Jump to content

Arabic Calligraphy

neu3no

Recommended Posts

Vežbanje dan 2.

9KnShBa.png

Po prvi put i životu sam se uhvatio u koštac sa ovim pravcem koji me je oduvek intrigirao. Naravno, za sad se zezam sa latinicom, ali ko zna… možda krenem da učim arapski i arapsko pismo.

Uh pogreših podnaslov.

Edited by neu3no

1. Arapska kaligrafija:

Tradicionalna arapska kaligrafska škola se bazira na učenju tri sistema pisanja stvorena od arapskog kaligrafa Ibn Mulaqa u devetom veku. Ta tri sistema su:

• Nizam Al- Dairah
  • Nizam Al-Niqat
  • Nizam Al-Tashabuh

Nizam Al- Dairah

nizam-el-da2ira.jpg

Nizam Al-Niqat

nizam-el-nou2at.jpg

Nizam Al-Tashabuh

nizam-el-tashabouh.jpg

Source:

Ovo su radovi od juče. (sa nekog drugog sajta)

UwDvnm0.png

tpUKAzs.png

to5oXVe.png

Ja se za sad samo igram, inspirišem i eksperimentišem dok učim o temi koju sam postavio. Za sad sam u fazonu da kopiram pokrete četkicom i da pišem reči na latinici ili ćirilici koje samo nalikuju na arapsko pismo i arabeske. Prva lekcija je, da bi neka slova na latinici nalikovala na arapske "glifove" i "komponente" zgodno je da se "pišu" tj crtaju sa desna na levo.

Stranica na Wikipediji - Islamska kaligrafija pruža odličan uvod u ovu temu. Ukratko, početkom 692, Islamski kalifat je reformisao novac na bliskom istoku zamenjujući vizualne ideograme sa rečima. Islamska religija je imala velik udeo u stvaranju istančanog kaligrafskog umeća jer Kuran kao što znamo, zabranjuje oslikavanje ljudskih bića i proroka, pa je umetnicima ostalo da se bave izučavanjem kaligrafije i da sa njenim mnogobrojnim varijantama ukrašavaju svete knjige, džamije i sve drugo. Fraza Bišmilah (Basmala (Arabic: بسملة‎ basmala)) U+FDFD ﷽‎ prati čitanje Kuran, ukrašava ga i deo je svakodnevnih molitvi.

247px-Bismillah.svg.png

Basmala (the Bismillah phrase)

456px-Basmalah-1wm.png

Thuluth script Arabic Calligraphy

• 8 months later...
  • 3 months later...

Moja vežba se isplatila. Al zamalo. heh.

Učestvovao sam na nekom konkursu za logotip i pošto se radilo o Katarskoj kompaniji pokušao sam sa kaligrafijom. Dobro sam proverio da li ovo što piše znači to što treba, (Al Raban) i da li stilizovanje utiče na čitljivost. Prijatelji arapi mi rekoše da je odlično i sasvim kako treba.

43987136bf6102ecc1891cfbee052408.png

a8d0144210937fec3fd1156cae8902eb.png

Međutim… lik je odabrao nešto sasvim drugo za logotip. Nešto jadno. Verovatno se i nije radilo o logotipu. Ja više ne učestvujem na takvim konkursima.

On je odabrao ovo.

54197a1c85421_thumb900.jpg

Pritom rad nije ispoštovao 80% pravila koje je sam napisao. Al šta me briga. Ja sam radeći naučio neke stvari, ispraksirao poteze, polako počeo da provaljujem znakove arapskog alfabeta i kako se pišu. Tamo zapravo piše sa desna na levo, Al, RBN.

Zovu se Al Rabban a hoće da pobegnu? Onda su mogli da se nazovu Stenly John Morgan. Nebitno. :) Većina katarskih kompanija ceni svoje poreklo i tradiciju i imaju upravo arapsku kaligrafiju za logotipe i ne smatraju da je to nešto loše. Čak naprotiv, za finansijski svet je to i dobro jer je Katar jelte, bogata zemlja.

Ja sam se ozbiljno spremio za taj logo i nije nastao tek tako. Al Raban na arapskom, zvaničnom jeziku Katara ima više značenja, Skiper tj kapetan broda i učitelj. Oblik broda je oblik tradicionalne katarske trgovačke barke sa kojom su Katarani plovili i trgovali po mediteranu, a naravno arapi su čuveni po svom odličnom poznavanju navigacije i astronomije. Mene je to sve asociralo na simbol koji se odlično uklapa u priču o globalnim finansijama, tokovima novca, tržištima.

Meni se moj rad sviđa, al video sam i druge koji su učestovali na konkursu, mogu reći bolje i lepše radove koji u sebi ne sadrže kaligrafiju. Čovek je kako i sam kažeš, a to sam i ja primetio, odabrao za sebe srednji prst. :blink:

Ja na konkursima više ne učestvujem.