Jump to content

Dusko Jovic

Članovi
 • Posts

  4,434
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Dusko Jovic

 1. U pitanju je osnovni model adaptera, a uz njega ide i pripadajuća futrola. Cena: 150e
 2. Vrhunski ranac u extra stanju. Nema nikakvih tragova korišćenja, nikakvih mana, oštećenja. Cena: 10.000 din. Boja: crna Za više informacija pogledati sajt proizvođača: https://www.vanguardworld.com/products/veo-select-49-backpack-black
 3. ...ja mislim da si se zaj*b'o :mellow:
 4. Extra stanje! Objektiv kao nov. Bez ikakvih tragova korišćenja. Prvi sam vlasnik. Uz njega ide sva prateća dokumentacija, originalna ambalaža i futrola. Godina proizvodnje 2015. Opalio najviše 1.500 snimaka Navrnut na aparat jedno 15ak puta što se vidi po tome kako izgleda navoj na priloženoj fotografiji. CENA: 600 EUR.
 5. Ramone Canon od 5d mkII pa na ovamo to neprestano radi. Sakaćenje aparata je njihova uža specijalnost i na to se ili navikneš ili pređeš na drugi brend. Na žalost ni ti drugi brendovi nisu ni blizu kompletni i uvek ima nešto što fali. Generalno video na R-u je vrlo dobar za ono što meni treba (stock footage). Dual AF mi tu igra bitnu ulogu, a crop me ne zanima puno. Trenutno Sony nema ništa bolje opcije za video sem što nema crop ali R ima bolji bitrate ako se ne varam i ima 4K DCI koji recimo Sony nema (ako se ne varam). Ne pratim puno Sony tako da sam možda nešto propustio. Sve u svemu za mene kompletan aparat iako bi mi recimo 4K u 60fps leglo fenomenalno ali to za sada samo nudi Fuji ali on je van ikakvog razmatranja jer je meni ipak fotografija primarna. I tako... nema savršenog rešenja. Bar ne još uvek.
 6. Mislim da je što se kvaliteta fotografije i videa tiče EOS R u blagoj prednosti u odnosu na MKIV jer novi Digic procesor svakako daje svoj doprinos. Ali naravno, ako su dva slota za karticu nešto što ti definitivno treba izbor je vrlo lak. :) Ne znam tačno zašto si naveo niske temperature? Zbog kartica ili je nešto drugo u pitanju? Generalno posle kraćeg igranja sa R-om moj emišljenje je da je za prosečnog DLSR fotografa ovo jedno sasvim drugačije i prijatnije iskustvo. LiveView prikaz u tražilu je super stvar ako je to tražilo dovoljno kvalitetno. Kombinacija sa RF optikom je sjajna i controlni prsten je fantastična stvar. Postavio sam ga na promenu ISO vrednosti i uz eye i face tracking manuelni mod fotkanja je postao druga dimenzija. Planiram da se malo više aktiviram sa videom i gabariti R-a će mi dati mogućnost da radim i nosim sa sobom drastično manju i lakšu kombinaciju. R će odlično da funkcioniše sa malim Zhiyun Weebill Lab-om. Ogromna je razlika ako pored torbe sa aparatom i objektivima nosim i kofer sa Ronin S-om ili u jednoj torbi za preko ramena nosim aparat, dva objektiva i gimbal težak 700ak grama. :)
 7. EOS R bez razmišljanja. Sem dva slota za karticu i nešto boljeg rafala ne gubiš ništa samo dobijaš. Koristiš oba sistema objektiva bez ikakvih problema što je po meni jako bitno jer prava uzbuđenja tek dolaze. Kažu ljudi skupa RF optika. Pe jel EF optika sa blendom f1.2 jeftina? Pri tome je više nego primetno bolja. Biće vrlo zanimljivo kad krenu da pristižu f2.8 i f4 stakla sa manjim gabaritima. Bolji kvalitet fotografije, bolji video. AF funkcioniše sjajno. Napokon doživesmo i to da više ne moramo da rekadriramo. Da fokusiramo tamo gde hoćemo, a ne onako kako nam raspored AF tačaka zakazuje. ;) Najviše sam se plašio kakav će EVF biti. Na sreću odličan je. Dovoljno dobar da se s njim duže radi bez ikakvih problema. Probao ga unutra i na suncu. Ergonomija odlična čak i za veće šake poput mojih. Izrada takođe odlična. Sve u svemu puška od aparata. Meni stiže moj krajem sledećeg meseca. Planiram da ostavim EF stakliće koje ću polako menjati sa RF modelima kako budu izlazili. Jedino moja stara dobra Sigma 35mm f1.4 ide i umesto nje dolazi RF 35mm koji će mi služiti i za video.
 8. EVF u R-u je bolji od onih u A7III i A9.
 9. Bio sam na prezentaciji R-a. Već sam ga probao. I meni je takođe EVF bio prepreka za prelazak na MILC. Na sreću u slučaju R-a EVF je mnogo bolji u odnosu na sve ostalo što sam do sada probao. Za mene je dovoljno dobro da mi ni malo ne smeta u radu.
 10. Ja ću da apim ovaj R :) probah ga i meni je odličan ;) Dajem im još dva meseca ne bi li najavili nešto još bolje možda. Ako ne bude ništa, a verovatno neće - onda R.
 11. Da, u pitanju je isti drljavi senzor iz 6d2 kome je dodatno poboljšan output novim Digic procesorom. Mislim nije to ni tako loše u praksi. Koliko vidim po mnogima je izlaz iz kamera R sistema do sada najbolji Canonski izlaz kada su u pitanju boje i kontrast.
 12. Trenutno ne postoje jeftina RF stakla ali postoji brdo jeftinih EF pa čak i EF-S stakala koja na novom sistemu rade bez ikakvih problema. Oni svakako računaju na to. ;) Poenta RF kamere je samo nastavak politike sakaćenja aparata koju je Canon doktorirao već odavno. Ništa novo od njih. Sa jedne strane, čisto finansijske, RF može biti odličan potez jer otvara ceo jedan segment tržišta koji je do sada bio rezervisan za Fuji sistem. Jedan Fuji X-T3 sada košta 1.300e a RF će se sa tom cenom pojaviti na tržištu što znači da možemo očekivati da za godinu dana RF nov padne ispod 1.000e. To je strava!! X-T3 jeste kompletniji aparat posebno ako gledamo video ali RF donosi FF senzor i otvara put za korišćenje čitave armade Canon stakala i + je na sve to još i lakši, a trenutno je najlakše FF telo. Znači da budem iskren, da sam neko ko je zamahnuo da kupi Fuji ja bih kupovinu otkazao i kupio bih RF (pod uslovom, opet kažem, da mi video nije zanimljiv). Znači finansijski gledano uopšte ne sumnjam da će im ovaj bogalj od aparata doneti ogromnu zaradu. Sa druge strane mislim da je izbacivanje ovakvog aparata u ovom trenutku velika greška sa taktičke strane jer je njihova sopstvena korisnička baza toliko iziritirana njihovom poslovnom politikom da svako novo Canon telo postaje šampion negativnih recenzija. Zbog tako stvorene mikroklime nezadovoljstva unutar samog korisničkog tela EOS R koji je po meni fantastičan aparat po svojoj pojavi je prihvaćen jako loše. Posle njega trebali su izbaciti neko full pro telo po ceni od 3.200 do 3500e da se malo slegnu strasti i zadovolje želje pa tek onda RF i sve bi bilo ok. Oni međutim na loše prihvaćeni R koga su već obogaljili kada je video u pitanju (ali ne strašno), izbacuju kralja bogalja. Znači finansijski dobar potez po meni ali ujedno jako loš kada je u pitanju odnos sa korisničkim telom za koji oni očigledno ne mare puno, a trebali bi jer evo gledajući strane forume na kojima sam potpisujem da je 50% onih koji su sa Canon sistema prešli na Sony i Fuji uradili to ne zato što u C nisu imali kvalitetan sistem nego zato što su bili iziritirani Canonskim presipanjem iz šupljeg u prazno.
 13. Ajd kad sam već u radnji, a i sticajem okolnosti bavim se profesionalno obradom fotografija da prozborim i ja koju na temu "presetovanja". Preseti su jako dobra stvar i koristim ih svakodnevno. Ok, koristim svoje presete ali zahvaljujući njima uštedim ogromnu količinu vremena jer sam svoje presete podelio tematski i tačno znam šta od kog preseta dobijam uz malu manuelnu korekciju. Meni preseti ne služe da dobijem finalni rezultat već da jednim klikom miša odradim neke stvari za koje bi mi trebalo 15 ili 20 klikova mišem, a da posle toga nastavim "peške" u smeru o kom planiram da odvedem fotografiju koju obrađujem. Dakle, tonalna normalizacija, korekcija senki i hajlajta, osnovni split tone i color grade i sve to se kasnije finalizuje u PS-u. Ista stvar je i sa akcijama u PS-u. Matematika je tu prosta... na 150 fajlova po 20ak klikova mišem = 3.000 klikova mišem. Često na obradu dobijamo pakete po 500-600 fajlova na koje se primenjuje određena manje ili više složena obrada. Prvo što radimo je kreiranje odgovarajućih preseta u LR i akcija u PS-u. Dovoljno je sa tim da se uštedi 1-2min po fotografiji da na kraju to bude impozantna cifra od 500 do 1000min po jednom poslu. Nije nikako zanemarljiva stvar. Dakle ne treba podcenjivački posmatrati nijedan alat. To je ipak samo alat, a na majstoru je da li će ga upotrebiti vešto i kreativno ili će po presetima da udara k'o luda Mara po onoj stvarki. Ima i ona stara dobra poslovica koja kaže... od go*anca se pita ne napravi. Pa ako su fotka ili svetlo loši nijedna obrada tu ne pomaže. Slična stvar presetima u video industriji su lut-ovi ili LookUpTable fajlovi koje profesionalci najnormalnije i najopuštenije koriste sa color grading. Svojevremeno sam slušao neke stare "majstore" fotografe koji su se busali u grudi kako su oni pravi fotografi jer oni njihove fotke ne obrađuju u fotošopu. Pre bih rekao da je tu u pitanju digitalna nepismenost nego fotografska majstorija ;)
 14. Bankrotirali dabogda i kupio ih Olympus :lol: :lol: :lol:
 15. Ostaje im samo muka šta da izbace iz aparata za startnu cenu od cca 3.500e??? :D
 16. Koliko videh u specifikacijama ipak je 1/4000
 17. Sve nešto čekam da izbace neko više pro telo u MILC klasi pa da kupujem onda ili to ili R. Kako stvari stoje, bolje da kupujem R što pre jer će mu ili podići cenu ili će ga povući iz prodaje jer će da shvate da su dali previše za te pare <_<
 18. Kako stvari stoje sledeći FF MILC iz Canona će biti po startnoj ceni od 800e, bez zadnjeg ekrana, dugmeta za okidanje i moći će da snima video samo u 720p sa 19fps. Cool drugari ;) Dodatna oprema: grip od silikona u roze boji koji pored što dobro leži u ruci može i da vibrira. Sve više počinjem da mislim da ovi iz Canona više i nisu u stanju da naprave aparat koji će specifikacijama moći da parira konkurenciji po normalnoj ceni. :blink:
 19. Vrhunski CPL filter. Vrlo malo korišćen. Promer 77mm u Slim varijanti što znači da je pogodan za korišćenje sa ultraširokim objektivima zbog eliminacije vinjetiranja. Stanje extra (kao nov). Dolazi u kompletu sa tvrdom zaštitnom kutijom. CENA: 80e Filter se može pogledati u Novom Sadu.
 20. Vrhunski filteri za landscape fotografiju u extra stanju (kao novi). 85mm x 110mm. Prodaju se samo u kompletu. Gradual ND 0.9 hard Gradual ND 0.6 hard Gradual ND 0.9 soft Gradual ND 0.6 soft Gradual ND 1.2 soft Neutral Density 1.2 85mm x 85mm Uz filtere kao poklon ide filter holder i ring adapteri za objektive promera 77mm i 68mm, a ukoliko su potrebni dodatni adapteri sistem je kompatibilan sa Cokin P pa ih je lako naći. Filteri se mogu pogledati u Novom Sadu. CENA: 170e Sajt proizvođača https://www.formatt-hitech.com/learn-grads/
 21. Volim veliku blendu. Na fotki iznad oštro je upravo ono što treba da bude oštro (oči i usta) jer na njima "leži" izraz. Da granica dubinske oštrine nije krenula ranije na glavi ni prelaz između subjekta i pozadine ne bi bio ovako dobar jer po meni to je upravo ono što čini kvalitetan portret. Ne želim da mi portret izgleda kao da sam ga lepio na pozadinu već da se prirodno stapa sa njom. To sa blendom f1.2 na 85mm izgleda magično kao i f2.0 na 135mm i tu spora nema. Ja uvek preporučim ljudima da ne budu isključivi dok nešto ne probaju jer kada probaju stvari obično izgledaju mnogo drugačije od onoga što su zamišljali. Inače blendu treba koristiti kao i gas na kolima. Brza vožnja je uvek uzbudljivija od one spore i kilave ali ako pritiskaš gas do daske kao nenavid uvek i u svakoj prilici, a da pre toga ne izanaliziraš situaciju dobro - vrlo verovatno je da ćeš se slupati nedge. Ovde već dolazimo i do tačke gde se fotograf (vozač) pita i gde njegovo umeće dolazi do izražaja. Veći ospeg blende, veće mogućnosti fotografa koje on može, a i ne mora znati da iskoristi.
 22. Objektivnost na nivou. :) Da sve ostavimo po strani kad po njima a7III ima bolju ergonomiju i tražilo onda stvarno nema dalje šta da se kaže :)
×
×
 • Create New...