Jump to content

CortoM

Članovi
 • Posts

  388
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by CortoM

 1. Najzad neko da se poduhvati 3d stripa kod nas. Puna podrška, čekam da vidim još. 'Rani radovi' na domaćoj sceni za dalju inspiraciju, da znaš da nisi usamljen B) https://www.facebook.com/photo.php?fbid=191...e=3&theater
 2. ??? Posvećen je znanju i besplatnom učenju preko neta i nije sajt nego blog na blogspot.com http://logoetika.blogspot.com/2012/12/besp...-internetu.html :rolleyes:
 3. Upravo, a konkretno i znam momka koji je to postavljao za druge! Webgraph mu nije zanimanje, ali uči sve pa će i to naučiti i deliti dalje kao što deli znanje iz svoje oblasti. Za respekt i primer! B)
 4. Gomila korisnih proverenih linkova o on-line školama i kursevima, koji su sakupljeni na domaćem blogu! Besplatno obrazovanje na internetu za XXI vek. Potražite linkove i info o školama, fakultetima, kursevima, gde i šta, sve ima, pitajte: http://logoetika.blogspot.com/2012/12/besp...-internetu.html Mnogi se pitaju kako da dođu najbrže a i najpovoljnije do raznih znanja, zanata, tehnika. U savremenom informatičkom društvu stigli smo do tačke kada se praktično sva znanja mogu naučiti on - line. Ne koristiti to a imati mogućnost, nije baš mudro & preporučljivo u novom dobu kojem svedočimo. B)
 5. Gomila korisnih proverenih linkova koji su sakupljeni na domaćem blogu! Besplatno obrazovanje na internetu za XXI vek: http://logoetika.blogspot.com/2012/12/besp...-internetu.html
 6. hee, da! čestike!!! Baš su te pohvalili posebno, i zasluženo, nego kako nađe tog tipa? Još radiš?
 7. Sad je pitanje ko u kom veku živi. <_< U ovom trenutno ima baš sve što poželiš da nađeš i naučiš on-line a mnogo je primerenije savremenim zahtevima. Fakultete i to dobre možeš tako da završiš, kamoli li ne tehnike koje devojci trebaju. Škola ti je potrebana za osnove a ona to svakako ima sa završenim zidnim slikarstvom, ostalo je tehnika i bolje da uči od najboljih ono što želi i što misli da može da radi. XXI century...foxes B)
 8. Hee, nije jedini, ali jeste najveći i najorganizovaniji. Plus štiti autore. Nema beneficija, samo još veći rad. Manji fee dobiješ na veće poslove od preko 3000-4000 kako mi se čini i to tek kad se pređe 'crta'...bilo je takvih. Za to su najbolji poslovi oni koji traju, tj. gde se dodaju poslovi - 'milestones'. Sa druge strane, ne razmišljamo mnogo o % koje uzimaju, jer odrađuju posao, a na cenu koja nam odgovara, dodamo njihov %. Hvala na čestitkama B)
 9. Iskrena preporuka - najbolje da koristi on-line video tutorijale, jer za sva ima dobre primere. Sama zna šta bi želela i šta je najviše interesuje da radi i uči. Ako dobro zna engleski, bolje je da uči od najboljih na svetu i njihove cake, umesto od domaćih dunstera. Da neko od njih stvarno vredi i zna da radi, radili bi nešto konkretno, ne bi predavali u kurs školama. Bolje je i da plati neke video tutorijale ako nema free na piratskim linkovima, i ovako će bez obzira na ma koju školu morati posle sama da radi i da priprema dobar porfolio. Najolje da počne odmah, vežbajući, osnove ima. Nisam protiv škola, naprotiv, ali ako imaju smisla i vrede. Ja sam sve što sada radim naučio van i posle školovanja, a osnove naravno tokom škole i studija. Sve najbolje, B)
 10. Hvala, @Fantasy evo linka sa svim nagradama postavio sam i u 'massive issue' ali niko nije video ili ih frilansing ne interesuje? Kad stignem od posla, zakačiću i ceo video sa dešavanja, kako rekoh ima dasta korisnih informacija. Pozdrav svima i podrška da se udružujete i da zajedno nastupate na on-line tržištu. B) ps. ko god misli da ima znanje, kvalitet i upornost da se dokazuje na svetskom tržištu slobodno neka nas potraži, posla ima viška non stop: https://www.facebook.com/Sugarbricks
 11. Prvi Elance 'Work Differently Summit' samit u Srbiji, održan je 12.03.2013 Beogradu, potpuno neprimećeno od medija i ma kog nadležnog iz grada ili države. Gosti - domaćini, Elance, su detaljno izvestili o sjajnom uspehu srpskih freelancera na najvećem svetskom on-line tržištu poslova. U Evropi Srbija je zemlja sa najvećim probojem na tržištu, sa 3 predstavnika među prvih 20 kompanija i pojedinaca u svetu na 'Design & Multimedia' sektoru, i dosta pojedinaca i kompanija u samom vrhu na ostalim oblastima, posebno u programiranju! Trenutno je 12 po Elance rejtingu od svih zemalja u svetu, sa tendencijom daljeg rasta tržišta i usluga. Dodeljene su nagrade za najbolje kompanije i pojedince, a naš autorski Sugarbriks Studio iz Beograda je osvojio glavnu nagradu za kompanije - Elance Team Productivity Award za 2012-13! Hvala još jednom svim saradnicima jer ovo je isključivo timski uspeh, uz napomenu da je jezgro tima napravljeno upravo ovde još davne 2006-2007, dobrim delom baš zahvaljujući DZ i sjajnim session-ima koji su tada postojali! Mnogi su i dalje redovni zonaši, i dele svoje znanje i iskustvo sa mlađima. Video sa dodele nagrada: Zadovoljni smo i što se ideja koja nas je vodila o saradnji i zajedničkom nastupu, koju smo pokušavali i šire da prezentujemo i ovde na Zoni potpuno potvrđena u praksi, pa i više od toga... Zato svima savetujemo da isto pokušaju, posebno ako su početnici. Ne čakajte da posao stigne do vas i da vas domaće gazde ucenjuju, udružite se, a što nas je više dobrih na svetskom tržištu bolje za sve nas pa i celu zajednicu. Ako postoji interesovanje, postaviću narednih dana ceo video sa Elance BG samita, jer ima dosta interesantnih zabeleženih podataka, pretpostavljam za sve zonaše freelancere. Čim mi posao dozvoli... B) Pozdrav svim drugarima, posetite nas: https://www.facebook.com/Sugarbricks
 12. Dragi prijatelji, sinoć je u Beogradu održan prvi Elance Work Differently Summit u Srbiji. Maksimalne pohvale za sve srpske autore i veliki proboj na rejting listama na najvećoj svetskoj berzi poslova - Srbija je 12 zemlja u svetu po rejtingu na Elancu sa najbržim rastom autora i poslova u Evropi! Dodeljene su prve nagrade srpskim autorima, a glavnu nagradu za najproduktivniji studio iz Srbije proglašen je Sugarbricks, već 2 godine medju 20 najboljih studija na Design & Multimedia. Ovo je kolektivna nagrada, i mnogi autrori Sugarbricks-a su potekli, okupili se a i dalje postuju na DZ, posebno na ovom forumu, pa zato hvala svima vama koji ste nas sve ove godine podržavali. Hvala svima jer smo dokazali da JE ideja povezivanja i saradnje samih umetnika ispravna vodilja za XXI vek, tačno kako su to sinoć i direktori Elance-a objasnili - Autor je važniji od kompanija i poslodavaca! B) ps.ako postoji interesovanje postaviću i ovde kompletan video sa sinoćnjeg Elance samita, ima dosta korisnih saveta i podataka za sve freelancere. https://www.facebook.com/Sugarbricks
 13. Potpisujem creatonov komentar B) Sve bolje!
 14. Cool i dalje, a nadam se da se ne ljutiš što sam brljnuo preko tvog rada da pokažem kako može odmah da bude još ekspresivnije, posebno kod ovakvog tipa karaktera...nije svaki detalj podjednako bitan, a karakter zaslužuje drugačiju atmosferu. Trudi se da kod detaljnijih ilustracija razmišljaš kao kad radiš koncepet, već imaš izvor svetla - iskoristi ga do kraja. Pozz B)
 15. heeheee, sjajno...odlična 'mračna grafika' :rolleyes: dodao bih: 'we are here now' ;)
 16. me like :rolleyes: Zjb. nedostatak vremena i udri po stripu, imaš karakterne izražajne likove što je velika retkost i ovde i trenutno u svetu, a za ilustraciju ti takođe srip više znači nego usavršavanje tehnike, to dolazi ionako, razvija se i menja se... Samo napred, ovo je odlično B)
 17. WOW, sjajno! Ikomen ti je dobro skrenu pažnju na lice i izraze, a dodao bih kad već želiš kritiku, što je više nego poželjno za dalji razvoj..: Izbegni likove koje viđamo u 3d radovima i karakterima. Potraži radove dobrih strip ilustratora i zbog izraza i zgog akcije koju je neophodno uneti u vrhunsku ilustraciju. A posebno pregledaj sve što je radio Frazeta, poze, oblike (tu je i preterivao), posebno karaktere i izraze lica. To je ono što će ga uvk izdvajati u odnosu na gomile naslednika, kao što je i njegov savremenik Boris, koji kao da je slikao 3d statične modele... I najbolji savet koji mogu da ti dam - počni da crtaš strip table ili bar skice crteže, to je definitivno ono što trenutno izdvaja vrhunske ilustratore i kod nas i u svetu od ostalih odličnih. 'Elementalist versus Mesmer - Guild Wars 2 Fan Art' je primer gde ti je ilustracija pobedila ekspresivnost ilustracije, pa imaš previše opisa i jendako izdvojenih detalja. Sam centralni deo slike gde će bi delovi likova bili i isečeni je bolja varijanta. neophodan je jedan najbitniji akcenat, detalj, priča...prelistaj Frazetu, biće ti sasvim jasno o čemu pričam. Veliki pozdrav, sa nestrpljenjem čekam da vidim nove radove. B)
 18. vrlo lepo, na ove poslednje samo dodaj po koji akcenat, sitnicu detaljnije urađenu... B)
 19. Extra Mosi ;) I ne trebaju ti klasične škole, sad sve što želiš da naučiš imaš na netu, uči od pravih majstora, a ne ovdašnjih dunstera. B)
 20. Chovasie, potpuno si u pravu, što se ovoga tiče, i čudi me, jer je zvanična "politika" da se uvek odgovara? jer svi smo takođe autori i znamo kako je to. Ne želim da pravdam koji god da je razlog, ali primi izvinjenje od mene a ja ću razgovarati oko ovoga, osnovno je fer odnos, pa ako odgovaramo svakoj šuši sa zapada, naravno da moramo i ljudima odavde... :) Inače cena nečijeg rada nije nikakav problem, ti sigurno zaslužuješ više od prosečnog pa samim tim i takve poslove. Moj drugar iz Kanade radi takođe sa nama i naravno njegova cena je oko 30-35 po satu, za kvalitetne animacije ili shodno tome za ceo projekat...zbog kvaliteta, ne zbog toga što je u Kanadi. Takođe i Josić, njegova cena po ilustraciji je u startu veća od ostalih i ako ga neko traži, to se direktno kaže i objasni klijentu. Naravno mnogo je manje takvih poslova na on-line tržištu, tek po neki, ali pomera se, jače firme dolaze na on-line. ;) Ono što sam hteo da dodam kao info za druge koji pokušavaju na on-line tržištu: Cena koju mi postižemo trenutno je najviša na Elanceu, daleko iznad većine US i EU-studija i neuporedivo sa istokom! Samo po neki Nemac, jedan grčki studio i po neki Rus drže naše cene. To mnogi naši autori mogu da potvrde, dobijemo posao sa najvišom ponudom ispred amera, ruja, Eu, ostale ne pominjem... Neki od naših dizajnera zarđuju po par hiljada mesečno i toliko su traženi da teško postižu trenutne ponde. U 3du i ilustracijama to je trenutno teže iako radimo par najzahtevnijih poslova na elance-u. Sa ilustracijama smo npr. najzad "probili" dosadašnji plafon za cene i oteli neke bitne poslove Argentincima koji tu prednjače prvenstveno niskim cenama i kvalitetnom ponudom. Cilj svih nas je da uvek idemo sa najvišom mogućom cenom a na mnogim poslovima smo probili prvobitnu ponudu, što je retkost na on-line tržištu, ali gomila sa istoka pa čak i sa Balkana, Eu, sada i ameri dampinguju cene, tako da se samo kvalitetom može probiti, ne pilićarenjem kako to ostali rade, ne svi... I još nešto, sve koje smo zvali do sada da sarađuju, bar po meni i ostalima koji biraju saradnike, spadaju u sam vrh domaćeg a mnogi i svetskog stvaralaštva, što letimičan pogled na naše portfolije na Elance-u može da potvrdi, kao i "politiku" zajedničkog nastupa. Mnogi su dugo čekali da ih primete, ali najzad su primećeni i to najviše od svih, pa su stigli i dobri poslovi. Ostali kad nema najbolje plaćenih poslova rade naravno i manje plaćene, jer bolje je biti u poslu, nego sedeti i brojati prazne minute koji su skupi i nenaplaćeni... Sb je uvek otvoren za saradnju, poslovi će tek stizati i biće još dosta oglasa za poslove koje ne možemo da postignemo sa dosadašnjom ekipom. A za svaku pogrešku u odnosima molim sve da odmah skrenu pažnju, da bi se izbegli nepotrebni nesporazumi. Ipak, svi smo mi kolege i sapatnici sa istim problemima... Veliki pozdrav svima i hvala na korisnim kritikama i komentarima podrške, a ko radi taj i greši po nekad... B)
 21. Pošto sam pominjan u par navrata i rečeno je dosta netačnih stvari i prozivanja, pretpostavljam pristeklih iz nepoznavanja činjenica, da objasnim par stvari. Prvo izvinjavam se i Hronicu i Abiju za nesporazume. Takođe je bio još jedan slučaj pogrešnog postavljanja, ali to je sam autor pogrešio pa posle tražio da sklonimo par radova koje nije smeo da postavi. Još pre oko 3 godine i više kad smo prvi put počeli da se udružujemo, javili su nam se skoro svi sa svojim radovima. Kao i uvek sa svima koji su imali određen kvalitet smo uspostavili prvi kontakt objasnili ideju zajedničkog konkurisanja i predložili zajedničko korišćenje radova prilikom konkurisanja. Naš glavni portfolio je direktno na Elance-u a ovi slučajevi su se desili kod portfolija koji su ranije pravljeni i postavljali su se pojdedinačno kao dodatak na samom poslu, kao attach. Za to više nemamo nikakve potrebe, a reč je bila o našem ili pogrešnom razumevanju Abija ili Hronica, greška ali slučajna i ispravljena. Ako ma ko vidi nešto "pogrešno" u našim portfolijima, slobodno nek dojavi, naš je stav da je "reklama radovima" bilo grupna bilo pojedinačna, jako pioželjna za sve nas. Činjenica je da smo prve poslove počeli da dobijamo tek oko godinu dana kasnije, kad smo i koristili neke od ilustracija ili radova ljudi sa kojima smo imali prethodni kontakt. Moram samo da naglasim da nije bilo reči o nameri iskorištavanja, naprotiv, mnogi autori su pozivani baš zbog radova koje su klijenti zapazili u našem Elance potrfoliju! Što je i bila ideja grupe autora iz različitih oblasti koji su oformili Sugarbricks da bi lakše konkurisali ( svako konkurisanje košta od pola do 4 dolara zavisno od veličine početne cene za posao) i da bi zajedno imali bolju ponudu. Svakome ko se javio to je jasno objašnjeno. Sugarbriks je zajednica autora, ljudi koji rade i odvajaju % za dalje konkurisanje i postizanje što boljeg rejtinga na Elance-u i dr. Tek pre godinu dana, smo angažovali jednog ekonomistu, stručnjaka, koji sad konkuriše, pregovara i dobija sve poslove za nas ostale. Svi odvajamo isti % za SB a i za njega 10 + 10%SB + 8,75 koliko uzima Elance. Autori sami nude cenu znajući da se dodaje % i to ide kao cena za klijenta. To mogu da potvrde bar 30ak ljudi koji sarađuju i zajedno čine SB. SB je zvanično registrovan kod nas iako sve poslove obavljamo za strance i iz tog razloga imamo direktora, koji je ujedno i odličan video montažer. Pojavili su se više plaćeni poslovi i tu ide poseban dogovor sa autorom. Rezultat je da smo trenutno 6-ta rangirana kompanija na Elance-u od preko 100000 registrovanih firmi i pojedinaca i da zahvaljujući "pomoći" još par ekipa i pojedinaca iz Srbije, imamo jako dobar rejting na svetskom on-line tržištu. Ako to tehno-menadžerima kod nas smeta, žao nam je ali za razliku od domaćih "agencija" i "studija" mi smo studio sastavljen isključivo od autora i cilj nam je saradnja ne eksploatacija nas samih(?) Čast izuzecima kakva je ekipa oko Choivasie, koji su očigledno drugačiji. Mi se jako radujemo kad vidimo ma kog našeg ili da je uspeo ovde ili napolju ili na on-line tržištu. Smatram da trebamo da sarađujemo i spremni smo da damo i savet podršku svima koji se odlučuju za samostalan nastup na Elance-u ili na nekom dr. job-web portalu. Abi javi se ako ti zatreba neka pomoć. @Chovasie - molim te kaži mi sa kim iz SB-a si imao loše iskustvo ili oko čega? Ja cenim ono što vi radite, bili smo ti i ja u kontaktu oko ZB-a pre par godina, pa me jako interesuje šta je to i kakva saradnja sa SB pojedincem: "Ja na zalost spadam u ljude koji su imali lose iskustvo sa doticno ekipom, ili bar sa pojedincem iz te ekipe posto ne znam bas najbolje nacin na koji se organizuju..."
 22. Ma odlično, originalno, unosiš novi dah, malo mračan, al sasvim odgovara dobu u kome živimo. ;) Jedva čekam da vidim nove radove, a sad kad si "krenuo" samo nemoj da staješ. ZB je čudo u rukama talentovanih ljudi, a svaki dan ćeš otkrivati nove mogućnosti i uživati. B)
 23. Puna podrška ljudi, što više dobrih studija i poslova u Srbiji, bolje za sve. Ako zatreba stručna pomoć ili kvalitetni iskusni umetnici, javite se. Sugarbricks studio je uvek raspoložen za saradnju na dobrim projektima. B)
 24. Hmm, vrlo solidna firma, brine o zaposlenima, topla preporuka. B)
×
×
 • Create New...