Jump to content

SlowMotion

Članovi
 • Content Count

  186
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

Profile Information

 • Interests
  C-O-L-O-R

Previous Fields

 • Ime i prezime
  MV

Recent Profile Visitors

4,601 profile views
 1. SAMSUNG SSD 860 EVO 250GB, M.2 2280, SATA III - MZ-N6E250BW 250GB, M.2 2280, SATA III, do 550 MB/s Copy/paste sa jedne naše online prodavnice, da ne postavljam link . Form factor isti a brzine različite .
 2. M2 da, ali ima ih koji imaju SATA brzine i one koji su mnogo brži i na to treba obratiti pažnju. Sve su kapitalisti osmislili :)
 3. Ukoliko nema potrebe da završni fajlovi budu u AdobeRGB, onda će biti u redu. Međutim, može se desiti da monitor ima problema sa uniformnošću, recimo jedna polovina ide u zelenu a druga u ljubičastu. Proizvođač za to ne daje garanciju, a prodavac možda. Moja topla preporuka je QHD rezolucija, osim ako 4k rezolucija nije esencijalna. Tu se sigurno koristi 1 panel a ne dva slepljena.
 4. Inženjeri da zastrane? To je nemoguće :D
 5. U principu treba. Fabrička kalibracija monitora znači da su mu tom kalibracijom u fabrici podešene sledeće stvari: - whitepoint, ili karakteristike bele - neutralnost sivih - gama Često je preciznost ove fabričke kalibracije diskutabilna ili je manje preciznosti u odnosu na ono što prava kalibracija može da odradi. Ima naravno i dobrih primera, recimo skoro svi Dell u2515h na koje sam naišao su imali pristojan sRGB preset. Ono što fabrička kalibracija ne daje je konkretni ICC profil monitora koji je od krucijalne važnosti za precizan prikaz u programima koji imaju CMM(color man
 6. Yep, sad vidim previd i na šta se odnosi 6500K. Priznajem :)
 7. Kontrast je kompleksan pojam i može se dosta filozofirati o njemu. Statički kontrast može vrlo malo(verovatno neznatno) da se promeni i to odabirom nivoa bele, ili da uprostim stvari- manipulisanjem brightness skale. Percepirani kontrast može još da se pojača drugim parametrima koji se apliciraju putem kalibracije i time bi se najviše taj ekran približio MBP. Međutim, verovatno se nikada neće postići izuzetno visok stepen identičnosti prikaza u našim očima(za razliku od mernih instrumenata koji možda i hoće). Na našu sreću to nije ni potrebno. To što MBP ekran nije kalibrisan ne znači da
 8. Nema na čemu i drugi put :)
 9. Bump. Ne gledam forum u poslednje vreme često ali sam tu, na raspolaganju za kalibracije i sva Vaša eventualna pitanja.
 10. Zarad jednostavnosti i bez insistiranja na detaljima koji ti verovatno ne trebaju, uzećemo da je 6500K kolorna temperatura whitepoint-a(bela na ekranu) u sRGB. Dakle, ako sam dobro razumeo opcije oko kojih se dvoumiš su 6500K color adjust i sRGB. Znamo šta bi trebalo da bude isto, tih 6500k kolorne temperature bele. Ono gde možda postoje razlike su nivoi luminacije bele i crne(posledično i različit statički kontrast), gama i neutralnost sivih. Obično su na monitorima pri sRGB presetu ovi detalji za nijansu precizniji ili pravilniji. Stoga, jedna vrlo generalna preporuka je sRGB preset, još dod
 11. Moja sumnja je da je u pitanju neki problem oko CMM-a FastStone-a. Sad sam probao portable verziju i opcija CMS(Color management) je isključena. Idi na Settings-CMS tab i štikliraj-čekiraj Enable Color management... Javljaj da li je uspelo :D , ako nije imam ideju šta bi još moglo da bude.
 12. Loving Vincent - http://www.imdb.com/title/tt3262342/ Jako zanimljiv film, prvenstveno vizuelno. Priča i njen tok mi nisu najbolji, ali ipak na kraju film ostavlja snažnu poruku.
 13. Nema na čemu Pexus, drago mi je da sam pomogao. Takođe hvala i Vladi(1odKolega) na lepim rečima, drago mi je da ste zadovoljni sa kalibracijom.
 14. I onda neko kaze kako je windows 10 super, dodje update i napravi dar-mar :D Elem, ja da sam na tvom mestu, ja bih eliminisao sva ta podesavanja u CP GPU i kontrasta monitora. To sto si podesio preko GPU ide u jedan poseban fajl kojim se modifikuje i/ili ne daj Boze ogranicava signal iz graficke i bez kolorimetrijskih provera ko zna sta ti radi po pitanju preciznosti prikaza. Mnogo je sigurnije da nista ne diras u GPU, time se oslanjas samo na preciznost prikaza monitora koja bi sama po sebi trebala da bude ajde da kazemo odokativno-tu negde-relativno precizna(mada je to daleko od visoke
 15. Pregorelo(=gubitak detalja) nije, po ovom sto ja vidim kad ih otvorim u PS i iz browsera, na monitoru koji je danas ponovo verifikovan po pitanju preciznosti prikaza. No i meni je prejako svetlo na svima osim na 3., posebno mi na drugoj to da kazem smeta. To je moj licni utisak, ne i kritika, jer sam laik za portretnu fotografiju.
×
×
 • Create New...