Jump to content

Spektar

Članovi
 • Content Count

  109
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About Spektar

 • Birthday 01/01/1913

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Göteborg, Sverige

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Sherlock Holmes
 1. Da vidimo aktuelne cijene za sljedeću polovnu opremu u odličnom stanju: 1) Tokina 11-16 F/2.8 DX (nije verzija II, da se razumijemo) 2) Tamron 17-50 F/2.8 XR Di II LD 3) Tamron 24-70 F/2.8 Di VC USD 4) Tamron 28-75 F/2.8 XR Di LD (legendarni) 5) Tamron 90 F/2.8 Di VC USD Macro 6) Sigma 17-50 F/2.8 EX DC HSM 7) Sigma 18-50 F/2.8 EX DC Macro 8) Nikon D300s top stanje s manje od 15k okidanja 9) Nikon D7200 top stanje 10k okidanja.
 2. Ne vidim uopšte smisao da stave slabiji displej na D7500 nego što je bio na prethodnicima D7100/7200 ? To je samo korak unazad.
 3. Ne isključujem mogućnost da to isto ne radi i Intel, pa šta ako ima i ovdje malo toga. U principu, slažem se s tobom. Oprez i rezerva je uvijek korisna. Ali tu smo da ko prijatelji diskutujemo. A korisno je to što si rekao. :D
 4. Taman posla! Ma zaboli me za njih i jedne i druge i.... svu tu korporativnu gamad koja se bogati na nama nejači. Vodim računa samo o nama jadnicima koji im moramo plaćati silne novce za malo uživanja. Dakle, cilj mi je potaknuti dijalog koji će biti koristan mnogima koji ovo čitaju a možda se neće aktivno uključiti u diskusiju, ali će itekako po njih biti korisno da za uloženo najviše dobiju. Smiješno je pomisliti da bilo koga ovdje promovišem. Na kraju, tako i ja mogu reći za bilo koga koji preferira Intel, ali ne pada mi na um takvo što. Jednostavno, mislim da je Intel nafuran... da kolje svojim cijenama savim nepotrebno i neracionalno, a da se ljudi samo furaju na ime a nisu svjesni da zapravo novac bacaju. Pogledajte recimo paradoksa: AMD X8 FX-8370 (Radni takt 4000 MHz, cijena nešto oko 250 eura) vs Intel Core i7 5820K (Radni takt 3300 MHz, cijena preko 500 eura) Oba su 8 jezgri, AMD brži, Intel duplo skuplji. O čemu govorimo uopšte. Naravno o bezobrazluku Intela. Da im m**** cionističku. Žao mi je svijeta koji se vodi stereotipima i predrasudama. Isključivo navijam za kupce jer sam žrtva kao i oni. ;)
 5. Zašto mi se ne uzima slabija matična ploča? Pregledao sam ih mali milion do u detalje i vidio da mi na Socketu AM3+ mnoge ne podržavaju količinu RAM memorije preko 32GB. Dakle, to im je maximum. A ja hoću za sada da imam ta 32GB sa samo dva modula od po 16GB, pa u perspektivi ako za neke detalje zafali samo dodam još 32GB. Neću da mi to bude tijesno grlo zbog kojega ću doći u tjesnac ili ćorsokak. To bi bilo kretenski zviznuti toliku lovu i zaglaviti se. Što se tiče toga da bi i5 bio bolje rješenje nego FX-9590, uh sa tim se nikako ne bih složio ni pospan. Sve što sam pročitao jeste da je FX-8350 pa čak i 8320 u rangu i5. Naravno nisu svi i5 isti kao što i kod AMD-a nisu.
 6. Namjena je sve što mi na um padne :D. Prvenstveno 3D modeliranje i rendering, a naravno i extra hard gaming povremeno. Jednostavno hoću da mi nigdje ne zašteka. Mnogo sam se dvoumio da li Intel ili AMD. Mnogo sam foruma iščitao i sve što sam pročitao ide na ruku Radeon grafike i da je jednostavno AMD solucija moćnija i daje više. Potrošnja struje mi je poznato da je nešto veća ali nije tako stravično. Moćni su to procesori i svi troše struju. Više sam očekivao da se fokusirate na to da li je bolje malo pojačati RAM a uzeti slabiju grafičku ili tome slično. Najviše bih volio dobiti maksimum efikasnosti za uloženi novac.
 7. Pozdrav hackeri :D Nakon dugog mnogoumljenja između različitih komponenti, ipak sam odlučio kako će izgledati moja nova mašina. Ali, ipak, prije nego sve ovo uzmem, volio bih čuti mišljenja i komentare vas, iskusne momčadi. E ovako, evo konfiguracije koja je zacrtana: Processor: AMD FX-9590 4.7GHz, 8MB keš CPU Cooler: Cooler Master Hyper 212 Evo Matherboard: ASRock 990FX Extreme9, Socket AM3+ GPU: Sapphire AMD Radeon R9 295 X2 Sound Card: CREATIVE Audigy2 7.1 RAM: 32GB (2x16GB) DDR3 2400 MHz, ili DDR4 2600 MHz HDD: 3TB + 250GB SSD Napajanje: Thermaltake Smart 730W Kućište: Thermaltake Chaser A71 Volio bih čuti zamjerke ili gdje bi možda bilo bolje pojačati komponente na uštrp nekih drugih gdje se možda bacaju pare. Hvala unaprijed.
 8. Ovo je dobro rečeno. Kakvih kretena ima, u stanju bi bili, kad vide nevinu žrtvu, reći joj da je više komponenti otišlo i da ih treba zamijeniti, a da te, navodno pokvarene, možete baciti baš tu kod njih. A oni će, eto, biti "ljubazni" pa će vam izaći u susret i dopustiti vam to. A onda te iste prodati drugome. U principu, za takve kvarove najprije je sumnjati u napajanje. Mora da nije bilo kvalitetno i dovoljno jako. Osim toga, hlađenje kod maksimalnog forsiranja processora mora biti besprijekorno. I još jedno. Preferiram AMD platformu umjesto Intela jer je Intel, iako kvalitetan, ipak preskup. I belaj se tu ne završava. To je tek početak. Dakle uvijek se može za iste pare dobiti mnogo moćniji processor u AMD varijanti nego u Intel. Uzimajući AMD processor imate jeftinije matične ploče vrhunskog kvaliteta nego iste takve u Intel varijanti. Radeon grafičke su jeftinije nego NVidia jer su AMD-ove i po meni žderu NVidiu po pitanju grafike, igrica, video obrade, pa i 3Da. I, uz to, sve to košta doosta manje nego kod Intela. S druge strane, nešto brže zagrijavanje AMD prcessora jednostavno se riješi kvalitetnim hlađenje i dobrim kućištem. A hlađenje svakako mora imati i Intel, inače ode. Neznatno je potrošnja struje kod AMD veća ali ništa značajno. U svakom slučaju, topla preporuka AMD.
 9. Jel se šališ sa ovim budžetom ili misliš ozbiljno? Prijatelju moj, mislim da ti to nije ni iz bliza dovoljno. Ako se misliš baviti video montažom onda ti je prijeko potreban jak processor koji će ti sam odnijeti preko 350 eura ( pogledaj https://www.bcgroup-online.com/procesori-intel ), grafička 4GB DDR5 koja ne košta manje od 450 eura i eto ti ode 800 eura. A gdje je RAM 16GB, gdje je matična ploča, gdje je napojna koja ne smije biti slaba, kvalitetno kućište u kojem će hlađenje biti olakšano i kvalitetno? Gdje je HDD? SSD ? Mislim da ako hoćeš tim poslom da se baviš komotno, adekvatna konfiguracija ne bi mogla nikako da se sklopi ispod 1200 eura. Naravno možeš ti na svemu zakidati i skalameriti nešto, ali sa tim nećeš osjetiti komociju u radu.
 10. :D početnici to najčešće brkaju. Simpatična i učtiva ispravka, i to uz čestitku. Ovdje čovjek zaista ima veliku šansu da uz vrhunske majstore mnogo nauči. Posebno respektujem više nego korektan odnos ove iskusne momčadi. Svaka čast!
 11. Tpojka, hvala na odgovoru. Nisam se osvrtao na pojedinosti koje nisu mnogo skupe i u kojima ne mogu mnogo pogriješiti. Najviše se bojim nekompatibilnosti komponenti i njihove loše kooperacije. Bojim se da za te novce postoji možda neka druga grafička kao bolje rješenje za ovu matičnu... da je možda bolje uzeti malo više sporijeg rama nego manje bržeg i sl. Što se SSD diska tiče, pa nije nužno da za sistem bude 350 GB. Moglo bi to komotno biti i manje, jedino se bojim da se vremenom ne instalira jos profi programa pa da prostor postane tijesan. Iskreno ne mijenjam često konfiguraciju pa kad već to činim onda da idem na najbolji odnos uloženo-dobiveno.
 12. Pozdrav. Ima li neko kakvu primjedbu na sljedeću kombinaciju - Processor: AMD FX-9590 4.7 GHz processor, - Matična: ASRock 990FX Extreme9 ATX AM3+, - Grafička: Gigabyte Radeon R9 390 G1 8GB GDDR5 GV-R939G1 - RAM: 32GB DDR3 2400 MHz, - Zvučna: CREATIVE Audigy2 7.1 Professional, - HDD: 350GB SSD + 3TB HDD Stroj bi prvenstveno služio za obradu video materijala, prevođenje, mix, obradu slika u Full HD rezoluciji i povremeno otkinuti neku najnoviju video igricu sa svojim mališanima. Ima li nešto ovdje u ovoj kombinaciji da predstavlja bacanje para... da umjesto neke komponente pojačam neku drugu, i tome sl. S obzirom da ova matična podržava i do 64GB memorije je li bolje uzeti 64GB memorije koja radi na 1866 MHz ili je bolje ovako 32GB malo brže memorije. Zahvaljujem unaprijed na preporukama.
 13. Prije svega, prije ulaska u jedan sistem trebaš dobro razmisliti da li baš taj sistem želiš ili ne, jer to nije kupovina samo jednog DSLR fotoaparata nego ulaziš u nešto što je cijeli sitem objektiva, bliceva i čega sve ne? Ako si siguran da želiš baš Nikon, u tom slučaju ti čestitam na izboru ;), i sam sam u tom sistemu i nikad ni trenutka zažalio. Naprotiv, svakim danom sam sve ponosniji na svoj izbor. Svakako da je istina da su i drugi dobri čak im zavidim na nekim objektivima, komponentama i dr. Što se DSLR tiče, pogotovo ako ti je prvi, topla preporuka da što manje para bacaš u fotoaparat i to obavezno kupi neki polovnjak koji nije previše poharčen, a pokušaj doći do što boljeg i kvalitetnijeg objektiva. Ne zaboravi da dobru sliku pravi objektiv 80% a fotoaparat 20% i u tome sam siguran da ne griješim. Dakle, dobro staklo. Mogao bi za početak neki osnovni 50mm koji bi ti na APSc tijelu bio odličan portretni od 75mm. Ako nemaš neki poseban budžet onda nemoj zaobići Nikkor 50mm 1.8D odličan je a više nego jeftin za ono što njime dobivaš. Ako možeš Nikkor 50mm 1.4 je još bolji ali je 3x skuplji. Prajmovi uvijek daju bolji kvalitet uslovno rečeno, ali je skupo imati prajmove za sve pa se obično poseže za zumovima koji su ipak kompromisna rješenja. Zašto je bitnije dobro staklo nego dobar fotoaparat? 1. Dobro staklo ne zastarjeva brzo i dugoročno je daleko isplativija investicija. 2. Dobro staklo će ti davati odlične rezultate i učinit će da se ne razočaraš u startu, pogotovo ako je svjetlosno moćan: f1.4, f1.8, f2, f2.8 i približni. Slijepo staklo sa malim otvorom blende će ti biti veliki problem u uslovima kada je manje svjetla pa će ti uvijek trebati duže ekspozicije, a to opet znači da je neophodan stativ i to je već problem. 3. Objektivi su nešto što ostaje a fotoaparat se mijenja i brzo zastarjeva. Zašto je bolje kao prvi fotoaparat uzeti polovan nego nov? 1. Ako ti je to prvi onda sigurno ne znaš šta ti tačno treba ma koliko ti se to činilo. Sigurno nemaš dovoljno iskustva. Uzmeš polovnjak dok se malo ne ušteliš i ne vidiš šta zapravo trebaš i kakve performanse. Kad vidiš šta ti fali a nemaš, onda ćeš kupiti upravo tu klasu fotoaparata jer svaki model ima svoju ciljnu klasu i nivo korisnika za koje je predviđen. Bit će vremena da kao iskusan kupiš baš ono što ti treba. 2. Ako daš silne pare za neki nov a ubrzo skontaš da nije to to što si ti mislio onda ga nećeš moći prodati ni po približnoj cijeni već po mnogo nižoj, što je veliki gubitak. A to ti se ne može desiti sa polovnjakom sa kojim u takvoj situaciji možda možeš čak i zaraditi nešto. 3. I kao što neko prethodno već reče, obično za cijunu tog novog možeš uzeti polovnjak za cijelu jednu klasu iznad, što nije mala stvar. Opet je izbor na tebi i ti ćeš odlučiti, ali mislim da se nećeš pokajati ako poslušaš iskusnije ljude sa foruma. U svakom slučaju, to su velike muke. To su muke ali slatke. Tegobe kojima se ne može odoljeti. Uvijek želiš još nešto novo, neko staklo, neki blic neko još bolje tijelo i tako. Što se izbora brenda tiče, dugoročno sa Nikonom i Canonom, pa i Sony-em (jer je naslijedio slavnu Konica-Minoltu) ne možeš pogriješiti koji god da odabereš. A što se ostalih tiče, zavisi kakve su ti ambicije za kasnije. Svakako da i drugi imaju jako lijepih stakala pa i fotoaparata, mada si dosta ograničeniji u izboru nego kod prva tri spomenuta. Mnogo sreće, šta god da odabereš :)
 14. Spektar

  d7100

  Hvala svima na komplimentima :rolleyes: Zaista mi je ovo jedan od najdražijih foruma uopšte, i bilo bi mi drago da na njemu niko nema loše iskustvo ni sa kim. Mislim da ne treba mnogo truda da se to i postigne. Treba shvatiti da je popriličan broj učesnika ovog foruma kojima nedostaju i najelementarnija znanja iz oblasti fotografije i foto tehnike, pa bi trebalo malo više strpljenja i konkretnijeg pojašnjenja što bi svima takvima bilo od mnogo veće koristi nego postovanje desetina postova prepucavanja koja samo cijelu temu unište prije vremena. Eto tako se i ovdje desilo. Volio sam da je i ova tema trajala duže. Ipak, bojim se da joj je došao kraj. Pa ako jeste ja bih za kraj rekao da Nikon nikada do sada nije izbacio bolji fotoaparat nižeg cjenovnog ranga nego što je to upravo učinio sa ovim predivnim D7100. Congratulations Nikon!!
 15. Spektar

  d7100

  Sasvim na mjestu primjedba. Respekt ;) Conroy, da malo smirimo tenzije. Nepotrebno je cijelu temu zatalasao tvoj post u kome si rekao "Oprostite ali skromnih 12mpix rezolucije je u 2013. apsolutno beskorisno za stock, jos kada dodje i krop, taman za M velicinu." Ovo je apsolutno netačno. Zašto bi uopšte bilo beskorisno 12 MP u 2013 godini za stock? Pa nisu sve fotke na stocku namijenjene za billboarde. Ljudi kupuju te fotografije i za časopise hiljade drugih namjena i potreba. Onda ti je gospoda pokušala na različite načine i metode ukazati na to da griješiš, a ti uporno mijenjaš teze i tvrdiš kao da ljudima ništa ne znači to što su fotoaparati sve moderniji, bolji i više rezolucije. Tačno je da svako normalan više voli fotoaparat sa više rezolucije ako su svi ostali parametri jednaki kao kod konkurenata. Međutim, da je sad rezolucija osnova, naravno da nije. Pa si imao lijep primjer da iskusni stockeri savjetuju da je za stock ponajbitnije sljedeće: 1. Ideja i koncept, 2. dobro svjetlo (prirodno i dnevno najbolje), 3. dobra optika, 4. dobar monitor (i to obavezno adekvatno kalibrisan da ne bi bilo iznenađenja nakon obrade kada slike pogledaš na drugom monitoru), 5. solidan fotoaparat (sve što je od 2005 pa na ovamo, i čak se i sa D100 i njemu ravnim od 6 mpix mogu napraviti dobre slike za stock, naravno ako čovjek zna), 6. a rezolucija od xxx mega-giga pixela je na posljednjem mjestu. Znači, nije nebitna, ali je najmanje bitna od svega spomenutog. Dakle, sva ova momčad na forumu naravno da vole fotoaparate sa više megapiksela i svima nam je drago što dželati koji nas kupce kolju cijenama moraju sniziti cijene. I drago nam je što će sada konkurencija Nikonu uzvratiti, Bog poživio konkurenciju dok je svijeta i vijeka, pa će se to nama korisnicima uvijek lijepo isplatiti, a za Nikon, canon i ostale mnogo me zaboli ..... I nema potrebe zatezati oko sitnica. Ako ti neko kaže dečko to ničim ne podrazumijeva da si njegov dečko, već dečak, mlad momak... ima samo lijepe konotacije a nikako ružne. Malo više jaranskog odnosa i kolegijalnosti svima će nam biti potrebno i bit će prijatnije. Hvala! ;)
×
×
 • Create New...