Jump to content

NShappy

Članovi
 • Content Count

  3,160
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

3 Neutral

About NShappy

 • Birthday 03/18/1973

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Novi Sad
 • Interests
  Sve što su voleli mladi kada sam i ja bio mlad.

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Popov Miroslav

Recent Profile Visitors

11,144 profile views
 1. Ima svega na BH, nije to poenta naglašavanja koliko toga ima. Sony ima oko 50 nativnih objektiva za FF, i 15-ak za crop. Rade svi FF na crop-u i obrnuto (crop na FF radi u crop modu, s' time da npr. crop 10-18 objektiv na FF već od 15-ak mm pokriva ceo senzor, ima još nekoliko primera...) Prednost Sony-ja je što svi objektivi dosledno i dobro rade, na svim telima, čak i 50/1.8 na najjeftinijem crop telu. Za razliku od Canona npr... 😛 Ok, i duplo je skuplji. Ali nedoslednost rada jeftinih plastikanera na jeftinim telima Canona je nedopustiva u 21. veku, bez obzira koliko su jeftini. Tu je i 20-ak Sigminih od kojih neki nemaju konkurenciju, plus što Sigma gama na Sony telima radi daleko bolje nego na bilo čemu drugom, zbog otključanog protokola. Uglavnom, malo gnjavi Turista koji ponavlja Sony nema objektve, Sony nema objektive, Sony nema objektive, u ama baš svakoj temi gde se spominje Sony. Na to sam replicirao šta sve ima za Sony, a ne kao poziv na dalju raspravu. Ok, nema 85/1.2, koji vrv. ima oko 0,1% svih vlasnika Canon sistema, i koji je verovatno jedini razlog tolike dosadašnje dominacije Canona. Sony istina je, ima užasan support, i generalno, povremenu tendenciju da alavošću u'ere nešto što mu dobro ide. To će im verovatno doći glave. Problem će mu biti i tradicionalnost u glavama korisnika. Onog momenta kada se Canon i Nikon izjednače kvalitetom i ponudom MILC sistema, 99% fotografa će naravno i tradicionalno uzeti C ili N. A Sony neće zauvek moći da ima bolju ponudu.
 2. Da, koji to objektivi fale u Sony sistemu?!? Pogotovo što je Sony otvorio sistem prema third party proizvođačima, te npr. Sigma objektivi uvek rade kako treba na Sony telima. Na BH photo, za Sony E mount, (kada se eliminišu kit ponude) ima 259 objektiva koji idu na E mount (ok, ima duplikata, ima ono crni/srebrni, ne znam koliko ima pojedinačnih ponuda, ali ima ih mnogo...) Ali ajd' sad', turista već odavno fura Guru fazon, tako da ne vredi mnogo se raspravljati... 😛 Što se podrške tiče, slažem se da je Sony loš. Njima je podrška zasnovana na istom lancu koji podržava i televizore, MP3 player-e, fržidere i mikrotalasne furune. Potreban im je nezavisni support sitem od ostatka Sony grupe.
 3. Korupcionaška afera u Olympusu nije tajna. Spominjali smo je već ovde. Ona jeste jedan od važnih uzroka propasti Oly-ja. Ali preživeli bi oni aferu da je prodaja aparata na nivou 2010. godine. I tada je Oly van Japana, bio statistička greška u poređenju sa Canonom i Nikonom. Sada, kada je i kod njih prodaja 10x manja nego pre 10 godina, odnos je tu negde. Plus boom Sony-ja. Neko čije je odeljenje razvoja i proizvodnje (Olympus) manje od Sony-jevog ili Canonovog odeljenja za pakovanje, plus gubici koji se vuku od afere, naravno da ih više nema. Na ovom forumu, ni u najzlatnije doba Olympusa, ni 5% članova nije koristilo Oly. Zbog afere?!? 🙄 Na kraju krajeva, afera je bila pre skoro 10 godina. Nije bila juče. Šta će biti s' Pentaxom ili Panasonicom?!?
 4. Paaa, ne baš, po tebi. Tema ove teme je propast Oly-ja i stagnacija u prodaji naprednih fotoaparata. Naravno da će naprednim i zahtevnim fotografima, napredni DSLR ili MILC uvek biti ono što mu treba. Ali običnom consumer škljocarima (koji i jesu kupovali 90% ukupne prodaje fotoaparata tokom booma digitalne fotografije), telefon je danas dovoljan fotoaparat. Da se fotoaparati prodaju onim intenzitetom kao pre 10-15 godina, ne bi bilo zime ni za Oly, ni za Pentax, Panasonic, da ne pričamo o CanoNikoSony trojcu. Smanjena prodaja fotoparata (onima kojima je dovoljan telefon), sigurno negativno utiče i na ukupan razvoj, ulaganja, cene, konkurenciju fototehnologije i fotokompanija, što opet, ne odgovara nama, malo zahtevijim korisnicima. ...mislim, to je tema ove "kuknjave" za Oly-jem. Brutalni pad prodaje fotoaparata u poređenju sa pikom prodaje digitalne foto ere, a čemu su jako doprineli baš telefoni.
 5. Zvuči odlično, ali mislim da je ovo veoma komplikovano, i da je zbog toga Sony odustao od takve ideje. Podržavati i u kontinuitetu razvijati neki operativni sistem koji bi se vrteo na aparatima, koji bi imao kompatibilnost između više i vremensko i klasno različitih generacija kamera kod istog proizvođača, mislim da uopšte nije jednostavno, iz IT ugla proizvođača. Možda, kada bi se na kamerama vrteo npr. Android, priča bi imala smisla. Ali da Sony stoji iza složenog sistema tipa OS + store za samo njegove kamere, bojim se da je posao preglomazan čak i za moćni Sony (koji ipak nije toliko moćan). To bi moralo biti nešto slično mobilnim OS-ovima, a vidimo kolliko su iOS i Android zapravo džinovski projekti, mogući samo zbog stotina miliona jedinica koje se prodaju na godišnjem nivou. Bilo je nekih rummora da će se neko izbaciti kameru sa Androidom, ali vidimo da za sada ništa od toga. Možda, jednog dana... Panasonic i Samsung su imali tako nešto, mada, to je više bio telefon zalepljen za leđa kompakt fotoaparata.
 6. Ima mnogo takvih gimmick-a na raznim tehničkim uređajima, ali jasno je da takve opcije nisu game changer. Možda su nekom korisniku veoma korisne, ali verujem da ih bar 90% njih nikada i ne upotrebi.
 7. ...još malo razmišljam, dojmim se da je jedan, industriji "veliki problem", to što napredni amater može bez problema jedan solidan crop DSLR ili MILC da koristi 10-15 pa i više godina. Kada je prošao onaj prvi hype digitalne fotografije, škljocanja na sve strane svega čega se stigne, napredni fotoaparat se seli u orman, i koristi retko i sporadično. Za to retko i sporadično, dovoljan je i neki pre 10 godina kupljeni DSLR/MILC sa 2-3 objektiva. Verujem da je bar 2/3 do sada napravljenih naprednih digitalaca i dalje živo, i uzima se u ruke s' vremena na vreme. Takvi korisnici nemaju potrebu da kupuju novi. Nije napredak baš toliki da bi se videla razlika, niti je korisniku stani pani da kupuje novo telo zbog tih 4-5 korišćenja godišnje. Vidim to na svom primeru. U prevodu, tržište se zasitilo.
 8. Ima mesta za crop na tržištu. Amaterima i ostalim nezahtevnim korisnicima koji ipak žele nešto više od telefona, treba da postoji nešto između telefona i FF sistema. Slažemo se da na tržištu nema mesta za osnovne kompakte, ali ne želim da mi jedini izbor osim telefona, bude neki FF. Možda ovde na forumu sada vise samo profesionalci ili baš napredni ne profesionalci, kojima je FF jedini dovoljno dobar izbor, pa se stiče utisak da nema potrebe za bilo čime ispod tog nivoa. Ali daleko je od istine da ne treba. Ja često putujem poslovno, i sa sobom vučem crop MILC sa 2-3 objektiva, i bio šta slično u FF formi je 3x glomaznije. Postoji težinska i zapreminska granica preko koje je fotooprema najglavnija, osnovna i praktično, jedina stvar koju vučete sa sobom. Ispod te granice, fotooprema nije toliko ograničavajuća. U bre, u pravu si. Taj skandaj je bio 2011. Ja mislio da je bio mnogo skorije. 🤔
 9. Da tačno, Oly je imao neku strašnu ekonomsku aferu pre nešto godina. Pala i neka hapšenja. Posle toga, nisu ni predstavljai ništa vredno spomena.
 10. Voleo bih da si u pravu. Sad se setih da i Panasonic podržava m4/3 sistem. Ali izbacili su na tržište i full frame sistem. Šta li će biti s' njima?
 11. 😛 😄 +1 😆 ...turista veći navijač od Guru-a. Canonu, a pogotovo Nikonu, malo se zaljuljao tron od kada se Sony razmahao, i dok su na dušeku od lovorika čitali po forumima kako je samo DSLR ono pravo. 😛 Ok, bar su na iskustvima drugih videli koji MILC koncept treba da se gura dalje. Ako se opet učvrste na tronu, jao nama sa budućim cenama. 😮 A jao nama i sa daljim razvojem, ako konkurencija krene Olympus putem. 😮 Mislim da se svet vraća na vreme pre digitalaca. Fotoaparati su se kupovali i menjali jako retko, većina je uzimala što jeftinije kompakte (ili Smene 8 (danas recimo pandan telefonima)) pa ih još i koristila decenijama, a valjane fotoaparate su uzimali retki napredni amateri, a one najbolje uglavnom samo profesionalci i retko koji imućni amater. A i oni su isti koristili dugi niz godina. Godišnje proizvodne serije su bile u najboljem slučaju četvorocifrene. Dakle, proizvodne serije valjanih fotoaparata će se višestruko smanjiti, što će naravno, i cene pogurati ka gore. Slučaj od pre 10-ak godina, koji sam video u Nemačkoj, u Media Markt-u izvuku paletu DSLR kit sa dva objektiva, razgrabi se za po sata, oni izvuku novu paletu... ...to se neće više nikada ponoviti. :(
 12. Hm, tužno: https://www.benchmark.rs/vesti/olympus_napusta_trziste_foto-aparata-84424 Nije mnogo čudno, lutaju već neko vreme. Zabetoniranost za 4/3 format senzora ih je zabetonirao tu gde su. Očekujem uskoro slične vesti od Pentax-a. Panasonic se batrga, izdali su sjajan full-frame sistem sa sjajnim telom i senzorom, ali kasno je sada da se gradi sistem od nule. Zaista mi je teško da shvatim da nisu na vreme prepoznali potencijal bezogledalnih fotoaparata i tromost vodećeg dvojca, i uradili ono što i Sony. Verovatno su čitali Zonu. 😛
 13. Minolta prodata. Ostao Sony, 70€
 14. Na prodaju Sony HVL-F20M, i Minolta 5600HS. Sony radi nativno na novijim Sony aparatima sa multi shoe, a radi i kao WL komander za spomenutu Minoltu. Minolta radi na Sony hot shoe starije generacije, i na Minoltama. Takođe radi kao WL master i WL slave na starijim Sony telima. Prodaju se u kompletu, jer smo tako imaju punu kompatibilnost sa savremenim Sony telima. Zajedno lepo rade WL u svim TTL modovima, uključujući i HSS. Minoltu najčešće postavim negde da bije u plafon, i savršeno i dosledno osvetli celu prostoriju. Minolta je stara 10-ak godina, ali je jako malo radila. 2-3x je potrošen set baterija u njoj. Nikada nije rađen bracketing, niti fotografisanje u teškim uslovima. Sony je noviji, i takođe je jako malo radio. Obadva blica su savršeno ispravni. Minolta je u savršenom fizičkom stanju jer je uglavnom stajala kod kuće. Sony ima neznatne tragove korišćenje jer je uglavnom putovao u torbi. Sony ima kompletno fabričko pakovanje, ali Minolta ne. Izgubljeno je u selidbi. Uz nju se dobija torbica i nogica za stajanje na stolu (na slici). Prodaja odvojeno moguća samo ako se prvo odvojeno proda Minolta. Prednost kupcima koji bi sami došli po bliceve, negde u Novom Sadu. Moguća je svaka proba. Kupcima u NS i okolini, mogu doneti na kućnu adresu. Cena bi bila 140€ za oba. Kontakt prvo na PP
×
×
 • Create New...