N-ta Posted February 24, 2014 Report Share Posted February 24, 2014 Pozdrav svima, zanima me zna li neko u okciru kojih pravilnika se nalaze podaci iz sledecih pitanja: 1. Minimalna udaljenost suseda,orijentacija prozorskih otvora 2. Osnovna pravila za orijentacije prostorija u objektima (stambeni, zdravstveni, skolski, poslovni, ateljei i biroi) 3. Odvodnjavanje krovnih ravni u odnosu na vrstu krova, na susedni krov i u odnosu na povsinu krova Ima li mozda ko neki pravilnik za projektovanje javnih objekata, na netu ne mkogu naci nista konkretno? Unapred hvala :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
pallas Posted February 24, 2014 Report Share Posted February 24, 2014 ...hmmm.... Nesto konkretno ti je npr. Pravilnik o uslovima i normativima za projektovanje stambenih zgrada i stanova koji mozes naci na netu svugde. Jedino sto se odnosi na stambene objekte, a ne javne. Orijentacija prostorija u objektu mislim da nije regulisan pravilnikom, sve ti je dozvoljeno jer nema dve iste lokacije sa istim uslovima pa je glupavo ograniciti slobodu pri projektovanju. Smernice unutar profesije imas po knjigama, ali kao sto rekoh, nisu striktne (kontaj stanove koji imaju samo jednu svoju stranu na fasadnom zidu. Tu ne mozes da previse filozofiras o tome da spavaca treba na istok, dnevna na jug-jedna jedina fasada ti gleda gde gleda). Minimalna udaljenost od suseda mislim da je regulisan urbanisticki, po zonama u naselju. To ti pise u urbanistickim uslovima, tj. lokacijskoj dozvoli za datu parcelu. Odvodnjavanje krova....hmmmm....ne smes da teras vodu na susedov objekat. To ti je otprilike to :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
N-ta Posted February 25, 2014 Author Report Share Posted February 25, 2014 ...hmmm.... Nesto konkretno ti je npr. Pravilnik o uslovima i normativima za projektovanje stambenih zgrada i stanova koji mozes naci na netu svugde. Jedino sto se odnosi na stambene objekte, a ne javne. Orijentacija prostorija u objektu mislim da nije regulisan pravilnikom, sve ti je dozvoljeno jer nema dve iste lokacije sa istim uslovima pa je glupavo ograniciti slobodu pri projektovanju. Smernice unutar profesije imas po knjigama, ali kao sto rekoh, nisu striktne (kontaj stanove koji imaju samo jednu svoju stranu na fasadnom zidu. Tu ne mozes da previse filozofiras o tome da spavaca treba na istok, dnevna na jug-jedna jedina fasada ti gleda gde gleda). Minimalna udaljenost od suseda mislim da je regulisan urbanisticki, po zonama u naselju. To ti pise u urbanistickim uslovima, tj. lokacijskoj dozvoli za datu parcelu. Odvodnjavanje krova....hmmmm....ne smes da teras vodu na susedov objekat. To ti je otprilike to :) Upravo to mi je i problematika, jer se pravilnici za stanovanje svuda provlace, ali javnih nigde..cak ni u arhivi Inzenjerske komore nema konkretno za javne objekte. Oko rastojanja izmedju suseda sam nasla u pravilniku o opstim pravilima za parcelaciju, regulaciju i izgradnju. Oko orijentacije i odvodnje se slazem...po principu logike, samo sam mislila da mozda negde postoji detaljnije sprovedeno kroz propise... Svakako,tebi hvala puno! :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
GAF_Marija Posted February 25, 2014 Report Share Posted February 25, 2014 Postoji, kroz studiranje arhitekture 5 godina na nekom od fakulteta :). To su stvari koje se uce kroz skolovanje, tesko da ces to naci sve u jednom nekom pravilniku i tome slicno. To je niz pravila odnosno preporuka kako da se nesto uradi a da bude funkcoinalno, estetski prihvatljivo itd. Ja predlazem da konsultujes nekog arhitektu da pogleda taj odredjeni projekat i kaze ti svoje resenje, a resenja ima vise zavisi kakva je konkretna situacija na terenu. U sustini odgovor na prvo pitanje imas u udzbenicima iz urbanizma a i u zakonu o prostornom planiranju bi trebalo da je konkretno stavljeno. Mada ono sto se uci na fakultetu i sta se danas radi veze nema sa zivotom. Imas u zavisnosti od toga kako su objekti medjusobno postavljeni u odnosu na strane sveta kolika je preporucena udaljenost. Pravila o orijentaciji postoje ali sve zavisi koju vrstu objekta projektujes, kao sto rece pallas. Na susedov krov ne smes da odvodis nista a koliko ja znam nema nekih konkretnih pravila o povrsini koja se odvodnjava s tim da onda zavisi velicina oluka koji treba da primi odredjenu kolicinu vode pa je logicno da se odvodnjavanje rasporedi tako da nemas oluk sirine 1m :). Mada i to sve zavisi od okolonosti i mogucnosti. Sve u svemu vracam se na pocetak odnosno da treba da se pogleda konkretan objekat odnosno problematika vezana za njega. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sxtedler Posted March 14, 2014 Report Share Posted March 14, 2014 Pitanja 1 i 2 - najbrže je da za početak nabaviš udžbenike iz osnova projektovanja za III i IV razred srednje građevinske (visokogradnja) ili arhitektonske škole. Pitanje 3 - kupi knjige "Građevinske konstrukcije" za sr. građ. školu. Možda ti ovo deluje malo neozbiljno, ali ti naslovi obuhvataju i neke stvari kojima se ne poklanja nikakva pažnja na fakultetu pošto se držimo one arhitekta treba da zna zašto - tehničar treba da zna kako. Naglašavam još jednom da je ovo tek početna literatura, naravno, pa ukoliko ti još nešto zatreba lako ćeš nadograditi... Što se tiče urbanističkih uslova oni se razlikuju od opštine do opštine (ne mislim ovde samo na one koji zavise od GUP-a i DUP-ova). Raspitaj se u lokalnoj direkciji za urbanizam, zavodu za prostorno planiranje... ko je već kod tebe zadužen za te oblasti. Zklop je ranije postavio ovo - novi Pravilnik o uslovima i normativima za projektovanje stambenih zgrada i stanova: http://www.icp-nis.co.rs/download/pravilni...012%2042665.pdf Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts