caselo_1502 Posted November 20, 2013 Report Share Posted November 20, 2013 POZDRAV!!! S obzirom da svi znamo kakvo je stanje da se u Srbiji nadje posao (arhitekte), razmisljam da pokrenem neki sopstveni biznis. Konkretno, dizajn i izvođenje enterijera. E sad, imam neke nedoumice, pa bih voleo savete iskusnijih. Ako se kojim slusajem desi da me neko kontaktira za uredjenje nekog prostora, npr. stana a potom i izvođačke radove da li se majstori traže naknadno i da li znate nekog firmu ili pojedince koji se bave izvođenjem radova. Npr. Ja napravim neko idejno rešenje i sad kad krenu radovi, ja onda idem po gradu, po netu i tražim materijale, nameštaj i sve što je potrebno da se entrerijer izvede? Nema potrebe da imam neke "svoje" radnike i distributere, jel tako? Malo sam konfuzan po tom pitanju a i neiskusan pa su mi potrebni saveti. Unapred hvala. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Verasenj Posted November 21, 2013 Report Share Posted November 21, 2013 Ne znam ima li ovde ljudi konkretno u tom poslu koji te zanima a koji bi mogli nešto da ti kažu o tome. U svakom slučaju, izvođenjem radova ti se danas bave svi živi. Ako te neko kontaktira oko uređenja enterijera, ono što bi ti lično morao da imaš je dobra baza materijala i dobavljača - katalozi, reference, brojevi telefona, itd. Obiđi prodavnice, cimaj fabrike za, npr., katalog uzoraka i tome slično, obiđi sajmove. Majstore (izvođače) angažuješ ti lično ili pustiš klijente da se snađu kada im predaš projekat uređenja. Ako ih sam angažuješ, posle izvesnog vremena (i verovatno gomile grešaka) možeš da dođeš do, opet, solidne baze dobrih majstora sa kojima ćeš bez problema moći kvalitetno da izvodiš svoje projekte. Možeš u tu svrhu da angažuješ firmu (pogledaj oglase, ima ih puno na tu temu) ili pojedinačno majstore, mada kad nahvataš jednog on sigurno može da ti da preporuke za ostale koji su ti potrebni. To je otprilike kako taj posao teorijski izgleda. Na tebi je da se cimaš do besvesti i otvoriš četvore oči kad biraš ko će da ti izvodi radove. Kada primetiš neki enterijer i sviđa ti se kako je izveden, gledaj da se raspitaš ko ga je radio, tako se najbolje dolazi do kvalitetnih kontakata. A što se finansija tiče, kako bi i šta sve naplaćivao, moraćeš da vidiš sa nekim iz struke ko ima iskustva sa tim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
caselo_1502 Posted November 21, 2013 Author Report Share Posted November 21, 2013 Hvala na savetu. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
zklop Posted November 28, 2013 Report Share Posted November 28, 2013 http://www.archilovers.com/s4445/interview...f-dosarchitects Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts