Jump to content

sboris

Članovi
 • Posts

  2,179
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by sboris

 1. Po pitanju drona sklon sam Sparku. Uzeo ga na test i mali je odličan za nošenje, 330gr i 20cm dijagonale. Ima obstacle avoidance i gomilu nekih senzora (koje treba kalibrisati) koji mu pomažu da leti indoor. Najvažnije, može da poleti i sleti na ruku i to nije veština pilota nego normalna opcija! Mane, let kratko traje i treba videti kako se ponaša kamera bez dobrog svetla. Ako ga pazarim ide u objekte :) Može da stane u pelicase koji već imam. Još jedna dobra strana, ako ga voziš telefonom onda "prolazi ispod radara" tj. ne trebaju dozvole jer je lakši od 500gr i neće nigde daleko :)
 2. Sećam se kad se pojavio 20D, pričam sa jednim prodavcem, računam ako prodam 10D treba da doplatim nekih 900evra. Kaže on, za te pare idi u Njujork i napravi seriju odličnih fotki sa 10D. Nisam otišao u NY ali nešto slično jesam :) Propao je kao trgovac, ali nije kao čovek.
 3. Pogotovu što mi sadašnja 6ica sa lampama koje sada koristimo omogućava da slikam iz ruke ISO 25600 i da bude upotrebljivo, a 6400 dobar, 1600 odličan. Tako da ako je pomak samo od 25600 do 40000 ... polako prolazi početna euforija.
 4. Treba ga svakako probati ili da veruješ onome koji testira. Kad sam sa 5DmarkII prelazio na 6D boleleo je oko 350 evra. Ovo će da boli nekih 1500 tako da moram dobro da nađem opravdanje, a pri tome ne zarađujem od fotografije. To je: - mavic pro fly more combo, - kompletna oprema za sidemount ronjenje, - dva seta guma MT i AT, - mnogo užarije, karabinera i druge opreme - jedno lepo putovanje ...
 5. Sve sam bliži odluci da već sada prodam 6D :)
 6. Jesi li bio do Ševićke? Ima i ona neki šarm, nije velika, ali nije ni cela istražena. Nju je radio Radenko Lazarević i koliko je njemu bilo udobno. Kad sam bio potok na njenom dnu je bio malo smrdljiv pa nismo bili raspoloženi da zaležemo, ali moguće je da nizvodno ima još prolaznih kanala. Za dno treba da se siđe nekih desetak metara na uže ili lestvice (pravili retro akciju pa koristili stare).
 7. Kako se snimatelj tresao dok je silazio, ceo sistem podrhtavao :) A junačio se, kao bio je u ratu, nema on frke ... U principu jama je jednostavna jer može da se postavi Y tako da uže nigde ne dira stene i ne mora da se bakće sa prelaskom sidršta i sl. Samo da ima petlju da se sam spusti ili, sigurnije, da ga neko spusti. Ostaje pitanje legalnosti tih radnji, ali ... ovo je Srbija.
 8. Ova akcija se razlikovala i po "slavskoj trpezi" po izlasku. Zaista nije ličila na uobičajene, spartanske (pašteta i mesni narezak), speleo akcije :) To bi moglo doprineti omasovljenju speleologije :)
 9. Još par podataka. 2011. godine sa nama je ušao i Tonči koji je odmah primetio da jedna od lobanja nije "neka krava" nego nešto opakije jer ima očnjake (kad ti tako kaže i sam ih vidiš). Slikao je i stručnjaci u HR su mu potvrdili da se radi o pećinskom lavu (jedno 20.000 godina star). Lobanja ima 45cm, što je prilično veliko (ona iz HR ima 35). Vrlo brzo smo organizovali vađenje iste iz nanosa, da nas neko ne pretekne (neko ko bi je možda prodao ili odneo u drugu zemlju). Ceo posao je uradio Stefan, paleontolog koji je obučen za takve stvari, uz prisustvo biologa. Odneta je na Geološki faks, gde je restaurirana i čuva se negde ... sećate se kraja prvog Indijane - e pa na to podseća sudbina. Lav in situ: Proces vađenja je snimao profi snimatelj neke nezavisne produkcije, sa odličnom HD kamerom i rasvetom (za to vreme, zaboravio detalje). Kako smo njega spustili dole, posebna priča koja je možda bolje da ostane tajna ;) Problem je što ništa nismo uradili sa tim materijalom, na žalost. HRT je za njihovog lava napravio veliku reportažu, pri čemu nisu imali snimak iz jame. Mi imamo direktno snimljen proces otkopavanja i izjave iz same jame i ... ništa. No, pošto 4K još uvek nije imperativ, možda će ovaj HD materijal biti dobar da se neko seti da to napravi. Silaz u Propas: Inače dvorana jeste velika, ali i na Balkanu ima veća, kao i u bivšoj SFRJ. Ali je svakako ušla na top listu :) Otkrivena je 2009/2010, nacrtana konačno 2011. Tako da je sve to prilično sveže. Izlaz iz Propasi: Tamo gde je nađena "Cica maca" ima izgleda još kostiju, pominjali su neke praistorijske konje ili sl. ali treba to sve organizovati, naći obučene paleontologe ... sto problema. I tu je možda "otišao" materijal, jer lav nije ušao kroz ovaj otvor, već verovatno ušetao negde. Problem je što mi ne možemo da prođemo tuda.
 10. Ja se sit islikah na ISO25600. Od kako imam 6icu (od pre 4 godine) maltene ne nosim blic u jamu. Verujem da ISO jeste bolji, ali ako je malo bolji onda me boli upgrade (preko soma jura). Ako je ISO na 25600 primetno bolji, onda će uskoro biti oglas o prodaji jednog 6D, malo prešao :)
 11. Nekada je bio san, taj objektiv sa EOS 3 (film). Imao ga, nije bio loš, malo osetljiva stabilizacija, hteo je i da usisava prašinu ... ali ako tražiš mane uvek ćeš ih naći. Ako su novci o.k. kupi dok ne uzmeš neki L :)
 12. Ma izgubi link na DP, ostali ne mogu da ganjaju 4k u 60Hz kod ovog modela. 32 inča u 4K nema neku gustinu. Samo je veliki. Tu već mora 5K minimum :) Kad vidiš da je 3014q skup i danas onda ti to nešto govori. Ne mogu ništa reći za taj slučaj jer nisam uživo video, ali ono što gledam stalno znam.
 13. Pa i jeste skuplji, nigde nisam rekao da nije, ali baš enromno ... zavisi šta hoćeš. 24 inča 4K u premium color i dalje košta 800 evra, iako je stari model. Ako hoćeš veće ... pa plati. Samo, to više nije egzotika već postaje standard. Sad što smo zemlja sa ovakvim primanjima, ,to je drugi problem. Ali to ne znači da ne treba da gledaš gore. A mnogo je bliži papiru. 2414q ima 183ppi, dok 2713 ima 109ppi. Prvi je iznad granice 150ppi, a drugi ispod i to primetno. Oba imaju premium boje. A cena nije baš toliko različita. Lično već preko 2 godine gledam u taj 2414q i nemam primedbi, osim što nekad izgubi link, pa pali i gasi, ali to im je boljka. Novi model nema tu manu ali ni tako dobre boje.
 14. Nije da skrećem temu, ali 4K pa na više bi trebao biti standard u rezoluciji. Ovi manje rezolucije deluju kao pokvareni pored ovih, krzava slova, vide se linije (iskustvo više nas) ... tako da bi i to trebalo uzeti u obzir. Za profi ljude je 5K, npr ovaj Jedini problem je cena koja nije baš mala. Ali ko hoće vrhunski stremi ka tome. Ostalo su kompromisi. I da, živimo tu gde živimo.
 15. Odličan panel uz par soft bubica ima 2414q, ali nov i dalje drži cenu. 10bit panel u 4K. Moja preporuka, ako nije premali i preskup.
 16. Fokus šeta samo dok fokusiraš :) Namestiš sve pa ona fokus i okidanje. Jedino mi se dešavalo da mi nehotice zatvori blednu kad odem previše gore_levo. Mislim da je stvar u tome što se oko prati preko IC senzora pa su neki bili zabrinuti za zdravlje i tako to. Nekada nije dobor da zaštita bude baš tolika. Isključiš ga ako nećeš. Baš sam otišao u off, što znači da mi se taj sistem mnogo dopadao. A za aparate iz naslova, da nisam tako lenj da menjam sistem, verujem da bi bili najuži izbor.
 17. Ovo je tako dobra stvar i ne mogu da prežalim što je nema na DSLR-ovima a imao sam je na SLRu. Tamo gde gledaš tamo fokusira, nema točkića, džojstika, AI i sl. A DOF preview kad podledaš gore-levo :) I baš sam se bio obradovao da je neko to vratiio, kad ono fora, pratim oko ... a šta ako mi ne treba oko nego dete koje trči, bajs, kola ... šta god.
 18. Ovaj koji SAJ? Jel kad su vadili onoga što se samoubio pa ga iznosili u kesama? Da li oni koji su članovi speleospasilačke grupe u okviru GSSa ili su delovali samostalo i zašto? Ima i težih stvari, recimo spasavanje iz rudnika i ruševina. Pećina/jama je tu i obično neće sama da se zaruši, a ovo što je čovek napravio hoće. Najveći strah mi je bio u napuštenom rudniku u Babama, horizontalni kanal, nekih 150m. A ovo što je priroda izdubila, ako paziš da ne odvališ nešto siguran si. Kad se navikneš samo uživaš.
 19. Uvek one prve pobegnu, mada poskoci malo oklevaju. mislim neće ništa, ali i ne žure :) Sećam se na mom prvom markiranju pre 5 godina da smo naišli na bebu poskoka, mališa se skroz bio uplašio nas velikih i sakrio u neku pukotinu u nadi da ga nećemo mnogo dirati (samo smo ga slikali i tako to :) ). Opustite se, nijedna životinja neće na čoveka, mnogo smo gadni. Jedino sam čuo da je jazavac ušao u predvorje šatora i ukrao hranu (kad su tako nesmotreno postupili). U stvari najveći problem je ako se šator postavi na stazu kojom krave idu ili ako ima neki ker koji će da zapiša šatore. Za ostalo si miran.
 20. Da se jednom i ja vidim na nekoj lepoj slici iz pećine (18) :) (mada, prepoznao sam se po trasportci :) )
 21. Ala si je ofarbao, svaka čast :) Planiraju da je otvore samo je pitanje kako. Nema mesta da se naprave stazice a da se ne uništi nakit i lepota kanala. Moguće je voditi avanturističke obilaske, što se radi u svetu. Moraš da se obučeš kako treba, spremiš da će ti biti neprijatno ponegde i ideš, sa obučenim vodičem. Jedan deo posla je već završen, obučeni su ljudi, ali i dalje se ne ide. Verovatno što je pod zaštitom, pa mora da se reguliše i broj i sastav ljudi. Da budu oni koji će paziti na okolinu, koji neće gaziti ili hvatati dažedevnjake, račiće, pijavice, žabe, neće smetati kolonijama slepih miševa, paziće na nakit, neće gaziti/prljati bele ukrase ... Sve su to stvari koje, priznaćete, u Srbiji nije lako ispuniti. No, ne treba gubiti nadu, biće nekad.
 22. sboris

  Karuč

  Jel taj lokvanj stvarno te boje ili ... ?
 23. Zum ništa ne približava! Tebi se samo smanjuje ugao kojim zahvataš predmet pa ti više popunjava tražilo/sliku. Mogao bih ja tebe da pitam kako su Sunce i Mesec iste prividne veličine na nebu a Sunce je mnooooogo veće, ali i dalje. Odgovor je što ih vidimo pod istim uglom. Ili pojasni pitanje :)
 24. prve dve bolje skloni da ne ruže utisak druge dve ili smiri obradu neba.
×
×
 • Create New...