Jump to content

jovbranko

Članovi
 • Content Count

  4,256
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About jovbranko

 • Birthday 08/19/1973

Contact Methods

 • Website URL
  https://internetkursevi.com/

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Beograd
 • Interests
  Sve vezano za kompjutersku grafiku i grafiku uopšte. Sviram gitaru, bavim se plesom, bivši sam sportista. Najvise, ipak, volim da pricam viceve i to sto drzim casove iz grafickih programa.

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Branko Jovanovic

Recent Profile Visitors

17,580 profile views
 1. Kad skenove tih crno/belih fotografija obradiš, samo ih konvertuj u Grayscale a ne u CMYK i tako snimi. Ako je slika Grayscale, nema razloga da "povuče" u neku boju, jer se grayscale štampa samo iz crne. Pozdrav.
 2. @darkesha Niko ovde ne priča o zabrani kupovine software-a jer Adobe software, nije zabranjen za kupovinu u inostranstvu. Ali ako jesi kupio u inostranstvu, onda si dužan da ocariniš ono što unosiš u zemlju. Postoje i globalni dileri Adobe software-a, koji su autorizovani da prodaju software na celoj zemaljskoj kugli. Ako nema nešto kod lokalnog dilera, ima kod globalnih. Pošto postoji više njihovih zastupnika u našoj zemlji, nema razloga da bilo ko razbija glavu dal' je nešto logično ili nije, jer svako može da okrene telefon i da pita šta mu nije jasno. Ako se nekome ne svidi odgovor
 3. @DrBouz To dal' tebi neka priča drži ili ne drži vodu, nema nikakve veze sa zakonom i ne oslobađa te krivice ukoliko prekršiš isti. Umesto da mozgaš dal' drži vodu, odeš lepo i raspitaš se do detalja u poresku upravu. To je jedini pravi način. Pozdrav.
 4. Za UK: https://www.adobe.com/uk/products/photoshop...icing-info.html Za nemačku: https://www.adobe.com/de/products/photoshop...icing-info.html Mađarska: https ://www.adobe.com/hu/creativecloud.html...H&mv=other itd... Pozdrav.
 5. Thur je u pravu. Tako plaćen software je nelegalan. 1. Sama firma Adobe određuje način plaćanja i cene za svaku zemlju. ISKLJUČIVO ameri imaju takve cene koje pominjete. Svi ostali u svetu imaju veće cene, čak i u UK sa kojima USA ima "specijalne veze", kako to kažu političari. Negde oko 25% zemalja sveta (naravno najrazvijenijih) može da kupi software preko njihovog sajta. Ostali mogu isključivo kroz njihovu dilersku mrežu. Dakle, tvoj prijatelj treba da kontaktira nekog od dilera Adobe software-a i preko njih kupi software. Takva su pravila, koja su postavili ljudi iz same firme Adobe.
 6. Vrednost ti sam moraš da proceniš. A gde bi mogao da ponudiš? Verovatno da ljude kontaktiraš lično ili da daš oglas. Uzgred, koliko ja znam, firme za karte gradova, uglavnom, kontaktiraju Geokartu jer je to jedna od njihovih osnovnih delatnosti. Pozdrav.
 7. I ja sam napisao kako stvari funkcionišu u praksi. Samo kažem da to ne znači da tako treba, a pogotovo ne da tako propisuje zakon, neko telo ili bilo ko. To što su oni opisali znak u par rečenica, ne znači da je to upustvo za dizajnere da treba da ga crtaju. To su raznorazni diletanti izvukli svoje naopake zaključke, koji nemaju veze sa istinom. Ili ako hoćeš drugačije, postoji Zakon o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije, na sajtu Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo. Možeš da ga pročitaš na linku: Zakon o upotrebi grba, zastave i himne Videćeš da je i u ovo
 8. Iskreno, sve to što si čula od dotičnih je gomila gluposti i tako stvari ne funkcionišu. Sticajem okolnosti, i ti si na osnovu informacija (gluposti) koje si čula, zaključila da stvari treba tako da funkcionišu, ali to jednostavno nije tačno. Dotični, sa kojim si razgovarala, očigledno nema pojma o čemu priča, iako je zaposlen u toj ustanovi. Trebalo je da tražiš da popričaš sa višom instancom. Ne kažem da bi i oni znali šta treba da se radi, ali u državnim firmama/telima radi gomila nesposobnjakovića koji se u svoj posao razumeju čak i manje od klijenata. Taj logo je završio negde u neko
 9. Ili si ti nešto pogrešno shvatila ili ja nisam uspeo da nađem gde se ovde zahteva/traži od da firmi da same "prave" ovaj znak... Pozdrav.
 10. Gledaj uvek da naplatiš svoje vreme i amortizaciju opreme (ako to računaš). Naplata po frame-u, sekundi i sl. su najobičnija glupost, jer nisu svaki frame niti svaka sekunda isti. Cena sata za kreativne delatnosti se kreće od 10-15 evra na sat. Da li ćeš da dižeš ili spuštaš cenu iz raznoraznih razloga je tvoja lična stvar. Takođe, jasno stavi do znanja klijentu da i svaka izmena košta, tj. što više posla imaš, više ćeš naplatiti i obrnuto. I, moj lični savet, ništa bez avansa. Uzmi makar 25-30% unapred. Ako isplate, to znači da su koliko-toliko ozbiljni u nameri da se posao uradi. Ako ti ne i
 11. Probaj sa ovim uputstvom, kako da podesiš belu. http://blog.jakprints.com/how-to-setup-whi...-adobe-indesign Pozdrav.
 12. Myriad Pro Normal ne postoji. To je Adobijevo pismo i na njihovom sajtu možeš da nađeš kompletan spisak rezova ovog pisma: https://typekit.com/fonts/myriad Ako je, ipak, u pitanju Regular, on se dobija sa svim Adobe CC aplikacijama. Dakle, ako instaliraš makar Ps, Ai, InD ili neku drugu, imaćeš i Regular rez. Pozdrav.
 13. @gasimetrija Ja bih poručio recezentu da se on drži svog posla, a da lekturu i korekturu teksta ostavi drugima. Ili još bolje, pitao bih ga kad tačno je to izbačeno, pošto on kaže "odavno". Jel' to negde u prošlom, pretprošlom veku ili kad? Pozdrav.
 14. Treba da ima stranica koliko klijent kaže. Broj treba da bude deljiv sa 2 pošto papir ima 2 strane. ;) Da li će biti deljiv sa 4, 8 i sl. zavisi od klijenta i njegovog dogovora sa štamparom. Zadnji časopis na kome sam radio je imao br. strana deljiv sa 16. Pozdrav.
×
×
 • Create New...