Jump to content

Thermal Power

Članovi
 • Posts

  12
 • Joined

 • Last visited

Reputation

0 Neutral

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Godra
 1. I termalne ploče imaju deklarisanu tiražnost na 200.000 - KODAK PTP, FUJI LH-PJ, NI2... Agfa ima ploču Energy Elite do 350.000! Ovde se nismo razumeli. Mislio sam da postoje i termalni CTP sistemi koji ne mogu da osvetljavaju baš svaku termalnu ploču, tj. nisu kompatibilni sa svakom pločom. O violetu nisam ni govorio. Hteo sam da razraničim termalne ctp uređaje pojedinih proizvođača. A znam da npr. Reprograf ne može nijednu ploču sem Fujijeve da osvetljava na svom Violet ctp-u. Opet mislim na nabavne cene ploča. Ova tvoja analiza jeste dobra, ali opet može da se ode i dalje u širinu. Dao sam samo realan primer. Em su ljudi profesionalci, em imaju Mercedes od CTP-a. A što se tiče velike cetvorke, pre bih rekao velika trojka jer FUJI sve više zaostaje.
 2. Prvo, nije tačno da veću tiražnost ima Violet ploča. Sword Ultra KODAK-ova ploča radi do 400.000 otisaka, dok nijedna Violet ploča to ne može. Ne moramo da ispitujemo, nego da vidimo zvaničnu brošuru za ploču od svakog proizvođača ponaosob. Termal nije dva puta skuplji, to je samo loš argument prodavaca Violeta. Pouzdaniji je termal jer varijacije koje imaš u radu i okruženju (temperatura, svetlost) daleko više deluju na violet ploče nego na termalne ploče. Zapamti jedno, kod termalnih ploča nemaš preeksponiranje i podeksponiranje. Uglavnom termalni CTP sistemi imaju mogućnost da rade sa pločama više proizvođača. Neki imaju širi opseg, neki manji. Violet ploča je skuplja od termalne ploče. U CG imate već jedan termal, pa ih pitajte kako su zadovoljni podrškom i servisom. Najvažnije je imati pouzdan uređaj, s njim ni podrška nije toliko veliki bauk, bez obzira na udaljenost. Za tačku od 6 microna nisam čuo, voleo bih da mi je pokažu. Pozdrav
 3. Nije mi jasno da li nameravas da kupis proofer ili ti treba neka firma koja radi uslužno? U Beogradu ima nekoliko firmi koje rade uslužno probni otisak i B2 i B1. Mislim da je najbolje da imaš vlastiti proofer (ne znam na kojoj si lokaciji), a ako te nešto u vezi toga interesuje javi se na pm. Pretpostavljam da ti teba proof za impoziciju, tj. da utvrdiš da li postoje greške. To bi trebalo da bude najjeftinija štampa jer se radi sa manjim utroškom boje i jeftinim papirom. Postoje i opcije da radiš kvalitetne poslove u smislu formiranja Color managment-a. Naravno, aktuelna je i najskuplja varijanta, sertifikovani probni otisak. Korišćenjem te opcije mogao bi privući agencije koje sve češće privlače strane firme koje traže isključivo sertifikovan probni otisak.
 4. Mislim da si pogrešio temu. Pričali smo o kvalitetu, poredili smo tehnologije. Ti pričaš o isključivo komercijalnim stvarima, a mislim da to ovde nije tema. Što ne znači da ne možemo da diskutujemo i na tu temu, ali onda će biti prepuna subjektivnih doživljaja. Ova tema treba da bude priča o kvalitetu, jer cena termala će dugo biti veća od cene violeta, i tu nema zbora. Zato smo poređenjem tehnologija i došli do malo težih reči, ali mislim da neko sa strane može izvući neke zaključke iz rasprave. Ja i dalje pozivam pobornike violeta da se uključe u raspravu i daju kontra argumente. Zdrava rasprava nikome neće škoditi. Pozdrav
 5. Evo jedan koristan link o konstrukciji CTP sistema http://glossary.ippaper.com/default.asp?re...edge/article/86
 6. Nijedan argument nije dat zbog čega je rasterska tačka kod Violeta bolja nego kod termala. G-dine Kograf, jedno je vizuelni subjektivni stav, a drugo objektivni, egzaktni i merljivi izraz. Pošto vi očigledno nemate argumente, daću Vam ih ja. Dot gain kod Violeta je veći iz više razloga. Jedan od njih je spektralna osetljivost i prag osetljivosti šihte. Kod Violeta je to raspon talasne dužine, dok kod termala isključivo temperatura. Izvor svetlosti nije idealan, snaga kod violeta mnogo manja, ploča mnogo osetljivija i rasipanje svetlosti daleko veće. Iz tog razloga rasterska tačka je veća nego kod termala jer kod termala je potrebno da se postigne određeni prag temperature, tako da je disipacija energije znatno manja. Zbog toga je kod violet tehnologije krajni efekat usled neodgovarajućeg razvijanja drastičniji. Takođe Violet CTP ima interni bubanj za osvetljavanje ploča. Ja bar nisam čuo za Violet CTP sa eksternim. Ako postoji, neka me neko ispravi. Interni bubanj ima svoje nedostatke u odnosu na eksterni bubanj jer je izvor svetlosti pozicioniran na većoj udaljenosti. Samim tim i slabiji. Brzina obrtanja je veča i utiče da ceo sistem bude nestabilniji. Kod eksternih bubnjeva glava ide u liniji i sistem je dosta stabilniji za rad. Kod Violeta imate dnevnu kalibraciju sistema, kod nekih termalnih uređaja I klase ta kalibracija ne postoji!!! Cene glava - violet nema glavu već diode. Glava je daleko pouzdanija nego sistem sa diodama, duži je i vek trajanja. Violet CTP sa 30mW mogu da rade fotopolimerne violet ploče. Jedno su činjenice, a drugo vlastita iskustva koja mogu da budu često i subjektivna. S jedne strane dobro mogu da rade i violet CTP i UV CTcP sistemi. A pričati kako je termal otpad, to je već bezobrazno. Pozdrav Mr Bigu i redapplue koji su izneli gole činjenice. Očekujemo teorijsko obrazloženje mr Kografa oko rasterske tačke.
 7. 100 i 200 ploča dnevno?! Mislim da znam koja ste štamparija, i prilično sam siguran da te kapacitete nemate. Negativ ploče u vašem sistemu su najbolje rešenje, a vi i dalje koristite pozitiv ploče. I termalni CTP može da osvetljava negativ ploče, to ne vidim kao neku prednost CTcP sistema. Što se tiče nabavke ploča za termalne CTP sisteme, danas ima nekoliko dobavljača koji imaju stabilne lagere i uvek dovoljno ploča na lageru. Ovo je tačno, svaka štamparija zna gde joj je mesto i koje su joj mogućnosti. Sve velike štamparije kod nas koje kvalitetom i uslugom efikasnog završavanja poslova štampe predstavljaju lidere imaju termalne CTP sisteme. CTcP je dosta jeftiniji, ali opet, svaka roba ima svog kupca. Neke će i Yugo zadovoljiti, dok drugi ipak više vole mečke.
 8. O održavanju Violet CTP sistema i termalnih CTP sistema, iluzorno je pričati. Nije sve u ceni glave, treba sabrati koliko traje glava na violetu koliko glava kod termala. Gama je najbolji primer. Pitajte ih koliko ih košta glava i koliko su imali problema sa CTP-om. Uostalom, vidite koje CTP sisteme imaju najbolje štamparije u Srbiji i sve će vam biti jasno. Termal je lider i tu nema zbora. Pomenuta je Hrvatska, nema potrebe, i tamo je termal ubedljivo lider. Tako da g-din koji traži CTP za svoju štampariju treba da ode i sve isproba i da odabere pravi CTP za svoju štampariju. Samo jedno pitanje za G-dina Kojića: Gde ste radili ploče na termalu pa ste videli da je rasterska tačka bolja na violet pločama?
 9. Koliko ja znam, CREO ploču ne možeš da pečeš, dok KODAK Electra Ex možeš. Slažem se sa MR Bigom da je problem do razvijanja, jednostavno, kod vas to nije najbolje podešeno. Zar niste dobili potrebne parametre od prodavca?
 10. Mr Big je stvarno bio iscrpan, sve pohvale. Oprema termalnog CTP-a i nije više tako skupa kao što se čini, jer treba sve faktore uzeti obzir koji idu uz kupovinu termalnog i violet CTP uređaja. Sa violetom imate česte probleme, svakodnevne kalibracije uređaja, posebne uslove, veći dot gain. Prva tehnologija koju je Mr Big pominjao je ekološki neprihvatljiva i ide u istoriju polako, dok nova UV tehnologija koristi fotopolimerne ploče koje su nešto jeftinije od silver ploča, ali rasterska tačka koju postiže termal i violet ne mogu da se porede. O stabilnosti samih uređaja neću ni da pričam, proverite sa korisnicima koliko su zadovoljni i kakve probleme imaju. Studiji koji rade uslužno su prepoznali prednost termala i zato najveći rade na termalu (Gama, Lazić, DC, Error Design). Reprograf je hteo da pravi kompromis sa novim FUJI violet CTP uređajem jer je jeftiniji. Zato ga i košta svako stajanje mašine jer violet CTP uređaj zahteva mnogo više pažnje i održavanja. Drago mi je da se povela priča oko ovih uređaja jer ih je sve više i jednostavno, tendencija je da ih bude sve više i da korisnici prelaze sa filma na digitalne ploče.
×
×
 • Create New...
powered by