Jump to content

sir_oliver_bg

Članovi
 • Posts

  18
 • Joined

 • Last visited

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Sir Oliver

sir_oliver_bg's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Week One Done
 • One Month Later

Recent Badges

0

Reputation

 1. Bio kod stampara, to je uvek prvi korak. Kaze: daj mi probni sa digitale i tako cu ga napraviti. Pa sad.. Svakako sam zahvalan na odgovoru Veliki pozdrav
 2. Pozdrav svima. Uskoro bi trebalo da predam na stampu kolornu monografiju gde sam kao osnovu za izgled strane koristio teksturu starog papira. Da li neko ima iskustva sa slicnim stvarima? Nisam do kraja siguran kako ce to izgledati. Stampa je ofset, a tekstura je CMYK@300DPI. Uradio sam i probni otisak, nijanse su dosta precizne, ali na digitali tako da to nije merodavno.
 3. Ili sam ja lud pa ne vidim, ili nesto nisam uradio kako treba, ali razliku ne vidim. Pojavi mi se i Serbian i Serbo-croatian, i pod recnicima postoji, ali ne vidim da ista radi drugacije nego pre.
 4. Danas je otisla knjga u stampu. Nakom krace agonije shvatili smo u cemu je bio problem. Naime, moj PDF konverter ima neki suludi bag koji ne pravi problem osim ako ide na paus. Ne znam ni sam kako ni zasto, nista mi jos nije jasno, ali je sa drugim pdf kreatorom paus izasao super. I sada serifi na fontu koji god bio nece praviti problem. Hvala puno na savetima i pomoci.
 5. ot: reci mi samo da li je ovo priprema za onaj oglas od pre par nedelja gde se trazi neko da "samo" ubaci tekst i slike na 50 strana? posto ako je to u pitanju, davno si ti otisao van preloma u pripremu i produkciju, tako da se nadam da ces to bar da naplatis. edit: da skratim... pazi ovako: odstampaj to sto si pripremio prvo na papiru. ako na papiru, a posle i na pausu izgleda ok, skoro sigurno ce i u stampi da bude ok, pod uslovom, da su stampar, masine i papir ok. uostalom, pojavi se u stampariji (ako te tako dobro placaju) ili posalji klijenta u stampariju sa otiskom sa lasera, pa overite stampu kao sto je vec red. Nema veze sa tim oglasom, ovo je nesto stalnija prica koju sam uspeo da sklopim. Hvala puno na objasnjenjima i pomoci. Sto se odlaska u stampariju tice, meni je inace prvi refleks uvek bio da se bar cujem sa majstorom i dogovorim oko stampe, ali ovaj ima nesto nije voljan da tako saradjuje.
 6. Sto se fonta tice odlucio sam se za Warrnock pro. Ponajvise mi lici na TNR, a "mesnatiji" je. @tester O.K, shvatio za tekst. Iz IN Design-a je tekst svejedno vektorski, zato LPI ne igra ulogu. Ako ne gresim ponovo. Koja bi bila optimalna LPI vrednost za slike ili neki drugi raster na pausu? Buni me onaj deo sa 60 LPI kao maksimumom za ofset, mada to ne bi trebalo da ima veze. LPI stelujem prema mogucnostima stampaca koji stampa paus, a to je 1200 dpi odnosno 400 i nesto LPI (negde sam pronasao da se LPI mnozi sa 2,54 i to daje DPI). E sada, podatak na koji sam naisao je da je optimum 13o-150 LPI.
 7. Hvala ljudi na pomoci i savetima. Dakle, smem da podignem LPI na 130 - 150 za paus? Sto se fontova tice, da li postoji mogucnost da je paus nije bio dovoljno dobar pa otuda drama za font? Onda bi to znacilo da jaci LPI daje bolji otisak i time problem fonta biva resen. Slabiji otisak jednako tanji serifi se slabije vide. Ili gresim?
 8. I ja sam oduvek bio ubedjen da klasicnije od TNR-a ne biva, al' vidis vraga...You live and learn
 9. Izvinjavam se na nepreciznosti. Formalno, u pitanju je casopis jer je tako i registrovan. U realnosti je knjiga jer je B5, clanci i tekstovi su poredjani kao poglavlja... da ne duzim. Nije u pitanju klasican casopis zato ga nisam odmah tako i nazvao. Forma je kao kod knjiga. Hvala na preporuci za fontove, pogledacu ih.
 10. CTP nije opcija upravo zbog razlike u ceni. Neka varijanta koja postoji je upola jeftinija ukoliko se radi paus. Sam tekst sadrzi nesto fotografija jer su prazne strane casopisa popunjene reklamama koje sadrze fotke korica nekih knjiga, zato i pitam za LPI. Jedna od mojih ideja je bila da snizim cenu preloma za razliku do CTP-a, ali je ipak prevelika. Stampac koji imam je 1200 dpi, tekst ide kao tekst, nije rasterizovan. Sto se tice fonta, mislim da mu najtanji delovi TNR-a ne odgovaraju, a posto promena stampara nije opcija (zadati uslovi) moram da menjam font. Imate li neki predlog za font koji je citljiv kao TNR, ali da je nesto puniji?
 11. Pozdrav svima Trebalo bi da uradim prelom knjige, a da rad predam na pausu. Znam da je CTP daleko bolja, pedantnija opcija, ali uslov posla je takav, ni sam nisam odusevljen, no to moram da prihvatim. Prethodni put kada sam radio tako nesto rezultat je bio pristojan, ali nisam zadovoljan. Nakon duzeg guglanja dosao sam do toga da je problem linijatura rastera, famozni LPI. Sva je prilika da paus trazi vecu gustinu, da su LPI vrednosti vece jer sa standardnim IN Design podesenjem pod lupom vidim da je tekst krzav. Jedan od saveta na koje sam naisao je da LPi treba da bude 130 - 150, sto bi dalo rezoluciju od oko 350 dpi pa sam mislio da se posavetujem sa iskusnijim graficarima, a to ce reci - Vama. Dakle, pitanje je kako izraditi paus na kucnom laser stampacu, a da kvalitet bude pristojan? Druga zamerka stampara je da je font koji sam koristio "tanak", i nisam u potpunosti siguran na sta misli. Koristio sam TNR font gradacije 11 na b5 formatu. Istu zamerku je imao kada sam koristio Minion pro.
 12. Drugari, Izvinjavam se sto tek sada odgovaram. Beskrajno se zahvaljujem na pomoci, puno mi je znacila u onoj guzvi. U konsdultacijama sa firmom koja je radila osvetljavanje ferlaufi su ostali vektorski i nije bilo problema, lepo su izasli iz stampe. Jos jednom hvala na pomoci.
 13. Drugari, upomoc... Radim pripremu za jednobojni flajer. Radio sam to i pre, ali preko pausa pa sam muku mucio sa ferlaufima. Sada se osvetljava direktno na plocu preko CTP-a pa me zanima da li ce ferlaufi dobro izaci? Radio sam ih direktno u InDesign-u, C0 M0 Y0 K40. Na sajti jedne stamparije sam procitao da ferlaufe treba napraviti u PS-u, rasterizovati objekat i posle ga unositi u InDesign. Da li je to pravi put ili i direktna varijanta iz InDesign-a resava prolem?
×
×
 • Create New...