Jump to content

Mirko Milicevic

Članovi
 • Content Count

  33
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Beograd

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Мирко Милићевић
 1. Pretpostavljam da bi te ofset štampa za 500 komada koštala oko 100 €, a 15.000 komada oko 150 €. Papir na kome bi trebao da štampaš se zove muflep, u Beogradu ga prodaju Comes i Deus. Proizvodi se kao premazni (nalik kunstdruku) ili obični (kao ofsetni). Pretpostavljam da bi mogao da ih staviš i u neki štampač, možda ne pljuckavac pošto su prilično osetljivi na vlagu jer se lepe vlaženjem, kao poštanske marke.
 2. Meni Chrome blokira pristup iz bezbednosnih razloga pa se nisam upuštao u dalje istraživanje, ali pogledaj na sajtu Zavoda za intelektualnu svojinu pošto se kod njih zaštićuju imena i žigovi (logotipi). Zavod za intelektualnu svojinu - Nacionalna baza žigova i industrijskog dizajna
 3. Ako ti 32 kom. staje na A4, to ti je oko 160 tabaka A3, dakle isplatilo bi ti se da daš nekoj štampariji da ti to odštampa i uradi numeraciju. Čak i da štampaš digitalno pa a odneseš kod nekog ko radi mašinsku numeraciju. U Beogradu bi za mašinsku numeraciju platio oko 10 €. I kako reče vld "Nadam se da numeraciju ne nameravaš da ubaciš umesto broja 1!?", za mašinski numerator bi morao da predvidiš prostor od oko 5x25 mm.
 4. Ja koristim Directory Printer (by Glenn Alcott - pošto sa istim nazivom postoji još priličan broj). http://www.galcott.com/index.htm Radi sa Vistom - koju ne koristim :) Izguglaj "Directory Printer" možda nađeš i neku besplatnu varijantu.
 5. Pre postavljanja ovakvih pitanja korisno je pogledati teme: POTRAŽNJA LOGOA Potražnja vektorskih sitnica Razne vektorske sitnice Tamo ćeš sigurno naći sve što ti treba, ili sugestiju gde da tražiš. Za početak: Brands of the world pa konkretno Signs
 6. Ne znam šta na drugoj slici nije jasno, pošto su na njoj uobičajeni elementi na većini noževa. Velika papučica čijim pritiskanjem se spušta presa, kružni taster čijim povlačenjem se privlači vinkla, u njegovom centru taster kojim se vinkla vraća. Kada se veliki crni krug gurne nazad i vrti, tada se vinkla ručno fino pomera. Papučica sa desne strane služi za podešavanje pritiska prese prema materijalu koji se seče, ako ne znaš koliko staviš na sredinu. :) Za tastere na prvoj slici modu da pretpostavim da verovatno služe za programiranje rastojanja vinkle, a tu ćeš morati malo da eksperimentišeš ili nađeš nekog ko nije samo posmatrao kako se radi. :rolleyes:
 7. "Veleprodaja", ne prodaje B2 i B3, već B1 (A1), u logovima od 100 do 500 tabaka (u zavisnosti od gramature). Ako ti treba manja količina, najbolje kontaktiraj neku štampariju koja verovatno već ima taj papir pa će ti oni iseći na format koji ti treba. Cene "Glossy, mat i slicno, recimo 200 gramski ili deblji" su manje-više slične kod svih trgovaca i za kunstdruk je to oko 0,95 evra po kilogramu, osim kineskog koji je jeftiniji 15%.
 8. Ne znam konkretno za taj model, ali pokušaj da osim onog što si već podesio "PAPER TYPE - TRANSPARENCY", "TONER DENSITY - 5", da pronađeš i opciju za temperaturu fjuzera. To bi moglo da bude nešto tipa: PRINT QUALITY / FUSER MODES / TRANSPARENCY / HIGH 2. Ako taj model ima ovu opciju to će ti sigurno rešiti problem.
 9. Ako nisi siguran kako da napraviš PDF, najbolje je da sav tekst pretvoriš u krive. Selektuj sve pa "Arrange / Convert to Curves". Snimi kao CDR i tako odnesi u štampariju. Oni će sigurno znati to da iskoriste.
 10. Stavi 0 mm. @jovbranko Slažem se da se zna koji je B5 format i on je tačno 17,5x25 cm. Međutim, bilo je reči o obrezanom formatu, i kada razgovaraš sa štamparijom o knjizi, svi misle na obrezani format i to na 17x24 cm. Kao što kažeš, A4 je 21x29,7 cm, ali knjige A4 formata su manje, opet zbog obreza. Zbog čestog zahteva da nešto bude tačno A4, najčešće su to flajeri, brošure, ponekad i knjige, proizvođači papira upravo zbog toga prave premazne papire u proširenom A formatu iz koga se umesto A4 može dobiti 22x32, koji se posle obrezivanja svodi na A4. B format se ne proizvodi u proširenom formatu, a ofsetni papir ni u proširenom A, zato se za knjige uzima standard B5: 17x24 cm, a za A5 14x20 cm. Naravno, sve može i drugačije, štampariji se traži format izražen u mm, a ukoliko je to neki egzotičan format, samo je stvar kupca da li hoće da plati lošu iskorišćenost materijala.
 11. Vodi računa da Corel svoj bar kod generiše u RGB crnoj i da te štampari ne bi mrzeli, kada napraviš Bar code object uradi: Copy / Paste special / Picture (Metafile). Tada ćeš moći da razgrupišeš objekte i obojiš ih u čistu crnu (ili neku drugu boju, ako želiš).
 12. Evo korisnog saveta. Svoje prve probleme sa fusnotama sam ovako rešio i od tada u Indesign tekst učitavam isključivo kao RTF.
 13. A evo i najskuplje srpske knjige. Mislim da bih slobodno mogao da kažem i najvrednije. http://www.miroslavljevojevandjeljefaksimil.com/main_sr.htm
 14. Fabrički format B1 je 700x1000 mm. Knjige (crno-bele) se retko štampaju iz B1 jer je su u pitanju četvorobojne mašine, pa bi štampa bila užasno skupa. Naročito ako se ima u vidu da se kod nas prosečni tiraži knjiga kreću od 300 do 1.000. Obično se knjige štampaju iz B2 ili B3 formata. Evo malog primera za B3, papir se seče iz B1 na četvrtine i još se malo poravna sa svih strana, tako da se štampa na 348x498 mm. Na ovaj format s jedne strane stanu 4 stranice B5 i kada se taj tabak savije na četvrtinu dobijamo 174x249 mm. Za obrez se obično pušta po 3 mm, u kom slučaju bi se ovaj format mogao seći na 171x243 mm (171 mm pošto se knjiga ne obrezuje u rikni). Konačno, nekako se nametnulo da je obrezan B5 format 17x24 cm. To da su štampari izuzetno bezobrazni i da skrate format za po par centimetara, moram priznati da prvi put čujem. Možda ima i takvih, kao što ima i "dizajnera" koji kolornu pripremu rade u Wordu, ali ako nekome date valjanu pripremu i precizirate format ne bi smelo da bude odstupanja. Naravno, ovo ne znači da sve knjige moraju da budu 17x24 cm, meni lično su elegantnije uže knjige i obično tražim da format bude 16x24, čak i uži. Nekom drugom će se dopasti da to bude 17x22 cm... Ipak svi ti formati koji malo odstupaju se vode kao B5. Može se desiti da naiđete na štampariju kojoj zbog formata mašine ne odgovara format 24cm, pa vam sugerišu da bi kod njih bilo povoljnije da to bude recimo 165x230 mm, ali to možete, ali i ne morate da prihvatite. Još jednom, kada štamparima kažete B5, onda se podrazumeva 17x24 cm. Ipak, kao što reče jovbranko, najbolje je reći dimenziju u mm, da ne bude zabune.
 15. Da li si probao da u TYPE/Footnore Options/Numbering/Style/ izabereš "1, 2, 3" umesto "I, II, III"?
×
×
 • Create New...