Jump to content

CAD Master

─îlanovi
 • Posts

  210
 • Joined

 • Last visited

Reputation

0 Neutral

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Alfa kvadrant

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Pera Detlic
 1. Drustvo hvala na odgovorima! Opcija sa Illustrator-om mi je odradila posao. U Illustrator-u sam text konvertovao u krive, tj. napravio outline iz menija Type, a zatim snimio kao .AI 8 file, zatim importovao u Max, ekstrudirao tekst u njemu u i onda mi je obican Boolean odradio "oduzimanje", tj. busenje rupa da ne budu krzave. Bas je glupo sto Max bez nekog drugog glomaznog programa, poput Illustratora, ne moze da odradi ovo kako treba sa Boolean. Hvala svima na pomoci jos jednom!
 2. Kada pokusam da uradim to sto si napisao AI 8 file sa tekstom da ubacim u moj 3ds Max 2012, nema nista u sceni. Pre toga mi Max ispise poruku: "Improper file format".
 3. Izvini, ali kakva mi korist od Illustratora, kada meni treba 3D model u 3ds Max-u? Celokupan model tj. scena u Max-u je daleko slozenija od ovoga sto sam poslao i naravno potrebno ga je u Max-u renderovati. Da li mozda mislis da se ta slova iz Illustratora nekako importuju u Max? Molim te, pojasni. Nemam iskustva sa Illustratorom.
 4. Pozdrav drustvo! Zna li neko kako da resim ovaj problem sa krzavim rupama koje hocu da napravim u box-u, s tim da rupe budu u obliku slova? Dakle u 3ds Max-u napravim box, zatim otkucam slova u njemu (u Max-u), ekstrudiram slova, a potom sa komandom Compound Object/Boolean/Pick Operand B od box-a oduzmem 3D slova i dobijem rezultat kao na ovim slikama. Dakle krzav, a ne cist. Kako to da resim, da rupe budu kao i ta slova? Font je Times new Roman. Probao sam i sa drugim fontovima, recimo Arial i dobio sam isti krzav rezultat. https://ibb.co/fVioBQ https://ibb.co/jCw8BQ
 5. Pa zar se ne prave na Tajlandu? Tamo je bila ona poplava pre godinu i po dana, koju su proizvodjaci i trgovci koristili kao izgovor da idiotski podignu cene hard diskova. Kakva crna Juzna Koreja? Tamo je radna snaga skupa.
 6. Ako hoces, mozes mi poslati link sa jednim zip file-om na PM. Ti i ja imamo potpuno kompatibilan software za rendering.
 7. Renderi su ti veoma lepi, kao i uvek. A zasto su te hapsili?
 8. Znam da ovo nije strogo vezano za 3D, ali racunam da se ipak ljudi na ovom delu foruma bave i AutoCAD-om. Imam poveci broj velikih i slozenih tehnickih crteza na papiru crtanih kompjuterom, tj. AutoCAD-om. DWG file-ovi od kojih su nastali ti crtezi su izgubljeni (nisam ih ja izgubio). Potrebno ih je doraditi i prepraviti kompjuterom. Precrtavanje je naravno prilicno veliki posao i to mnogo veci posao od te dorade, kada bi se imali prvobitni file-ovi. Da li bi neko mogao da mi preporuci iz vlastitog iskustva dobar program za skeniranje tih crteza i njihovu konverziju u upotrebljiv DWG format? Ja sam cuo za neke takve programe, par njih sam i isprobao, ali su rezultati bili veoma slabi, tj. neupotrebljivi. Unapred zahvalan!
 9. Problem je resen zahvaljujuci ovom programu. Radi brzo i jednostavno. Zahvaljujem!
 10. Pozdrav svima! Za pocetak bih hteo da kazem da ja nisam strucnjak za video montazu i obradu videa. Ja se bavim necim drugim u zivotu. Zato mi nemojte zameriti na (mozda) glupom pitanju. Skinuo sam sa YouTube-a neki video. Koristio sam Real Player SP za tu svrhu. Nakon skidanja iskonvertovao sam taj video iz .FLV formata i .AVI format i na mom kompjuteru sa Windows XP x64 sistemom on se reprodukuje bez problema. Za konverziju sam koristio SUPER v2010 build 48. Napominjem da je taj video besplatan za download i nije pod copyright-om. Usnimio sam ga u .AVI formatu na DVD. Potrebno ga je iz odredjenih razloga pustiti na DVD player-u sa tog DVD-a, ali bar na mom DVD player-u (Kenwood DVF 3400 S) taj DVD ne radi, tj. ne mogu da reprodukujem taj video zapis. Ima li neko ideju sta da uradim da to ipak bude moguce? Izgleda da je posredi problem sa codec-om. Konverzija, snimanje kao DVD video files ili vec nesto drugo... Sta uciniti? Unapred zahvalan!
 11. Isprobao sam Vray 2.00.01 na 3ds max-u 2009 x64. Masina je quadcore na 3 GHz sa 8 GB RAM-a. Vray 1.50 sample: http://yfrog.com/3mvray150j Vray 2.00.01 sample: http://yfrog.com/28vray20001j Na prilozenim slikama se moze videti razlika u vremenu u odnosu na Vray 1.50. Oko 5 minuta je krace, tj. bolje, ali je rasturio Vray materijale iz prethodne verzije Vray-a. Ima li neko ideju zasto? Dakle scena je potpuno ista u oba slucaja. Drugacija je jedino verzija Vray-a. Napomene: Vreme renderinga je dato za celu sliku (1024x768), a ja sam ovde prilozio samo po jedan deo slika zbog autorskih prava itd. U pozadini ove kuce se nalazi proxy drvece, tj. suma.
 12. Koju verziju AutoCAD Architecture koristis?
 13. Command: M (Move) Select: ALL From point: 0,0,0 To point: 0,0,1e99 Command: M (Move) Select P (Previous) From point: 0,0,0 To point: 0,0,-1e99
 14. Molim te pojasni: 1. Da li sva 24 stana imaju razlicit namestaj ili isti tj. slican? 2. Da li sva 4 lokala imaju razlicit namestaj ili isti tj. slican? 3. Da li se dobijaju instrukcije kako se opremaju stanovi i lokali ili to treba smisljati?
 15. Jos dva pitanja: 1. Ako ti musterija iz recimo SAD uplati sumu na karticu u dolarima, kako mozes sa njom kupovati u domacim radnjama (Maxi, Idea, ...) posto su tamo cene robe u dinarima? 2. Ako ti musterija iz recimo SAD uplati sumu na karticu u dolarima, u kojoj valuti ti dobijas pare iz bankomata? U dolarima, evrima ili dinarima?
×
×
 • Create New...