Vlada_Naf Posted March 23, 2014 Report Posted March 23, 2014 Dosta dugo se manje-više bavim crtanjem...onako iz hobija, a tri puta duže sam laki zavisnik od video igara. Evo, sticajem srećnih okolnosti, od skora imam dosta više vremena koje mogu da posvetim crtanju pa sam se posvetio nekom jednostavnom 2D koncept radu i mislim da može biti jako zanimljivo. Ono što mene interesuje je da pronadjem iskusnu i ozbiljnu osobu...ili više osoba, ne smeta, za programiranje. Jer ja do sada nisam lično upoznao ozbiljnu osobu za taj posao. Smatram da je, za neki početak, bolje raditi nešto jednostavnije kao što je ova ideja o dronovima... bez previše animacije a sa dosta različitih mogućnosti...videćete po crtežima. Voleo bih da čujem i mišljenja o vizuelnom doživljaju...svaki komentar je dobrodošao, opet mi se čini da nisam objektivan kao što ni većina ljudi nije objektivna prema svom radu. Ovde ću postaviti jednu sličicu koju sam danas pravio da bih započeo ovu temu a trebalo bi da pokaže kako sam zamislio da izgleda... pre svega mislim na pogled i koncept, a kasnije ću staviti i druge sličice. Evo linka do sličice... http://vladanjovanovicnaf.deviantart.com/a...%253A1395613944
Vlada_Naf Posted March 23, 2014 Author Report Posted March 23, 2014 Evo kako to ide kod mene... počnem od A4 papira na kome olovkom nažvrljam desetak ideja. http://vladanjovanovicnaf.deviantart.com/a...%253A1395614545 Onda odaberem jedan od njih, ili jednostavno krenem redom =) http://vladanjovanovicnaf.deviantart.com/a...%253A1395614690 I onda to može da bude ovako nešto: http://vladanjovanovicnaf.deviantart.com/a...%253A1395614824 Razum da to može mnogo bolje da se odradi, ali računam da će to izgledati dosta sitno na ekranu, valjda ne treba preterivati zbog doživljaja a i nema se vremena za bacanje.
neu3no Posted March 24, 2014 Report Posted March 24, 2014 Vidi dete. Ako kaniš praviti igricu i misliš da imaš ideju za igricu, onda lepo uzmeš i učiš kako se pravi igrica. Za početak jednostavnu neku kao što ti kažeš. Ima tu mnogo da se uči. A i sama ideja, scenario, gameplay, sve mora da bude osmišljeno i koncipirano do poslednjeg detalja, što je i samo po sebi ogroman posao koji zahteva ogromno znanje i iskustvo. A kao što znamo, znanje se postiže učenjem, a iskustvo radom, a i za jedno i drugo su potrebne godine. Simpatičan ti je crtež zaista. Al da ti objasni bata nešto pa da ti shvatiš gde je tvoj položaj kao concept artista u gaming industry-ju. Zamisli da su igrice zgrade. I ti sad imaš crtež zgrade olovkom. I to samo fasade. I to samo kako izgleda zgrada spolja. Nemaš rešeno kako izgleda zgrada unutra, ni kako je opremljena, a da ne pričam o projektu, o armaturi, statičkim proračunima, električnim, vodovodnim instalacijama itd itd. i ti sad tako ideš od investitora do investitora i nudiš im svoj crtež zgrade u olovci. Oni pogledaju, i kažu, WOW. kakva zagrada ajde da je pravimo. Ti crtkaj i dalje, a mi ćemo se pozabaviti ovim manje važnim poslovima koji se tiču interijera, angažovaćemo projektantski biro, kupićemo zemljište i regulisati sve ostalo, a ti samo crtaj i dalje. Ne ide to baš tako zar ne? Ima i druga opcija. Ti tako šetaš sa crtežom u ruci i tražiš arhitekte i inžinjere da ti naprave projekat za tvoju zgradu. Arhitekta ugleda tvoj crtež i kaže, WOW. Koje ludilo. Idem ovo sad odmah da krenem da radim da bi stigao da završim za godinu dana. A ti samo crtaj. Ni tako ne ide koliko mi se čini. I ostaje za kraj treća, možda jedina realna situacija. Ti završiš arhitekturu, napraviš projekat specifičan za neku lokaciju i čekaš godinama sastanak za vlasnikom velike građevinske kompanije. On te nekako pusti i da ti dva minuta, a ti mu predstaviš ceo projekat za tvoju zgradu (igricu). On se oduševi i pristane da ti otkupi taj tvoj projekat za neku siću i ti sav sretan odeš kući. I to ti je to. Ah da. Da shvatiš svoj položaj u izradi igara kroz metaforu. Ogromna internacionalna korporacija je odlučila da investira silan novac u tržni centar u Beogradu. Tu krenuše pregovori sa vladom, agencijama, bankama, kreditorima, vlasnicima zemljišta, izvođačima i podizvođačima radova te posle silnih sastanaka i kamiona dokumentacije, zaključi se dogovor i pristade se na izgradnju tržnog centra. Sedoše tad direktori svih tih preduzeća i stadoše brainstormovati kakav će to tržni centar biti te se posle nekoliko meseci dogovaranja odlučiše za takav i takav tip tržnog centra. Tu angažovaše arhitektonski biro koji je po njihovim idejama i zamislima trebao da predloži nekoliko idejnih rešenja. Odabraše jedno od tih rešenja te se taj projekat posle još silnih prepravki i doterivanja poče izrađivati. Ti bi tu bio otprilike taj koji je crtao ta idejna rešenja za zagradu tržnog centra, al posle završenog faksa, magistrature i 30 godina uspešnog rada u renomiranim svetskim arh biroima. Pritom ne bi bio ni biog zna kako čuven, a tvoj direktor bi ti zabranio ispred njih da pričaš. Ne kažem da nije nemoguće da ti uspe u životu da sam napraviš igricu. (setimo se eto flappy bird-a) Postoji i dalje u kapitalizmu ona čuvena fora sa "dva momka u garaži" koji ceo život predano rade na nečemu revolucionarnom i koji su u stanju da ugroze i najveće korporacije (Steve Jobs recimo). Da si neki stariji lik, nikad ti ne bi ovde napisao odgovor, al osećam da si mlad. Vidi se to. I zato ti kažem da imaš šanse, ako sačuvaš svoj entuzijazam, da u životu postigneš veliki uspeh sa nekom tako igricom. Zato, idi lepo upiši faks, kurs, ili kupi knjige, i uči. Uči da naučiš kako se programira. Uči kako se prave igre. Uči kako se modeluje. Zapravo, ne treba ti fakultet. Eto, skini Unity ili Unreal Engine i kreni sa Getting Started, lepo od početka. Ako si lenj pa te to mrzi, uvek možeš da nađeš možda nekog drugara koji će da se bavi tim delom posla, pa vas dvojica budete "dva momka u garaži". Ti maštariš i izmišljaš i crtaš, a taj drugi to sve radi za tebe. Samo uzme tvoj crtež i napravi igricu. hmm. Kao u nekim snovima. Poz i srećno
Vlada_Naf Posted March 24, 2014 Author Report Posted March 24, 2014 Hvala na uputstvima... verujem da je upravo tako kao što kažete, zahtevno i skoro neostvarivo da anonimni umetnik pronadje programera putem DZ i da oni OnLine funkcionišu tako da na kraju proizvedu 2D igru 200MB veličine. Recimo da razumem metaforu o zidanju zgrade u centru Beograda... planovi/investitori i ostala strašila, industrija koja jede malu decu koja sanjaju...ali sa takvim stavom bi svi ljudi živeli bez krova nad glavom. Recimo, da nastavimo istom metaforom, mane ne zanima mnogo više od zidane kućice na periferiji Kragujevca... što mora Beograd? Stodeset kvadrata...dve spavaće sobe sa po dvadesetpet, kuhinja sa trpezarijom od dvadeset, dnevna soba od dvadeset i ostalo za WC i kupatilo. Prozori su obavezni. Osim toga, nije li internet prepun prosečnih igara koje sasvim solidno egzistiraju... razumem opsednutost megalomanskim poduhvatima u kojima nerealne pretpostavke odnose ljudima strašno puno vremena i novca a nikada ne izadju na tržište. Da pojasnim, ono čemu se ja nadam je isto tako inspirisan entuzijasta, možda baš neko ko tek ulazi u vode programiranja a nema smisla za crtanje i dizajn. Zašto bi i takva osoba bila osudjena na nerad kada ovakvom vrstom saradnje može da stekne kakvo-takvo iskustvo. Možda se i neki ozbiljan programer prepozna u ovome jer mu je dosta preambicioznih poduhvata koji iznova i iznova propadaju a ne želi da diže ruke od igara i okrene se onome što se radi isključivo za novac. U ostalom... hvala na brizi da se ne razočaram što nema jednoroga sa druge strane duge. Siguran sam da je to iz najboljih namera, ne sumnjam ni da je iz ličnog iskustva. Smatrajte me entuzijastom koji sanja da primeni ono čime se bavi godinama umesto da ukočen od straha sedi sa grčem u ruci pred belinom hartije. Nego, pošto su kritike skrenule sa teme RAD na temu NERAD... dozvolite mi da se vratim i priložim još nešto od onoga što mi je donela inspiracija. Ovo su zaista prvi crteži koje sam čak, kao nešto, i obojio... vidi se i kako, tek da se kaže da su bojeni. Postavljam ih da bi se mogla primetiti razlika od samog početka pa do onoga kada se već zna šta se želi postići. http://vladanjovanovicnaf.deviantart.com/a...%253A1395640601 Ideja da se bude u tom simpatičnom nije orginalna... Ovo vidim kao prvi korak koji svi ozbiljni autori skrivaju od očiju potrošača. Ja nemam taj problem sa Egom . http://vladanjovanovicnaf.deviantart.com/a...ravel-442459791 Ovde se ruka već opustila sa bojenjem =) http://vladanjovanovicnaf.deviantart.com/a...ravel-442459791 http://vladanjovanovicnaf.deviantart.com/a...sedam-442459990 Meni su ovi crteži dragi jer su, pre par meseci, bili varnica za ideju, scenario, budući jednostavan gameplay i nove crteže. Ovo je onaj prvi impuls o kome nam stalno govori Scott Robertson... treba samo nastaviti sa radom. I da, prozori su obavezni.
hr0nic Posted March 24, 2014 Report Posted March 24, 2014 hej dobrodosao na forum :) pregledao sam neke tvoje radove na deviantu, i ima dosta zanimljivih... dok ne nadjes programera za tvoj projekat, mozda ne bi bilo lose da bacis pogled recimo na construct, imas tamo dosta primera za skrolujuce pucacine i slicne igre, pa mozda sastavis neki svoj prototip, cisto da vidis kako to sve ide... a i lakse ces naci programera ako vec imas nesto opipljivo... samo napred! pozz
neu3no Posted March 24, 2014 Report Posted March 24, 2014 Dopada mi se što si nastavio sa metaforama. Poenta moje metafore je da igrica, ma kako jednostavna bila je jako komplikovan posao za koji ili već postoji, ili se naknadno osmišljava precizno utvrđen workflow. Kao i u svakom poslu, taj proces se zasniva na nekoliko jednostavnih, ali ključnih koraka. Planiranje Organizacija Produkcija Kontrola Da bi našao programera koji bi bio zainteresovan za saradnju, ti bi trebao imati za njega bar plan za početak koji uključuje scenario, opis gameplaya do poslednjeg detalja ma kako jednostavan bio, koncept art. Meni se čini da si ti već uleteo u produkciju, a da nisi sastavio ni plan, al ispravi me ako grešim. :) Koncipiranje tog plana je već umetnost po sebi. Moj predlog je da ti za početak pokušaš da sastaviš neki dokument, brief koji opisuje sve aspetke tvoje ideje i uspomoć kojeg bi bilo kom programeru, bio on početnik ili iskusni programer bilo jasno o čemu se radi nakon čitanja. Što igrica jednostavnija (znači nije Beograd na vodi, al jeste mala kućica), to će ti biti lakše napisati takav dokument. A taj dokument se čuva od očiju radoznale javnosti (to nema veze sa egom) pre svega jer na svetu postoji dobar broj programera i grafičkih umetnika koji imaju sve, al nemaju ideju i rado će ti je ukrasti ako je nađu na internetu. Kako neki dron izgleda, kako se igrica zove i koliko je teška instalacija, je tu najmanje važno u ovom trenutku. Moraš da shvatiš da proces izrade igrice nije šala i da i veći studiji znaju da padnu upravo samo zbog nepoznavanja tog procesa. Ono što je za tebe dobro jeste da postoje mnogi engini, (pa i ovaj baziran na html5 koji ti je preporučio hronic) koji su stvoreni za pravljenje igrica i samim tim, uputstvo za upotrebu tih engina dobrim delom opisuje i sam proces izrade neke igrice pa je najbolje da sve to prođeš.
Vlada_Naf Posted March 25, 2014 Author Report Posted March 25, 2014 Constuct2 već studiram... hvala za link, to se zove konkretan savet! =) Evo sada mog gledišta... nisam obožavalac predugih postova, i trudiću se da budem sažet, ali možda i u vezi toga dobijem drugačiji pogled. Za svaki napredak je potrebno investirati odredjeno vreme... razvoj igara je u takvoj ekspanziji da su individualni poduhvati skoro Don Kihoti u ovoj industriji. Nekako mi je i nerealno kad čujem da je jedan čovek uradio odličan dizajn a i odlično programiranje, jer... realno, ta dva talenta meni nikako ne idu zajedno jer su programeri jako proračunati, odlično organizovani ljudi koji odlično organizuju vreme za razliku od kreativnih osoba kod kojih je sama srž kreativnost upravo na toj neozbiljnosti kojom se upuštaju u rad. Ni jedan uspešan umetnik nema do kraja isplaniran rad pre početka rada... i upravo ta spontanost donosi raznovrsnost... bar meni. Stegnutost nikako nije poželjna kod nas. Sa druge strane... kao što sam počeo, za svaki napredak je potrebno odredjeno vreme pa tako i u dizajniranju, koncipiranju, crtanju... dodatno tome je da mora da se radi u kontinuitetu ako želi da napreduje u tome a ne da zauvek ostane na nivou na kome se nalazi! Ako bi osoba koja se bavi dizajnom, odvojila vreme za učenje programiranja, to je direktno otrgnuto vreme od rada kreativnog rada. Onda imamo jednog prosečnog dizajnera koji je, u najbolju ruku, prosečan programer... jer, od početka, zaostaje na tom polju upravo zbog manje provedenog vremena na tom polju. Možda grešim... ali, smatram da kreativna osoba treba da se posveti svom delu posla a konkretna osoba da radi ono što će nositi celu tu sliku koju ovaj izmodeluje. Da bi ove dve osobe uspešno f-cionisale... neophodno je da budu upoznati sa alatima, načinom rada, procesom svog saradnika. Ako bi se vratili na metafore... pravljenje tima koji će se baviti radom na igri, isto je (ne slično - isto je) kao formiranje muzičkog benda. S tim što je programer ritam sekcija...bubanj, bas...ono šta ostali u bendu prate i odakle ne sme da se odskače da bi sve imalo ritma. Dizajner je ovde frontmen, ono što se vidi i na šta publika prvo reaguje...nije dovoljno da ima lep glas, moraju i tekstovi (u igri priča) da budu zanimljivi igraču. I ništa manje važan od ovo dvoje, solo gitarista koji će sve da objedini muzikom, zvučnim efektima... sinhronizacijom. Jer, svi znamo kako su dosadne igre koje nemaju efektivne zvukove ili imaju samo kratku muzičku sekvencu koja se vrti u krug dok ne počne da iritira pa onda i to isključimo? Zato sam veoma zahvalan hrOnic-u za link... dovoljno jednostavno da se upustim u upoznavanje sa drugom stranom rada. Da bih znao na šta treba da se obraća pažnja i, ako je moguće, u napred odredim puno toga i ne gubim dodatno vreme na prepravke nečega što sam smatrao završenim. I za kraj bih kratko odgovorio neutrincu... naravno da postoji osmišljen gameplay, dovoljno jednostavan scenario da se rad na igri ne bi nepotrebno zakomplikovao a da opet igrači imaju doživljaj avanture. Desetak postavljenik koncepata za pozadine...neke su i pri kraju, još po nešto što verovatno i neće biti primenjeno u igri ali neka, raznovrsnost samo može da bude dobra. Nego nisam smatrao da treba toliko detaljno da se posvećujem prvim postovima... o čemu bih pisao kasnije? Jesam li već stavio ovo? Ne sećam se... http://vladanjovanovicnaf.deviantart.com/a...roces-442378873 ili ovo? http://vladanjovanovicnaf.deviantart.com/a...tivno-442378262
Mentathiel Posted March 25, 2014 Report Posted March 25, 2014 Mozes da probas RPG Maker 2000 ili XP, ako te zanima pravljenje neke igrice tog tipa. Bilo bi malo teze izvesti tvoju ideju sa njim, a i nije bas za preterano graficki kvalitetne igrice, ali je neverovatno jednostavan. Doduse, program nije besplatan, a predpostavljam da ne dozvoljavaju ni prodaju igrica napravljenih u njemu, ali ako radis za svoju dusu i radi vezbe, mogao bi da probas.
neu3no Posted March 26, 2014 Report Posted March 26, 2014 Ima dosta besplatnih open source engina. Recimo Panda 3D je potpuno besplatna čak i za komercijalnu upotrebu. Unity je također besplatan, a kažu da je http://www.appgamekit.com trenutno hit među developerima, no nije besplatan. Unreal 4 je postao komercijalan, al pod sjajnim uslovima. Plaća se mesečna pretplata a u slučaju komercijalnog uspeha, svega 5% je procenat koji ide njima. Kako god okreneš, svaki engine traži investiranje ogromnog truda i ogromne količine vremena da se savlada. http://www.indiedb.com/engines lista najpopularnijih engina i programa.
Vlada_Naf Posted March 26, 2014 Author Report Posted March 26, 2014 Upravo tako... zato je meni timski rad privlačniji od individualnog. Svaka čast onima koji su stvorili igru samo na svojim plećima... apsolutni respect sa moje strane. To jednostavno nije moj izbor ali sada su mi potvrdjene sve sumnje od ranije da dizajner, koliko-toliko, mora da poznaje program u kome se igra stvara. Nešto malo vremena sam odvojio za Construct2... i apsolutno je moguće da neko ko nikada nije probao sa pravljenjem igrice da se oproba baš u ovom programu. Doduše, ja to ne bih zvao programiranje igre ako nema kodiranja. Možda grešim? Evo još nekog vizuelnog razmišljanja u vezi dronova... nie mi neka prezentacija, ali je pregledno i to nije loše za početak. To bi bila klasična unapredjenja ovog drona, s'tim što bi se to dalje još stepenovalo. Ovoje radjeno da bih probao kako će izgledati kada se umanjuje. Jedno od najvažnijih pravila dizajna je da umanjeno na 10x10mm i dalje mora biti jasno o čemu se radi a kada se radi o ovakvim dodacima...e, to je već izazov. Pa, slobodno dajte neki savet... svi ste kvalifikovani višegodišnjim konzumiranjem igara, evo prilike da učestvujete. =) http://vladanjovanovicnaf.deviantart.com/a...%253A1395832398
shogun Posted March 27, 2014 Report Posted March 27, 2014 razmisli i o ovome : http://www.3dgamestudio.com/ a mozes i ovo.. http://walkerboystudio.com/html/unity_training___free__.html
neu3no Posted March 27, 2014 Report Posted March 27, 2014 Jedno od najvažnijih pravila dizajna je da umanjeno na 10x10mm i dalje mora biti jasno o čemu se radi a kada se radi o ovakvim dodacima...e, to je već izazov. :huh:
Vlada_Naf Posted March 27, 2014 Author Report Posted March 27, 2014 Verujem da je,prvenstveno, to pravilo za logo-e... ali i kada se radi o delovima igre koji su dosta manji od veličine u kojoj se rade, umanjivanjem te sitnice budu još nejasnije. Zato kažem da bi ti dodatni detalji mogli da budu bezveze kada se sličica umanji na veličinu koja se koristi u igri. Veličine na prvoj slici nisu onakve kakve su zamišljene da budu... mada sam odlučio da sačekam i tudja mišljenja. Jer, moglo bi se desiti da, zaljubljen u svoje crteže i neke detalje oko kojih provedem dosta vremena, ugrozim gameplay... namam pojma, daleko je od toga. Samo se trudim da i to imam u vidu od početka... ovi detaljniji se mogu koristiti na drugačiji način, nije na odmet imati i tu varijantu. A ovaj 3DGame studio je ludilo za ovo što ja crtam, takoreći, treba još da se popravim! Može da bude i Unity... ma, sve može, ali ne zavisi od mene. Ja crtam =)
neu3no Posted March 27, 2014 Report Posted March 27, 2014 Dragi Vlado. Vidi ovu temu koju si preskočio. http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=100415 Opet kažem da ne želim da ti ubijem entuzijazam, već da te izvedem na pravi put i da ti kažem da će smožda proći godine dok ne napraviš tu igricu. Pa ako to stvarno želiš, uspećeš. Slaba vajda samo od crtanja. Čak i ako je Doodle jump.
Vlada_Naf Posted March 28, 2014 Author Report Posted March 28, 2014 Postaje dosadno objašnjavati da ne idem golim dupetom tamogde se kurčevi mačuju. Nisam toliko opsednut sobom da samo želim da pričam o sebi umesto da se ozbiljno prihvatim posla. Trud koji sam, bar do sada, investirao je otrgnut od drugih obaveza koje imam. Moji planovi su malo bolje osmišljeni od "iGrica... volim... daj da pravim" Ne kažem da niste u pravu... pokušavam da predstavim ono što radim da bih dobio realno mišljenje da li od toga vredi praviti igricu i u kom pravcu da se ide. Da mi sada neko kaže "Ne zanosi se da od takvih crteža praviš igricu nego sedi i nauči da crtaš,bojiš, modeluješ!" to bih prihvatio, ali da odustanem bez pokušaja, ne bi ličilo na mene. U stvari... ovo me vraća par godina u nazad kada su mi neki iskusni akvaristi tvrdili da, kao apsolutni laik, neću uspeti da formiram akvarijum kakav sam želeo. To je trajalo neko vreme i "dobronamerno" savetovanje da bez višegodišnjeg iskustva ne bih trebalo ni vodu u lavor da sipam... tri godine kasnije, posle strpljivog učenja i prakse, uživam u svom uspehu rado pomažući drugima koji najnormalnije pitaju za neki savet. I dalje sebe ne smatram iskusnim i sveznajućim... i rado uputim na one koji o tome znaju više. Pre nego što sam krenuo u ovu dečačku avanturu sam ozbiljno promislio šta sve može da me snadje i jesam li spreman sa tim da se borim. Razlika sa ovom sadašnjom idejom je da rad na igri ne smatram dečačkom avanturom, nego prvi korakom ka nečem ozbiljnijem... 2D, easy going, paf-paf i te stvari za početak. Možda na DZ neću pronaći programera koji bi se latio posla... ali sam otkrio Construct 2. Bar ću se lepo zabavljati dok se sa nekim ne sudarim na ulici i kažemo jedan drugom: "Izvinite, ja sam proramer... malo sam zamiušljen, ne gledam kuda idem =)" a ja odgovorim: "Razumem, ja sam umetnik... tak meni glava ne izlazi iz oblaka =)"
LuckyBug Posted March 28, 2014 Report Posted March 28, 2014 Mislim da je najvaznija ideja, realizacija je posle fizicki posao pre svega, danas narocito na nasem podneblju ideje su nikakve a i niko ne istrazuje trziste. Ovakvih igara sam se naigrao i verovatno necu uzeti u ruke skoro neku novu, to medjutim ne znaci da sam vecina ali to neces znati dok ne ispitas teren.
alekba Posted March 28, 2014 Report Posted March 28, 2014 pogledaj ovo......... @ Mercury, razbiva covek.. odlicno crta i bojadise, razume se u programiranje, poznaje materiju itd. Jedino je steta sto je poskidao mnoge slike ( verovatno onaj @#x! image shack <_< ). Moze da ti posluzi kao neki orijentir kako i sta. http://www.dizajnzona.com/forums/index.php...=84785&st=0
Vlada_Naf Posted April 7, 2014 Author Report Posted April 7, 2014 Naravno da sam video i propratio celu temu, odličan je Mercury. A evo i novosti od mene... u stvari on nas, jer više nisam usamljen u svojoj nameri. Jedan moj prijatelj se priključio ovoj maloj avanturi... a da stvar bude interesantnija, ni on se nikada nije bavio programiranjem. (Izgleda da su programeri zverka što se retko lovi). =) Tako da sada ja radim svoj deo posla, tj. crtam... koncipiram u dogovoru sa njim, a Nikola to pakuje u Construct-u u kome sve probamo. A kada završimo sve što smo osmislili, nadamo se da neko to ozbiljno isprogramira u Unity-ju... ili šta god njemu bude odgovaralo. Malo je nezgodno što je on u Novom Sadu a ja u svom Svilancu ali f-cioniše... malo mail-om, telefonom i ide nekako. =) Evo od mene opet neke letelice i proces... meni je bilo jako važno da vidim kako teče proces os skice, zato tako postavljam. Možda nekome bude od koristi =) A možda i meni neko skrene pažnju šta da Ne radim =) http://vladanjovanovicnaf.deviantart.com/a...olika-445902538 http://vladanjovanovicnaf.deviantart.com/art/1-445902835 Tako da se dobije ovako nešto... ovo je radna verzija, kada se bude imalo više vremena moraće to još ozbiljnije da izgleda. http://vladanjovanovicnaf.deviantart.com/a...janti-445903222 Pa, tako... voleo bih da čujem mišljenje. Ako vas ne mrzi da tipkate. =)
LuckyBug Posted April 8, 2014 Report Posted April 8, 2014 Moj licni utisak je da se bavis detaljima ali da ti je forma problematicna kao i dizajn, super je kao vezba ali mora mnogo bolje. Ljudsko oko prvo primeti obrise odnosno formu, popuni sve jednom bojom crnom ili belom, i videces da li ti se svidja ili ne, po meni ima tu jos dosta posla. Zatim ljudsko oko primeti kontrastne povrsine kojih ovde i nema bas pa ti oko luta svuda i nigde se ne smiruje sto ne valja. Tek na kraju ljudsko oko primeti boju. Naravno sve se ovo vezba kroz praksu i godine rada, ali ovo je neki general guideline o kojem bi trebao da razmisljas dok ti ne postane rutina. Procitaj ovu knjigu pa ce ti biti neke stvari mnogo jasnije.
alekba Posted April 8, 2014 Report Posted April 8, 2014 probaj ovo ako vec nisi. Mozda ti otvori nove vidike ^_^ , proguglaj malo kako ga ljudi koriste i zasto. http://al.chemy.org i citaj ko sto cika laki kaze
Vlada_Naf Posted April 9, 2014 Author Report Posted April 9, 2014 Moguće, moguće... slažem se u vezi kontrasta, promenjeno i primljeno k'znanju za na dalje. Što se tiče forme, trudim se da krenem od jednostavnijih silueta jer je namera da bude tridesetak različitih u igri. Ostali su prilično raznoliki.... nadam se da će vas interesovati da pogledate kada ih pozavršavam. A pored toga mu treba i mesta za unapredjenja. To je opet nezgodan posao jer će u gameplay-u oni biti dosta manji... kao, recimo, drugi ili treći u priloženoj slici. Još to nisu ni svi dodaci koji su planirani... trebaće još i neki shield na prednjoj strani...eventualno neka sitnija dorada na pogonu. Za sada se trudim da ih radim po nekoliko paralelno da ne bi puno odudarali. Biće to bolje, obećavam... zato mi i znače vaši saveti jer nisam objektivan. =) Evo sličice: http://vladanjovanovicnaf.deviantart.com/a...%253A1397035905
Recommended Posts