Jump to content

Runa

Članovi
 • Content Count

  11
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Runa Runić
 1. Ne znam kako bih izneo problematiku, ali recimo da bih silno želeo da znam nešto konkretnije o štetnosti solventnih boja (ako može konkretnije Mimakijevih BS, ili još konkrenije - BS3 boja). Naime, znam za sve-i-svakom-poznate konstatacija tipa: Solventne boje su najštetnije od svih boja, solventne boje su kancerogene, i to mu dodje kao aksiom, ali nigde ni traga dalje dedukcije i inferencije. Sećam se da sam na nekim "amerikanskim" sajtovima pročitao da kod njih nema BS boja u prodaji, a danas naleteh ovde u nekoj staroj temi na: , uz to, ako se dobro sećam, klasifikovane su kao prva kategorija kancerogena, etc, etc... E, sad... Šta bi to trebalo da znači u praksi? Da li "prva kategorija kancerogena" (to bi trebalo da je ono za šta se pouzdano zna da izaziva rak), znači da, npr, inhalacija isparenja i apsorpcija preko kože (& kose i noktiju :lol: ) dokazano izaziva rak, ili se pak ovo prvo smatra bezbednim - za razliku od, recimo, gutanja boje (poput onih "pametnih" upozorenja na proizodima tipa; ne gurajte ruku pod nož - da ne bi bila otfikarena / ne pijte boju jer to izaziva rak, i sl. Karikiram, ali cenim da znate na šta mislim :D ) Dalje, da li znate koje su to kancerogene hemikalije koje se nalaze u solventu i koja im je maksimalna dozvoljena koncentracija? Da li se nešto (i šta) smatra potpuno bezbednim okruženjem za rad? A da li postoji suprotno/ neko u kom ne treba raditi ni pod razno? I tako... Verujem da nijedna informacija nije suvišna, a voleo bih da znam šta se misl ili zna o toksičnosti solventa, generalno. Hvala :)
 2. Zapravo, istini za volju, mislim da i nije štamparija ta koja toliko insistira na cdr fajlovima, pre će biti da je u pitanju posledica igre gluvih telefona i nepoznavanja materije, ali s obzirom da to ni na koji način ne utiče na činjenicu da ja moram da dostavim fajlove isključivo u cdr-u, preskočio sam da obrazložim taj deo - a verovatno bi bilo najbolje da ni ne pokušavam da objasnim ovu suludu situaciju... Hvala Vam na odgovorima, ako saznam/skontam nešto korisno - napisaću ovde, mada, kako trenutno stoje stvari, mislim da mi precrtavanje ne gine. Pozdrav!
 3. Hvala na odgovoru, Probao sam sve formate, ali Corel jednostavno odbija saradnju. Tekst neće morati da se menja - niti bilo šta drugo na radovima, a i na delu teksta imam filtere koje Corel uporno bojkotuje, tako da ga ne bi bilo baš jednostavno uvesti, pogotovo ne kao "editable" varijantu. Ono što me brine je kako će se tekst štampati ako ga rasterizujem, inače bih eksportovao ceo artwork kao tiff, ali se bojim se da štampa neće ispasti baš kako bi trebalo - pogotovo ne onaj sitniji deo (a nije da ga nema...). Pokušao sam da printujem u PDF fajl , ali tu mi se pojavi i uzduž i popreko gomila nekih linijica koje ne znam kako da uklonim (sem toga, sve ostalo izgleda normalno) . Uspeo sam da izguglam taj isti problem na više mesta, ali ne i rešenje. Sve u svemu, i dalje se nadam da će se pojaviti neka dobra duša sa rešenjem :) , jer ja sam već ispucao sve ideje... Hvala još jednom.
 4. Pozdrav, Kao što piše u naslovu, imam problem sa prebacivanjem radova iz ilustratora u corel, pre svega zbog "clipping mask"-a (ali i još par filtera), koji corel ne prepoznaje. Da li uopšte postoji način da se to izvede? Ili, u slučaju da nije moguće, u kom formatu bi bilo najbolje sačuvati radove a da strana kojoj šaljem (i koja radi isključivo sa corel-om) može da ih korektno odštampa? Znam da bi najbolje bilo konsultovati se sa njima, ali , nažalost, zbog odredjenog spleta okolnosti, to nije moguće. Hvala.
 5. Ja mislim da jesam, mada ne mora da znači da sam u pravu - nadam se da će neko biti dovoljno ljubazan da me ispravi ako grešim. Radi se "saddle stich" povez (to se valjda zove klamovanje kroz prevoj po naški? ), a ja planiram da to uradim ovako: u illyju započnem rad sa dva a4 artboarda (da ne podešavam obrez naknadno) i krenem redom da rešavam stranice, u hodu dodavajući potreban broj artboarda kopirajući prvi ili drugi po potrebi (zbog inner bleed-a). Kad završim, sačuvam pdf (raspored će po defaultu biti od prve do poslednje stranice, hronološki), zatim u acrobat-u pomoću opcije "booklet printing" u par klikova (bukvalno) odradim pakovanje stranica i štampam. :) To bi trebalo da funkcioniše, bar koliko se ja razumem, a sam proces ide rutinski, bez bespotrebnog zadržavnja... Osim ako postoji još nešto što bi trebalo uzeti u obzir, a da mi je promaklo... Ako neko zna za bolji način, bilo bi veoma lepo da ga podeli s nama . Hvala :)
 6. Ne znam kako nisam zapazio ranije, ali ispostavilo se da u Illy-u postoji artboards panel (window - artboards) u kom se s par klikova može menjati broj i raspored artboarda (odnosno PDF stranica). Prosto k'o pasulj. :lol: Bezveze započeh temu, ali eto... Za slučaj da još neko naidje sa istim pitanjem :)
 7. @Nisam_ja Hvala na odgovoru, ali... uh... nema kratkog načina da objasnim kako je do toga došlo, ali uglavnom, desilo se da će moja malenkost morati posle završenog rada (tj radova) i da ih odštampa (pod budnim okom radnog okruženja). Bez pomoći prijatelja, ili ičeg sličnog, a kao što se da naslutiti, to nikad prethodno nije spadalo u moj domen rada (da ne kažem da sam za tu rabotu totalni duduk.) I sad lupam glavu kako da to uradim u što kraćem vremenu, da ne moram sto puta da prepakujem, ili da se pogubim pa nešto zabrljam, ili da se ispostavi da to uopšte ne može da funkcioniše na započeti način, ili da se totalno obrukam, ili... Ma sto gluposti mi pada na pamet... Kakvi se sve scenariji odvijaju po mojoj glavi, i Hitchcock bi mi mogao pozavideti. :( Jako mi je bitno da to sve protekne glatko i po PS-u (pod PS ne mislim na photoshop :lol: ), i naravno, u što kraćem vremenskom roku, zato pitam kako se to obično radi u praksi... Hvala još jednom
 8. Ćao svima, i izvinjavam se što upadam ovako - s neba pa u rebra - pa odmah s početničkim pitanjima, ali zaista mi je potrebno par smernica, nadam se da će se naći neko voljan da pomogne. Da ne dužim priču, interesuje me kako se obično radi "rasporedjivanje" stranica u pdf-u za štampu dokumenta A4 formata (digitalna štampa). Da li je bolje da rasporedim: 1. po 2 spojena artboard-a ( npr naslovna + poledjina zajedno kao jedna pdf stranica A3 formata ), ili 2. da eksportujem svaki A4 artboard posebno? I, ako je ovo slučaj da li onda treba da izostavim obrez sa unutrašnje strane, ili...? ---- To je glavno od pitanja, ali bi mi dobro došao savet i u pogledu organizovanja samog "workflow"-a, npr, kad bi morali da uradite nekih 10ak A4 stranica u ilustratoru, da li bi ste počeli dokument s 5 A3 artboarda pa u hodu redjali stranice, ili radili svaku posebno kao novi dokument, pa ih naknadno složili (i kako? - postoji li neka prečica, ili mora ručno?), ili pak nešto treće...? Još jednom se izvinjavam za početnička pitanja, ali nemam drugog izbora osim da zatražim savet od iskusnijih... Hvala puno :)
×
×
 • Create New...