Jump to content

Dusko Jovic

Članovi
 • Posts

  4,470
 • Joined

 • Last visited

Reputation

3 Neutral

About Dusko Jovic

 • Birthday 07/24/1973

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Valjevo
 • Interests
  Digitalna fotografija<br />Takmicarski biljar (9 Pool, 8 International)<br />Ronjenje<br />Planinarenje

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Dusko Jovic

Recent Profile Visitors

7,160 profile views
 1. Što se oštrenja tiče.... Generalno je loša praksa izoštravati fotke u LR ako se planira dalja obrada kasnije. Sharpen uvek treba da bude poslednja operacija u izradi fotografije. Moja praksa je da to ide na kraju i to samo selektivno, nikad cela fotka.
 2. Ne sumnjam uopšte u tvoju procenu obzirom da si fotograf sa iskustvom i znaš o čemu pričaš samo tu treba imati na umu da ipak X-T30 nije high-end Fuji telo, a tebi možda baš treba ono što nude X-T3 i pogotovo X-T4. Jedno vreme sam imao X-T3 i koristio ga uglavnom kao video kameru jer nisam nešto bio zadovoljan sa EOS R-om za video pa sam ga onda znatiželje radi i probao malo u fotografiji. Lepa sprava je to skroz i po meni baš dobar fajl (za crop senzor). Onda sam prelomio da ipak idem na jedan sistem i za foto i video umesto da paralelno gradim dva odvojena sistema i mislim da sam doneo pravu odluku.
 3. Pa dobro, to je poznato. Međutim, ovo je tehnički deo foruma se onda tu zadržavamo na tehnici.
 4. hmmm meni su specifikacije R7... onako. Kad malo bolje pogledaš R7 je u dosta toga iza X-T4 a to je aparat koji je izašao pre 2 godine. Jedina "opipljiva" prednost za wildlife fotografe je veća rezolucija ali i to treba uzeti sa rezervom dok se ne uverimo kakav je kvalitet u pitanju. Do sada, po meni, Fuji X-Trans senzori su bili za korak ispred Canon crop senzora. Što se videa tiče nisam našao u specifikacijama da R7 može snimati FHD u 240fps, a XT4 može. Ako oni na DPR-u nisu nešto pogrešili max je FHD u 120fps + 30fpsFuji rafal sto je orgomna stvar za ptičare. Dalje R7 nudi samo h265 (ako se ne varam) koji je zahtevniji za obradu od h264 a Canon video codec nikada nije bio prijatelj sa resursima. Svako ko je radio sa Fuji i Canon sistemom zna o čemu pričam. Canon codec u 4K ne ide tečno ni na jednoj mašini na kojoj sam probao. Fuji ide kao mleko. Sony takođe. Za Nikon ne znam. Fuji HEVC je opasan codec i kontrola šuma na visokim ISO vrednostima je specijalnost x-trans senzora. Na kraju dođemo do optike gde je izbor telefoto stakala u RF varijanti naprosto smešan. Čemu one gluposti RF 600 i 80mm sa max blendom f11 naprosto služe?? A Fuji sad izbaci onu novu babarogu XF 150-600 f5.6-8 za samo 2000usd. Tako da ono drugari.... Možda sam ja nešto propustio jer ne pratim APS-C segment ali - da kojim slučajem kupujem sistem od starta za widelife uzeo bih Fuji x-t4 uvek pre R7, a uskoro će izaći x-t5. Što bi rekla Konstrakta - i šta čemo onda!?
 5. Slažem se potpuno. 6D je od svih Canon-a koje sam koristio definitivno bio najbolji što se toga tiče.
 6. Iskreno imao sam nekoliko Canona uključujući i 5DmkII i na žalost ne sećam se da je to na Canonu ikada bilo dobro ali opet nije nešto dramatično loše. Navikneš se 🙂
 7. Nije to samo R. Canon generalno ima problem sa bojama kada je oblačno, a posebno sa bojama kože u senci koje uvek desaturiše (ako si na to mislio). Kod mene je to bio problem. Ako radiš u RAW-u imaš nešto bolju kontrolu ali opet rezultati nisu idealni.
 8. Pa ... gledajući na papiru to bi bilo idealno ali problem je što bi stabilizacija dodatno otežala i povećala objektiv, a i sasvim sigurno bi se odrazilo na cenu. Dobra stabilizacija u telu rešava generalno mnogo toga. Gledam recimo po mojoj praksi. Dok sam koristio R za video imao sam stabilizaciju u objektivu (35mm RF) i u većini slučajeva ipak sam morao da primenjujem softversku stabilizaciju . Sad sa a7IV nemam stabilizaciju u staklima ali je u telu dobra stabilizacija i retko kada primenim softversku stabilizaciju jer su rezultati iz aparata u najvećem broju slučajeva savršeno glatki.
 9. Pa ima 50 1.2... 1090 gr koji je uz to i ogroman. Mogu misliti kakva bukagija će tek biti 85 1.2. Po meni, kao i kod Canon RF, odsustvo profesionalnih f1.4 prajmova je nepremostiva mana jer je f1.4 idealan odnos performansi, gabarita i cena. Nismo svi isti ali što se mene tiče moj izbor ide uvek na f1.4 pro stakliće. Tu dileme nema.
 10. Posle svih problema za Nikon je ovo bilo biti ili ne biti. Vrag je odneo šalu i bio im je potreban ovakav aparat da ponovo postave sebe u proizvođače na koje se može računati. Drago mi je da su napokon uspeli. Z je fantastičan sistem, a Nikon fajlovi tradicionalno vrhunskog kvaliteta. Na žalost, što se mene tiče, nepremostiva mana su im preglomazna i preteška stakla kao i odsustvo f1.4 fiksnih stakala. Znam, doći će i to na red jednog dana. Pa hoće. Bar ta f1.4 stakla. Za manje gabarite nisam siguran.
 11. @malipirat 2014 godina je praistorija kada je tehnika i elektronika u pitanju. Šta se tada dešavalo pojma nemam. Govorim samo za a7III, a7RIV i a7IV. Za ostalo ne znam 🙂 Nemam Sony a7RIV, samo sam se kraće vreme družio s njim u periodu kad sam planirao da napuštam Canon kamp pa mi se nije čekao a7IV a na kraju sam ipak prelomio da sačekam. Vidi, a7RIV je odličan aparat. Kome je rezolucija jako bitna izbor je jednostavan i neće pogrešiti. Za sve ostalo, po meni, a7IV je bolja varijanta. Jednostavno je kompletnije telo. Najnoviji AF sistem koji radi brutalno, za video fenomenalan, a ni rezolucija nije zanemarljiva. Što se tiče RAW fajlova ja sam u vreme kada sam kupio Canon R probao onu canonsku lossless varijantu raw-a i to mi se nije dopalo. Na prvi pogled to izgleda isto, međutim kada krenem da radim sa tim drugačije se ponaša. Sa Sonijem čak nisam ni probao losseless raw. Koristim isključivo uncompressed i ne razmišljam. Današnje cene SD kartica većeg kapaciteta uopšte nisu visoke. Sandisk od 128GB je nekih 50ak eur ako se ne varam što je u principu smešno. Sad naravno ako hoćeš top kvalitet tu je Sony Tough varijanta ali mislim da Sandisk odlično radi posao. Još nisam imao problema. Za snimanja koristim dve kartice od 128GB i jednu 64GB iako meni po snimanju ne treba ni blizu toliko. Sve tri su 170mbit/s i sa Sonijem savršeno funkcionišu za XAVC-S HD i XAVC-S 4K koji su fenomenalni za obradu. Na mašini sve ide savršeno glatko za razliku od canonskih 4K fajlova koji su mi uvek u obradi seckali, a mašina uopšte nije naivna (Ryzen 9, GTX 3070, 32GB RAM-a). Ultimativni kvalitet videa je sa XAVC S-I 4K i XAVC S-I HD ali tu se preporučuju kartice sa prenosom 300mb/s tako da to ne koristim, a sumnjam i da bih jer su fajlovi ogromni i po meni to je za ogromnu većinu korisnika totalni overkill. Bar dok ne počnem da snimam holivudske blokbastere 😄 Uncompressed RAW fajlovi na a7IV kreću se između 65 i 70MB u zavisnosti od količine detalja.
 12. Za a7RIII ne znam, nisam ga nikada probao. Probao sam a7III, a7rIV i imam a7IV i nema nikakvih čudnih vibracija. Što se tiče brzine... to je po meni stvar fotografa, navike i sl. Moja praksa je da fotkam (ako se može) bar 2x većom brzinom u odnosu na žižnu daljinu iz prostog razloga da budem 100% siguran da nimalo neću stresti fotku - to kad radim komercijalno. Kad fotkam onako za mene onda idem do 1x. Sa današnjim senzorima i kvalitetom koji daju ne vidim nikakvu potrebu da se rizikuje sa manjim brzinama i da se "izgubi" dobra fotka. Ovo pogotovo kad se fotkaju ljudi jer ne pomeramo se samo mi već i modeli. Više volim da podignem ISO ako treba ali da brzina bude u sigurnoj zoni.
 13. Hvala drug. Trudim se da fotke nikada ne budu navintane do daske i da dizajner posle ima prostora da ih "gurne" u koju stranu poželi. To je neki moj princip rada. Da, ima obrade prilično. Bez obzira koliko lice bilo očuvano i čisto tu su uvek mali detalji koji trebaju biti uklonjeni. Što se tiče boja to je vrlo blizu onome što se iz aparata dobije naravno sa malo manje kontrasta. Na pojedinim fotkama je bilo malih korekcija jer je puder na njenom licu "topliji" od same kože lica pa je na delovima gde su zaista rađene korekcije skinuta šminka i ta razlika se vidi. Balansiranje toga je zapravo bio i najveći posao ovde pored klasičnog clone/heal-a. Pozdrav
 14. Nešto malo kozmetike od juče... Sony a7IV Sony 35 1.4 GM Sony 20mm 1.8 Sigma 85mm 1.4 Nanlite FL-300 napred + Godox softbox Nanlite Forza 60 pozadi
 15. Malo zezanje od juče... 😉
×
×
 • Create New...