Jump to content

Potrebno par smernica (digitalna štampa)


Runa
 Share

Recommended Posts

Ćao svima, i izvinjavam se što upadam ovako - s neba pa u rebra - pa odmah s početničkim pitanjima,

ali zaista mi je potrebno par smernica, nadam se da će se naći neko voljan da pomogne.

 

Da ne dužim priču, interesuje me kako se obično radi "rasporedjivanje" stranica u pdf-u za štampu dokumenta A4 formata (digitalna štampa).

Da li je bolje da rasporedim:

1. po 2 spojena artboard-a ( npr naslovna + poledjina zajedno kao jedna pdf stranica A3 formata ), ili

2. da eksportujem svaki A4 artboard posebno? I, ako je ovo slučaj da li onda treba da izostavim obrez sa unutrašnje strane, ili...?

 

----

 

To je glavno od pitanja, ali bi mi dobro došao savet i u pogledu organizovanja samog "workflow"-a, npr, kad bi morali da uradite nekih 10ak A4 stranica u ilustratoru, da li bi ste počeli dokument s 5 A3 artboarda pa u hodu redjali stranice, ili radili svaku posebno kao novi dokument, pa ih naknadno složili (i kako? - postoji li neka prečica, ili mora ručno?), ili pak nešto treće...?

 

Još jednom se izvinjavam za početnička pitanja, ali nemam drugog izbora osim da zatražim savet od iskusnijih...

 

Hvala puno :)

Link to comment
Share on other sites

Ako imaš 10 stranica napravi pdf od 10 stranica, i pošalji nekoj dobroj duši da ti to odradi u preps-u ili onom drugom programu čije ime neću spominjati (Da, postoji software za takve stvari i nije jeftin).

Nemoj u illustratoru postavu raditi, nenenenenenenenenenenenennenenenenenenene.

(jer ako odlučiš da sad imaš 16 stranica moraš ponovo sve..)

Postava ovisi o vrsti uveza (arak u arak, arak na arak...)

 

 

Link to comment
Share on other sites

@Nisam_ja

 

Hvala na odgovoru, ali... uh... nema kratkog načina da objasnim kako je do toga došlo, ali

uglavnom, desilo se da će moja malenkost morati posle završenog rada (tj radova) i da ih odštampa (pod budnim okom radnog okruženja).

Bez pomoći prijatelja, ili ičeg sličnog, a kao što se da naslutiti, to nikad prethodno nije spadalo u moj domen rada (da ne kažem da sam za tu rabotu totalni duduk.)

I sad lupam glavu kako da to uradim u što kraćem vremenu, da ne moram sto puta da prepakujem, ili da se pogubim pa nešto zabrljam, ili da se ispostavi da to uopšte ne može da funkcioniše na započeti način, ili da se totalno obrukam, ili...

Ma sto gluposti mi pada na pamet... Kakvi se sve scenariji odvijaju po mojoj glavi, i Hitchcock bi mi mogao pozavideti. :(

Jako mi je bitno da to sve protekne glatko i po PS-u (pod PS ne mislim na photoshop :lol: ), i naravno, u što kraćem vremenskom roku, zato pitam kako se to obično radi u praksi...

 

Hvala još jednom

Link to comment
Share on other sites

Ne znam kako nisam zapazio ranije, ali ispostavilo se da u Illy-u postoji artboards panel (window - artboards) u kom se s par klikova može menjati broj i raspored artboarda (odnosno PDF stranica).

Prosto k'o pasulj. :lol:

 

Bezveze započeh temu, ali eto... Za slučaj da još neko naidje sa istim pitanjem :)

 

Link to comment
Share on other sites

Pa da, ali to nema apsolutno nikakve veze s tim kako da napakuješ stranice na tabak. :)

Raspored stranica ti kao što ti već nisam_ja reče zavisi od načina poveza. To je ono najosnovnije. Ako se klamuje kroz prevoj pakuješ prva-zadnja, druga-predzadnja... ako se lajmuje, opet drugačije, tako da veruj mi ništa nisi rešio otkrićem da u ilustratoru možeš menjati raspored i veličinu artboard-a.

Link to comment
Share on other sites

Ja mislim da jesam, mada ne mora da znači da sam u pravu - nadam se da će neko biti dovoljno ljubazan da me ispravi ako grešim.

 

 

Radi se "saddle stich" povez (to se valjda zove klamovanje kroz prevoj po naški? ), a ja planiram da to uradim ovako: u illyju započnem rad sa dva a4 artboarda (da ne podešavam obrez naknadno) i krenem redom da rešavam stranice, u hodu dodavajući potreban broj artboarda kopirajući prvi ili drugi po potrebi (zbog inner bleed-a).

Kad završim, sačuvam pdf (raspored će po defaultu biti od prve do poslednje stranice, hronološki), zatim u acrobat-u pomoću opcije "booklet printing" u par klikova (bukvalno) odradim pakovanje stranica i štampam. :)

To bi trebalo da funkcioniše, bar koliko se ja razumem, a sam proces ide rutinski, bez bespotrebnog zadržavnja...

Osim ako postoji još nešto što bi trebalo uzeti u obzir, a da mi je promaklo...

Ako neko zna za bolji način, bilo bi veoma lepo da ga podeli s nama . Hvala :)

Link to comment
Share on other sites

Za pravljenje pdf-a sa naspraminim stranama vise ce ti odgovarati da strane slazes u indesignu pa da ih eksportujes u pdf. Ako ukljucis facing pages strane ce biti postavljene u prirodni polozaj za visestranican dokument. Illustrator ima mogucnost rada sa vise strana, ali za to je ipak namenjen indesign. Drugo, praksa je da se od pdf-a sa normalnim rasporedom strana napravi novi pdf sa montazom (zadnja-prva,...) i onda se taj fajl stampa. To je najlakse uraditi sa nekim programom za montaznu, npr Preps ili sa nekim pluginom, npr quite imposing plus za acrobat. Ovde imas kratko uputstvo za preps. Predlazem da ga celog procitas posto nije veliko, radi boljeg razumevanja materije. Posebno obrati paznju da pricu o pdfu. Za tvoje potrebe mislim da bi najvise odgovarao quite imposing plus.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...