Jump to content

Ivica Su

Članovi
 • Content Count

  674
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About Ivica Su

 • Birthday 01/15/1985

Contact Methods

 • Website URL
  http://gradsubotica.co.rs

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  SUBOTICA

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Ivica Vojnić
 1. Dobri SB-900, ali ono u mint stanju, sa pratećom torbicom, difuzorom, držačem gelova itd, su išli od 200 (ako naletiš) do 250e... Ako je u malo lošijem stanju i nećeš dugo da čekaš, pretpostavljam da bi nekih 170-180e bila realna cena.
 2. Treća i četvrta jako jako dobre, svaka čast :)
 3. alfaholic, Ponekad printam, a ponekad na nekim dešavanjima moram da predam jpegove odmah kako bisu izašli u medije (festivali na primer). Otuda i moje veliko interesovanje za ovu temu. U svakom slučaju treba težiti ka što boljem rezultatu na terenu.
 4. flatlinens, Jedno ti je samo promaklo iz mog obrazloženja, a menja sve :D Manuelno podešavanje je nešto sasvim drugo, u stvari ja sam na početku teme i napisao da je bolje ručno postaviti kelvinažu ;)
 5. flatlinens, Ja verujem da su algoritmi drugačiji kod različitih brendova, u stvari po pisanju na netu i jesu, a retko ko taj algoritam poznaje. Što se tiče mog zaključka u vezi blica, on je više iskustven (nisam naišao nigde na podatak koji to pravilo i potvrđuje)... Pričam o Nikonu, da se razumemo, Fuji koji se spominje u temi nikad nisam koristio. Ovako, kada se uključi blic, aparat zakucava WB vrednost između 5400k i 6200k... takođe radim bounce, takođe u raznim salama sa žutim/braon/crvenim zidovima, ali WB i dalje stoji "glupo" zakucan u tom opsegu. Zašto, pa jedini smislen
 6. @work Mogu i LR i ACR da povuku taj info... ako WB stoji na "As shot" (to obično stoji po defaultu) @alfaholic primer sa blicem i auto WB-om u "toplijem" ambijentu. Većina aparata ako ne "prepoznaje" blic (samo okine preko srednjeg pina) neće dati dobar WB na auto. Moguće da Fuji ipak prepoznaje da ima blic na njemu (bez obzira što radi manuelno) pa ipak bude dobar WB (ili približno dobar). Stvarno ne znam kako kod njega to radi. Ako iskopam negde neku staru fotku dok sam imao manuelan blic, okačiću, sada nemam, pa ne mogu ni da simuliram.
 7. Jo, Odakle ti onda u raw procesoru čupaš informaciju o tome kako je bio podešen WB na aparatu pa automatski to primenjuješ? Kažeš nigde se ne upisuje u fajl? Ja sam govorio o metadati iz aparata upisanim u fajl... alfaholic, Meni se čini po ovome što si napisao da sa tim tvojim aparatom ne možeš omašiti WB ma šta radio, čudno, ja to još nisam video :D Možda je Fuji po nečemu specifičan... EDIT: Ajde ako ti nije teško priloži primer sa podacima, živo me sad ovo interesuje.
 8. @Work, pričamo o flash fotografiji, a ne scenskoj rasveti koja se menja iz sekunde u sekund. Znači naprotiv, ne širim priču, pričam o tome da nije dobar Auto WB sa manuelnim blicem što je ovde tema. I ja se slažem sa Nidžom da ko je vešt može da izjednači šaroliki WB u jednom kadru iz rawa, ali ne dajem savet da to tako treba jer smatram da je to teži i manje ispravan put ;) @nidza Pa dodatna oprema uglavnom ni ne treba (prvi je ne koristim), ali smatram da se u 2 test snimka može podesiti približan WB u aparatu na licu mesta i time sebi kasnije olakšavaš posao. @alfaholic
 9. Mislim da onda svi trebaju da bace svoje gelove i gray kartice :D ... Pa zar nije poenta baš ta da izbegneš selektivnu korekciju više različitih WB-a u jednom kadru (+ postoji verovatnoća da nešto nećeš izvući ni iz rawa)? Ja sam za to da se na licu mesta gađa što tačniji WB, a u PP da se podešavaju finese ;)
 10. Imao si sreće, da si se našao u ambijentu sa žutim svetlima (tipa 2500-3000k), dobio bi plava lica :D Al što kaže Jo, kad odbijaš blic, onda usklađuješ sa bojom zidova/plafona/ambijentalnim svetlom...
 11. Tvrdiš da WB neće biti isto zabeležen u rawu i jpegu?
 12. Ako sad tu Nikon verziju blica koristiš kao manuelan blic na Fuji-ju, onda ono gore napisano ne važi, WB meri kao da nema blica, pa možeš imati problema sa tonovima ;) Moraćeš manuelno podešavati... U nekim slučajevima nećeš morati jer će se poklopiti tonovi, ali u većini slučajeva neće. Znači samo ako je blic u TTL modu, on će meriti WB u skladu sa bojom svetla blica. A što se tiče onoga o određivanju WB-a nakon procesiranja raw-a u jpeg, to nema nikakve logike, ili ja vas nešto nisam dobro razumeo?
 13. Kada je TTL blic na telu, obično aparat stavlja WB vrednosti oko 5400k, što je kelvinaža samog blica, to bi trebalo da je tako po defaultu.
 14. Stvarno, mogao bi nam opisati ukratko kako i gde se to desilo? Čisto da nekome pomogne ako se nađe u sličnoj situaciji.
 15. Ako smem da pitam, zašto toliko potenciraš na tome da dobiješ dobru fotku na iso 25600? Ako treba toliko visok, onda već nešto nije ok sa uslovima za fotkanje :) Ona neće biti dobra ni na A7II, ni na A9, ni na D850, ni na D750, D5, 1DX II itd... Sve će se svoditi na to koja je manje loša ;) Mislim da ti onaj primer što sam stvaio sa flašom dobar u smislu da ako nema detalja i oštrine, nema ni dobre fotke... Možeš ti šum vizuelno sakriti zapušavanjem crne boje i senki, desaturacijom, NR-om itd, ali ako nema "mesa", džaba sve... Ova fotka sa 6d definitivno nema dovoljno "mesa"... subjekat
×
×
 • Create New...