Jump to content

kondenzator

Članovi
 • Posts

  19
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by kondenzator

 1. Mislim da ne treba da se savetujes sa staklorescima vec sa proizvodjacem stakla. Treba ti staklo koje ima atest. Kazes lepo koje su dimenzije, raspon oslonaca, predvidjeno opterecenje i sl. i oni ti kazu, ok, toliko ce da kosta. To je kaljeno lamelirano staklo (verovatno 3 sloja stakla) i mislim da nije nesto preskupo. Mislim da ploca ne bi smela da bude u krutoj vezi sa nogarama !!!
 2. Dragi dizajneri, izvinjavam se sto sam se prosle godine zapitao: "Da li je glupo da 3d model ormana bude skuplji od pravog ormana". Samo sam se zapitao. Ucinilo mi se covek trazi vrlo jednostavnu stvar (mada i vrlo jednostavne stvari znaju da se iskomplikuju). Mislim da nije bilo reci ni o kakvom dizajnu, vec da se napravi 3d model i krojna lista. Mislim da je dosta receno o poslu koji ne postoji
 3. Mislim da se nismo razumeli. U stvari, siguran sam da se nismo razumeli. Mozda delimicno. Mozda ja nesto nisam razumeo.
 4. Prvo što sam pomislio je to da je dizajn namenjen za paštetu ili tunjevinu
 5. Raspali ta slova "Pravno savjetovalište" , da se vidi, nemoj da se stidiš. Znaci pitanja su jako intezivni. Ako možeš malo da ih izblediš, ili promeni fotku, ili ako imaš širi kadar sa znacima pitanja (sa više znakova pitanja). Sivo mi je mnogo hladno i neutralno. U stvari siva bi mogla da ostane, ali da se slova povećaju i da se pojača kontrast između slova i pozadine. U ovom slučaju mi ne smeta što na jednoj od slagalica piše "Pravno savjetovalište" jer se sad taj komad jasno odvaja od gornjeg reda (svojom bojom, pozicijom, itd.) Nešto sa kompozicijom nije ok. Možda dodati jednu slagalicu sa gornje desne strane, tako bi možda izmeštenost dobila smisao. Moj ti je savet da dizajniraš flajer sa 2 - 3 metra razdaljine, 5 metara ako treba
 6. Tragove noktiju ne bih ponavljao na dva mesta. To mi je ono što mi je najviše zasmetalo ( na prvu). Verovatno ovde treba nov pristup. U potpunosti se slažem sa Pebasom. To su veštački nokti, u suprotnosti su sa razmišljanjem.
 7. U svakom slučaju hoćeš promenljivi otpornik. Mislim da ti u stvari treba reostat. Razlikuje se od potenciometra samo po načinu povezivanja. Povezuje se redno. Idi u prodavnicu elektronske opreme, a prodavac će ti dati šta ti treba.
 8. Kakve veze ima lav sa Čačkom i Gornjim Milanovcem. Jeli zato što se tamo pije mnogo lav piva. Lav je afrička životinja. Kada se koristi van Afrike, onda je simbol kurčenja. Gornji Milanovac je poznat po šerpama (vrlo kvalitetnim). E sad, šerpa, truba, lav, šljiva- igra asocijacije iz slagalice. Pitaj Milku Canić
 9. Kad je nešto hitno, mora da je bitno. Jel za svaki grad pojedinačno, ili neka akcija za sve zajedno? Jel to nešto etno - priroda - itd?
 10. Mnogo je žuto, ali tako verovatno treba. I :) je žut. Linije slagalica bih za nijansu (malecnu mrvicu) pojačao (ako me ne vara monitor). Od fotki koje se nalaze na slagalicama jedino mi student sa knjigama ima smisla. Sve su ti fotke raznorodne, tu računam i ženu sa znakom pitanja. Što se tiče fotke sa starim knjigama, nju bih zamenio sa novim. Nekako su previše stare. Stare su najmanje 200 godina, a u njima ima pentagrama i slepih miševa. Žena sa znakom pitanja me nervira, a ne znam zašto. Mislim da je nešto u držanju. Na tvom mestu bih je presekao do ramena i ostavio glavu sa ramenima, a ostalo odstranio. (ako već hoće da bude tu) . "Pravno savetovalište" ne bih stavljao ni na jednu od slagalica. To mi izgleda kao da je pravno savetovalište deo problema, a ne rešenja. Ono bi trebalo da bude rešenje za "cigle u zidu-(The wall)". Ideja mi se jako sviđa.
 11. Dragi kolega Masterk, savetujem ti da pronađeš 3D program koji odgovara i mašini i tebi i onda udri. Vajaru nije teško da nauči 3D program - to je još samo jedan komplet alata. Verujem da možeš, dok ti mašina ne stigne, da svladaš odgovarajući program i da sam napraviš ono što ti želiš. Druga varijanta je da, ako već hoćeš da 3D modelovanje radi neko drugi, bilo bi ti dobro da taj neko drugi isto bude vajar, jer će najbolje te razume. E sad pitanja. Interesuje me: Da li je ta mašina savršeno precizna i osetljiva, odnosno da li može da napravi najsitnije detalje? Da li mašina ostavlja tragove obrade, koje je potrebno naknadno eliminisati? Šta se radi sa eventualnim kontrakonusima? Da li bi 3D model trebao da bude bez njih ili bi ih rešavao na neki drugi način, nekom drugom mašinom?
 12. Da li je glupo da 3D model ormana bude skuplji od pravog ormana ? (neracunajući burek)
 13. Sve može da se napravi, samo je pitanje šta naručiocu treba. Ovakve figure moru da se izvedu od drveta, ali mislim da je to suludo. Bilo bi preskupo, a efekat materijala ne bi bio zadovoljavajuć. Možda, kada bi se figure radile od nekog skupocenog materijala, npr. žad, slonovača, itd. to bi imalo više smisla. Figurice bi mogle da se rade od super tvrdog gipsa (tvrd kao kamen) i onda da se boje i patiniraju ( da bi se dobio efekat nekog materijala npr. kao na prikazanoj fotki by masterk). Nezgodno kod ovog materijala je to što bi mogao da se ošteti usled jačeg udarca. Po meni, najbolja varijanta je da se firurice izlivaju u poliesteru ili epoksidnoj smoli. Ovi materijali su slični plastici (ili su neka vrsta plastike) mogu da budu providni ili da budu u boji, mogu da se mešaju sa drugim materijalima npr, : da se u njih ubacuje mermerni prah, ili prah nekog metala (aluminijum, bakar, mesing, bronza itd. mogućnosti su skoro neograničene), kako bi se dobila imitacija određenog materijala. Cena izrade figure u glini bi iznosila oko 200 e (možda manje - možda više, sve zavisi od zahteva). Ukoliko je naručilac zadovoljan, figure se odlivaju u željenom materijalu. Izlivanje u nekom materijalu bi se posebno narlaćivalo zavisno od izbora materijala, tiraža, složenosti forme, željenog kvaliteta odlivka, itd). Za izradu figure u glini bi mi trebalo nekoliko dana (opet zavisno od željenog kvaliteta, količine detalja, itd) Što se tiče 3D modelovanja, poznajem samo rad u maji. Ovaj program u povremeno koristim poslednjih 10 godina i do sad mi je vrlo dobro završavao posao. Ne znam tačno kolika bi tu mogla da bude cena. Velika je razlika u trudu koji je potreban da bi se izmodelovala figura topa i figura skakača, imajući u vidu potrebu naručioca za dobrim proporcijama i anatomskom tačnošću.
 14. Da dodam i objasnim; Često sam se služio modelovanjem u maji da bih video kako bi nešto izgledalo, bilo da je to skulptura instalacija, ambijent ili uređenje stana, ali ni kompjuter nije svemoguć. Na primer, glava, figura i tome slično može se lakše, brže i ubedljivije uraditi u glini. Ne znam šta Masterku treba kao krajnje rešenje.
 15. Neće biti. Konkretno, kada je reč o ovom slučaju, mnogo je lakše napraviti ove figurice u glini, pa ih odliti u nekom materijalu
 16. Stvar je jednostavna. Napravi zid ponovo.
 17. Zdravo, verovatno kasnim sa odgovorom. Nemam firmu, ali bih mogao da napravim delove koji ti trebaju. Mogli bi da budu providni ili u boji. Mogao bih da napravim uzorak, pa ako ti odgovara kvalitet (preciznost, tvrdoća, elastičnost), onda bismo sarađivali, a ako ti ne odgovara, onda nikom nista. Cena bi bila oko 30 din./kom. Ako si zainteresovan kontaktiraj me na predragkeselj@gmail.com
 18. Nije mi jasno da li zelis da ti figurice budu izvedene u nekom 3d programu ili da budu napravljene od nekog materijala. Ako mozes, postavi neke crteze. Preciziraj sta tacno zelis da dobijes.
×
×
 • Create New...