Jump to content

gogo23

Članovi
 • Content Count

  13
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Nikola Gavric
 1. Na moje zadovoljstvo aparat nije završio u plakaru, pojavila se potreba za nekim objektivom sa zumom. Nekako joj je najbolje legla ulična fotografija, tu se najbolje oseća ali tu oseća i nedostatak zuma, sa prajmom često ima nepoželjne detalje u kadru. Šta bi mi preporučili od objektiva koji su za njen mali milc https://www.canon.rs/lenses/ef-m/ Hvala.
 2. Molim vas za predlog za monitor na kome bi se obrađivale fotografije, isključivo novo, budžet do 350 eura. Hvala
 3. Hvala yagodinac, definitivno prva opcija, supruga a ne ja koristi aparat sa 2 kit objektiva češće prime 50 nego 15-45 a po savetu iz škole ne treba da kupuje dodatne objektive bar još godinu dana dok se ne navežba sa ovim postojećim a stativ bi se samo povremeno koristio. Za sada je ushićenje još uvek drži i čini mi se da aparat neće završiti u plakaru (kao što rekoste da se dešava u 90% slučajeva)
 4. Molim vas za još jedan savet, da li je ovaj stativ https://yellowstore.rs/manfrotto-mkcompactl...ight-black.html zadovoljavajući sa početnika amatera sa milcom EOS-M50 ili treba tražiti nešto bolje/skuplje?
 5. Kako mi je čovek iz Olija pre par meseci objasnio, njihov glavni biznis je medicinska optika i tu u nekim segmentima drže 70+ % svetskog tržišta. S druge strane foto divizija im je sporedna delatnost, čir u *upetu, sa svega par % ukupnog prometa, koja usput konstantno pravi gubitke a pre 2-3 godine je u firmi bio veliki skandal (na japanski način) zato što su prebacivane pare u foto sektor koji je radio sa gubitcima. Tako da ko zna kako Japanci razmišljaju, kakva je tj ima li uopšte budućnosti foto Olympusa.
 6. Što se tiče popodnevnog slikanja...ja bih to rado preskočio al' neće gospođa a sve i da "zaboravim" bateriju ovi mobilni sada svašta nešto rade tako da bi očas posla sa aparata prešla na fon...nema mi spasa tako da tu jednu svakako nosim. Mislio sam prvenstveno na eksterni punjač koji se napaja iz USB-a, Darkves nas je informisao da tako nešto već postoji što je sasvim dobar početak i meni će sigurno završiti posao. ako idem mojim kolima imam direktnu USB, ako idemo avionom pa uzimamo rent-a-car nosim adapter za upaljač sa USB izlazom Ali s obzirom da se Panasonic aparati već napajaju direktno iz USB-a pretpostavljam da će za koju godinu to uraditi i Canon. Čim kupim aparat ima odmah da im pišem pismo :D
 7. Nisam mslio direktno preko aparata već da naprave eksterni punjač koji bi se kupovao kao dodatna oprema, nije to nikakva SF tehnologija, a USB utičnica je ono što skoro svako od nas ima danas u kolima. Pitanje je samo koliko će imati zahteva od strane korisnika, mobilne telefone je u prvih par decenija bilo moguće puniti isključivo napajanjem iz mreže, potom su došli 12v auto adapteri i evo zadnjih nekoliko godina prvo power bank-ovi pa sada bežično - beskontaktno napajanje.
 8. Jedna je sasvim OK ali nekoliko rezervnih za amatersku upotrebu je više nego previše :D Alex to posmatra iz pro vizure, ne mogu da zamislim da krećem na plažu ili obilazak nekog grada i nosim 3 rezervne baterije, čak i tu jednu planiram kao rezervu za slučaj da zaboravimo punjenje preko noći. Većom manom od količine energije u baterijama smatram nemogućnost punjenja preko USB priključka, verovatno će to biti ispravljeno u nekoj sledećoj generaciji.
 9. Iskreno se nadam da će nam taj nedostatak biti jedini i najveći problem. Na nekoliko mesta sam pročitao da može da ispuca oko 300 fotografija sa 1 baterijom što je za naše potrebe ne dovoljno već previše.
 10. Iskoristismo slobodno popodne, isprobasmo aparate i definitivna odluka je Canon EOS M50, ne zato što sam u prošlosti bio ljubitelj C već zato što aparat supruzi (a i meni) bolje leži u ruci od Sonija, sasvim je sigurno da postoji neka sitna caka u konstrukciji i ergonomiji koja doprinosi tom utisku. Ako je i subjektivno - mi ćemo ga koristiti pa je svakako to nama bitan element. Po vašem savetu za sada neću kupovati dodatne objektive. Ostaje samo da se nađe prodavac, videh na forumu da preferirate Axel-a , videćemo iduće nedelje da li imaju ovaj aparat u ponudi. Hvala svima još 1x. p.s. U odnosu na DSLR Milcovi deluju kao igračke za predškolsku decu :D
 11. Kaže Aldebaran na prethodnoj strani :D . Morao sam malo da vas pokrenem :P , provlačite komentare Dslr vs Milc kroz mnogo tema ali zadnja ozbiljna rasprava je bila pre godinu dana a u digitalnom svetu je to mnogo. Ja sam gotovo 100% ubeđen da će supruga da završi u onih 90% što vade aparat nekoliko x godišnje a budžet koji sam definisao je negde između donje moguće i gornje krajnje granice (da se ne nerviram kada se setim gde su pare završile :D ) Sada nakon vaše pomoći i još malo istraživanja cena, spala je knjiga na 3 slova, Canon EOS M6, EOS M50 i Sony A6000, eventualno tu može da upadne i A 6300 ako uopšte ima smisla baciti dodatnih 300 eura Mislim da ću konačnu odluku prepustiti supruzi tako što će je odvesti u neki šop gde ima sve ovo na gomili, pa šta joj se više svidi i bolje legne u ruci. Nakon što izaberemo aparat biću slobodan da zatražim još malo saveta oko kupovine dodatnih objektiva. Svima, (a posebno NShappy na iscrpnom odgovoru) jedno veliko HVALA.
 12. Hvala, znači ništa MILC a neko joj je rekao da bi trebal odmah na to ide :D Sad će biti muka ubediti je da to bude DSLR a što se tiče polovne oprene, to malo teže, 2-godišnja garancija znači puno u smislu komfora i sigurnosti drugo, pojma nemam šta bi trebao da gledam kod kupovine polovne opreme tako da - novo je novo.
 13. Posle sto godina priče supruga je upisala neki kurs fotografije, mislim da startuje u septembru, (a mislio sam da nikad neće :D) S obzirom da u kući imamo samo stare idiot aparate "naciljaj i opali" vreme je da se kupi nešto novo a što vas više čitam manje znam, tako da vas molim za savet i pomoć u izboru aparata koji će se koristiti isključivo za privatne potrebe, slikanje porodice, more, putovanje...Pre svega da li da to bude MILC ili DSLR entry, a bio bi poželjan i savet koji model u okviru budžeta koji bi trebao da bude između 500 i 700 eura. Da napomenem da sam ljubitelj Canona (imao sam nekada davno 1 analogni a potom i prvi digitalni je bio Canon koji i dan danas radi i to po meni bolje nego neki koji smo kasnije kupili)i da ne žellim da kupujem polovnu opremu. Hvala.
×
×
 • Create New...