neu3no Posted December 3, 2013 Report Share Posted December 3, 2013 (edited) Vežbanje dan 2. Po prvi put i životu sam se uhvatio u koštac sa ovim pravcem koji me je oduvek intrigirao. Naravno, za sad se zezam sa latinicom, ali ko zna… možda krenem da učim arapski i arapsko pismo. Uh pogreših podnaslov. Edited December 3, 2013 by neu3no Link to comment Share on other sites More sharing options...
neu3no Posted December 3, 2013 Author Report Share Posted December 3, 2013 1. Arapska kaligrafija: Tradicionalna arapska kaligrafska škola se bazira na učenju tri sistema pisanja stvorena od arapskog kaligrafa Ibn Mulaqa u devetom veku. Ta tri sistema su: Nizam Al- Dairah Nizam Al-Niqat Nizam Al-Tashabuh Nizam Al- Dairah Nizam Al-Niqat Nizam Al-Tashabuh Source: Link to comment Share on other sites More sharing options...
neu3no Posted December 3, 2013 Author Report Share Posted December 3, 2013 Ovo su radovi od juče. (sa nekog drugog sajta) Ja se za sad samo igram, inspirišem i eksperimentišem dok učim o temi koju sam postavio. Za sad sam u fazonu da kopiram pokrete četkicom i da pišem reči na latinici ili ćirilici koje samo nalikuju na arapsko pismo i arabeske. Prva lekcija je, da bi neka slova na latinici nalikovala na arapske "glifove" i "komponente" zgodno je da se "pišu" tj crtaju sa desna na levo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
neu3no Posted December 3, 2013 Author Report Share Posted December 3, 2013 Stranica na Wikipediji - Islamska kaligrafija pruža odličan uvod u ovu temu. Ukratko, početkom 692, Islamski kalifat je reformisao novac na bliskom istoku zamenjujući vizualne ideograme sa rečima. Islamska religija je imala velik udeo u stvaranju istančanog kaligrafskog umeća jer Kuran kao što znamo, zabranjuje oslikavanje ljudskih bića i proroka, pa je umetnicima ostalo da se bave izučavanjem kaligrafije i da sa njenim mnogobrojnim varijantama ukrašavaju svete knjige, džamije i sve drugo. Fraza Bišmilah (Basmala (Arabic: بسملة basmala)) U+FDFD ﷽ prati čitanje Kuran, ukrašava ga i deo je svakodnevnih molitvi. Basmala (the Bismillah phrase) Thuluth script Arabic Calligraphy Link to comment Share on other sites More sharing options...
neu3no Posted December 3, 2013 Author Report Share Posted December 3, 2013 Mislim da sam za sad uspeo da "liči". :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
neu3no Posted December 8, 2013 Author Report Share Posted December 8, 2013 Posle par dana vežbanja i koporanja pravih kaligrafija. Nisam siguran kako se zovu. Na Wiki piše da su to Bišmilah. latinica u ovom stilu izgleda još bolje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lacrimosa. Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 SIIICK! Ja zelim japansku da naucim! Link to comment Share on other sites More sharing options...
neu3no Posted November 28, 2014 Author Report Share Posted November 28, 2014 Moja vežba se isplatila. Al zamalo. heh. Učestvovao sam na nekom konkursu za logotip i pošto se radilo o Katarskoj kompaniji pokušao sam sa kaligrafijom. Dobro sam proverio da li ovo što piše znači to što treba, (Al Raban) i da li stilizovanje utiče na čitljivost. Prijatelji arapi mi rekoše da je odlično i sasvim kako treba. Međutim… lik je odabrao nešto sasvim drugo za logotip. Nešto jadno. Verovatno se i nije radilo o logotipu. Ja više ne učestvujem na takvim konkursima. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tester Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 mozda je samo hteo da izbegne prenaglaseni arapski identitet - ipak je global investment u pitanju. nema razloga da odustajes :) super radis. Link to comment Share on other sites More sharing options...
neu3no Posted November 29, 2014 Author Report Share Posted November 29, 2014 On je odabrao ovo. Pritom rad nije ispoštovao 80% pravila koje je sam napisao. Al šta me briga. Ja sam radeći naučio neke stvari, ispraksirao poteze, polako počeo da provaljujem znakove arapskog alfabeta i kako se pišu. Tamo zapravo piše sa desna na levo, Al, RBN. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elektroničar Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 [off]Ovo meni lici na pokazivanje srednjeg prsta. Opasno.[/off] Tvoj je odlican, ali stvarno ima smisla da hoce da pobegnu od svega toga... Link to comment Share on other sites More sharing options...
neu3no Posted November 29, 2014 Author Report Share Posted November 29, 2014 Zovu se Al Rabban a hoće da pobegnu? Onda su mogli da se nazovu Stenly John Morgan. Nebitno. :) Većina katarskih kompanija ceni svoje poreklo i tradiciju i imaju upravo arapsku kaligrafiju za logotipe i ne smatraju da je to nešto loše. Čak naprotiv, za finansijski svet je to i dobro jer je Katar jelte, bogata zemlja. Ja sam se ozbiljno spremio za taj logo i nije nastao tek tako. Al Raban na arapskom, zvaničnom jeziku Katara ima više značenja, Skiper tj kapetan broda i učitelj. Oblik broda je oblik tradicionalne katarske trgovačke barke sa kojom su Katarani plovili i trgovali po mediteranu, a naravno arapi su čuveni po svom odličnom poznavanju navigacije i astronomije. Mene je to sve asociralo na simbol koji se odlično uklapa u priču o globalnim finansijama, tokovima novca, tržištima. Meni se moj rad sviđa, al video sam i druge koji su učestovali na konkursu, mogu reći bolje i lepše radove koji u sebi ne sadrže kaligrafiju. Čovek je kako i sam kažeš, a to sam i ja primetio, odabrao za sebe srednji prst. :blink: Ja na konkursima više ne učestvujem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts