Jump to content

sboris

Članovi
 • Posts

  2,179
 • Joined

 • Last visited

Reputation

0 Neutral

About sboris

 • Birthday 09/14/1967

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Beograd

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Boris Stanojević

Recent Profile Visitors

9,898 profile views
 1. Po pitanju drona sklon sam Sparku. Uzeo ga na test i mali je odličan za nošenje, 330gr i 20cm dijagonale. Ima obstacle avoidance i gomilu nekih senzora (koje treba kalibrisati) koji mu pomažu da leti indoor. Najvažnije, može da poleti i sleti na ruku i to nije veština pilota nego normalna opcija! Mane, let kratko traje i treba videti kako se ponaša kamera bez dobrog svetla. Ako ga pazarim ide u objekte :) Može da stane u pelicase koji već imam. Još jedna dobra strana, ako ga voziš telefonom onda "prolazi ispod radara" tj. ne trebaju dozvole jer je lakši od 500gr i neće nigde daleko :)
 2. Sećam se kad se pojavio 20D, pričam sa jednim prodavcem, računam ako prodam 10D treba da doplatim nekih 900evra. Kaže on, za te pare idi u Njujork i napravi seriju odličnih fotki sa 10D. Nisam otišao u NY ali nešto slično jesam :) Propao je kao trgovac, ali nije kao čovek.
 3. Pogotovu što mi sadašnja 6ica sa lampama koje sada koristimo omogućava da slikam iz ruke ISO 25600 i da bude upotrebljivo, a 6400 dobar, 1600 odličan. Tako da ako je pomak samo od 25600 do 40000 ... polako prolazi početna euforija.
 4. Treba ga svakako probati ili da veruješ onome koji testira. Kad sam sa 5DmarkII prelazio na 6D boleleo je oko 350 evra. Ovo će da boli nekih 1500 tako da moram dobro da nađem opravdanje, a pri tome ne zarađujem od fotografije. To je: - mavic pro fly more combo, - kompletna oprema za sidemount ronjenje, - dva seta guma MT i AT, - mnogo užarije, karabinera i druge opreme - jedno lepo putovanje ...
 5. Sve sam bliži odluci da već sada prodam 6D :)
 6. Jesi li bio do Ševićke? Ima i ona neki šarm, nije velika, ali nije ni cela istražena. Nju je radio Radenko Lazarević i koliko je njemu bilo udobno. Kad sam bio potok na njenom dnu je bio malo smrdljiv pa nismo bili raspoloženi da zaležemo, ali moguće je da nizvodno ima još prolaznih kanala. Za dno treba da se siđe nekih desetak metara na uže ili lestvice (pravili retro akciju pa koristili stare).
 7. Kako se snimatelj tresao dok je silazio, ceo sistem podrhtavao :) A junačio se, kao bio je u ratu, nema on frke ... U principu jama je jednostavna jer može da se postavi Y tako da uže nigde ne dira stene i ne mora da se bakće sa prelaskom sidršta i sl. Samo da ima petlju da se sam spusti ili, sigurnije, da ga neko spusti. Ostaje pitanje legalnosti tih radnji, ali ... ovo je Srbija.
 8. Ova akcija se razlikovala i po "slavskoj trpezi" po izlasku. Zaista nije ličila na uobičajene, spartanske (pašteta i mesni narezak), speleo akcije :) To bi moglo doprineti omasovljenju speleologije :)
 9. Još par podataka. 2011. godine sa nama je ušao i Tonči koji je odmah primetio da jedna od lobanja nije "neka krava" nego nešto opakije jer ima očnjake (kad ti tako kaže i sam ih vidiš). Slikao je i stručnjaci u HR su mu potvrdili da se radi o pećinskom lavu (jedno 20.000 godina star). Lobanja ima 45cm, što je prilično veliko (ona iz HR ima 35). Vrlo brzo smo organizovali vađenje iste iz nanosa, da nas neko ne pretekne (neko ko bi je možda prodao ili odneo u drugu zemlju). Ceo posao je uradio Stefan, paleontolog koji je obučen za takve stvari, uz prisustvo biologa. Odneta je na Geološki faks, gde je restaurirana i čuva se negde ... sećate se kraja prvog Indijane - e pa na to podseća sudbina. Lav in situ: Proces vađenja je snimao profi snimatelj neke nezavisne produkcije, sa odličnom HD kamerom i rasvetom (za to vreme, zaboravio detalje). Kako smo njega spustili dole, posebna priča koja je možda bolje da ostane tajna ;) Problem je što ništa nismo uradili sa tim materijalom, na žalost. HRT je za njihovog lava napravio veliku reportažu, pri čemu nisu imali snimak iz jame. Mi imamo direktno snimljen proces otkopavanja i izjave iz same jame i ... ništa. No, pošto 4K još uvek nije imperativ, možda će ovaj HD materijal biti dobar da se neko seti da to napravi. Silaz u Propas: Inače dvorana jeste velika, ali i na Balkanu ima veća, kao i u bivšoj SFRJ. Ali je svakako ušla na top listu :) Otkrivena je 2009/2010, nacrtana konačno 2011. Tako da je sve to prilično sveže. Izlaz iz Propasi: Tamo gde je nađena "Cica maca" ima izgleda još kostiju, pominjali su neke praistorijske konje ili sl. ali treba to sve organizovati, naći obučene paleontologe ... sto problema. I tu je možda "otišao" materijal, jer lav nije ušao kroz ovaj otvor, već verovatno ušetao negde. Problem je što mi ne možemo da prođemo tuda.
 10. Ja se sit islikah na ISO25600. Od kako imam 6icu (od pre 4 godine) maltene ne nosim blic u jamu. Verujem da ISO jeste bolji, ali ako je malo bolji onda me boli upgrade (preko soma jura). Ako je ISO na 25600 primetno bolji, onda će uskoro biti oglas o prodaji jednog 6D, malo prešao :)
 11. Nekada je bio san, taj objektiv sa EOS 3 (film). Imao ga, nije bio loš, malo osetljiva stabilizacija, hteo je i da usisava prašinu ... ali ako tražiš mane uvek ćeš ih naći. Ako su novci o.k. kupi dok ne uzmeš neki L :)
 12. Ma izgubi link na DP, ostali ne mogu da ganjaju 4k u 60Hz kod ovog modela. 32 inča u 4K nema neku gustinu. Samo je veliki. Tu već mora 5K minimum :) Kad vidiš da je 3014q skup i danas onda ti to nešto govori. Ne mogu ništa reći za taj slučaj jer nisam uživo video, ali ono što gledam stalno znam.
 13. Pa i jeste skuplji, nigde nisam rekao da nije, ali baš enromno ... zavisi šta hoćeš. 24 inča 4K u premium color i dalje košta 800 evra, iako je stari model. Ako hoćeš veće ... pa plati. Samo, to više nije egzotika već postaje standard. Sad što smo zemlja sa ovakvim primanjima, ,to je drugi problem. Ali to ne znači da ne treba da gledaš gore. A mnogo je bliži papiru. 2414q ima 183ppi, dok 2713 ima 109ppi. Prvi je iznad granice 150ppi, a drugi ispod i to primetno. Oba imaju premium boje. A cena nije baš toliko različita. Lično već preko 2 godine gledam u taj 2414q i nemam primedbi, osim što nekad izgubi link, pa pali i gasi, ali to im je boljka. Novi model nema tu manu ali ni tako dobre boje.
 14. Nije da skrećem temu, ali 4K pa na više bi trebao biti standard u rezoluciji. Ovi manje rezolucije deluju kao pokvareni pored ovih, krzava slova, vide se linije (iskustvo više nas) ... tako da bi i to trebalo uzeti u obzir. Za profi ljude je 5K, npr ovaj Jedini problem je cena koja nije baš mala. Ali ko hoće vrhunski stremi ka tome. Ostalo su kompromisi. I da, živimo tu gde živimo.
 15. Odličan panel uz par soft bubica ima 2414q, ali nov i dalje drži cenu. 10bit panel u 4K. Moja preporuka, ako nije premali i preskup.
×
×
 • Create New...