Jump to content

dugousko

Članovi
 • Posts

  123
 • Joined

 • Last visited

Reputation

5 Neutral

About dugousko

 • Birthday 10/31/1980

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Novi Sad

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Duško Marić

Recent Profile Visitors

1,636 profile views
 1. Da se samo na kratko vratim na temu - izgleda da poslednji firmver nije uvek najbolje rešenje... Baš pričam sa drugarom koji je juče rešio problem sa Sigmom Art 35mm tako što je na telu uradio daungrejd firmvera na stariju verziju... Na forumima su mnogi prijavljivali probleme sa Sigma objektivima nakon ažuriranja firmvera na aparatu.
 2. Ma sve jasno... Do sada su izbacili 2-3 verzije firm. i ono što zvanično navode da je rešeno mi ne obećava baš mnogo. Mada, reše prećutno dosta bugova pa bi valjalo probati.
 3. Nisam siguran da je na ovoj Sigmi koju sam probao ikada ažuriran firmware - gledaću da probam neku na kojoj jeste pa da vidim kako se ponaša na D810. Lepota kako radi na D700, bez greške...
 4. @flatlinens, hvala na opširnom komentaru, znači mi... Trenutno je jedan primerak kod mene na probi - posle inicijalnog oduševljenja kada sam ga probao na D700 neprijatno sam se iznenadio kada sam je zavrnuo na D810. Na D700 sve perfektno, na D810 AF tačke u ćoškovima gotovo neupotrebljive a i centralna retko pogodi idealan fokus. Što se tela tiče, svi drugi objektivi besprekorno rade. Paralelno sam je testirao sa 35mm f/2D i moram priznati da ga sada mnogo više cenim... Definitivno sam odlučio da zaobiđem Sigmu - eksploatisaću 35mm f/2D a ako dođem do zaključka da mi baš toliko leži 35mm, pružiću se do Nikon 35mm 1.4G... Po meni, ovo ima smisla koristiti na bezogledalcima ili za nekog ko isključivo koristi LiveView.
 5. @Elektroničarmnogo široko za moj ukus... Zatreba ali nije univerzalno staklo kao 35-ica.
 6. Znači da pažljivo biram i testiram dobro konkretan primerak... Ako ne batalim priču pa se stisnem za Nikon 35 1.4G... Mada, ta Sigma kad radi kida a značajna je razlika u ceni....
 7. Pozdrav svima, Već neko vreme razmatram kupovinu Sigma 35mm 1.4 Art koju bih koristio na Nikonu D700 i D810. Imao sam priliku da je kratko probam u kućnim uslovima u relativno slabo osvetljenoj sobi i meni se čini da je ok ali vidim da su mišljenja podeljena što se tiče konzistentnosti AF-a. Voleo bih voleo da čujem mišljenje onih koji su je ozbiljnije i duže koristili. Inače, što se 35mm tiče, trenutno koristim Nikon 35mm F2 AF-D - iako ovi objektivi nisu uporedivi, AF je besprekoran i uvek zakucava gde treba pa ne bih voleo da umesto upgrade-a dobijem glavobolju. Unapred hvala na komentarima i savetma.
 8. Evo još jednog primera saNikkor 35mm f2 AF-D na f2.0, Nikon D700
 9. Jeste lep primer za bokeh na 1.4 ali obrati pažnju na crop (1x1) - nije ovo baš headshot, dosta je tu odsečeno. Voleo bih da vidim full size
 10. 35-ica je više za scenario gde postoji neka priča, kontekst... Za ove headshotove postoje bolji alati.
 11. U poslednje vreme retko kad otvaram skroz blendu ako baš nije opravdano jer mi često bude previše plitak dof tako da sam po navici malo zavrnuo - iskreno, mislim da malo smiri i bokeh koji jeste malo histeričan ali su ovde elementi u pozadini bili dosta udaljeni pa sam očekivao da će ovo biti sasvim ok. Inače, fotku sam okačio jer vidim da se ljudi dosta raspituju za budžet varijantu 35-ice - iako su 1.4 vartijante bolje i daju lepši rezultat, najveća prednost ovog objektiva su dimenzije i težina tj. odličan je za šetnju sa DSLR-om.
 12. Nikkor 35mm f2 AF-D na f3.2, Nikon D700
 13. I ja bih rekao da je normalno bez... Ali da čujem iskustva drugih... Možda imaju isti problem ili su ga rešavali...
 14. Da li vam je objektiv utegnut ili ima lufta? Primetio sam da moj malo živi između prstena za fokus i dojeg dela (bliže bajonetu) pa me interesuje da li je ovo normalna pojava, koliko smeta u praksi i da li ima tendenciju pogoršanja. Hvala unapred!
×
×
 • Create New...