Dax96 Posted January 13, 2014 Report Share Posted January 13, 2014 Pozdrav svim članovima ovoga foruma, Dugo radim na uređivanju Web tema, a i planiram studirati dizajn... To su uglavnom bile neke jednostavnije stvari, koje sam radio kao hobi... Sada sam se malo više aktivirao i želio bih početi malo učit Flash. Nisam totalni početnik, znam neke stvari... Od programa radim u PhotoShopu, Cinemi, a od nedavno nešto i u CorelDraw-u... E sad... Zanima me odakle da počmem s Flash Site-om... Volio bih pokušati postaviti na lokalni host sve to da polako uređujem neku temu i učim na njoj... A za početak ako može upute kako da instaliram/postavim sve to(Koristio bih WAMP server), i par programa u kojima uređujem sve to, s malim objašnjenjem. Unaprijed hvala,LP :rolleyes: Link to comment Share on other sites More sharing options...
jovbranko Posted January 14, 2014 Report Share Posted January 14, 2014 Za početak objasni na šta se odnosi "sve to"... Što se početka rada u Flash-u, tiče, moj savet ti je da prvo naučiš da radiš u Flash-u (Professional)... Koliko god banalno zvučalo, zapravo, nije. 1. Flash je najpoznatiji program na tržištu za web animaciju. U prevodu, ako si se odučio da radiš sa Flash-om, moraš prvo dobro svladati osnove animacije. 2. Flash je najraširenija multimedijalna platforma na internetu (FP je instaliran na preko 1,3 milijarde računara). Znači, moraš savladati i rad sa zvukom i videom. 3. Ako misliš ovo da preskočiš i samo malo da kreneš da čeprkaš po Flash-u, u suštini, gubiš vreme. Jer ako nećeš raditi sa animacijom, videom i zvukom, onda nemaš razloga da radiš u Flash-u. 4. Ako ne računamo sajtove za velike igrače na polju multimedije, praviti Flash sajt, trenutno, ima smisla ako radiš neku igricu. Mislim da bi bilo najbolje da zadaš sebi da uradiš neku jednostavnu igricu. Tu ćeš moći da se dotakneš svih bitnih oblasti vezanih za Flash platformu. 5. Za savladavanje animacije, rada sa videom i zvukom i AS-om, će ti trebati mnogo više vremena nego "postavljanje lokalnog hosta". To je, možda, prvi korak kad učiš HTML, ali kod Flash-a to je nešto o čemu brineš kasnije. Flash aplikacije uopšte ne moraju da imaju veze sa serverom i web-om. Pozdrav. P.S. Nije mi namera da sa prve dve stavke pokrenem flame... Link to comment Share on other sites More sharing options...
vili Posted January 14, 2014 Report Share Posted January 14, 2014 Za pocetak pitanje - sta planiras sa Flash-om? Cime konkretno planiras da se bavis? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dax96 Posted January 14, 2014 Author Report Share Posted January 14, 2014 Za početak objasni na šta se odnosi "sve to"... Što se početka rada u Flash-u, tiče, moj savet ti je da prvo naučiš da radiš u Flash-u (Professional)... Koliko god banalno zvučalo, zapravo, nije. 1. Flash je najpoznatiji program na tržištu za web animaciju. U prevodu, ako si se odučio da radiš sa Flash-om, moraš prvo dobro svladati osnove animacije. 2. Flash je najraširenija multimedijalna platforma na internetu (FP je instaliran na preko 1,3 milijarde računara). Znači, moraš savladati i rad sa zvukom i videom. 3. Ako misliš ovo da preskočiš i samo malo da kreneš da čeprkaš po Flash-u, u suštini, gubiš vreme. Jer ako nećeš raditi sa animacijom, videom i zvukom, onda nemaš razloga da radiš u Flash-u. 4. Ako ne računamo sajtove za velike igrače na polju multimedije, praviti Flash sajt, trenutno, ima smisla ako radiš neku igricu. Mislim da bi bilo najbolje da zadaš sebi da uradiš neku jednostavnu igricu. Tu ćeš moći da se dotakneš svih bitnih oblasti vezanih za Flash platformu. 5. Za savladavanje animacije, rada sa videom i zvukom i AS-om, će ti trebati mnogo više vremena nego "postavljanje lokalnog hosta". To je, možda, prvi korak kad učiš HTML, ali kod Flash-a to je nešto o čemu brineš kasnije. Flash aplikacije uopšte ne moraju da imaju veze sa serverom i web-om. Pozdrav. P.S. Nije mi namera da sa prve dve stavke pokrenem flame... @jovbranko- Za početak želim to pokušati raditi u slobodno vrijeme,ako mi bude išlo, išao bih malo detaljnije... Svjedno hvala :) @vili - planiram za vlastite svrhe pokusati napraviti nesto jako jednostavno, trenutno ne planiram nista vise nego hobi...Jer dosta toga sam savladao sam... ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vili Posted January 14, 2014 Report Share Posted January 14, 2014 Nisam mislio za koga i koliko ozbiljno, nego STA konkretno - animacija, igrica, aplikacija, prezentacija, sajt...? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dax96 Posted January 14, 2014 Author Report Share Posted January 14, 2014 Nisam mislio za koga i koliko ozbiljno, nego STA konkretno - animacija, igrica, aplikacija, prezentacija, sajt...? Sajt, sajt ;) Počeo sam nešto uređivati... Radim na nekoj free temi... I vec sam skuzio osnove... E sad ako imas neki tutorijal kako da instaliram uređenu temu na lokalni host ili web prostor, koristilo bi mi ;) Naravno bilo kakav tutorijal dobro dode ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
metrocop Posted January 14, 2014 Report Share Posted January 14, 2014 Flash sajtovi nemaju trenutno veliku perspektivu, jer je css mnogo jednostavniji i laksi(manje gabaritan). Znatno se jednostavnije ucitava i kombinovanjem sa skriptama moze jako lepo da izgleda... Ja licno volim Flash i koristim ga ali nikada kao full flash site vec samo kao dodatak html-u u vidu nekog banera, flash menija ili neke reklame. Ako planiras da ozbiljno krenes sa Flashom moraces da naucis Action Script jer ako ga ne znas bices veoma ogranicen u pravljenju animacija. Za ucenje AS-a ti predlazem da upises neki kurs jer ces sam tesko uspeti da ga savladas osim ako prehodno vec znas neki od programskih jezika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vili Posted January 15, 2014 Report Share Posted January 15, 2014 Verovatno ima ljudi koji se nece sloziti sa mnom, ali imam pravo da iznesem svoje misljenje: - Ako zelis sada da pocnes da ucis flash samo zarad izrade web sajta (sajtova) - nemoj! Ja sam pre 15 godina poceo da ucim Flash zarad izrade sajtova i slicnih stvari i vec nekoliko godina to vise ne radim. Flash se danas koristi samo za izradu banera, animacija, igrica i aplikacija. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vili Posted January 15, 2014 Report Share Posted January 15, 2014 ... vec samo kao dodatak html-u u vidu nekog banera, flash menija ili neke reklame. Flash menu? Nemoj to da radis. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dax96 Posted January 15, 2014 Author Report Share Posted January 15, 2014 A namjeravam sad za godinu dana krenuti na Grafički fakultet... Tako da mi kurs nebi sad značio :) Hvala momci ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
metrocop Posted January 15, 2014 Report Share Posted January 15, 2014 Verovatno ima ljudi koji se nece sloziti sa mnom, ali imam pravo da iznesem svoje misljenje: - Ako zelis sada da pocnes da ucis flash samo zarad izrade web sajta (sajtova) - nemoj! Ja sam pre 15 godina poceo da ucim Flash zarad izrade sajtova i slicnih stvari i vec nekoliko godina to vise ne radim. Flash se danas koristi samo za izradu banera, animacija, igrica i aplikacija. Slazem se! Ja sam iz iztog razloga krenuo da ga ucim pre 7-8 godina... Flash menu? Nemoj to da radis. Sto? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vili Posted January 15, 2014 Report Share Posted January 15, 2014 Zato sto ne postoji nijedan opravdani razlog da se to radi, a postoji mnogo potencijalnih mana i problema. Link to comment Share on other sites More sharing options...
metrocop Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 Ja do sada nisam imao ni jedan problem :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
jovbranko Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 Što se Flash sajtova tiče, to mogu da ti preporučim u dva slučaja: 1. Ako praviš Flash igricu. Igrica, naravno, mora imati i neku "ljušturu", tj. sajt koji sadrži neke prateće informacije kao uptutstvo za igranje, high score listu i sl. 2. Ako je tvoj sajt umetnički projekat. Flash je još uvek platforma koja daje najveću slobodu dizajnerima. Ne bih da nipodaštavam HTML i prateće tehnologije, ali mislim da će proći još bar 6-7 godina dok ne dostignu Flash-ove sadašnje mogućnosti, a možda čak ni tad. Novina od pre par meseci u Flash-u je da možeš svoje radove lako da eksportuješ u HTML5 format. Ako ti bude zatrebalo da banner, animacija ili ceo sajt bude u ne-Flash formatu, i to je moguće. Kvalitet koda nije loš, mada je, naravno, kod koji se piše ručno bolji. @ metrocop vili je u pravu za Flash navigaciju. Takva navigacija radi dobro i izgleda dobro, ali ima dosta uređaja koji ne podržavaju Flash. Takvih uređaja je i sve više, s obzirom da je Adobe prestao da razvija Flash Player za mobilne browere. Takođe, postoje i izvesni problemi sa Google-om. Pozdrav. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tpojka Posted January 17, 2014 Report Share Posted January 17, 2014 ^ I ne samo to. Upravo sam se susreo sa flash header pitanjem sa integrisanim menu linkovima i sada treba da gatam i rutujem kako on zapovjeda. Svakako da je uključeno i dodavanje sufiksa .html da bi se poklopile zvijezde i što je još bitnije linkovi na stranicama i u sadržaju (naravno da .fla nemam). Jer se klijentu sviđa takvo zaglavlje, ne? :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts