Jump to content

artintact

Članovi
 • Content Count

  1,791
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral
 1. Već sam napisao, ali ajde da ponovim, ako radiš kao što si ovde napisao, hronologija postupaka ti nije dobra. Kada doooštravaš fotografije (svejedno da li u fotoaparatu ili kasnije fotošopu) ne možeš očekivati da će isti parametri oštrenja imati isti efekat na 12MP i na 18MP. Prvo, više MP zahteva malo jače parametre, drugo, pri smanjivanju na manje MP, gubi se oštrina, fotografija se omekšava i potrebno je malo dooštriti. Dakle ako radiš relativno relevantno poredjenje istog objektiva na krop i na FF telu, ispoštuj hronologiju: 01 - Stativ 02 - Ista scena, isto svetlo 03 - Obavezno isti otvor blende 04 - Eskpozicija može malo da varira, ali obavezno mora biti tačna 05 - Isti mm (nogama odzumiraj krop telo da bi dobio isti kadar) 06 - Isti ISO 07 - Pucaj suhu RAW sirovinu 08 - ACR-om razvij obe fotografije identičnim parametrima (bez peglanja, sve na nuli) 09 - Razvijene fotke snimi kao TIFF ili PSD 10 - Smanji fotografiju od 18MP na 12MP 11 - Tek tada istim parametrima dooštri obe fotke 12 - Iseci iste 100% kropove 13 - Tek tada dobijene kropove snimi kao JPEG Probaj ovako, pa postavi da vidimo šta si dobio :)
 2. Verovatno je na ogromnu razliku u rezultatima uticala pogrešna hronologija i redosled postupaka. Iz ACR-a izbaci obe test fotke idetičnim ne-setovanjem u TIFF/PSD. Zatim u PS-u "prvo" smanji 60D fotku na 5D veličinu (12MP). Tek tada uradi oštrenje i cinculacije (naravno opet identični parametri). Onda napravi 100% krop isečke, pa tek tada peglaj u JPG. Mislim da ćeš ovim redosledom dobiti malo drugačije rezultate :) Podrazumeva se da blende pri snimanju moraju biti identične u oba slučaja (kod istog objektiva), pošto bitne karakteristike poput oštrine, kontrasta, saturacije... zavise i menjaju se pri otvaranju / zatvaranju blende.
 3. Ne znam koji je od prostijih programa najbolji, ali predpostavljam da svi oni imaju QuickTime MOV i njegov Codec H.264. Meni je QuickTime H.264 ultimativni best-bay na relaciji kvlitet - težina. Origanalni fajl se kompresijom smanji težinski otprilike 25x, a kvaletet snimka ostaje stvarno na visokom nivou.
 4. URS osim bilborda, svečano otvara i skele preko potaka :lol: http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/2...ost-od-7-metara
 5. Eeee, vidiš, nikome pri dijagnostifikovanju njovog bespomučnog kamufliranja nije pala na pamet cezarovska "kocka je bačena", ako je to kontekst ovog novog blistavog identiteta, onda će se garant uspešno primiti u narodu :)
 6. Najpametnije je da samu politiku ostavimo po strani jer je jasno kao dan da svi manje više presipaju iz šupljeg u prazno. Mene u kampanjama više zanima realizacija tv spotova i print materijela. Sinoć sam navatao jedan DS blok. Grafika mi je ok, sveže, jasno, čvrsto, čisto, razigrano i optimistički. E sad, o TV spotovima iskreno ne znam šta da mislim na prvu loptu, očigledan igrano-dokumentarni tretman, očigledno preglumljivanje, očigledan studijski prepeglani OFF za koji kao da su se trudili da se prepozna da je doradjen. Kapiram da će kultivisanijim ciljnim grupama ovakav pristup izgledati izveštačeno, dok će onim drugima blago rečeno biti čudan, možda grešim, šta mislite o tome? Nisam navato Naprednjake, jesu li se uopšte pojavili ili taktiziraju i čekaju da se prvo svi ispucaju pa da onda utrče psihološki klizeći kao neko nazovi osveženje...
 7. Nije da ne može i tako, ali takav pristup traži još više znanja, cimanja i doslednosti + tako nešto je čini mi se više prikladno za neki vid neprofitnog aktivizma i sličnih grickalica, kod kvalitetne profitne televizijske stanice, kominikaciona identifikacija se teško, da ne kažem nikako ne može ostvariti takvim kanalima... Ali, pošto je ona trenutno daleko od bilo kakvog kvaliteta, kad malo bolje razmislim, totalno je nebitna cela ova priča.
 8. Botaničari i Mlad Jad su do jaja, a PRS je vr' :) Nisam još video sve, ali ono malo što sam video su čini mi se poprilični promašaji, posebno od onih od kojih se očekivalo nešto više. Ili su političari totalno pogubili kompase, ili im savtenici-promoteri neznaju posao, ili ne žive ovde ili ih namerno zahebavaju. Recimo Kome se spot obraća, koja je ciljana grupa, polugrupa, pojedinac, bilo šta? Brate, to traje i traje i traje... Svi mi pomalo volimo da recitujemo i da se slikamo, al nas Čeda izgleda debelo šije :) Narator sredjene bradice koga je neposredno pre seta prepeglala armanijeva presa, sedativski recituje o buntu, revoluciji, istini... Spot kao da je radjen za atmosferu neke Švice ili Norgije koje su decenijama propisno utabane i upeglane, gde dodje super osveženje jedan ispeglani mladi buntovnik koji cepidlači i traži dlaku u jajetu u vezi nekih ekoloških ili zakona o zaštiti kućnih ljubamaca. Ovo će čini mi se da iritira čak i njihov na mišiće skupljeni kružok pristalica, a bojim se i one potencijalne neopredeljene iz urbanih sredina koji se još traže, koji su realno mogli da im budu jedina meta. Mogu samo misliti kakve će biti reakcije na ovaj spot na jugu i istoku Srbije gde ljudi izdržavaju porodice platom od 150 evrića :)
 9. Kocka kao kocka u prostoru je dobra fora, mada i tu nešto nisu smislili toplu vodu, možda im je opet oteo lovu sada neki američki baja :) Sporan je način implementacije kocke u logo. S jedne strane previše je kič, a sa druge ono bitnije, nema jasno definisanu grafičku konstrukciju. Danas je u etru dosta dobrih animiranih logo-a, ali da bi takav logo bio dobar i funkcionalan, on mora pre svega imati dobru i jasno definisanu "suvu" grafičku konstrukciju kada je statičnan. Toga na žalost ovde nema ni u najavi.
 10. Ovo je bio i moj komentar onog trenutka kada sam video novi "vizuelni identitet". Normalan čovek ne može da se načudi zašto rade to što rade. Meni na prvu loptu padaju na pamet 2 scenarija. Prvi varijanata je da se nova direktorka primila kao i većina koja kada uzjaši fotelju bilo koje vrste, brže-bolje izmisli da je svemu neophodan fundamentalni restart i da je nekako najbolje da istorija i sve oko nje počne da se beleži nekako baš od tog trenutka. Drugi scenario je malo kompleksniji, u njemu direktiva dolazi planski i smišljeno sa više instance, i koliko god banalno zvučalo, kamuflaža u vidu stalne promene identiteta, može verovatno biti korisna u ometanju praćenja finanansijskih tokova prilikom transakcija, promene vlasništva... Naravno, ne mislim da to može zakrpiti rupe u knjigama ako postoje, ali sigurno može privremeno prebaci pažnju i težište na neke nebitne periferije. Živo me zanima da li će na jesen lansirati neki novi look :) Ali, ako teoriju zavere ostavimo po strani, iako sam ne znam iz kog razloga ja i dalje intimno vezan za onaj pretprošli crveni logo, meni je ovaj novi skroz ok, možda je čak i najbolji do sada, ali je zato prateća grafika kršina neopevana, em što je kršina, em što uopšte ne ide uz ovakav logo koji mora imati likovno daleko sofisticiraniju i promišljeniju minimalističku prateću grafiku. Predhodni identitet, ako zanemarimo činjenicu da je DSF SPORT reciklaža je čini mi se odlično radio posao, logo, špice, telopi, kajroni, sve je bilo fino funkcionalno izbalansirano i ujednačeno, sa apotekarski odmerenom dozom modernog kitnjastog plastičarenja, taman do granice da bude ok "i ovima i onima".
 11. Paul Buckley izvršni, kreativni i art direktor Penguin Books-a koji povezuje i vodi ogromnu ekipu kvaitetnih art direktora, dizajnera, tipografa, ilustratora, slikara... pre neki dan je otvorio izložbu i održao uvodno predavanje kojim je otvorio konferenciju Dizajner: autor ili univerzalni vojnik 2. PENGUIN 75 Ova şimpatična ekipa izbaci oko 600 omota godišnje :) za koje dobijaju nagrade i priznanja širom sveta. Pol je izabrao i izložio 75 najzanimljivijih omota Penguin Books izdanja u proteklih deset godina. Prate ih komentari pisaca, urednika, art dierktora, dizajnera i ilustratora. Iyloženo je i 20-ak knjiga koje se fizički mogu prelistati, opipati, omirisati... Impozantana izložba, topla preporuka.
 12. JPG kompresija od 12 do 8 je skroz ok varijanta , ali "samo" za gotovu fotografiju na kojoj je sav pp skroz završen i nemamo nameru da je kasnije fizički natežemo preko njenih dimenzija. Razlika između izvornog TIFF-a i kvalitetnog JPG-a dobjenog od tog istog TIFF-a, praktično i ne postoji sve dok se krećemo u okviru ekranskog pikselpipovanja i štampe 1:1. Situacija se drastično menja onog trenutka kada pokušamo da ih naknadno izmenimo pp-om ili naslino skaliramo za štampu većeg formata od njihovog difoltnog risempla - tu je razlika ogromna i JPG jednostavno nema šta da traži pored TIFF-a. Sad, obzirom da je "težinska" razlika među pomenutim formatima ogromna, unverzalno pravilo ne postoji i treba uvek izvagati od slučaja do slučaja pa proceniti koja je akrobatika kom setu fotografija zaista potrebna. Evo recimo težinskog odnosa jednog istog slučajno izabranog Canon 18 mp fajla - namerno sam stavio "bits" razliku, pošto se podrazumeva da se TIFF čuva zbog eventualnog naknadnog pp-a ili štampe većeg formata a da se to isto naravno ne očekuje od JPG-a: RAW = 22 mb 16-bits TIFF = 110 mb 16-bits TIFF LZW = 90 mb 16-bits TIFF ZIP = 70 mb 8-bits JPG (12) = 12 mb 8-bits JPG (8) = 2 mb Ono što je sigurno i što se može smatrati nekim univerzalnim pravilom je da se snima i kasnije u arhivi čuva sirovi fajl, tačnije RAW, NEF, DNG... + JPG. Prvo, sirovi fajl je otprilike tek oko 1/5 težine bilo koje 16-bit bitmape u full-u, drugo, Canon (predpostavljam da je i kod drugih tako) ostavlja .xmp putanju koja pamti kompletni preset prilikom razvijanja, tako da istu fotografiju možete za par sek. identično razviti i za par godina i to u nekoj većoj veličini i rezoluciji od difoltne ako naravno postoji potreba za tim, treće, takav postupak daje najmanje šanse da se iz fotografije zaluta u neki digital art itd...
 13. Ne znam da li je bio do sada linkovan ovde - što kaže Paja Vujsić "Miško je genija za vožnju" :) Tipograf, ilustrator, dizajner... jedan od retkih danas koji nije samo uspešna kopija kopije, lik neverovatno dobro i odmereno spaja nekoliko veština, ruku, ideje i kompjuter, ludački dobro ilustrovanje slova koja nisu tek puka besmislena dopadljiva forma, već ultra moćan alat za realizaciju njegovih ideja... ALEX TROCHUT
 14. artintact

  Sajt?

  Z1000, tipkamo ti iz najbolje namere, nemaš razloga da staješ u besmislen sarkastičan gard :) Kodi i ostali su ti uglavnom već odgovorili na sve ovo što si na kraju pitao. Ruku na srce, već si napravio primetan pomak, jer ti je svaki nevi templejt koji linkuješ evidentno bolji i funkcionalniji, ali i dalje je to kičasto, ne vidim jedan razlog da se u fotografski portfolio ubacuju kojekakva svićkanja, iskrice i mrdalice, previše sve to pliva i titra. Za takvim jeftinoćicama (ne shvataj lično, ovo ne tipkam tebi, već uopšteno jer i ne znam kakve fotografije imaš) posežu obično oni koji nemaju reprezentativan portfolio, svejedno dal' je fotografski, dizajnerski ili kakav već, misleći da time zabašuruju nedostatke a u stvari još više otežavaju da ionako osrednji portfolio bude još slabije čitljiv. Ako već gađaš neki gotov fotografski templejt, pokušaj da nađeš nešto bez akrobatike i egzibicionizma koji se aktiviraju na svaki klik, znači nešto manje 'razigrano i svićkavo' :), bez skrivenih i višeslojnih menija, jer nema veće sreće za bilo kog surfera (svejedno dal' je on dizajner, ratar ili svodnik) od kompletne navigacije uvek vidne i uvek na izvolte, bez testiranja intuitivnosti i šestopedest bespotrebnih klikova i sekudi i sekundi čekanja da se posle svakog klika puzle atraktivno animiraju i sklope u fotografiju ili neki podmeni. Razmišljaj i o tome da ćeš ako već nisi planirao, možda vrlo brzo poželeti da svaku fotografiju istovremeno prate generalije tipa neki sažeti info i opis, naravno super je kada je i taj sadržaj uvek vidljiv i transparentan i ne treba da se rilja i klikće da bi došlo do njega...
 15. artintact

  Sajt?

  Ovo citirano je krucijalna stvar. Sve što je napisao Kodi je suha istina i vidi se da proizilazi iz pozamašnog iskustva i najbitnije iz najbolje namere - realno je privilegija imati nekog ko deli ovakve besplatne savete. Portfolio i bilo kakve vizuelne prezentacije koje su već same po sebi atraktivan sadržaj, "moraju" biti minimalistički rešene ne samo vizuelno već i konceptualno. 2 su ključna rayloga za to, 1 - dizajn sajta ne sme ni u ludilu dominirati ili konkurisati sadržaju koji prezentuje, 2 - koncept i navigacija "moraju" biti inteligentno svedeni i opet samo i jedino u funkciji sadržaja koji predstavljaju. Osnovna (još bolje kompletna) navigacija "mora" biti lako dostupna i vidna u svakom trenutku. Sajtovi sa atraktivnom ali nepreglednom, nelgičnom i sporom navigacijom, bez obzira na kvalitet samog sadržaja koji prikazuju, jednostvano ne drže pažnju i realno je mučenje kretati se kroz njuh - surferi ih isključuju uglavnom posle 30-tak sek. Sa druge strane, samo izgleda kao boza uraditi kvalitetan minimalistički rešen sajt u svakom smislu te reči, i vizuelno i konceptulano i funkcionano... U stvari, to je veoma težak zadatak koji zahteva popriličan talenat i iskustvo i dizajnera i programera.
×
×
 • Create New...