplomske studije na smeru kompjuterska animacija.. to je ono sto mozes da upises ako imas prosek preko 8... On je potpisao elaborat podnet od strane Milete Postica da bi ubrzo u Novom Sadu na akademiji umetnosti pocela sa radom katedra za Audio Viz medije - komp. animacija. Mislim da ima preko 30 godina iskustva rada na FDU a na trecoj godini kamere predaje animaciju. Na Visoj Elektrotehnickoj Skoli predaje animaciju i smer je uveden posle ogromnog interesovanja za tu oblast. A niko ne moze da odbije da predaje nesto sto 60 ljudi zeli da slusa. Radove ucenika koji je slusaju u vidu kursa svako moze da pogleda. na VETS su javna stvar. Stekao se utisak da radovi te dece prolaze daleko zapazenije nego radovi ljudi iz "konkurentskih" skolica. O asistentima i ljudima sa postdiplomskih da ne govorim. Ono sto je daleko bitnije od nekakvih radova profesora su radovi njihovih ucenika. pored animacije tu je i Dizajn statickih i dinamickih prostorija gde su ukljuceni porfesori sa industrijsklohg dizajna (a i iz te oblasti) ... unutrasnje arhitekture itd. korist od diplome. Kao deo evropskog sistema skolovanja priznata je svugde. Imate bodove koje dobijate tokom godine. I to je poznata prica. Semestre mozete da zavrsavate i ovde i u inostranstvu u kontinuitetu. Ti bodovi vaze na postdiplomskim studijama kako ovde tako i u inostranstvu. Postoji minimum bodova koji morate imati da uopste mozete na postdiplomske studije. Radi se na tome da se do aprila sa ministarstvom, odredjenim firmama, medijima itd sklopi vrednosni sistem koji bi priznao diplomu kursa kao odredjeni stepen strucne spreme. I da se na taj nacin u izvesnoj meri favorizuju ljudi koji su kurs zavrsili. BItnio je opet napomenuti da je to isti program koji je i na fakultetu u prve 2 godine (Animacija 1 i 2) ali se za razliku od fakulteta uci samo to i zato trajanje od 2 x 4 meseca a ne dve god. Ja sam poceo ovaj post kao informativni mnogo pre zvanicne objave ili najave konkusa. I sa glavnim akcentom na KURS ANIMACIJE, DV-a i OBRADE ZVUKA. Mislim da pojedinim raspravama ovde nije mesto. Al nije na meni da o tome sudim. uglavnom sve sto saznam.. ja cu da objavim.. u nadi da neko od takve skole moze da ima koristi... a tu se pozivam na licni dojam. Decije bolesti predstoje, ali to su ljudi koji su vec dugo u tom svetu tako da verujem da ce ih biti malo i da se nece odraziti na kvalitet. Živeli
markovicd. Posted January 18, 2006 Report Posted January 18, 2006 a chekaj jel to Visha skola ili Fax ?
Djorzgul Posted January 19, 2006 Report Posted January 19, 2006 eh, netju da flejmujem, ali ako je kurs/shkola za animaciju/animatore zar ne bi jedino valjano reshenje bilo da predaju ljudi koji su animatori bili ili i dalje jesu... nekako mi je to kao da mi neko prica o vajanju a istoricar je umetnosti npr. pa ima shta da kaze, ali nije to to... ipak biti sertifikovan alias instruktor ne znaci biti animator... ali o svemu ovome beshe pomena nekotj davno... inache shto se tiche diskusije o predavachima... svako ko pokushava da pokaze/prikaze, stha god, da animaciju moze da poduchava/predaje neko ko nije, ponavljam, bio ili i dalje je animator, mlati praznu slamu i trazi pokritje za neshto shto... paaa nemam pojma shta je... i nauchiti softver nema veze sa tim... tako da alias approval moze ali i ne mora da znachi nishta vezano za umetnichku veshtinu. Vrlo jednostavno funkcionishu stvari: master Yoda je master Yoda, i nikako Han Solo ne moze da te nauchi da budesh dzedaj, moze npr. da budesh izvrstan pilot [ak si talentovan], ali dzedaj nikako ne... tako da uz svo duzno poshtovanje, animacija je pored tehnike i umetnost i uchitelj moze biti samo neko ko se pored tehnike bavio [ili bavi] umetnoshtju i povrh svega ima dara da svo to svoje iskustvo prenese na uchenika... Tako da sve priche o shkolama animacije od xxxx evra kod nas padaju u vodu iz jednog jednostavnog, i tuznog, razloga: nema iskusnih animatora koji su pri tom i nadareni uchitelji... bar ne po tim shkolama... da li tje se to promeniti?... videtjemo... uzdravlje
babybottle Posted January 19, 2006 Report Posted January 19, 2006 MIslim da je iluzorno raspravljati sta je ispravno a sta ne. Bitno je da skola postoji i da je na izvolte (uz kesh). Ko hotje neka je upishe, ko neche, nek nadje drugo reshenje...
ankalagon Posted January 19, 2006 Report Posted January 19, 2006 pa da ali ovi sto treba prvi da je upisu mnogo rizikuju, ja sam orve generacija weba u mojoj skoli i da sam imao koga da pitam tj da je bilo neka generacija pre mene nebi trosio svoje vreme i novac...
LjiLjyhooder Posted January 19, 2006 Author Report Posted January 19, 2006 a chekaj jel to Visha skola ili Fax ? <{POST_SNAPBACK}> Vise :D puta je receno da su u pitanju dve stvari od 1. Aprila KURS - i to je sve jasno od Oktobra - Fakultet (koji se jos uvek tretira kao Fakultet u osnivanju, kao sto sam pomenuo u prvom postu Djorzgul: mozda je tako mozda nije. Procitaj post ceo. Nije instruktor.. ja znam bar 5 instruktora. babybottle: upravo tako ankalagon: ima mnogo skola, kurseva, fakulteta koji su poceli sa radom mnogo pre nego sto su dobili i pola dozvole. Ja imam utisak da bi prva generacija trebalo da bude najbolja. Zato sto je prva i zato sto ce biti dosta stroziji uslovi. imate ovde INSIDE INFORMATION, o kursu i fakultetu. i ja cu se truditi da vas drzim up to date do aprila, oktobra itd. Sva pitanja su dobrodosla ali za predloge vec dugo unazad nema mesta jer je sve postavljeno i odluceno. Jedino na sta mogu da uticu kandidati je trenmin pocetka kursa. Odnosno kojim danima u od koliko sati ce pocinjati predavanja. Na faxu ce biti raspored :) Živeli
Himself Posted January 23, 2006 Report Posted January 23, 2006 Nek vam je sa srecom! Ako sam dobro razumeo bice smer Digitalni Video. Sta? Video Art ili 3 godine ucenja tehnologije digitalnog videa?
LjiLjyhooder Posted January 24, 2006 Author Report Posted January 24, 2006 (edited) mr Aleksandar Miletic - fdu.... predavace obradu zvuka - to je jedan od odgovora koji sam obecao Živeli Edited January 24, 2006 by cg
Pris Posted January 24, 2006 Report Posted January 24, 2006 sve je to lijepo i nadam se da nece zavrsiti kao slicna prica sa jos slicnijom ekipom na Univerzitetu ( take money and run ;) ) nego, ko mi od vas obrisa prvi post na ovom forumu?
skyline Posted January 26, 2006 Report Posted January 26, 2006 Lepo, lepo, samo moze covek da zavrsi koju god hoce skolu, kurs, ili sta vec - ako ne sedne za komp 16 sati dnevno da radi i da radi i da radi - nikada nece postati dobar animator. Teorija je bitna, ali bez praxe (tj. krvavog rada i odricanja) dzaba sve pare i diplome.
Recommended Posts