Jump to content

borei

Članovi
 • Posts

  52
 • Joined

 • Last visited

Reputation

0 Neutral

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Radonja Srdanovic

Recent Profile Visitors

598 profile views
 1. E da, zaboravi sam - koristim Canon fotoaparate.
 2. Treba mi pomoć oko odluke za sistem bliceva, za sad imam samo canon 430EX, a imam i YN-E3-RT, kupio ga jer sam mislio da uzmem ranije YN bliceve, ali mi nisu trebali, i sad mi stoji. E sad mi trebaju blicevi za posao, pa bih da krenem u pravljenje sistema koji će da valja na duže. Pitanje je - da ostavim YN-E3-RT i kupim YN bliceve, tpa 600EX-RT, ili da kupim godox neki ekvivalent E3-u i bliceve? Namjena - fotografisanje raznih događaja, osvjetljivanje sale i sl... Nekad mi treba okidač samo na aparatu i dva blica, nekad bih koristio blic kao master na aparatu, a dodatne bliceve daljinski u slave.
 3. M6 je 500 i nešto eura, M50 je 500e, m100 je 300+e, tako da ne fali ništa : )
 4. MILC za što manje novca - Canon m100 + 15-45 MILC sa super tijelom i komandama - Canon M6 + 15-45 MILC sa EVF-om - Canon M50 Ako baš ne mora milc, onda Canon 200D + 18-55 STM. Ovo gore je za pejzaže i sl savršeno, a veoma lako. Evo nešto od mojih fotografija koje su većinom sa M6: https://500px.com/rsrdanovic
 5. Nije problem, kupio sam baš dosta polovne opreme i sve super radi, AKO SE KUPUJE OD POUZDANE OSOBE, NEKOGA KOGA DOBRO POZNAJETE, ili ako imate sreću i čujete za reputaciju nekog. Nažalost, imao sam slučajeve da ljudi napišu da je nešto savršeno, a ima oštećenje. Najgore je danas sa propratnom opremom, čovjek mi je prodao kinesku bateriju po cijeni malo manje od originalne, kasno sam provalio da je kopija. Isto mi se desilo sa punjačem, kineska kopija, prodata kao original. Vidim da sad neki daju garanciju od 4 godine na Canon/Sony, za to bih doplatio koliko god treba, jer će se u 4 godine aparat otplatit nekoliko puta.
 6. Ja bih odma kupio 6Dmk2 da ima senzor kao 5dmk4, ovako mi je mana DR. Dual pixel af na novijim canonima je super stvar, a ekran koji se skroz okreće je super stvar za fotografisanje odozgo, odozdo, sa stativa, i to bi mi najviše falilo. Isto tako za fotografisanje djece, da se ne moram saginjat i gledat kroz tražilo. Zato mi se najviše sviđa DSLR koji ima dobar AF u live view. Mirrorless je super i za pejzaže u hodu, ima se histogram uživo i onda gledam da spakujem sve u njega. Ali da imam samo jedan aparat to bi bio dslr. Volim da gledam ljude kroz optičko tražilo, dok čekam neki trenutak... Volim kad sa jednom baterijom prilikom reportažnog fotografisanja napravim 1000+ fotografija, ne moram danima da gasim aparat, senzor se teže prlja ispod ogledala i ne razmišljam može li ga nešto spržit. A najviše kad fotografišem nešto sa stativa, i čekam trenutak, npr za fotografisanje grmljavine je DSLR zakon, milc jede bateriju i stalno radi senzor, ovako imam na gornjem ekranu sve što mi treba od infomacija i okidam po potrebi. Ja ću da idem na 5dmk4, pored njega već imam M6 koji mogu zamijenit nečim boljim ako bude potrebe. Sony ne bih još prvenstveno zbog problema kada se koriste tamo gdje ima vlage, dosta je primjera po netu da ga "kap ubije", i previše primjera sa crkavanjem IBIS-a i sl.
 7. Ovo je najgora istina. EOS-R je osakaćen po meni za ergonomiju po kojoj su canoni poznati, RP za senzor. I pored toga za dosta drugih stvari, ali eto meni dvije bitne navedoh.
 8. Ovih dana sam fotografisao profesionalno u planini, na snijegu. Pejzaži, ali i dosta praćenja skijaša i sl, sve sa rukavicama jer je bllo hladno, i u tim uslovima ne bih bio srećan sa eos-r, sa 5dmk4 bih. Ne znam zašto su ga oštetili za točkić nazad i stavili gore onu touch glupost. Ja ću poslije sezone da uzmem 5dmk4, i pored njega imam M6 koji mogu zamjenti za A6300.
 9. I ja sam u istoj dilemi, "upgrade" će na jesen da bude, ali sam se skoro skroz odlučio za 5dmk4, milc može da bude drugo tijelo. Volim OVF na jakom suncu, i kad radim sa blicom, ne sviđa mi se onaj novi tač matrak na eos-r, znače mi dvije kartice, dosta fotografišem na niskim temperaturama, kvalitet slike je isti kao na eos-r. EOS-r prednost - lakši, volim af na glavu kad fotografišem portrete i sl, da ne razmišljam o fokusu. Al eto imaću još vremena da odlučim, znam da ovaj sad eos-r neću, ako izađe neko bolje tjielo - moguće.
 10. Stigao mi je nedavno m6, sa objektivom 15-45. Nisam imao puno vremena da ga probam, ali sam za sad veoma zadovoljan, aparatom makar. Objektiv je stigao greškom, ali je minimalna doplata za njega pa ću ga svakako ostavit, valja jer će mi služit za planinu kad mi treba najlakša kombinacija, dok ne stigne adapter. Jedino što mi se čini da displej vuče malo na plavo/rozo, je li imao neko slično iskustvo sa m-om? Moram da instaliram SP1 na win7 da bih mogao da instaliram novi LR za njega, ali sam updateovao camera raw i malo se igrao sa fajlovima. Za mene skroz dovoljan dinamički opseg, s tim što je objektiv 15-45 prilično lošiji od objektiva koje koristim, pa čekam da nakačim nešto bolje. Ono što mi se najviše sviđa su komande, meniji skroz mogu da se podese po volji, i funkcija gotovo svakog dugmića i točka, kojih je više nego dovoljno. AF mi je skroz dovoljan, za moje potrebe, s tim što mi se čini da je na a6300 dosta bolji, posebno njegove mogućnosti za praćenje i sl. M6 sam uzeo jer sam već na canonu, da krećem do starta, to bi vjerovatno bi a6300, ali je sve danas pitanje toga kako nam odgovara aparat u ruci, i kakav sistem želimo da napravimo, jer su razlike u kvalitetu fotografije nebitne.
 11. Kako si zadovoljan sa 60mm i 80D? Ja imam 70D koji planiram da zadržim i kupim 60 makro za njega, a onda mogu i na m6 da ga koristim sa adapterom.
 12. Ovo izgleda veoma zanimljivo: https://www.canonrumors.com/canon-eos-rp-sp...cations-images/ Ako bude istinito, biće idealno za mene. Dok se pojavi, prođe period testiranja i sl, M6 će da se isplati višestruko : )
 13. Naručio sam danas preko jedne firme iz BG Canon M6 za 450-470 eura, stiže za oko tri nedjelje : ) I kupiću mu kad stigne adapter za ef objektive i to je to, pa ću onda vidjet da uzmem 32 1.4 ili 22 2.0, a za pejzaže ću do daljnjeg nosit 10-18, ili kupim za male pare 18-55 stm. Neka to sve stigne, pa ću se odlučit i za makro. 100mm jeste best-buy canonov, ali ću pola godine bit u planini sa M6, pa bih radije nosio nešto manje što mi može stalno bit u rancu, pa ću gledat između 60mm, 35 novi stm, ili ef-m makro.
 14. Danas mi je drugarica u Beogradu i trebala je da mi kupi M6 za koji sam se odlučio, ali nisam mogao niđe da ga nađem, zvao sam gotovo sve prodavnice gore i niko ga nema. Odluči sam se za M6 jer mi je i M1 bio dovoljan, da je imao bolji senzor i brži af, a M6 mi je savršen jer ima 2-3 točkića, exp. comp točkić, i sve bi mi završavao, što se planine tiče. Tako da čekam da ga neko dobije, ili da tražim nekog da ide za USA... Uzeću ga sa 15-45 i adapterom, i čekam predugo da kupim neki magro objektiv, to će vjerovatno da bude 60mm koji ću moć i na 70D da koristim. Nije mi žao da dam i više para, probao sam sony a6300 i oduševio se, ali sam na neki način u ljubavnom odnosu sa canonom, pored svih zezancija koje ih čekaju da riješe.
×
×
 • Create New...