Jump to content

mbane

Članovi
 • Posts

  94
 • Joined

 • Last visited

About mbane

 • Birthday 11/25/1978

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Novi Beograd

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Branislav Mitić

mbane's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Week One Done
 • One Month Later

Recent Badges

0

Reputation

 1. Pa ovo je MSRP, cena će verovatno biti ispod toga dosta. Verovatno će to brzo biti oko 1000-1100€. Z6 na KP već imaš nov za <1400€.
 2. Najavljen entry level FF Nikon Z5: 24MP, EVF sličan kao u Z6, AF sličan kao u Z6, video 4K/30 (crop), 1080/60(full width), 2 card slota (UHS II), ima EyeAF i animal EyeAF https://nikonrumors.com/2020/07/21/nikon-z5-camera-announced.aspx/ Početna cena: 1399$
 3. Znaćemo kad uskoro izađe A7S III, ako je suditi glasinama on za 4K/120 nema record limit. Trebalo bi da ga objave do kraja meseca. Al on je skroz okrenut za video, 12MP stacked senzor koji u 4K ima 1:1 readout - 1 piksel na senzoru = 1 piksel u snimku, nema nikakvog downsamplinga - mnogo manje procesiranja i grejanja.
 4. Opet i da dupliraš, ja nema šanse da mirno držim aparat 4s i da to liči na nešto, ako neko može svaka čast 🙂
 5. Kad recimo slikaš sa 30mm objektivom, na objektivu i telu bez stabilizacije, brzina zatvarača (shutter speed) bi trebalo da bude minimum 1/30 (ako slikaš statični predmet) ili kraća ako aparat držiš rukom kako bi izbegao zamućenje slike. Za svaku blendu stabilizacije koju telo/objektiv ima, dižeš brzinu s kojom možeš da se izvučeš: dakle za 30mm objektiv - 1 blenda 1/15, 2 blende 1/8, 3 blende 1/4 ... Većina modernih aparata reklamira IBIS oko 5 bledni, znači s 30mm objektivom možeš rukom da držiš aparat i imaš ekspoziciju u trajanju od 1 cele sekunde. Canon za R5 kaže 8 blendi - znači 30mm možeš rukom da držiš 8 sekundi - što je prilično neverovatno.
 6. Moire se javlja uglavnom na tekstilu kad imaš sitan dezen sa velikim kontrastom, javlja se kao zeleno-plavo-ljubičasti artifakti, Tipa ovoga: Sa slika se lako uklanja, sa video snimka ne baš. Pošto je R5 dosta orijentisan na video, logično da će imati AA filter. I kod Panasonica i kod Sony-a ukoliko je video prioritet imaš AA filter (S1H, A7S II)...
 7. Teško da će neko da snima nešto mnogo 8K RAW za svaki dan, Na 512GB CFexp karticu stane nekih 21 minuta snimka. A kartica prilično skupa - za sat vremena snimka treba oko 1500$ samo za memorijske kartice. Plus treba to posle kopirati i obraditi na PC-u za šta već treba i zver od računara. Kome treba takav kvalitet, moći će da ga iskoristi, čak i sa ovim ograničenjima. Ne verujem da će neko da snima svadbe u 8K RAW 🙂
 8. Pa odavno je Samsung to uradio sa Samsung Galaxy NX i imali su sve što je trebalo, dobar senzor i sistem, Android OS, 3G konekciju, pristup aplikacijama sa GP direktno s kamere. https://en.wikipedia.org/wiki/Samsung_Galaxy_NX Naravno Samsung ne bi bio Samsung da nije ušao u posao s fotoaparatima s pola snage i volje i napustio NX sistem posle par godina iako su imali priliku (a i novca) da tu budu lideri.
 9. Telefon je uglavnom OK ako pokušavaš da slikaš relativno statične scene. To je to. Kad slikam klince kako jure biciklom ili trotinetom ili na rolerima po skejt parku, kako skaču u vodi po talasima i sl. RX100 sa 20+ fps burstom i savršeno brzim AF sa eye AF u AF-C modu briše pod sa svakim telefon s kojim sam ga poredio. Takođe za low light, blic na telefonu je smešan, dok na RX-u okrenem u bounce od plafona i sl. i dobijem mnogo bolju sliku. Takođe, objektiv je daleko oštriji od onih malih sočiva na telefonima. Ima i ugrađeni ND filter, što je super kad želiš dugu ekspoziciju po danu. I lični izbor, daleko mi je lakše da koristim EVF i da imam fizičke tastere na uređaju, nego touchscreen komande. Ono što nema to je computational photography za šta je telefon u prednosti, Al to uglavnom zahteva relativno statično subjekte i da obradi gomilu slika. Možeš sigurno kvalitetniju dobiti slikama sa aparata ako slikaš više slika s AE bracketing i sl tehnikama, pa ih posle obraditi u PS, LR ... Ali sve više ljudi mrzi da se potrude oko nečega, sve mora da bude instant, samo da se vidi na FB/IG i zaboravi ubrzo posle. Telefon korisnim ako moram, radnim danima kad nam na poslu i sl. Ali vikendom ili praznicima kad sam negde van ili s klincima, nosim fotoaparat i sredim slike posle kad imam vremena, nekad mi se nagomila i po mesec dana slika, ali uvek nađem vremena u nekom trenutku. Pritom ne postavljam slike po FB i sl. Sve obeležim, opišem i složim i imam uredan backup toga. Jedna od najdražih uspomena koje imam iz detinjstva su albumi koje je moj otac slikao, mnoge su crno bele i koje je sam razvijao. Na njima su trenutci sa meni dragim ljudima koji nažalost više nisu živi. Tako da mi nije teško da i mojim klincima nešto slično ostavim. A kome treba za FB i IG, pa ima telefon i nek uživa.
 10. Sony počeo da pravi m4/3 aparate:
 11. Side by side RX100VA i Huawei P30 Pro - nebo i zemlja, ne dostiže ništa. Takođe, A6000 je bila bolja od RX100 samo sa dobrim objektivom (Sigma 16 ili 30 1.4 i sl), u odnosu na kit 16-50 i sl. RX100 VA je bolji. Ali nije za poređenje sa FF (osim po pitanju AF gde ubija :)
 12. Ja imam RX100VA i fenomenalan je za poneti, bio je skoro V za 450€ na KP što je bila odlična kupovina. A za ekran, tempered glass je na AE oko 2€, fenomenalno čuva i deluje kao fabričko, ne primeđuje se, mnogo bolje nego folije. S druge strane, ograničen si na 24-70, tako da prenosivost i to što ga uvek imaš uz sebe ima svoju cenu.
 13. Probaj da koristiš par dana TT685S na A6000, posle toga nećeš imati problema s veličinom XT-1S :)
 14. Kada radiš sa X1T-s na aparatu samo podesiš kao da je standardni blic. Aparat nema pojma da koristiš jedan ili više WL bliceva. Podržava HSS bez problema, koristio više puta na moru na plaži. FW se lako updateuje, skineš aplikaciju i FW fajl sa Godox sajta, povežeš PC i blic ili kontroler preko micro USB kabla i pratiš uputstvo iz PDF-a koji dobiješ uz FW fajl. Sve gotovo za minut. U principu psovaćeš Kineze prvih sat-dva dok ne provališ šta i kako, posle radi bez problema :)
 15. Ja sam imao TT350s, dva komada, jedan koristio na A6000, drugi posle na A6300. Nekad na telu, nekad sa X1T-S. Na telu su mi uvek radili manje-više kako treba, nisam imao zamerki. Inače imao sam i par TT685s, ali koristi njih na A6000 je ergonomska noćna mora, tako da sam uglavnom koristio TT350s. Preko X1T-S TTL je znao nekad da zezne i podeksponira, a da posle par sekundi pod istim uslovima uradi kako treba, ali generalno sam bio zadovoljan. Kasnije se to malo sredilo sa update-om FW na X1T-S. Oba primerka sam uzeo na AE, kada su bile ome velike akcije, plaćao sam ih ~65€ i pošto je mala kutija, koju su stavljali u onu mekanu postavljenu kovertu, nisu mi ih ni jednom ocarinili. Sam Godox fino radi u okviru svog sistema (X1T-s, TT350, TT600,TT685...) kada koristiš više bliceva i sl. to je radilo kako treba, ali nikad to nisam mešao sa Sony ili drugim blicevima. Inače, kad kupiš obavezno proveri da li je stigao sa poslednjim FW. Ja sam pošteno psovao TT685 koji sam prvi uzeo dok se TT350s još nije ni pojavio, a svi problemi posle nestali sa FW update-om.
×
×
 • Create New...