Jump to content

HAL-9000

Članovi
 • Content Count

  13
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About HAL-9000

 • Birthday 05/29/1986

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Kruševac, Srbija

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Veselin Marković
 1. OK, a opciju "Use Extended Display Identification Data (EDID)" u Catalyst Control Centru, da uključim ili ne? Po defaultu je isključena, ali bez nje su boje PREEEEVIŠE zasićene. Inače, i dalje kalibrišu taj model, moj je revizija A10.
 2. Hvala, isprobaću i program i ICC profile, samo me interesuju dve stvari. U vezi programa, gde mogu da kupim D50, odnosno 5000K ISO 3664 lampe, a u vezi profila, da li čitanje EDID podataka treba da bude isključeno ili uključeno kada se menjaju profili (pošto se slika značajno razlikuje sa i bez tog podešavanja)? Pozdrav, Veselin
 3. OK, kako mislite da je najbolje da se nabavi nešto od tehnike čega nema u vašoj varoši, a ima u BG, NS, NŠ...?
 4. Skoro sam nabavio gore pomenuti monitor, pa me interesuje kako da ga podesim da daje prijatnu sliku, ali bez kalibratora. Ne radim s njim ništa profesionalno (grafički), tako da mi samo treba da daje prijatnu sliku u svakodnevnom radu i što bolji prikaz videa. Već sam nešto isprobavao, pa vidim da su boje na standardom presetu previše zasićene, a da za gledanje filmova kontrast treba žestoko naduti (što je tipično za IPS panel). Isprobavao sam kakva je slika kada se u Catalyst Control Centru uključi opcija EDID (Extended display identification data), i tu je već slika dosta prirodnija, zelena boja je MALO prepojačana, ali to to sam korigovao i za filmove mislim da je sasvim OK. Za igrice sa EDID-om slika dođe malo dosadna (zanimljivije izgleda kad se to isključi pa boje budu jarkije). Isto da pomenem, uključen je wide color gamut profil koji je dolazi uz drajver. Molim vas da me posavetujete kako da podesim monitor što optimalnije, bilo softverski, bilo hardverski (preko OSD-a). Pozdrav, Veselin
 5. Razumem ja šta vi pričate, ali teorija je jedno, a praksa drugo. Evo, kako ja iz Kruševca da kupim nešto što se prodaje recimo u Beogradu? OK, mogu da odem lično, ja obično idem autobusom, ne kolima, ali time ništa ne dobijam, jer autobusom ne mogu da transportujem nešto kabasto ništa bolje nego kurirska služba, već čak i lošije; to nešto bi zavšilo u gepeku sa svim ostalim stvarima, pa šta mu Bog da. S druge strane, ako odem kolima, opet postoji rizik da se monitor ošteti u transportu, (rupe, klizanje po gepeku i slično). Da ne govorim o tome koliko košta putovanje kolima do Beograda i nazad (od Kruševca do Beograda i nazad benzin i putarina - oko 6000), i plus izgubljeno vreme. Tu ako dođe do oštećenja u transportu kriv sam ja, i to garancija ne pokriva. S druge strane, ako do oštećenja u transportu dođe kod kurirske službe, to onda ja sa kurirom mogu da konstatujem na prijemu; roba se šalje nazad, a odgovornost (i materijalne troškove) snosi služba. Kako vi mislite da se roba transportuje do kupaca u Americi? Amerikanci puno kupuju preko telefona i Interneta, mnogo više od nas, a Amerika je veća od Srbije čitavih STO JEDANAEST PUTA! Elem, monitor jeste stigao do mene u jednom komadu bez oštećenja, pa sam otvorio sam novu temu u vezi podešavanja.
 6. Ma hvala na savetu, ali pretera ga. Kako misliš da razvoze robu po Srbiji do prodavnica... Ili recimo Amazon kad šalje nešto.
 7. Pa on mora da se prevoza u svakom slučaju :) Putovao je taj od Kine preko pola sveta, neće valjda da rikne zbog nekoliko srpskih džombi! :D
 8. I ja imam slično iskustvo. Imao sam monitor od 20'' sa rezolucijom 1680:1050 i isto je bio prilično neugodan za korišćenje. Definitivno sam se odlučio za U2410, samo gledam da li da ga uzmem kod WinWin-a (košta 54.000 uz no dead pixel garanciju od 3 meseca, dostava besplatna preko City Exptess-a), ili kod A Maze-a (50.650 dinara, ali bez no dead pixel garancije mada tvrde da su pregledali monitor i da nema mrtvih piksela, a dostava je 630 dinara preko Post Express-a). Garancija je u obe prodavnice 3 godine. Znači, razlika je ukupno 2700 dinara, što i nije baš zanemarljivo, ali ipak mislim da je bolje da uzmem kod WinWin-a, zbog no dead pixel garancije. Neki savet u vezi ovoga?
 9. Dell U2410 je odličan monitor, tako da sad razmišljam još samo između njega i njegovog većeg brata, U2711. Može neko da mi kaže kako na U2711 izgledaju filmovi u 1080p, pošto je njegova rezolucija 2560 x 1440 i mora da se radi upscaling? Pozdrav!
 10. Hteo bih da kupim monitor sa H-IPS ili eIPS panelom do 500 evra. Koje su preporuke (a da ih ima u prodaji na našem tržištu)? Pozdrav!
 11. Ako se koristi digitalna veza između računara i monitora (a uglavnom se koristi), onda je sve jedno na koji uređaj je monitor bio povezan kad je rađena kalibracija. To i jeste jedna od prednosti digitalnog prenosa slike - zavisi samo od krajnjeg uređaja, a u prenosu se ništa ne menja. To je vrlo korisno za televiziju na primer - uvek dobijaš sliku onako kako su autori zamislili da treba da izgleda, a do tebe (i tvog TV uređaja) je da li će nešto da se menja ili ne.
 12. Na Dell-ovom sajtu piše da je U2410 fabrički kalibrisan. Kakva su iskustva sa dodatnom kalibracijom, da li se nešto dobija? Planiram da ga kupim pa me interesuje. Isto, ako bi neko znao da mi kaže kolika je razlika između njega i U2412M (razlika u ceni je prilično velika), puno bi mi pomogao. Pozdrav, Veselin
×
×
 • Create New...