Jump to content

zoranpr

Članovi
 • Content Count

  53
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

Profile Information

 • Gender
  Male

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Zoran Prostran
 1. Video sam da je frižider koji želim širine 54, 55 a ne 60 tako da imam 5 cm za kuh. elemente. Sada je moguća ugaona sudopera ali bi se deo za fioke smanjio za 5 na 40. Šta je po vama bolje k1 ili k2?
 2. Zaštita potrošača je prvo što sam gledao. Uspeo je dogovor sa trgovcem, reklamacija je priznata danas. Za majstora će biti uplaćen novac, daće mi lepak i druge pločice u istom cenovnom rangu (može i druge uz doplatu ako su skuplje). Nisam 100% zadovoljan, najviše bi mi odgovaralo da su dali novac i umesto materijala ali imam dosta drugih obaveza da bih se sa njima žilavio.
 3. Imam problem sa pločicama. Treba mi vaše mišljenje, iskustvo šta spada reklamaciju. Da li se šteta nadoknađuje u potpunosti ili delimično? Na 2 kvadrata od zalepljenih 12 na podu pojavile su se nešto kao masne fleke ispod glazure. Neke fleke su se pojavile posle dva a neke posle sedam dana od lepljenja. Fugna nije stavljena a pločice su iz različitih kutija. Sa istim lepkom lepljenje su dve vrste zidnih pločica i tu nema problema. Prvo smo pomislili da je u pitanju vlaga koja će nestati ali nije. Posle konsulatacija sa drugim majstorima i ljudima iz te branše najverovantije je da je porozna pločica upila vlagu i boju iz lepka. Boja je ostala u vidu fleke. Sa gornje strane pločice se pod rukom ne primećuje razlika, samo vizuelno. Ako je reklamacija na pločice osnovana da li znate šta se priznaje u reklamciji? Da li tu spadaju osim pločica i lepak, rad, prevoz, demontaža neispravnih pločica... Mogu da priložim račun od majstora, izveštaj veštaka.
 4. Za rasvetu mislim da bi išlo samo nešto visoko na centru plafona kao plafonjera zato što bi se sto povremeno pomerao od prozora kada bi se koristio za šestoro.
 5. Da, tih 20 između sudopere i frižidera su nefunkcionalni ostatak posle raspoređivanja drugih elemenata. Biće kuhinja po meri mada mi se svidela i jedna kuhinja iz serijske proizvodnje. U pitanju je "Linea" - Jela Jagodina (ako je reklama neka moderator izbriše ili ću ja izbrisati i znaću za ubuduće). Ako bi bila sudopera u uglu onda bi ugaoni element bio zasečen kao siva linija u istom uglu koja se odnosi na viseće elemente u mojoj prethodnoj poruci? Ako je tako onda je taj ugaoni element 90x90 i tada bih izgubio jedino mesto od 60 za šerpe ili od 45 za fioke. Ispravi me ako grešim. Dimenzije kuhinje su 320x375, sto je širine 80 i bio bi pomeren desno, dalje od elemenata. Verovatno će sto biti na 80 od desnog zidića i na 160 od levog zida na kome su kuhinjski elementi. Ostaje 100 između stola (bez stolice) i elemenata. Videćemo kada se uselimo kako će tačno biti.
 6. Ovo rešenje je trenutno najbliže konačnom. Sudo mašina je pomerena od ugla da bi mogla da se otvara. Da je ostala u uglu ne bi mogla da se otvara od ručice na frontu sudopere. Frižider je pomeren da ne bude na sred kuhinje i bio bi visine 125 cm i na njemu mikrotalasna. Da li imate preporuku šta je zahvalnije za održavanje visoku sjaj ili polumat sjaj?
 7. Smislio sam tri varijante rasporeda, molim vas za savet. Sivim slovima su je napisana namena donjih korpusa. Majstor kaže da mašina za sudove može i na drugi zid blizu sudopere pa sam to iskoristio u drugoj i trećoj skica gledano sa leva na desno. Kod prve varijante (levo na slici) mi deluje da je frižider na sred kuhinje i da će možda smetati stolu koji je 140x80 kao i komunikaciji sa letnjom kuhinjom.
 8. Zdravo, radovi teku, konačno, željenim intezitetom. Treba mi vaša pomoć i mišljenje u vezi sa rasporedom elemenata u kuhinji. Došlo je do promena u smislu da se južni prolaz ka „špajzu“ zadržava a veš mašina će biti odmah iza tog prolaza. Za kuhinju imam prostor za „L“ oblik dimenzija 185x270. U prilogu sam je postojeće stanje (situacioni plan) i moj predlog rasporeda. Voda i odvod su izvučeni na zid od špajza pa bi na tom zidu bili sudopera i mašina za sudove. Mislio sam da bude frižider visine 144 (bez zmrzivača) i na njemu mikrotalasna. Imam poseban vertikalni zamrzivač. Rernu sam stavio u donju zonu zato što mi se čini da nema mesta da bude u visini očiju, gubim radnu površinu.
 9. Širina ulaza je 160, slika je u prilogu. Usput da ostane zabeleženo možda nekom koristi ko bude čitao. Cene po stovarištima se razlikuju i do 15-20% za isti materijal. Treba se dogovoriti oko prevoza, istovara. Meni je odgovaralo da se materijal dovozi iz više puta po manje jer nemam mesta za sav materijal odjednom. Nije bilo problema jer je stovarište u blizine kuće.
 10. Biće ostavljeno prema tvojoj preporuci. Kompletna pregradna vrata između dnevne sobe i trpezarije se lako skidaju i montiraju prema potrebi. U slučaju potrebe npr. rođendana ili slično biće skinuta a za svakodnevni život videćemo kako je bolje. Miris pripremanja hrane me najviše brine ali verujem da će se jela sa težim mirisima spremati u letnjoj kuhinji. Ranije se većina jela spremala u letnjoj kuhinji, ostaje da se vidi kako će biti ubuduće.
 11. Hvala na pojašnjenju. Ideja proširivanja južnih vrata tj. rušenja južnog zida je bila u opticaju i moguća je ali ne baš i realna. Trebalo bi noseći zid debljine 50 cm rušiti. Na njemu su grede (prva slika: juzni_zid_i_spajz_slikano_prema_istoku) tako da bi ih trebalo podupreti a svako sleganje drvenih greda bilo bi problematično. Vidi se i pad krova. Proširivanje vrata zavisilo bi od dužine grede iznad njih ako je ima jer su naknadno rađena. Nisam imao ideju kao ti za raspored i mislim da je baš dobra, samo da je špajz viši. Skeptik sam i po pitanju stanja špajza jer je napukao na nekoliko mesta i ne bih „stratešku“ instalaciju vezivao za špajz. Troje građevinaca je gledalo špajz (postojala je ideja dizanja potkrovlja) i svi su bili za njegovo rušenje. Postojala je ideja da kuhinja bude u špajzu ali se zbog širine odustalo. Ulaz i faza 1 – dobro da si rekao 180 ja bih stavio na 160. Trebalo bi negde da stavim neki čiviluk, cipelarnik. Mislio sam ulazna vrata budu 140 (90 vrata i 50 drugo „fiksno“ krilo). Iza fiksnog krila mislim da stavim neki minimalni nameštaj. Ne znam gde bih sa jaknama i obućom. Odmah kod ulaza stavio bih dva uža a viša prozora zbog estetike. Faza 2-1: razmišljao sam da kasnije letnja kuhinnja postane dečija soba zbog manjih ulaganja. Bio bih miran dosta godina. Bila bi malo uža soba 265 ali šta da se radi. Stvarno mi se ne sviđa što zatvoram južna vrata u kuhinji/trpezariji jer gušim ovu mogućnost. Špajz ostaje odsečen odn. Mora se ići kroz dečiju sobu do veš mašine i špajza. Posle toga faza 3: V3. Hvala za standarde i smernice. Kuhinja – raspored je u prilogu, ne znam da li može bolje u slučaju zatvaranja južnih vrata. Bojler bi bio niskomontažni levo ispod sudopere.
 12. Može dodatna pomoć, ne mogu da ispratim u delu za kuhinju: ostavljam vrata i pravim pregradni zid u špajzu. Gde stavljam šporet i sudoperu, da li na južni zid ka komšiji ili na "novi" istočni / postojeći zapadni zid špajza? Špajz je širine 135 bez pločica. Ne mogu da odredim na koje mesto si predložio da bude bar-pult.
 13. Odštampao sam tvoj komentar i skicu pa krenuo lagano u drugo čitanje :-) Na početku ću napisati zaključak. Sve što si napisao je na mestu iako nisi bio u objektu. Dosta si mi pomogao, hvala ti na svemu što si napisao. Postoje neki ograničavajući faktori koje možda ranije nisam naveo jer smo pričali najviše o kupatilu. Sve je rekonstrukcija dela starog objekta osim nacrtanog ulaza koji se izbacuje 1,5 do 2 metra u dvorište čisto da ima gde da se ostavi obuća i okače jakne. Jedan deo je iz 1957, drugi iz 1977 i treći iz 1980 (označeno na skici 1). Svi zidovi su od najmanje 1,5 opeke, unutrašnji su uglavnom debljine 40 (ima jedan od 32) a spoljašnji 45-50 cm. Krov je karatavan, nema nosećih stubova. Južna strana je na 1-1,5 metara od zida komšijine kuće. Deo levo (ka istoku) od spavaće sobe je koristila baka. Postavio bih više slika čisto informativno ali ne mogu zbog limita. „Razmisli o pomeranju vrata između letnje kuhinje i trpezarije na 60cm od ugla - donjeg, u kom već jesu“ – ova vrata ne postoje tek treba da se probiju. Od ranije razmatram 60 cm a koči me sledeće: kao što vidite nema dečiju sobu, trenutno ni dete ali se nadamo da će biti. Trebalo je smisliti gde da udenem dečiju sobu i nisu mi se sviđala ili su bila platežno nedostupna u ovom momentu rešenja koja sam smislio ja, žena i poznanik građevinac. Zbog finansija vodio sam se mišlju da negde dozidam sobu a postojala su rešenja da se dozida i neko mini kupatilce ili toalet… skica1 i 2. Odlučio sam da renoviramo ono što imamo a doziđivanje da uradimo kada i ako bude trebalo. I kada dođe dete imamo par godina vremena. Verujem da će se do tada iskristalisati rešenje, možda bude slobodna i neka prostorija iz prednjeg dela kuće… Ako ova vrata budu na 60 od ivice trebalo bi pomeriti vrata špajza ka istoku da ne bi smetao šporet, pored šporeta su radni deo i sudopera. Kuhinja - hteo sam da srušim zid koji odvaja špajz i pregradim špajz u pravcu zida kuhinja-letnja kuhinja. Problem je što je južni zid kuhinje noseći (špajz je dozidan kao aneks i u lošem je stanju). Visina špajza je 210cm a iznad je omalterisana trska i odmah crep kako bi se ispratio pad krova. Trpezaija i dnevni boravak su odvojeni trokrilnim vratima (slika dnevna soba) koja mogu po potrebi da se skinu ili skroz otvore. Žena je htela da ih skinem ali zbog širenja mirisa nisam mogao da pristanem na to. Špajz je u takvom stanju da ništa ne bih mogao da kačim bez još ulaganja tako da sam u njemu mislio da stavim „mobilne“ stvari kao što je orman za sezonsko odlaganje odeće, veš mašina i slično. Spavaća soba – desno su budući plakari, iza su postojeća vrata koju ću zatvoriti rigipsom i aktivirati po potrebi. To levo je piano klavir koji je žena dobila u nasledstvo. Tu je postavljen jer ne znam gde bih drugo sa njim, ne koristi se. Sutra zbog kreveca i manjka plakara verovatno ćemo morati da smislimo drugo rešenje. Za uske prolaze ka krevetu jedino da malo suzim krevet? Sređivanje dvorišta ostaje za kasnije. Možda negde nisam bio jasan, udubio sam se u pisanje. Ako ima nekih nejasnoća tu sam.
 14. Hvala na korisnim savetima. U prilogu je planirana verzija kuće uzeta od plana za struju koji je malo izmenjen u odnosu na dati crtež. Vrata između kuhinje i letnje kuhinje još nisu probijena. Renoviram sve osim menjanja parketa u dnevnoj i spavaćoj sobi (mada su dva kvadrata u dnevnoj propala pa će majstor pokušati da ih lepo zameni). Do sada je urađeno malo, završeni su krov i prva faza za struju (razvučeni su kablovi, montirane kutije). Sutra počinju radovi na komplet vodi i kanalizaciji (trebalo je danas ali su majstori otkazali 15 minuta pre planiranog početka). Posle njih dolazi grejanje i moler. Za to vreme ćemo izabrati kuhinju i deo nameštaja. U vezi sa rekonstrukcijom kuće svaki savet / preporuka je dobrodošao. Dosadašnja pomoć mi je od velike koristi. Svestan sam i da moja pitanja zahtevaju da se izdvoji i deo vašeg slobodnog vremena prvo za čitanje a posle i za odgovor tako da sam poziv za pomoć uputio za meni najproblematičnij deo, kupatilo.
 15. U prilogu je osnova čitave kuće. Deo sa tamnim zidovima je do ulice i tu su moji roditelji. Veš mašina bi išla u hodnik-špajz, na skici kuće je to gore-levo. Za kupatilo kao novu mogućnost si mislio nešto kao raspored kao skici? Kupatilo se radi komplet sa novom vodom i kanalizacijom. Napravio sam od lajsni dva kvadra dimenzija lavaboa sa ormarićem i šolje. Vrteo sa to po kupatilu i vizuelno raspored sa sanitarijom na jednom zidu ostavlja najviše mesta (taj sa skice 55). Razmišljao sa da kombinovani kotao ide u isti špajz samo na kraj do kupatila ali čini mi se da dok topla voda za umivanje i pranje ruku prevali put od ukupno desetak metara ja već obavio što sam imao. Ovde sam jedan deo tih, meni, "nebitnih" stvari video zahvaljujući vama i mogu da preporučim svima koji budu imali isti problem (sa novcem) da ako je ikako moguće angažuju nekog, ne mora za projekat može i za savet. Možda može da se preusmeri novac sa nekog dela radova koji se mogu uraditi kasnije, sledeće godine npr. kupovina dela nameštaja. Osim ovih za amatere "nebitnih" stvari u mom iskustvu se pojavio i detalj kod majstora (za sada kod dva majstora, krov i struja). Sve što ih pitam može ali kada dođe do izvođenja to ne bude baš tako, što zbog umeća što zbog zaboravnosti. Hteo sam da pitam da li postoji pravilo za koliko se pomera slavina na dužoj strani kade, smaknuta slavina? Ne sviđa mi se da slivnik bude na sredini kupatila, da li se može pomeriti van centra i da li se to praktikuje? Majstor kaže da može to da izvede :-)
×
×
 • Create New...