Jump to content

gtk_marko

Članovi
 • Content Count

  57
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Banja Luka

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Marko
 1. Koja je najvaznija stvar koju ste naucili o fotografiji? Džaba sve.
 2. Taj sony 24-70 f4 je smeće. Čim ga neko spominje znači da nema pojma o temi. Ovi novi će se tek pokazati. Kada ispadnu edge-to-egde oštriji od pojedinih prajmova, neko na forumu će napisati "ma kome treba ta oštrina uopšte" :D "I koga stvarno briga koliko listića blende ima i kako bokeh izgleda. Gluposti". Msm mogu se kladiti da će biti tih komentara. To su ljudi sa 24-120. I svako malo neko kaže "ponuda objektiva je mala". Svi težimo istim objektivima, 2.8 zumovima, 1.4-2.0 prajmovima, 1.2 za mazohiste... Lično bih bio prezadovoljan sa 14, 17-40 i 70-200 i 50, zato što je malen. I ta
 3. Negdje sam čitao zanimljivu teoriju za onu NEX seriju. Kaže da je sony izbacio tu seriju čisto da ima kakvo-takvo pokriće da razvija e-mount objektive i da pogura taj svoj koncept malih aparata. Kao, uopšte nisu imali u planu da ih dugo zadrže. 3, 5, 7 ćao. Sličnu priču je neko imao i za 2.8 objektive. "zašto nisu izbacili 2.8 zumove i brze prajmove". Pa prva stvar koju bi neko uradio je uporedio ih sa L objektivima. Ok, recimo da su oštriji. A fokus? Testirati na čemu? A7? Pa da se osramote na prvom testu? Zato su se strpili dok ne naprave fokus koji će sigurno parirati fokusu dslr
 4. Najtaut.com Zanima me vaše mišljenje, kritike, savjeti, šta god vam padne na pamet. Udri, slobodno :D
 5. Ja se i sad smijem kad vidim fotografiju, ne vjerujem da sam stvarno to uslikao :D Pečenje, masna salveta, rakija, bijela ruža, samsung u krilu, naručuje pjesmu i drži 20 KM u ruci. Sređeni nokti i neki ružni sat. I sve to u golden ratio upalo, plus i haljina i salveta iste boje.
 6. Sve je stalo u jednu fotografiju 1/30 2.8 1600 D90 35 1.8
 7. Juče je nešto OGROMNO preletjelo. 4 motora i baš sporo ide, nekad mi je baš žao što se ne razumijem malo više u avione.
 8. Na tezgi prebacio karticu iz sonija u nikon, a aparat na neki fazon pobrisao samo zadnjih 100 slika sa šutinga. Platio frizuru, šminku i čaj poslije ponovljenog tog dijela šutinga (jbg jako važno kao). Kasnije taj "novi" šuting dam momku na 64GB usb 3.0 i on ga izgubi (usb, slike je prebacio).
 9. Da se nadovezem za ovaj peaking. Ja imam g**no od aparata, sony a58, af mu se muci cim nije baas dobro svijetlo i evf mu je smece u poredjenju sa novijim evf-ovima (a6000 mi je bio vau kad sam probao, mogu misliti ovi bolji kakvi su). Ono sto sam se upraksao u zadnje vrijeme na tezgama... Napravim dovoljno 17-50mm tezga slika sa nikonom ili canonom i onda uzmem sonija sa 50mm i manuelno skljocam sa peakingom uz mali breketing fokusa (najvise zbog straha da nisam dobro fokusirao). U 99% slucajeva prva slika bude savrseno fokusirana te mi ostale ni ne trebaju. Hocu reci da se i sa smece apara
 10. Pentax već ima par stvari koje ni jedan drugi proizvođač nema, uključujući te pixel shift napucane rezolucije te smanjeno šumove. Takođe imaju i užasan marketing i design tim.
 11. Kako se bira af tačka? Ne sviđa mi se on off prekidač ali volim što ima puno diala. Volio bih imati 3 diala + sisicu za af tačku.
 12. Nemoj se ljutiti, ali stvarno mislim da ne treba da razmišljaš tako. Ne kažem da nisi u pravu, nego samo da je prednost 20-24mpx puno veća nega taj mrvicu brži workflow. I meni krv popi spor import, export, ma sve... Koliko sam ja do sada naučio, brzina lightroom-a ima veze i do formata fajla (moji 20mpx .arw fajlovi brže piče nego 14 i 16mpx .nef) A da ne spominjem ostale prednosti. Nemoj ispod 20 ako nije neki neki baš dobar aparat tipa 7D, A7s, itd itd.
 13. Imaš na fotoberzi na fb d7100 za 500e. Ja bih požurio.
×
×
 • Create New...