Jump to content

foxbunny

Članovi
 • Content Count

  16
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About foxbunny

 • Birthday 07/11/1981

Contact Methods

 • Website URL
  http://foxbunny.tumblr.com

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Beograd
 • Interests
  web dizajn i programiranje, web analitika, testiranje upotrebljivosti, SEO, social media, Python

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Branko Vukelić
 1. Znam da je malo bajata tema, ali informacije sigurno nisu postale bajate do sada. :) U svakom slučaju, razne reči imaju razne definicije... u zavisnosti od tačke gledišta. Enciklopedijske definicije sam susretao i ranije, i znam da ih mnogi uzimaju zdravo za gotovo, ali uvek sam imao negde taj osećaj da nešto tu ne štima. Tek nakon što sam se susreo sa web analitikom i konceptom "uvida koji vode ka akciji" (actionable insights), konačno sam shvatio šta tu ne štima. Ne štima taj trip da sam pročitao dobro sročenu definiciju koja zapravo ne govori ništa o tome kako da se to saznanje upotrebi na koristan način. Kako definicija, na primer, Wikipedijina "advertajzinga" pomaže računovođi da obračuna troškove proistekle iz neke kampanje? Kako dizajneru definicija reči "brend" pomaže da svoj posao radi bolje? Itd. Kapirate već. U suštini, svaka delatnost bi trebalo da ima svoj rečnik pojmova koji omogućava stručnjacima da svoj posao obavljaju sa više osećaja za kontekst u kome se oni bave svojim poslom. Dole ću pokuštati da dam primere definicija za koje ja smatram da vrše posao za ljude koji rade u advertajzingu. Naravno, ne tvrdim da su navedene definicije kompletne, niti dovoljno precizne u nekim slučajevima. One su tu radi ilustracije. (Koristite ih na svoju odgovornost!) :D advertajzing Aktivnosti koje u svesti potrošača dovode do povezivanja (i nadogradnje) odabranih reči, slika i drugih čulnih nadražaja sa odabranim brendom (vidi brend). brend Skup svih intelektualnih i čulnih iskustava koje potrošač dovodi u vezu sa određenom pojavom, osobom ili proizvodom. Na brend utiče svaki aspekt nekog entiteta (kompanije, osobe, proizvoda), bilo da se radi o direktnoj komnikaciji sa potrošačima, performansama proizvoda, ili namernim i nenamernim PR-om... identitet brenda Skup obeležja (npr, slogan, logo, kombinacije boja, grafički stil) kojim se identifikuje brend (vidi brend) imidž (brenda) Skup sudova koje potrošač donosi u vezi sa brendom. Ti sudovi su kao neka vrsta prizme kroz koji se posmatra svaki kontakt sa brendom i zbog toga se posmatranje, procena i kontrola imidža smatra jednom od najbitnijih marketinških aktivnosti (ili bi bar bilo dobro da je tako). svest o brendu (brand awareness) Stepen prisustva brenda u svesti potrošača (vidi brend). Ovaj pojam se često i nepravilno zamenjuje potrošnjom proizvoda. konkurencija Entiteti čije aktivnosti imaju potencijal da iznude jednak ili bolji sud potrošača. marketing Skup svih aktivnosti koje dovode proizvod u direktan kontakt sa javnošću. pozicioniranje Relativni odnos sudova koje potrošači donose o određenoj pojavi, osobi ili proizvodu u odnosu na druge pojave, osobe ili proizvode.
 2. Malo komplikovan problem, ali ono. Radi se o ucitavanju CSS i JS fajlova preko PHPa. Recimo imam CSS fajl koji se zove style.css. Namestio sam cache da mu istekne rok trajanja tek 2010, sto znaci da moram fizicki da promenim ime fajla da bih zaobisao cache. Medjutim, nacin na koji radim je takav da bih morao da menjam imena nekih 12 fajlova. Zeleo bih da to izbegnem tako sto ce PHP (ili ko vec) da dinamicki doda datum poslednje izmene na ime fajla i da tako prosledi fajl, a da browser svejedno dobije sadrzaj originalnog fajla. Na primer ovako: style.css ---> loadCss.php ---> style20080105.css ---> browser Osim fizickog reimenovanja fajla, da li postoji neki drugi nacin? EDIT: A, salio sam se! :D Nasao sam resenje... delimicno. Procitam datum poslednje izmene i onda prosledim .css / .js fajl tako da je ime fajla: nesto.css?$datum Browser misli da je novi fajl, a server mu prosledjuje isti.
 3. Dizajnerski govoreći, mnogo je odeljaka. Staro školsko pravilo: nikad nemaj više od 7 kategorija. S druge strane, ne bih znao kako bi vozači mogli drugačije da kategorizuju vozila, pošto ne vozim. Možda bi mogao u potpunosti da zameniš gornji red i donji, tako da se iz gornjeg otvara donji. U tom slučaju bi gornji mogao možda čak da izbaciš i zameniš drop-down boxom ili da taj drop-down ubaciš u polje označeno kao "Brza pretraga", a tom polju daš i druge funkcije u zavisnosti od toga šta sam kliknuo u glavnom meniju. Na primer, ako sam kliknuo unos, onda umesto brze pretrage imam drop-downove sa karakteristikama vozila koje želim da unesem. Celo to polje "brza pretraga" bih možda prebacio levo umesto da se šepuri na sredini stranice. Tako bi imao situaciju gde je glavni sadržaj na sredini stranice što je mnogo prijatnije za čitanje. E, sad. Ako zaista ne želiš da izbaciš kategorije vozila, možda bi mogao da ih prebaciš kao vertikalni meni i da ih staviš iznad brze pretrage. I naravno, sve to pod uslovom da je brza pretraga sa leve strane glavnog sadržaja.
 4. Fora je u tome što ja praktikujem progresivnu izgradnju stranica. Prvo postavim tekstualni HTML (cak bez slika u img tagovima), zatim postavim slike, potom CSS, pa tek onda sve to pakujem svom programeru koji radi DHTML i backend. Pri svakom koraku pokusavam da odradim sto je vise moguce od pocetne zamisli. Takav postupak omogucava (barem ja tako mislim) najvecu kompatibilnost sa raznim browserima, i najvecu semanticku ispravnost stranice. E sad, do sada nisam radio image replacement, ali posto sam vec poceo da se bakcem sa tim, hteo sam da mi i to bude semanticki ispravno. Inace, metod sa CSSom radi 100%, bez obzira na podrsku za JavaScript. Ako nesto radi sa CSSom, onda neću ni da pokušavam sa JavaScriptom. JS ostavljam samo za situacije kada je apsolutno potrebno (animacije, na primer).
 5. Aha, onda smo se razumeli. ;) Ma ja sam malo uprostio ceo primer. Naravno da je cela stvar posuta id i class tagovima, tako da je h1 cist. Necu imati tih problema.
 6. Ili ja nesto ne kapiram, ili taj span samo uvodi dodatni markup koji mi uopste ne treba. Na primer, ako uradim text-indent: -9999px; na roditelja, to je sasvim dovoljno da se tekst otera u p/m, bez potrebe za dodatnim markupom. Markup ostaje identican: <h1><a></a></h1> h1{text-indent: -999px} efekat je isti, to jest, za vizuelne browsere tekst ne postoji. Sam hover se svejedno primenjuje na <a> tag tako da nema nikakve razlike tehnicki. Ili sam nesto propustio? Ili je to stvar ukusa?
 7. Hvala, vili. Uradio sam bez <span> i sve je lepo sljakalo. Jos samo da spojim slike u jednu i to je to. :)
 8. Imam recimo ovakav kod: <h1><a href='neki_url'>Naslov</a></h1> i sad zelim da taj tekst "Naslov" ceo zamenim slikom *bez* javascripta i da ujedno ima posebnu sliku za hover. Za sada sam to odradio ovako: <h1><a href='neki_url'></a>Naslov</h1> h1 { position: relative; width: x; height: y; } h1 a { position: absolute; width: 100%; height: 100%; background: url(nekaslika.png); } h1 a:hover { background: url(nekadrugaslika.png); } Naravno, ovo mi kvari semantiku stranice za tekstualne browsere, sto mi ide na djuru. Da li postoji neko pametnije resenje? Ako neko misli na ovo: <h1><a href='neki_url'><span></span>Naslov</a></h1> to mi nije to, posto hover u IE radi samo na "a" tagovima... ili se varam.
 9. Uzmeš jedan zid (verujem da su gornja i donja polovina potekla sa iste slike), umnožiš i deformišeš tako što rokneš Ctrl+T (transform) i onda vučeš ćoškove *držeći taster CTRL*. Ostatak priče možeš da provališ bez nekog posebnog razglabanja. Samo, loš je kvalitet te slajbe pa ne vidim baš koliko je detaljno rađena. Kada praviš maglu, uzmeš lepo novi lejer, napraviš grubu selekciju i daš joj feather (Ctrl+Alt+D) od oko 50 piksela, a onda unutar nje radiš sa belom četkom.
 10. Ako neko koristi GIMP (he, molim vas bez flejmovanja) da mi može da mi objasni kako se prave GIFovi od transparentnih PNG fajlova? Probao sam nekoliko puta i pročitao neke tektove, ali nisam baš zadovoljan rezultatima... Naime, izgleda mi kao da se gubi efekat anti-aliasinga, ivice postanu preoštre bez obzira na to što je pozadina slične boje.
 11. Ako želiš da isprogramiraš forum od nule, uzmi Ruby on Rails. Sintaksa se uči za nekoliko sati, a imaš brda tekstova baš o temama kao što je izrada bloga ili foruma. Ruby on Rails: http://www.rubyonrails.org/ za koji ti treba Ruby: http://www.ruby-lang.org/en/ koji možeš ovde da probaš bez cimanja: http://tryruby.hobix.com/ i naučiš ga za 20 minuta: http://www.ruby-lang.org/en/documentation/quickstart/
 12. Mislim da ne možeš isključivo sa CSSom. Možeš da probaš ovo: DIV1 --- DIV1a (LEVI) --- DIV1b (DESNI) DIV2 (CENTAR) onda kodiraš tako da DIV1a diktira visinu DIV1, a DIV1b ima 100% visine DIV1 i time si rešio problem. Centralni div ne znam kako ćeš da rešiš, ali kapiram da to nije mnogo teško... Nešto tipa da pozicioniraš DIV1a relativno, a DIV1b i DIV2 apsolutno... Sigurno će neko imati bolje rešenje. ;)
 13. @Shmeker u pokushaju Uzmi the Holy Grenade, izvadi osigurač, broji do 3, kao "1, 2... 5" :D Šalu na stranu, uzmi reset.css iz kompleta YUI i rešiće ti 10.000 problema. ;)
×
×
 • Create New...