Jump to content

Medium-density fibreboard (MDF)


GAF_Marija

Recommended Posts

Zapravo, MDF je medijapan, a HDF je lesonit... :)

Ovo nisam do sada čuo. Gde se koristi ta podela/terminologija?

Malo sam van toga u već neko vreme, ali se dobro sećam šta je (bio?) lesonit: presovana drvena masa slična masi za medijapan, ali mekša, sa jedne strane hrapava, a sa druge glatka i često sa plastificiranim slojem. Koristio se mnogo u tankim pločama za nameštaj (tipa ormarića/ormara) za "leđa".

 

Moguće je da sada ta reč "lesonit" podrazumeva HDF (mada ja znam tek za "tvrdo presovani medijapan"), kao što je i tada jednostavno usvojena za sve (tada) slične materijale

Link to comment
Share on other sites

Na ovom fotumu http://www.stolarskaradionica.com/forum/viewtopic.php?id=852 su kako vidim podeljenja misljenja. Neki kazu da je HDF isto sto i lesonit a neki da ipak nije da je to neki malo tvrdji i jako krut materijal.

 

A na ovom http://www.como.rs/materijali.html evo izjednacuju lesonit i HDF kao i na vecini drugih s tim da se izgleda cesto koristi sa nekim dodatnim slojevima pa je moguce da to dodaje cvrstinu.

Link to comment
Share on other sites

Malo maglovito se sećam da je naziv "lesonit" bio naziv ploča koje sam opisao a koje je proizvodila slovenačka fabrika (ne znam zašto sam bio ubeđen da je LESNINA).

 

Maločas sam se malo podsećao, pa u pretraživanju po netu naleteh na sajt italijanske fabrike FANTONI:

 

FANTONI - Lesonit

 

"Acquired in 2000 by the Fantoni Group, the Slovenian company Lesonit hab been one of the first company in Europe to produce wet-process fibre panels when, in 1944 the Italian Falersa family established itself in Illirska Bistrica. After the acquisition by the Fantoni Group, the company’s plant and structure underwent a deep modernisation process in several phases which ended in 2007 with an overall investment of about 65 million euros...."

 

Kao i "kaladont" (reč koja označava bilo koju zubnu pastu , a nastala je od naziva jednog proizvoda: "Kaladont"), lesonit je reč usvojena za MDF, HDF i slične proizvode zato jer je na ovim prostorima slične materijale proizvodila fabrika sa nazivom "LESONIT".

Razumljivo je i zašto, jer MDF, HDF (...) i nisu baš neke reči, a zamene tipa "tvrdo presovani medijapan" su malo rogobatne, pa su se majstori po Srbiji snašli kako su znali.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...
powered by